Skocz do zawartości
IGNORED

Propozycje wzmacniacz + kolumny dla ASUS Xonar

mharasim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

1. Komputer.

Planuję zakup nowego sprzętu muzycznego (wzmacniacz + kolumny) i jednocześnie uznałem, że pobawię się w Audio PC. Do tego celu wykorzystuję kompa z zailaczem ~500-600W (będzie musiał czasem też ciągnąć mocniej grafikę, więc musi być taki solidniejszy zasilacz). Podsumowując, komputer nie jest złożony pod kątem wyciszania zakłóceń, ale nie jest też potworem.

2. Karta muzyczna.

Elementem, który ma podnieść komputer do rangi Audio PC ma być wypasiona karta dźwiękowa i tu pojawia się pytanie... Chcę dobrać możliwie najlepszą kartę (na tyle "słabą", żeby zakłócenia z kompa nie były wąskim gardłem). Wynalazłem takie karty i poszeregowałem według ceny:

1. ASUS Xonar DX/XD/A: wyjście S/PDIF elektryczne,

2. ASUS Xonar Essence ST: wyjście S/PDIF optyczne,

3. ASUS Xonar HDAV13 Deluxe: wyjście S/PDIF optyczne + wymienne wzmaki operacyjne

Pobawiłem się chwilę w porównywanie parametrów SNR i zniekształceń harmonicznych tych kart do możliwych wzmacniaczy i tutaj mi wychodziło, że powiedzmy do kandydata nr 3 pasowałaby jakaś lepsza Yamaha albo podstawowy Marantz.

Czy mógłbym coś zyskać wybierając np. kandydata nr 3, jeśli zamierzam do tego dostawić wzmacniacz i kolumny używane do 3k ???

3. Wzmacniacz + kolumny.

Prosiłbym o sugestie modeli biorąc pod uwagę kartę muzyczną i kompa. Zamierzam kupować używane i zmieścić się poniżej 3k.

Miałem Xonara DX. Teraz mam Audiotrak Prodigy Advence HD2. Moim zdaniem lepsza.

Dzięki za odpowiedź. Sprawdzałeś jak działa to wyjście TOSLINK na wzmacniacz? Z tego co widzę to jest to kompatybilne z wejściami cyfrowo-optycznymi na wzmacniaczach. Jeśli tak, to Xonara też podłączałeś przez cyfrowo-optyczne? Dzięki.

Po co Ci wypasiona karta żeby używać optyka, szczególnie, że zamierzasz jako DAC-a używać jakiegoś ogryzka wbudowanego we wzmacniacz?

Nie jestem zorientowany jak wyglądają DAC-e we wzmacniaczach. Na wstępie myślałem o wypasionej karcie i wyjściu z karty już w analogu na wzmacniacz. W chwili pisania odpowiedzi na poprzedniego posta pomyślałem o jakiejś słabszej karcie i wyjściu optycznym na wzmacniacz, ale dzięki Twojej odpowiedzi skapnąłem się, że to może być cienki pomysł. O ile jakiś zewnętrzny DAC nie oferowałby dużo więcej niż ten z wypasionej karty to zostałbym jednak przy wyjściu z karty już w analogu. Dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.