Skocz do zawartości
IGNORED

Skok napięcia w sieci i szum z DAC-a.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

Moze od poczatku w skrocie. Zakupilem jakis czas temu tani DAC Fiio D3 do komputera. Jest to podlaczone do Fiio D5, ktory konwertuje sygnal z USB na SPDIF. Po kilku mies uzytkowania D5 padlo mi gniazdo Line Out. Oczywiscie gwar gdzies wywalilem wiec mysle ch... tam. Line Out mi nie potrzebne. Po zakupie D3 okazalo sie ze dostalem w kpl. zasilacz ze zlamanym kablem. Mysle sobie, no to mam szczescie do Fiio. Nic, odeslalem zasilacz. Dostalem nowy.

Mijaja dni. Dzien jak codzien. Muzyka saczy sie w tle z PCeta. Raptem slysze ogromny szum w glosniakach. Polecialem szybko, sciszylem. Mysle sobie - no to kur... mam szczescie do Fiio. Juz zaczelem szukac gwar zeby odeslac ten szajs. Ale mysle, najpierw sprawdze co i jak. I zaczela sie mieszanina kablami. A moze to, a moze tamto. Moze to nie ten DAC sie zepsul. Podlaczam wszystko spowrotem... Gra. Za kilka dni znow to samo. Raptem wielki szum z glosnikow. Mysle nie no, odsylam ten szajs. Az pewnego dnia... jak zwykle muza saczyla sie w tle z komputera i poszedlem do kuchni zrobic cos jesc. Wlaczam piekarnik i z chwila przekrecenia pokretla wielki szum w glosnikach. Mysle sobie - nie tam, jakis zieg okolicznosci. I robie dalej te jedzenie, ale cos mnie tknelo z tym nozem w lapie. Mysle sprawdze jeszcze raz. No i znow przekrecam te pokretlo, raz, drugi, kur.... nic. Przekrecam trzeci, bum, znowy szumi jak cholera. Wiec znow biegiem do volume i sciszam. Szum da sie zlikwodowac tylko jednym zabiegiem. Musze odlaczyc zasilanie od DACa i podpiac jeszcze raz. Najlepsze jest to ze DAC i piekarnik zasilany jest z wogole innego beziecznika. Wiec domysam sie ze jak ktos w bolku wlaczy cos prądozernego to tez mi wtedy wywala tego DACa w kosmos. Komp jak i DAC podlaczony jest przez listwe z uziemieniem.

Moze jakies pomysly??? Dodam ze kabli nie bede zmienial na jakies inne. Ani zloconych bezpiecznikow ladowal w listwe.

?👈

któraś karta dźwiękowa (chyba stary sb-x fi, taki ~6 letni) potrafiła po dłuższym graniu, kilka dni (non stop, bo tak sobie skonfigurowałem żeby cisza też szła) dawał szumy

po toslinku, "cyfrowe" - w bity sobie nie trafiał i trzeba było robić mini reset (czyli zmienić częstotliwość próbkowania na chwilkę - tak żeby Denon po 2 stronie załapał ten sygnał).

kartę wywaliłem, razem z pentium4 ;) teraz leci po optyku z płyty głównej :)

Mam tak samo z Dacem DIY bo jeszcze jest zmontowany w kartonie po butach i zasilany przez dziadowską listwę. Spróbuj dać na kabel zasilający Daca rdzeń ferrytowy (taki zaciskany) możliwie blisko daca, tak żeby przez rdzeń zrobić przynajmniej jeden zwój kabla. Może też być taki pierścieniowy w całości (nawet lepiej), tylko nie wiem czy uda Ci się przewlec wtyczkę, zawsze możesz ją obciąć i zalutować później.

Coś takiego, tylko rozmiar dopasuj i koniecznie TDK (nie żart):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.