Skocz do zawartości
IGNORED

Soha III - wyłączanie się wzmacniacza

rytek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dłuższy czas temu stałem się posiadaczem wzmacniacza Soha III.

Mam z nim pewien problem.

Mianowicie, co jakiś czas wzmacniacz się wyłącza na chwilę (gaśnie druga dioda i słychać charakterystyczne cyknięcie), by po tej chwili przerwy włączyć się ponownie.

Jest to bardzo uciążliwe. Objawia się to częściej, jeśli uruchomione jest jakiekolwiek urządzenie bardziej obciążające sieć elektryczną (czajnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa, etc).

Dzieje się tak samo na różnych parach lamp.

Nie znam się zbytnio na elektronice, więc proszę Was, drodzy forumowicze o pomoc.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam, Rytosław.

Cześć,

..jakich konkretnie lamp używasz?

czy to jest wersja MKII?

Tak się dzieje przy niedostatecznej filtracji napięcia żarzenia. w I wer. były tam tylko 2 kondensatory po 470uF każdy, jak się okazało dla niektórych typów lamp (szczególnie 6N2P i 6N1P nieco za mało.

Obecnie stosuję jako wartości kondensatorów C6P i C7P - 2200uF.

Szczególnie trudno zmieścić większy kondensator w miejsce starego C6P, ale znalazłem bardzo dobre Panasoniki FM o tej wartości. Mają 12mm średnicy!

Spróbuj pójść najpierw tą drogą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.