Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka wielkość głośników i moc wzacniacza?

muuhau

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem głośników, które stałyby w odległości 3m od siebie i ok 4,5-5m od słuchacza.

Całe pomieszczenie ma ~18m2 i wysokość 2,5m.

Jako że mój budżet to ok 1200zł poszedłem za radami użytkowników z różnych forów audio i udałem się na odsłuch monitorów aktywnych.

Miały one mieć lepszy stosunek jakości do ceny od zestawu pasywnego. Poza tym można się po nich spodziewać wyższej i bardziej przewidywalnej jakości dźwięku, niż po głośnikach hi-fi. Słuchałem monitorów M-Audio Studiophile BX8 D2:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , które mają 8 calowy driver nisko-średnio tonowy i 130W mocy w bi-ampingu na jeden głośnik. Spodziewałem się po nich dosyć potężnego dźwięku. No i się bardzo zawiodłem.

Dźwięk rzeczywiście był bardzo wyrazisty i dobrze kontrolowany, bez ostrości i sztuczności, ale tylko do odległości ok 1,5m od głośników. W dalszej odległości rozlewał się i tracił ogromnie na jakości.

Stąd moje pytanie.

Czy to tylko taka specyfika monitorów bliskiego - nomen omen - pola, że grają dobrze tylko z bliskiej odległości, czy też do nagłośnienia przestrzeni jaką posiadam jest potrzebny dużo większy zestaw głośnikowy z większą ilością mocy?

Jest jeszcze taka możliwość, że rozpieszczony rozdzielczością i kontrolą dźwięku na słuchawkach - których głównie dotychczas używałem do słuchania muzyki - szukam czegoś, co jest nieosiągalne szczególnie w budżetowym zestawie głośnikowym.

Pomocy! ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy to tylko taka specyfika monitorów bliskiego - nomen omen - pola, że grają dobrze tylko z bliskiej odległości,

Każdy głośnik tak się tak w tamtym pomieszczeniu zachowa - nie ma cudów (chyba, że głośno słuchałeś z większej odległości i te nie tak wielkie kolumny zwyczajnie nie wyrabiały).

... inna sprawa że te M-Audio to low-end ...

ps. potężny dźwięk,z większej odległości, to raczej trójdrożne monitory, pokroju KRK Rokit 10-3

Nie bardzo rozumiem, o co chodzi z przeciążeniem? Słuchałem i cicho i głośno. Nie miało to specjalnie wpływu na poprawę dźwięku z większej odległości. Od około 2m od głosników ulegał "rozproszeniu".

Oczywiście akustyka w tym sklepie nie była idealna, ale i tak byłem mocno rozczarowany graniem monitorów.

Czy jest jakaś minimalna wielkość przetworników i wzmocnienia dla wymiarów przestrzeni, jakie podałem?

Gdybyś chciał zacząć robić czasy na Nürburgring i kupił Renault Thalia... miałbyś podobne odczucia.

Nie wiem jaki masz budżet , ale słuchasz M-Audio czyli tandety.

Spróbuj zwiększyć budżet albo posłuchać urządzeń dzielonych z drugiej ręki .

Gdybyś chciał zacząć robić czasy na Nürburgring i kupił Renault Thalia... miałbyś podobne odczucia.

Nie wiem jaki masz budżet , ale słuchasz M-Audio czyli tandety.

Spróbuj zwiększyć budżet albo posłuchać urządzeń dzielonych z drugiej ręki .

Nie sądziłem, że M-Audio to tandeta. Uważasz, że inne monitory aktywne miały by lepszą kontrolę dźwięku? Np. takie Tannoye 601a? Budżet na głośniki aktywne to 1200zł. Na zestaw dzielony wzmak+głośniki ok 1500zł.

Bardzo chętnie posłucham sugestii jak mógłbym taki złożyć z używanych klocków.

Chciałem się jednak dowiedzieć jaka powinna być wielkość kolumn i moc wzmacniacza przy moich parametrach.

Nie wykroi się dobrej przestrzeni ani stereofonii przy odległościach 3 m między kolumnami a 5 m do punktu odsłuchowego. Wszystko źle zagra.

Jeżeli mają być kolumny pasywne to wolnostojące. Albo dwugłośnikowe (najlepiej z 18 cm nisko-średniotonowym) albo 3 głośnikowe (ale już nie więcej).

1500 zł za komplet - szukasz sprzętu najtańszego z tanich. Cudów się nie spodziewaj. Po prostu zagra.

Nie wykroi się dobrej przestrzeni ani stereofonii przy odległościach 3 m między kolumnami a 5 m do punktu odsłuchowego. Wszystko źle zagra.

Jeżeli mają być kolumny pasywne to wolnostojące. Albo dwugłośnikowe (najlepiej z 18 cm nisko-średniotonowym) albo 3 głośnikowe (ale już nie więcej).

1500 zł za komplet - szukasz sprzętu najtańszego z tanich. Cudów się nie spodziewaj. Po prostu zagra.

A jakie powinny być proporcje odległości?

Takie :

2.0-configuration.jpg

A moc wzmacniacza dobierasz do kolumn. A przy tak niskim budżecie - jeszcze do tego co się tanio trafi.

bam-02-stereo.jpg

Jakieś propozycje takich kolumn?

Nie zagra - ( rozumiem, że ze względu na szerokość pokoju , nie możesz rozstawić kolumn szerzej) - ale jeśli chcesz ustawić punkt odsłuchowy na 5m - potrzebujesz więcej pary - przy cichych odsłuchach - będzie ciężko na Twoim zestawie. Przećwiczyłem to na własnym przykładzie.

Gość

(Konto usunięte)

Użytkownik muuhau dnia 25.11.2013 - 22:48 napisał

Takie :

Problem w tym, że w tym, co wkleiłeś, nie ma żadnych proporcji odległości!

Chyba, że ktoś będzie biegał z kątomierzem... ;)

A chyba lepiej z metrem:

Nie zagra - ( rozumiem, że ze względu na szerokość pokoju , nie możesz rozstawić kolumn szerzej) - ale jeśli chcesz ustawić punkt odsłuchowy na 5m - potrzebujesz więcej pary - przy cichych odsłuchach - będzie ciężko na Twoim zestawie. Przećwiczyłem to na własnym przykładzie.

No pokoju już się nie poszerzy. ;) Domniemany sweet-spot na kanapie jest dokładnie 4,5m po przekątnej od narożników w których stałyby kolumny.

Jaka moc i wielkość kolumn byłaby wystarczająca do nagłośnienia takiej przestrzeni?

Problem w tym, że w tym, co wkleiłeś, nie ma żadnych proporcji odległości!

Dzięki. Liczyłem z twierdzenia Pitagorasa, ale to zawsze dłuższa droga. ;)

Gość

(Konto usunięte)

No problem :)

A posłuchaj rady poprzedników: nawet jeśli miałbyś ogromny salon, to nie znaczy, że masz kolumny rozstawiać na maksa!

Z własnego doświadczenia wiem, że optymalna odległość między kolumnami to ok. 2,0 - 2,30 i dążenie do uzyskania trójkąta równobocznego pomiędzy nimi a miejscem odsłuchowym. Ewentualnie trójkąt równoramienny, a wtedy - kiedy miejsce odsłuchowe jest nieco bardziej oddalone - sweet spot jest szerszy :)

Np :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Np :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Dzięki.

A czy są jakieś amplitunery warte uwagi? Chodzi mi tylko o możliwość słuchania radia na zestawie.

Słyszałem, że Denony DRA są niezłe. Prawda li to?

Fajnie by było gdyby wzmacniacz miał też przedwzmacniacz gramofonowy, bo słucham trochę czarnych płyt.

Jakiej charakterystyki dźwięku mogę się spodziewać np. po połączeniu Rotela ra971mkii i Dali Suite 1.5?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I to jest typowy problem z poradami. Ktoś doradza. Komuś innemu się to z jakiś powodów nie podoba. Więc zmienia, kombinuje. A że nie ma rozeznania - to dźwięk mu wychodzi taki że chce się płakać. Późniejsze pretensje - nigdy do siebie, zawsze do doradzającego.

Amplituner - nie !

Oddzielny tuner kosztuje grosze !

Fajnie żeby wzmacniacz miał wiele rzeczy. Ale na to potrzeba prawdziwych pieniędzy.

Do gramofonu można dokupić za kilkadziesiąt złotych zewnętrzny przetwornik, np. Vivanco PA111 lub wiele innych.

Rotel ze Suite - może być trochę za jasno i za sucho. Nie polecałem takiego zestawienia.

Ok. Przyjąłem. Nie ma co się denerwować.

Tuner osobno, nie ma problemu. Tylko jaki?

Przedwzmacniacz też. Ok.

Sucho i jasno, tego wolałbym uniknąć. Wolałbym gładko, dynamicznie, może być lekko ciemnawo, bez dudniącego basu.

Co by tu zestawić żeby poszło w tą stronę?

Jak grają Dali, a jak wzmaki Rotela?

Nie sądziłem, że M-Audio to tandeta. Uważasz, że inne monitory aktywne miały by lepszą kontrolę dźwięku? Np. takie Tannoye 601a?

Do odległości 3m, kolumny z lepszą "kontrolą" przy niższym SPL, wystarczającym przy odległości 1m (Tannoy 601a) będą miały gorszą kontrolę przy większym SPL, potrzebnym przy 3m, bo będą wysilone (normalne, że im większa odległość, tym bardziej trzeba podkręcić głośność, by w miejscu odsłuchu nie było za cicho). Do 3m to jak wspomniałem wybiera się 3 drożne, rozsądnej wielkości monitory, a nie fiata pandę do przewozu dużej lodówki.

... a M-Audio serii BX to niezbyt udany low-end ... można powiedzieć, że tandeta.

Nie patrz na moc tylko na budowę wzmacniacza

A dokładniej? Niestety na elektronice się nie znam więc nie wiem czym się różnią.

O budowie wiem tyle, że cieższa jest lepsza. ;)

Do odległości 3m, kolumny z lepszą "kontrolą" przy niższym SPL, wystarczającym przy odległości 1m (Tannoy 601a) będą miały gorszą kontrolę przy większym SPL, potrzebnym przy 3m, bo będą wysilone (normalne, że im większa odległość, tym bardziej trzeba podkręcić głośność, by w miejscu odsłuchu nie było za cicho). Do 3m to jak wspomniałem wybiera się 3 drożne, rozsądnej wielkości monitory, a nie fiata pandę do przewozu dużej lodówki.

... a M-Audio serii BX to niezbyt udany low-end ... można powiedzieć, że tandeta.

Możesz jakieś zaproponować? Monitory albo podłogówki, najlepiej z pasującym wzmakiem.

Możesz jakieś zaproponować? Monitory albo podłogówki, najlepiej z pasującym wzmakiem.

Za 1200zł? ... nic mi nie przychodzi do głowy. Może koledzy Ci wynajdą jakiś przyzwoicie grający "vintage" w tej cenie.

A dokładniej? Niestety na elektronice się nie znam więc nie wiem czym się różnią.

Porównaj sobie jak jest w srodku zbudowany np sony ta f 670ES a jak jest zbudowany arcam alpha 8.

Unikaj takich pustych w srodku wzmacniaczy, jednoczesnie nie martw sie o moc dobrze zbudowanego wzmacniacza gdyz na pewno jej nie zabraknie

Porównaj sobie jak jest w srodku zbudowany np sony ta f 670ES a jak jest zbudowany arcam alpha 8.

Unikaj takich pustych w srodku wzmacniaczy, jednoczesnie nie martw sie o moc dobrze zbudowanego wzmacniacza gdyz na pewno jej nie zabraknie

A mógbyś polecić jakieś zestawienie wzmacniacza z kolumnami, które dobrze zagra - gładko, miekko, analogowo?

Do jakiej ceny warto byłoby kupić Philipsa FA960? Jakie on daje brzmienie?

No pokoju już się nie poszerzy. ;) Domniemany sweet-spot na kanapie jest dokładnie 4,5m po przekątnej od narożników w których stałyby kolumny.

Jaka moc i wielkość kolumn byłaby wystarczająca do nagłośnienia takiej przestrzeni?

4.5 m to dość daleko - gdybyś miał większy pokój - poleciłbym duże kolumny - ale na 18m - mogą się udusić - ale może spróbuj zestawić kolumny średniej wielkości z mocną amplifikacją - nie bój się mocnych wzmacniaczy :) - modelu nie będę polecał - to rzecz gustu - po prostu jak najwięcej przesłuchaj w warunkach możliwie zbliżonych do Twoich - przy budżecie, którym dysponujesz będzie to trudne - ale nie niemożliwe - pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań

A od kiedy to Arcam Alpha 8 gra gorzej od Sony taf670es ??? Ne gra gorzej !!!

A od kiedy to "puste" w środku wzmacniacze grają gorzej od tych "zagraconych" ??? Nie grają gorzej. Ważna jest architektura i efekt finalny a nie nagromadzenie gadżetów w środku.

To czy powinien martwić się o moc wzmacniacza czy nie zależy od parametrów prądowych wzmacniacza i kolumn które będą z nim współpracować. Pisanie że na pewno nie zabraknie mu mocy może być z gruntu fałszywe !

Sorry - ale nie powinieneś pisać na tematy na których się nie znasz ...

@muuhau do jakiej muzyki?

jazz/klasyka/indie rock. Jest w tym sporo ostrzejszego grania na saksach, trąbkach itp, więc ważne żeby góra nie była sztuczna i ostra. Praktycznie same żywe instrumenty i wokale. Elektroniki prawie nie słucham.

@justas32 dla mnie gra gorzej, jeszcze nie slyszalem pustego wzmacniacza ktory by mnie czyms zaskoczyl a posluchalem kilku drogich zabawek w stylu tego arcama czy musical fidelity e11.

Zaznaczam ze to tylko moje zdanie, ale zazwyczaj wzmacniacz ktory w srodeku dobrze wyglada to i dobrze gra, z wyjatkiem moze technicsów ale isch dzwiek to dyskusja na inna okazje.

jazz/klasyka/indie rock. Jest w tym sporo ostrzejszego grania na saksach, trąbkach itp, więc ważne żeby góra nie była sztuczna i ostra. Praktycznie same żywe instrumenty i wokale. Elektroniki prawie nie słucham.

Niestety nie mam duzego doswiadczenia z taka muzyka, z góry zakładam ze napewno masz wieksze wymagania niz ja, warto napewno było by posluchac wyższego Onkyo Integra z kolumnami kef q30 ewentualnie tannoy m3, musisz szukac kogos kto ma podobne zestawienie i odsluchac taki sprzet.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.