Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor + ekran

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Ilość wyświeconych godzin nie ma nic do kalibracji. Należy ją wykonać w miarę szybko, aby cieszyć się jej efektami. W zależności od projektora i fachowca może to potrwać od 1,5 do ok 3-4 godzin. Obraz z projektora najlepszy jest w zaciemnionym pomieszczeniu i w takich warunkach powinno się przeprowadzać kalibrację.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

• 2 tygodnie później...

Adeo Plano Curved Velvet finisch :)

Powiesiłem go na czarnej płycie o 22cm większej z każdej strony od wymiaru ekranu .

Żona mało zachwycona tymi zmianami , ale nikt ( a napewno nie ja ) nie gwarantował , że będzie lekko . A dopiero się rozkręcam . W lipcu jak pojedzie na miesiąc z dziatwą do UK to dopiero dam po robocie . Projektor na sufit , a drugi komplet kabli troszkę dalej dla Sony 30, 55? , więcej szarości i czekolady :)

Ponoć sufit pomalowany na brązowo sprzyja w sukcesach finansowych . Tak moja mama mówiła jak pomalowała wszystkie w swoim domu we Wrocku :)

U mnie to już nie przejdzie :(

Mieliście rację z tym upirdliwym wystawianiem projektora , ale to okres przejściowy .

No i dobrze że kupiłeś ADEO - ja po wielu próbach też skończyłem na ADEO tyko elektrycznym, a myślałem że da się tanio i dobrze ale się nie da.

Szkoda że wybrałeś benka bo ta optoma miała 2 razy lepszy kontrast, wiem że na papierze ale jednak. No ale ja też następny kupie JVC także nauka kosztuje :)

No właśnie na papierze wszysto jest cudne . Moc amplitunerów , zniekształcenia minimalne , szum itd .

Ben ma 10k , ale Sony 55(?) 210k :)

21 razy większy , czyli obraz chyba powinien być już czarny , a przynajmniej bardzo ciemny . Wczoraj jeszcze włączyłem jakąś płytę BR taką z widokami i tłem muzycznym . Obraz wydawał się ciut za ciemny , ale kalibracja zaraz to wyprostuje .

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie po ogarnięciu pokoju i kalibracji . Mieliście rację , że wystawianie projektora na stolik będzie upierdliwe . Jest w planie uchwyt sufitowy. Nie mam pomysłu jak bez niszczenia ściany z ekranem puścić kabel hdmi , sufit jest podwieszany , także chociaż tutaj nie ma problemu . Mam tylko jeden problem z poprawnym wypełnieniem ekranu obrazem , pokazałem to na pierwszych fotkach. Test wyraźnie pokazuje , że coś nie gra z optyką . Czy to normalne ? Podlega wymianie gwarancyjnej ? A pokój wygląda znacznie lepiej w ciemnych kolorach .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-44312-0-09113400-1391442264_thumb.jpg

post-44312-0-00204100-1391442283_thumb.jpg

post-44312-0-97159600-1391442295_thumb.jpg

post-44312-0-10363900-1391442310_thumb.jpg

post-44312-0-85610100-1391442329_thumb.jpg

post-44312-0-62488300-1391442345_thumb.jpg

post-44312-0-74936000-1391442362_thumb.jpg

post-44312-0-50010100-1391442380_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się , że już ustawiałem na wszystkie możliwe sposoby . Górna część jest wygięte w łuk . Aby go nie widzieć , prawy róg ustawiam maksymalnie , ale wtedy po 30-40 cm obraz zaczyna nachodzić na raamę .

To wygięcie przypomina kształt soczewki , boki i dół są idealne .

Może zgłosić to do serwisu Benq ?

Siodło na fotce nr.4 jest nie do zaakceptowania.

Ten model ma inaczej skorelowaną optykę - dla niego optymalne warunki pracy to obiektyw idealnie

w osiach ekranu, tak pionowej jak i poziomej (brak ofsetu). Siodło zapewne jest efektem lens shiftu.

Ustaw projektor IDEALNIE w osiach, wyłącz wszystkie shifty na "0", zapodaj mu kratkę i jeśli nie trzyma

idealnie wymiaru ekranu, to do reklamacji. Podniesienie proja wyżej, będzie wymagało korekt shiftu i

trapezu - do jakiej granicy będzie to niewidoczne, trudno powiedzieć, ale próbuj - może się zmieścisz.

Ponoć sufit pomalowany na brązowo sprzyja w sukcesach finansowych . Tak moja mama mówiła jak pomalowała wszystkie w swoim domu we Wrocku :)

U mnie to już nie przejdzie :(

Ja na ten problem znalazłem inny patent. Może coś podobnego sobie spróbuj. Przytargałem 2 Półkoszafki z IKEA 130zł/szt - kolor Wenge. 40cm głębokości ( daszek dla ekranu ) + daszek jak widać na foto rzuca cień - więc zaciemnienie się zwiększa do około 60-70cm :-) Na dole widać dziury z gwintem. One są do wkręcenia nóżek, ponieważ szafka ma dwie możliwości zastosowania. Szafkę można oczywiście zawiesić do góry nogami i ich nie będzie widać. Ja dałem w ten sposób, ponieważ planowałem dorobić pod kolor listwę 15cm i przykręcić ją za pomocą kątowników do tych dziur żeby zamaskować kasetę - ale mi się odwidziało bo czarna roleta wygląda dobrze :-) Dodatkowo masz przy okazji teren pod ''Panel Akustyczny'' :-))

Ukryta Zawartość

A kabel możesz puścić w rogu pokoju ( tam gdzie firana ). Zrobisz małą bruzdę szlifierką, wepchasz kabel i z palucha zakryjesz akrylem. Cegłę jak obgryziesz to już będzie problem a w rogu nikt się nawet nie kapnie.

Ukryta Zawartość

Panowie doczepie się do tematu może ktoś posiada co najmniej 8m kabla hdmi podłączonego do projektora nie przepłacił i jest z niego zadowolony

będę musiał go zagipsować w suficie i nie ma ma mowy żebym wpadł w minę zwłaszcza że nie mam jak sprawdzić czy będzie ok bo jestem w fazie remontu dopiero

To ja bym po pierwsze pociagnal 2 kable a po drugie do zaciagania kabli w polwinicie nie uzywa sie gipsu bo reaguje i pojawiaja sie tluste plamy. Do tego celu goldband.

Ja uzywam Prolinka Exclusiv 15m i jestem zadowolomy. Nie wplywa na obraz. Taki jak tu:http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=3922548450

To ja bym po pierwsze pociagnal 2 kable a po drugie do zaciagania kabli w polwinicie nie uzywa sie gipsu bo reaguje i pojawiaja sie tluste plamy. Do tego celu goldband.

Ja uzywam Prolinka Exclusiv 15m i jestem zadowolomy. Nie wplywa na obraz. Taki jak tu:http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=3922548450

z tymi dwoma kablami to nie głupi pomysł

co pasuje jeszcze oprócz zasilania i hdmi do projektora puścić i ma jakieś znaczenie jaka odległość będzie miedzy zasilaniem a hdmi?

i o co chodzi z tymi tłustymi plamami na gipsie budowlanym chcę chwycić go resztę tynkiem przykryć

jeszcze takie pytanko słyszeliście o jakim urządzeniu które połączy bezprzewodowo laptopa (wyjście cyfrowe audio) do dac oczywiście nie tracąc jakości

Ukryta Zawartość

Panowie 8 metrów ciężko znaleźć cokolwiek jedyne co znalazłem to to co sądzicie ?

Ukryta Zawartość

Czasami jeszcze trigger czyli spust. Wlaczasz proj to sie opuszcza ekran.

O chodzi z plamami.? O reakcję chemiczną polwinitu z gipsem - takim od gladzi bo o dziwo tynk gipsowy typu goldband nie wchodzi w reakcję.

A nie mozesz wkuć rury/korytka na kable?

Oprócz triggera możesz potrzebować jeszcze kabel do emitera 3D, jeżeli będziesz używać.

Z plamami od kabli pod gipsem potwierdzam, mam tłusty ślad na jasno szarej ścianie na prawie całej długości gdzie jest kabel - ściany do ponownego malowania, tylko nie wiem czy wystarczy zamalować jeszcze raz ciemniejszą farbą czy jeszcze coś z tymi miejscami robić? Minęło ok. 2 lata od malowania.

Kabel hdmi 7-8m bez problemu znajdziesz na ebay, ja akurat zamówiłem ze sklepu internetowego z Włoch Atlona 7,6m płaski biały bo taki mi pasował, 3D 4k itd. za 280zł, ale to jest inna klasa niż allegro.

właśnie korytek nie dam rady to było by zbyt piękne dzięki za informacje w takim razie najwyżej z grubsza przykleję go na kleju do płytek na niego nie ma mocnych

co do kabla czytałem że skoro jest podawany sygnał cyfrowy to szkoda przepłacać a że wole kaskę przeznaczyć na budowę stereo i nie mam za bardzo czasu na paczki z zagranicy to muszę tu coś kupić to jak ten kabel który wypatrzyłem nada się czy kiszka może być chyba że sami coś wypatrzycie będę wdzięczny

jeszcze kwestia tego 3d? co puścić jeszcze bo w sumie mogę coś tam upchać a kiedyś to już nie będzie możliwe może jakąś skrętke tam wrzucić będzie kabelków do wyboru do koloru na przyszłość

Test wyraźnie pokazuje , że coś nie gra z optyką . Czy to normalne ? Podlega wymianie gwarancyjnej ?

Odnośnie tej beczki i krawędzi dla siatki testowej. Zobacz jeszcze dokładnie:

1. czy ekran to na pewno płaszczyzna ( ściana może jest krzywa i jak go przymocowałeś to delikatnie przegiąłeś ekran )

2. czy masz kąty proste. Jeśli ta czekoladowa ściana nie jest pod kątem prostym do dłuższych ścian - to ustawianie projektora w osi ekranu spowoduje, że po jednej ze stron krawędź będzie delikatnie uciekała, bo światło ma minimalnie dalej do powierzchni. Trzeba wyprowadzić kąt prosty idąc od płaszczyzny ekranu i zobaczyć ile cm musisz się odsunąć.

Fajny pomysł z tą półką , ale nie wiem , czy w moim stylu . Jakieś trofeum trzeba by postawić na gorze ( szkielety ryb , wypchane koty itd :))

No i dobre siedlisko dla kurzu :(

Pocieszam się tym , że ekran jest w miarę nisko i oczy nie wchodzą na sufit .

Powierzyłam wysokość ekranu i uchwytu . Mały zgrzyt , ekran i panel za ekranem trzeba podnieść o 7-8cm , a projektor wisiałby około 65 cm od sufitu , bardzo nisko :(

Mierzyłem przekątne , poziomy , piony . Wszystko w 100% idealnie , wychodzi ewidentny problem z optyką . Myślałem , że to przez ekran Curved ( zaokrąglony ) , ale 3 elementy są idealnie wpisane w ramę.

Rzuciłem mniejszy obraz na inną ścianę i wykorzystałem poziomicę laserową , to samo . Góra jest połamana .

Jutro piszę do serwisu .

Dzięki za pomoc i uwagi .

Miłego weckendu .

• 5 miesięcy później...

Dokupiłem proste profile , zrezygnowałem z typu Curved i jest idealnie .

Wkońcu !!!

Wielka szkoda , że przy sprzedaży nikt nie wspomniał o możliwych problemach .

Aby tylko sprzedać i zarobić :(

Wychodzi na to , że niepotrzebnie nękałem servis . Sorki :)

Nie kupujcie żadnych krzywych ekranów !!!

Pozdrawiam .

Maciej

Niestety skończyłem tylko siedem klas :) , a co mówi fizyka ze szkoły podstawowej ?

Wytłumacz dla mnie i firmy Adeo , bardzo proszę .

W reklamie nic nie wspominają o problemach , a tylko go zachwalają .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.