Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor + ekran

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałeś, że chcesz wydać na to 10tyś to sobie pomyślałem, że Ci zaproponuję ten właśnie projektor. W tej cenie to mega okazja. Ja czekam właśnie na ekran i zaraz po Świętach biorę się do montowania. Ja też nie mam do tego specjalnego pokoju. Projektor będzie wisiał w pokoju 24m2.

Co do Optomy to moi znajomi mają 25e. Nie powiem jak się wchodzi do ich salonu jest fajnie, bardzo fajnie do puki nie zobaczysz obrazu i 3D z porządnego projektora. Z tym jest jak z audio. Jedni słuchają muzyki na sprzęcie za 3tyś i są mega zadowoleni, a inni na sprzęcie za 30tyś i dla nich to gra rewelacyjnie. Tylko jeśli za 8tyś mogę mieć jakość jak za 15tyś to się nie zastanawiam co wybrać. Gdybym nie trafił na promocję tego SONY to pewnie kupił bym tego EPSONA i też bym był mega zadowolony bo nie miał bym porównania do czegoś lepszego, do póki nie zobaczył bym obrazu z czegoś lepszego. Ale jeśli za Epsona mam dać 5400zł, a za SONY 7999zł, który tak faktycznie jest o kilka klas lepszy to wybieram SONY.

Planowałem na cały system ok 8-9tyś z projektorem EPSON a udało mi się zamknąć w kwocie 9,8tyś z jeszcze lepszym ekranem jak planowałem no i z niesamowitym projektorem.

Co do projektora ACER to poczytaj dokładnie testy. Kolega kupił 7531 ze względu na kontrast. W nowszym modelu poprawiono wyświetlanie 3D lecz coś zmienili i bardzo spadł kontrast. z 6000:1 na ok 2800:1.

Jeszcze nie wiem jak świeci bo też po Świętach będziemy go montować. Do tego projektora ekran MW, a nie MG. Ten projektor o wiele lepiej świeci na MW. Szary jest za ciemnym ekranem i zmieniają się barwy kolorów.

Dopiero zaczynam zabawę z wielkim formatem .

Może następny będzie Sony :)

Kolego Wiatrak , wszystko da się ustawić :) Tak myślę :)? Jestem dobrej myśli .

Optomy mają takie same odległości , mam już miejsce dla niej .

Będzie maniana to oddam .

I kupię coś z short lensem , lub będę jeździł ekranem :) .

Kinkiety pójdą z plazmą na strych ! Nie widzę problemu . Szafkę ze sprzętem zrobię niższą . Jest troszkę tych opcji , aby grało .

Najważniejsze , że żonka już patrzy na to inaczej .

Myślę że jakbyś zobaczył możliwości Soniaka o którym pisze Markus 77. To wiedział byś że niema innej drogi. Ja dopóki go nie zobaczyłem myślałem że widziałem Full Hd. Byłem w błędzie. Powodzenia w poszukiwaniach

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Najważniejsze , że żonka już patrzy na to inaczej .

Moja też zmieniała zdanie jak zobaczyła film za projektorze. Po powrocie do domu jak odpaliła 55" to stwierdziła, że na TV można oglądać wiadomości a nie filmy. Na początku też mi gadała po co mi projektor. Teraz już sama wie, że sama chce. Inny wymiar oglądania.

Napisałeś, że chcesz wydać na to 10tyś to sobie pomyślałem, że Ci zaproponuję ten właśnie projektor. W tej cenie to mega okazja. Ja czekam właśnie na ekran i zaraz po Świętach biorę się do montowania. Ja też nie mam do tego specjalnego pokoju. Projektor będzie wisiał w pokoju 24m2.

Co do Optomy to moi znajomi mają 25e. Nie powiem jak się wchodzi do ich salonu jest fajnie, bardzo fajnie do puki nie zobaczysz obrazu i 3D z porządnego projektora. Z tym jest jak z audio. Jedni słuchają muzyki na sprzęcie za 3tyś i są mega zadowoleni, a inni na sprzęcie za 30tyś i dla nich to gra rewelacyjnie. Tylko jeśli za 8tyś mogę mieć jakość jak za 15tyś to się nie zastanawiam co wybrać. Gdybym nie trafił na promocję tego SONY to pewnie kupił bym tego EPSONA i też bym był mega zadowolony bo nie miał bym porównania do czegoś lepszego, do póki nie zobaczył bym obrazu z czegoś lepszego. Ale jeśli za Epsona mam dać 5400zł, a za SONY 7999zł, który tak faktycznie jest o kilka klas lepszy to wybieram SONY.

Planowałem na cały system ok 8-9tyś z projektorem EPSON a udało mi się zamknąć w kwocie 9,8tyś z jeszcze lepszym ekranem jak planowałem no i z niesamowitym projektorem.

Co do projektora ACER to poczytaj dokładnie testy. Kolega kupił 7531 ze względu na kontrast. W nowszym modelu poprawiono wyświetlanie 3D lecz coś zmienili i bardzo spadł kontrast. z 6000:1 na ok 2800:1.

Jeszcze nie wiem jak świeci bo też po Świętach będziemy go montować. Do tego projektora ekran MW, a nie MG. Ten projektor o wiele lepiej świeci na MW. Szary jest za ciemnym ekranem i zmieniają się barwy kolorów.

No nie ma jak się jarać projektorem którego się jeszcze nie ma ....

Cieszymy się ze kupiłeś w promocji ale może sfolguj trochę, kupisz, zamontujesz u siebie wtedy polecaj i pisz takie ochy i achy .... za 8 tys. ostatnio był na allegro JVC ... także wiesz

Się ma i już były wstępne próby. Nie wiem co Cię tak frustruje?

Cieszymy się ze kupiłeś w promocji ale może sfolguj trochę, kupisz, zamontujesz u siebie wtedy polecaj i pisz takie ochy i achy

Widziałem ten projektor w akcji i wiem co potrafi. Nie wiem o co Ci biega. Co mnie obchodzi JVC? JVC ma jeszcze lepszą czerń ale o wiele gorzej radzi sobie z szybkością. Dla tego zdecydowałem się na SONY.

Cieszymy się ze kupiłeś w promocji ale może sfolguj trochę, kupisz, zamontujesz u siebie wtedy polecaj i pisz takie ochy i achy .... za 8 tys. ostatnio był na allegro JVC ... także wiesz

Ale juz kilka osób w tym wątku tez coś powiedziało o sonym, chyba że wszyscy naganiacze:)

Ja tez mam soniaka 20-tkę , to samo co 30-tka bez 3D ale tez widziałem 50-tkę u siebie i jest jeszcze lepiej, i wszystkie powyższe opinie są prawdziwe, to genialne projektory.

JVC może i był z za 8 tys , ja kupując soniaka porównywałem z JVC własnie, nie powiem czerń genialna, ale w każdym innym aspekcie wygrał sony /dla moich oczu oczywiście/.

Jak o sony można mieć różne opinie, to z projektorami wykonali kawał dobrej roboty.

I jeszcze jedno , te lumeny o których mowa wyżej to pic na wodę, soniak jak ktos wspomniał ma 1300 ansi lumenów a świeci lepiej od tych które mają znamionowo podane przez producenta powyżej 2000.

Markus , jaka jest wysokość projektora Sony 30 , gdy ekran (dolna jego część) jest 60 cm nad podłogą ?

Zrobiłem kalkulator , odległość od ekrany jak najbardziej mi odpowiadają , ale kalkulator nie pokazuje wysokości. Montaż na stoliku , statywie .

Nakręciliście mnie tym Soniaczkiem .

Teraz zależy od wysokości .

Tofik, ale czy przypadkiem między ekranem na 60 od podłogi a projektorem na stoliku nie będzie kolizji w postaci kanapy? Bo jeśli nie , czyli projektor będzie wyżej od kanapy tak aby "rzucił " do 60cm to zdaje się nie będzie żadnego problemu.

Nie pamiętam dokładnie jak to jest u mnie ale jest raczej spora regulacja.

A swoją droga sprawdź dokładnie te wysokości, żeby się nie okazało że jak usiądziesz na kanapie to będzie widział cień swojej głowy na ekranie.

Nie wiem tylko czemu tak kombinujesz, przecież możesz ustawić na półce na stolikiem?

Zgadza się , jest konflikt . Zrezygnowałem z wszelkich Optoma . W grę wchodzi tylko rodzina Benq 1080 , 1400 lub na stół ponad głową bodaj że 7000+.

Dociekam teraz ,czy jest duża różnica między 1080 , a 1400 .

Teraz tylko te dwa modele są brane po uwagę , także jestem już bliżej . Ekran będzie dopiero 7 stycznia . Ale dzieki temu mam na ochłonięcie i analizę bez presji .

Tak z ciekawości jak wychodzi wysokość Sony dla ekranu 60 cm nad podłogą ?

Posłuchaj kolegi Risto bo dobrze pisze. Co do projektorów sony to myślę że są to na pewno super sprzęty, tylko nie lubię kolesi opowiadaczy w stylu Markus77.

Co do ciebie tofik to się strasznie motasz i nie sposób ci doradzić, nikt za ciebie decyzji nie podejmie.

A , Ty się nie motałeś przed wyborem ? Może w dużej aglomeracji jest łatwiej , ale na zadupiu to koszmar .

Płacić 200 lub więcej złotówek za prezentację toż to grabież !

Jestem za demo , odsłuchami we własnych kontach . Potem przychodzisz do domu i zdziwiony , że nie gra , nie wyświetla tak jak w studio na demo .

To jak to z tą wysokością Sony ?

Jak mówiłem , montaż sufitowy odpada . Kino od czasu do czasu .

Tofik , teraz w najbliższym czasie Ci nie sprawdzę, ale pamiętaj że to zależy od odległości projektora od ekranu, ustawienia zoom etc.. Demontował aby ustawić odpowiednią odległość też nie będę, ale możesz zadzwonić do dystrybutora , nie wiem czy to nie byli ci sami od ekranów supremy. Podaj odległość i niech sprawdzą, albo podadzą jakiś kalkulator. I wysokość osi obiektywu , albo chociaż stolika. Zapodaj też tutaj może dam radę sprawdzić.

A , Ty się nie motałeś przed wyborem ? Może w dużej aglomeracji jest łatwiej , ale na zadupiu to koszmar .

Tofik , nie dziw się Ultro, ja niestety mam takie samo wrażenie, ludziska Ci piszą "weź białe" , a Ty "no dobra , dzięki, to czarne czy czerwone"? Jeśli nie chcesz wydawac kasy albo jej nie masz , to napisz nie będzie nikt nachalnie Ci wciskał droższego sprzętu, to nie powód do wstydu. Ja osobiście proponuję ci soniaka bo mam , i uwierz gdyby mi nie odpowiadał to już by był inny projektor. I na razie z tych co obejrzałem /nowszych/ tez będzie soniak. Poza tym technologia SXRD jest świetna i "bezpieczna",

albo inaczej , znajdź słabą recenzję użytkownika soniaków od HW 20???

Znam swój tryb życia i wiem , że nie ma dla mnie sensu wydawać 2-3 razy kasy na coś , co będzie używane sporadycznie . Kasę da się dorobić na fuchach , pożyczki , oszczędności . Mam plazmę 46" i w ciągu 3 lat i 9 miesięcy święciła tylko 1330h . Ile to jest minut dziennie ?

Może jak ogarnę temat z projektorem , wyrobię oko na wady i zalety i wciągnie mnie videomania to możliwe , że następny będzie Sony .

Ale patrząc na jego gabaryty nie sądzę , aby nadawał się na stoliczek (:))

Jest do przygotowanych pomieszczeń .

Kolega ogląda 800x600 i jest zadowolony , a jego żona nie wyobraża sobie już życia bez projektora . Gra u nich po 5-6 godzin dziennie .

Montaż sufitowy odpada , ale ekran ramowy został zaakceptowany . To już sukces :)

Ponoć połową sukcesu jest ekran , także jestem dobrej myśli .

Mam już tylko dwa modele do wyboru , zabaweczki. Ale nie widzę na dzień dzisiejszy zastosowania profesjonalnego projektora .

I nie wiem , czy nie zainwestyję tylko 3.7 , a nie 4.9 . Mniejsza strata :)

Zadałem pytanie , czy są istotne różnice w tych modelach . Narazie brak odpowiedzi :(

Ale do 7 stycznia wszystko się ułoży .

Miłego dnia .

Maciej

Kolega ogląda 800x600 i jest zadowolony , a jego żona nie wyobraża sobie już życia bez projektora . Gra u nich po 5-6 godzin dziennie .

Można i tak , nie wyobrażam sobie w takiej rozdzielczości oglądania na ekranie o podstawie 300, nawet na drugim 250cm też nie. Ale oczywiście kwestia priorytetów.

Co do pisania Tobie o nie wyciąganiu wniosków, to nie było żadnej uszczypliwości , choćby przykład, uparłeś się na technologię DLP, pisałem Ci , choć nie dotyczy to wielu osób że możesz sobie strzelić w kolano. Jeśli będziesz podatny na tęczę to będziesz się męczył , o ile nie chodzi o sam efekt wizualny to znam osobę która po godzinie musiała wyłączać projektor z powodu bólu głowy.

co do porównań projektorów o które pytasz nie odpowiem, nie pamiętam które modele benq-a były oglądane przy zakupie, ale pamiętam że nie skupiałem się długo , pewnie nie robił, na mnie wrażenia.

Zapamiętałem JVC, Soniaki /zakup/ a z dlp Mitsubischi . Te były całkiem fajne, równiez tani model w kasie jaką chcesz wydac hc 4000. Swego czasu miałem na kilka tygodni HC7000 , fajny sprzęcik , to był pierwszy opad szczęli na ekranie coś ok 90 cali, ale kierunek na większe ekrany go przekreślił na stałe, troszkę zbyt ciemny.

Tak czy inaczej jesli nie masz super wymagań uważam że będziesz zadowolony. Oczywiście daj info jak świeci projektor jak kupisz.

Są lekki , bo technologia im na to pozwala . Sam układ DMD jest około 1.6 cm 2 , to z kąd ma nabrać wagi ? A dzięki marnej jakości plastików są tanie .

Nie ma dla mnie sensu wydawać 10k na coś , co będzie używane 2-3 razy w miesiącu .

Zamówiony dzisiaj Benq 1400 . Także wkrótce opowiem o jakości projektora i obrazu .

Trzeba pamiętać , że to jest mój pierwszy kontakt z takim użądzeniem .

Priorytetem dla mnie było wyświetlanie odrazu z niskiego pułapu i projektor miedzy ekranem , a sofą . Żaden LCD tego mi nie dawał .

Następna kwestia , LCD są delikatne , a jeżeli ma to być urządzenie mobilne , to wiąże się z uszkodzeniami układu luster .

Trzeba iść na kompromisy . Nie kupię Porsche Cayenne , aby pojechać raz w miesiącu do kościoła ludziom bujać gula :)

Widziałem na All... ktoś sprzedaje Sony HW30 za rozzsądne pieniądze . To ktoś z Was ?

I nagoniłem projektorem już 3 godziny . Powiem szczerze , że jestem mile zaskoczony .

Są może pewne niedociągnięcia w przejściach , w ciemnych scenach , ale może to kwestia mojego tymczasowego ekranu , braku kalibracji i ceny za projektor .

Miałem pewne obawy , ale zostały pogrzebane :)

Tak 100" , a dokładnie 99" będzie dla mnie optymalnym rozmiarem . Już nie mogę doczekać się nowego ekranu Adeo .

Wentylator troszkę słychać , ale nie jest to uciążliwy dźwięk . 5db więcej na volume i jest spoko .

Benek napewno zostaje na kilka lat . A potem pomyślimy nad 4K .

Jestem ciekaw jak spisalyby się 1080st .

Widziałem na All... ktoś sprzedaje Sony HW30 za rozzsądne pieniądze . To ktoś z Was ?

Rozgryzłeś nas , naganialiśmy żeby popchnąć soniaczka i się nie udało:)

Są może pewne niedociągnięcia w przejściach , w ciemnych scenach , ale może to kwestia mojego tymczasowego ekranu , braku kalibracji i ceny za projektor .

Zazwyczaj pierwszą reakcją użytkowników na nowy projektor jest WOW!

Wiec albo faktycznie nie jesteś przekonany do projektora albo projektor coś kiepski. Od ekranu cudów bym nie oczekiwał, szukaj gdzie indziej .

Najważniejsze , że czarny jest czarny , a nie granatowy . Efektu tęczy nie ma , ani dla mnie , ani reszty domowników . Jestem na jakiś czas zaspokojony :)

Następne zmiany za 2 lata . Może 4K :)

Wentylator bedzie Ci przeszkadzal jak masz sprzet pod nosem. Dobrze przemysl mocowanie kabli zeby ktos z domownikow sie nie zapomnial i nie wyrwal gniazda z ampli albo nie zwalil projektora na podloge. Przypomnij czemu zrezygnowales z optomy i ile cm siedzisz od ekranu?

Do wentylatora już przywykłem , przy filmach koncertach go nie słychać . Mam go od ucha ponad 1m . Wszystko jest zorganizowane i zabezpieczone :)

Z tego , co zaobserwowałem tylko Benq ma szeroki asortyment z optyką , a Optoma z mocą lampy i kontrastem .

Decydując się na Optomę musiałbym ją postawić za sofą :(

Jest lepiej niż przypuszczałem , jeszcze tylko dobry ekran i jazda . Ale , to dopiero 7 01 2014 .

Moje gałki oczne do ekranu mają 3.6mb , 99''

dokładnie - 99''/100'' z 3,5m jest rozsądne maximum. Przy czym bardzo dobrze zaznaczyłeś, że jest to odległość od oczu do ekranu. Czyli np. dla szerokości pokoju 4m odliczam odległość oparcia od ściany i naszą wielką głowę + ewentualnie odległość rolety od ściany. Odpada około 50cm. Analogicznie dla szerokości 3,5m pokoju będziemy uwzględniać odległość około 3m. Wówczas będzie to 90''. Są to w zasadzie 2 najczęściej spotykane szerokości ''salonów'' w mieszkaniach.

Ja mam ekran 90'' z powodów praktycznych. Nieduża regulacja zoom mojego projektora + brak stałego mieszkania ( raz mam pokój mniejszy raz większy ). Dodatkowo większość filmów oglądam ''mkv'' dlatego nie szalałem z ekranem. Nie mniej jednak 100'' na dobrym źródle sprawdzałem i jest bardzo fajnie. 90'' z 3,5m nie wprowadza u mnie jakiegoś wielkiego niedosytu względem 100'' ale wielkość 84'' i już było zdecydowanie za mało. Każdy więc powinien dokładnie sprawdzić ile mu pasuje i jakie ma możliwości instalacji.

I należy pamiętać o profesjonalnym skalibrowaniu projektora. Amen...

A co do projektorów to JVC nie mają sobie równych. Od lat zbierają prestiżowe wyróżnienia stowarzyszeń T.I.P.A i E.I.S.A za jakość obrazu w stosunku do ceny.

A ostatnio projektor JVC DLA-X55 otrzymał nagrodę EISA w kategorii „Najlepszy Europejski Projektor sezonu 2013-2014”

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Właśnie napisałem do Macieja K.

Po ilu wyemitowanych godzinach pracy lampy należy zająć się kalibracją ?

Jak coś , to i tak będzie po 7 stycznia - ekran .

Jeżeli będę oglądał wieczorami to kalibrację należy robić wieczorem ?

Jak długo ona mniej więcej trwa ?

Muszę wysłać gdzieś moją ładniejszą połówkę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.