Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Helicon mkI

Marcin_49996

Rekomendowane odpowiedzi

No fakt, to co pisałem nie dotyczy niezależnych sprzedawców...

I Twoja teoria rysuje pewnie taki handel właśnie np. w Olsztyńskim Corabie:)

Choć w Hornie za połowe ceny nabyłem dwie pary i denona.Kiedys Horn sie bawił w kontrole rynku po przez rejestracje gwarancji na 5 lat (podając cene zaupu) ale rejstrując ostatnio sprzet to zauważyłem, że sobie to już odpuścił

No ja u nich szczerze mówiąc też pare rzeczy za połowe nabyłem:)

Co prawda nie kolumny stereo ale central,cd-ka, mononloki audiolaba

Akórat łapałem się jak wchodziły nowe linie i zmiana ekspozycji była..

Mingda MC-368. Przesłuchałem sporo lampiaków do 10tys i nie udało mi się znaleźć nic lepszego,

Moglbys podac modele?

Moje Helicony grają z Denonem 2000 i jestem zadowolony, w mojej opinii 30W z lampy to zamało dla tych głośników.

Mialem lampiaka na El34 wpush pullu 2*30W. Byl wydajny pradowo nie gorzej niz Denon PMA 2010AE, ktorego obecnie posiadam. Takie waty, watom nierowne.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Mialem lampiaka na El34 wpush pullu 2*30W. Byl wydajny pradowo nie gorzej niz Denon PMA 2010AE, ktorego obecnie posiadam. Takie waty.watom nierowne.

A miałeś pod tą lampa Helicony :) ?, bo ja miałem. W mojej opini do heliconow potrzebna jest mocna spawakra aby poazały swoją klase szczegolnie mocny granitowy w pelni kontrolowany bas.

Helicony slyszalem raz w gdansku w butiki denona z 2010ae i lekko mnie zauroczylo

Wiec moze wlasnie Denon. Tym bardziej, ze obecnie ceny uzywanych atrakcyjne. Takiego PMA 2000AE (starsza wersja) mozna za 700-800 Euro upolowac.

Ja ostatnio mialem przyjemnosc sluchac tych kolumn z hybryda Magnat RV3 i tez bylo wysmienicie.

A miałeś pod tą lampa Helicony :) ?, bo ja miałem.

Nie mialem, Niemniej lampa, lampie nierowna. Mialem jak pisalem prostego lampiaka na EL34 i Amplifona WT30 III - tez 30 Wat na kanal w PP i ten nie byl tak wydajny praodowo jak ten pierwszy.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Moglbys podac modele?

Było tego sporo, gdyż długo nie mogłem zdecydować się na lampę i dokładnie jaką firmę wybrać (szukałem i przekonywałem się ok. 1 roku),

słuchałem między innymi Jolidy 502BRC tańszej 302

Raysonic SP200

Xindak CS-88

PrimaLuna Prologue

JJ828

Ayona Orion

CAYIN / chyba był to spark A-88T

jeszcze jakiś Fatman,Vincent których modele nie zostały mi w głowie

Niektóre podobały mi się bardziej jedne wiadomo mniej..Mingdę wybrałem jako najlepszy stosunek jakości do ceny.

Ja słuchałem tych kolumn z Denonem PMA 2020AE i powiem że zrobiło to na mnie wrażenie, wszystko było w idealnej proporcji

Też jestem ciekawy PMA 2020AE - czy to przepakowane 2010 i 2000 czy coś innego (?)

2020 słuchałem jakoś tydzień temu z Mentorami 6.

Gra właśnie bardzo naturalnie, wyrównanie w całym paśmie.

Bardzo fajnie zgrywał się z tymi Dali, dawał przyjemne nasycone brzmienie.

Zachowywał też niezłą przejrzystość i selektywność.

Miałem wrażenie, że niskie tony trochę zyskały na potędze względem 2010.

W kierunku ocieplenia napewno nie idzie, daje nam barwy brzmienia takie jak zrealizowane były na nagraniu.

Od siebie raczej nic nie dodaje.

Do Heliconów napewno bardzo ciekawa propozycja.

odswieze lekko temat...troche juz poszukuje wzmaka i cd do moich dali...gralem juz wczesniej denkami i dali(zensor 7 i seria 1500)...wiec mowie wio, malo audiofilskie ale co mi tam, potrzebuje ucieszyc ucho a nie ego...bylem dzisiaj z druga polowka na odsluchu (tym razem nie chwilowym i nie przypadkowym) heliconow 400 z denkami 2020 amp+cd. wlasciwie juz to slyszalem i bardzo mi sie podobalo dlatego pozytywnie nastawiony z garscia ulubionych cd rozsiadlem sie z przekonaniem ze za pol godziny bedzie trzeba wyciagnac karte i poprosic uprzejmego Pana by skoczyl na magazyn po zestaw...ku mojemu przeogromnemu zdziwieniu...nie zagralo to wcale...pierwsze co zaczalem przestawiac kolumny nadal nic, bas byl rozlazly i powolny a dynamika reszty zakresow chyba poszla do domu przed wlaczeniem, detale pozostawialy troche do zyczenia, jedyna rzecza ktora byla ok byla seperacja sceny (co za tym idzie nie podejrzawam ze srednia akustyka byla tu gwozdziem do trumny)...pomozcie prosze czego dalej sluchac? tylko blagam nie mowcie hegel, sluchalem, bylo ok, mam w pierwszym zestawie ale poprostu chcialbym mniej "doskonalosci" a wiecej muzykalnosci...teoretycznie po swietach jade sluchac Electrocompaniet ECI 6DS, hegel p4a+mcintosh 275 i marantza pm11s3...prosze o dalsze porady;P

Jeśli już taka półka to proponuję odsłuchać dla porównania coś z produktów Accuphase.

Nieraz można trafić z drugiej ręki w dobrej cenie.

Np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowy kosztował grubo ponad 20k.

E-250:

Ukryta Zawartość

Ewentualnie jeszcze modele ze starej lini jak E-350, E-450.

Z nowej lini czyli E-260,E-360,E-460 czy E-560 narazie na rynku wtórnym bardzo

rzadko dostępne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli już taka półka to proponuję odsłuchać dla porównania coś z produktów Accuphase.

Nieraz można trafić z drugiej ręki w dobrej cenie.

Np:

Ukryta Zawartość

Nowy kosztował grubo ponad 20k.

E-250:

Ukryta Zawartość

Ewentualnie jeszcze modele ze starej lini jak E-350, E-450.

Z nowej lini czyli E-260,E-360,E-460 czy E-560 narazie na rynku wtórnym bardzo

rzadko dostępne.

ten e-550 bardzo ciekawy tylko cena troche mnie przeraza...jednakze pojutrze bede w polsce i sprobuje gdzies odsluchac accu+helicon dzieki za sugestie

szczerze mowiac duzo oczekuje od polaczenia hegel p4a i mcintosh 275, nie znam zbytnio szkoly grania maca ale bezduszna perfekcyjnosc hegla w polaczeniu z cieplem i muzykalnoscia maca (znana tylko z teorii) jak dla mnie jest faworytem, w dodatku najtanszym gdyz p4a mam a mac 275 stoi na audiomarkecie za 2520 euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam znajomego co posiada accu e 450 z Helicon 400 ,zachwalał że to bardzo dobre połączenie

Z IC miał trochę poszukiwań,ale teraz podobno jest ok

W styczniu wybieram się do niego jak posłucham to coś skrobnę.

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

• 2 tygodnie później...

"pierwsze co zaczalem przestawiac kolumny nadal nic, bas byl rozlazly i powolny a dynamika reszty zakresow chyba poszla do domu przed wlaczeniem, detale pozostawialy troche do zyczenia, jedyna rzecza ktora byla ok byla seperacja sceny (co za tym idzie nie podejrzawam ze srednia akustyka byla tu gwozdziem do trumny)"

Mógłby kolega napisać z jakimi kabelkami tak słabo ten Denek zagrał, bo z opisu grania wynikało by, że jaieś slabe kabelki były dobrane do niego. Ze swojej strony polecam do CD sieciówke Nordosta Vishnu, który poowoduje, że bas jest szybki swietnie kontrolowany i dźwiek jest b. szczegółowy.

Mac MC 275 do Heliconów 800 może być jak znalazł, tylko były by potrzebne dwa takie wzmacniacze - bo to daje tylko 70W na kanał,

a w trybie zmostkowanym około 140W- to wtedy ładnie może je napędzić, a muzka nabierze większej płynności i gładkości.

Z własnego doświadczenia wiem, że te wyższe modele Dali bardzo lubią prąd. Dlatego napędzanie ich lampą 30 W chyba nie bardzo ma sens.

-tak zagra to, ale basu nie poczujesz. - do cichego słuchania może.

Ja swoje Dali napędzam MC 2102, który ma 100 W lampowej mocy i jest spoko,ale chciałbym mieć jeszcze jeden taki wzmacniacz do pełni szczęścia :-)

Z Heliconami jest podobnie jak z Grandami czy Euphonią - im głośniej podkręcasz gałkę, tym bardziej odnosisz wrażenie, że te kolumny mogą znacznie więcej.

Przypomina mi to trochę jazdę super samochodem sportowym, gdzie odczujesz przyjemność jak wciśniesz gaz mocniej aż cię w fotel wbije.

Z Accuphasem E-250 Helicony słabo zagrały? - Nie przejmuj się Accu akurat nie jest dobrym towarzystwem w ogóle dla Dali.

Ja chciałem kiedyś E-450 używany i już go prawie miałem, ale kiedy podłączyłem swoje Grandy do niego, to zachwytu nie było.- było przeciętnie.

Dobrym partnerem do Dali jest PASS , na pewno dużo lepszym niż Accuphase i też to draństwo także działa w klasie "A" - nieco drożej wyjdzie używka, ale warto.

Do heliconów 800, to tak od modelu X-250 wzwyż bym szukał.- ten z Grandami robi co chce.- ma pełną kontrolę nad nimi więc z H 800 będzie podobnie. (kolega Kivlov miał to połączenie)

ASR Emiter 1 też powinien być nie głupi.-potężna wydajność prądowa, ale musisz sam ocenić czy ci podpasuje.

Mi osobiście bardziej podpasowało połączenie Dali z mocną lampą KT88 niż z tranzystorem.- ale to tylko moja subiektywna ocena.

A Denon? - to takie minimum do Dali. Na pewno dużo lepiej się z nimi zgrywa niż ten słynny NAD, którego niektórzy tutaj do wszystkich kolumn polecają.

W każdym bądź razie helicony 800 zasługują na znacznie lepszą elektonikę niż budżetówka.-Z czasem można będzie połączyć je z czymś lepszym.

L.G. life is BRUTAL...

Jak mówimy o prawdziwych wzmakach, to chętnie bym posłuchał tych Dali z Gryphon Atilla w Top- HiFi maja na niego promocję

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak mówimy o prawdziwych wzmakach, to chętnie bym posłuchał tych Dali z Gryphon Atilla w Top- HiFi maja na niego promocję

Ukryta Zawartość

Ostatnio pisał o nim kolega bast3k który upolował używanego callisto za 5k eur

Przesłuchał wcześniej kilka modeli:

Atilla - msrp to jakies 29k PLN, w promocji byl za 21k PLN. Ogolnie uwazam, ze to przerost formy nad trescia. Oprocz detalicznosci, ten wzmacniacz nie prezentuje nic ciekawego. Bardzo przecietny sprzet.

Diablo - msrp w zaleznosci od sklepu - od 43k do ponad 50k PLN, w promocji byl za 29.900 PLN! Ten wzmacniacz zmiazdzyl wszystko co uslyszalem do tamtej chwili w warunkach domowych. Chapeau bas! (mikro)dynamika, detalicznosc, scena, kontrola basu - REWELACJA!

Burmester 082 - msrp okolo 37k PLN, w promocji do wyjecia za 28k PLN. Ten sprzet kompletnie nie zagral z moimi kolumnami. Wszystko przymulone. Niemniej wizualnie moja osobista CFO powiedziala, ze jest najladniejszy ;-)

Callisto 2200 - w zasadzie to samo co Diablo, z dwoma wyjatkami. Lekko ocieplony dzwiek i delikatnie gorsze niskie tony. Sa to jednak bardzo subtelne roznice. Budowa obydwu piecykow rowniez wskazuje na podobienstwa (ilustracje ponizej). Moj Callisto ma wgrany najnowszy firmware (1.4) co pozwala mu grac przez wiele godzin bez efektu smazenia jajecznicy (wczesniejsza wersja firmware powodowala znaczny wzrost temperatury). Jesli ktos lubi efekt sceny 3D to wzmacniacz jest praktycznie idealny.

Także chyba średnio udany ten atilla jak na swoją cenę

Ukryta Zawartość

Należy jednak wziąść pod uwage dosć specyficzny gust kolegii bast3k skoro konfigurował Gryphona pod ESA Ostinato^2 :) ale o gustach się nie dyskutuje. A jeśli każdy wierzył by w słowo pisane to wszyscy miebyśmy Hegla :).

nie chcialbym wyjsc na niewychowanego takze informuje tylko ze dopiero w sobote bede na odsluchach i napewno wypowiem sie na temat kazdej z wymienionej przeze mnie konfiguracji...nie mialem poprostu wczesniej czasu...co do rad kolegi Wierza34, w poscie jest mowa o helicon 400 a nie 800...nie mniej jednak koncowka 2102 zacna, nie mam mozliwosci posluchania niczego od gryphon audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.