Skocz do zawartości
IGNORED

Tylko radio przy pracy na PC - jak najlepiej?

bartolomeo

Rekomendowane odpowiedzi

Pracuję w domu. Słucham przy tym tylko radia, Trójki. Radio internetowe przez zintegrowaną kartę muzyczną, Windows Media Player i komputerowe pierdziawki Creative Inspire 2.1.

Płyt CD słucham w innym pokoju.

Jak polepszyć jakość?

1. Aktywne monitory bliskiego pola + Audiotrak Prodigy HD2 Advance DE = radio wciąż z kompa (internetowe)

2. Aktywne monitory bliskiego pola + tuner radiowy = radio tradycyjne

(Mam instalację radiową z anteną kierunkową zewnętrzną.)

Które rozwiązanie lepsze? Jakieś inne propozycje?

Chodzi mi głównie o słabą jakość radia internetowego (okrojone pasmo) i przez to myślę o rozwiązaniu drugim.

Przy drugim rozwiązaniu jednak, banalna może sprawa, ale jak sterować głośnością skoro monitory będą spięte od razu z tunerem? Widziałem coś w rodzaju Level Pilot, ale to znów wymaga większej ilość połączeń, kabli na biurku...

Przy drugim rozwiązaniu też odcinam się w ogóle od nagłośnienia kompa, ale to byłbym w stanie znieść.

Budżet:

- aktywne monitory: do 1.000 zł

- karta muzyczna ew. używany tuner radiowy: do 400 zł

zdecydowanie opcja nr 2

jaka kompresja 96 kbps? - koszmara

masz klucz wykupiony?

kiedy radio przechodzi na cyfre ? to i tuner pojdzie w odstawke (jesli miałbys cos kupowac)

jesli masz to masz jesli kupno to....

zamiast hd2 głosniki lepsze

sterowanie jest w kolumnach

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Opcja nr 2

Mozesz korzystac z glosnikow komputerowych, jezeli maja dodatkowe wejscia, np. Bose.

Za tuner moze robic komorka z tunerem radiowym (i jest to chyba tuner analogowy), niektore brzmia zaskakujaco dobrze

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Widzę, że zdania podzielone.

erazm2, myślisz pewnie o dostępie do Piano, dzięki któremu mamy 128 kbps. Nie mam go, miałem tylko na próbę. A bez niego, jak piszesz, jest chyba 96 kbps. Rozumiem, że radio tradycyjne (z anteny) ma mniejszą kompresję?

Tuner radiowy - nie mam, w planie do zakupu. Cyfryzacja u mnie jeszcze nie nastąpiła, ale gdy nastąpi czy jest możliwość podpięcia czegoś w rodzaju modułu DAB przed tunerem?

Kurcze, nie jestem przekonany do żadnego rozwiązania... Może po prostu zakupić tani tuner, którego po cyfryzacji nie będzie szkoda wyrzucić przez okno.

Zamiast głośników komputerowych przemawiają do mnie bardziej monitory aktywne.

bym sie przychylał do tego zdania o oknie :)

choc jak widze cenie abonamentu - 9zł msc

to przez rok 100

tyle zapłacisz za tuner- ktory pojdzie przez okno

liczac ze to jest takie lepsze 128 wiec nie jest zle

mozna by juz uzyskac dobry dziwek

jesli nie audiofilski bo tego racvzej nie uzyskasz to moze zaproponuje sb live 24 bit

(sb0410 nie inne) sb gamer 0730 = 30 lub 80 zł i uzywac delkiatnego crystalizera 25-30%

i sprawa głosników

maja byc do komputera czy jakies pasywne pod wzmacniacz na przyszłosc

ps.

nie lubie wywalac rzeczy przez okno i placic za cos co straci wszystko na wartosci

ale abonament tez "w piec"

rozgryzaj czy abonament czy gałka :)

edit

jesli moge polecic to goraco ze szok:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

troche zabawy z kablami ale masz w smiesznej cenie odrazu przepieknie grajacy wzmacniacz - jeden z lepszych analogowych dzwieków -sluchanie tego to miód dla uszu

pasowane do serii soud project - doskonale klocki w barwie

bierze pradu jak smok i gra jak smok

do tego kolumny dopisze jak znajde

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Jednak nie abonament a gałka - zakupiłem tuner cyfrowy z 1979 r. - mam nadzieję, że obroni się przed oknem :)

Te kolumienki co podałeś nie będą mi pasić, bo muszą być bliskiego pola - przede mną - na biurku (może na granicie?) albo na jakichś standach, z tym, że mam przed sobą biurko a za nim ścianę, więc ze standami będzie kłopot.

Myślę o aktywnych monitorach bliskiego pola.

Panie nie mysl ;) - skoro masz podstawowe pytania to sam wybrałes? pytałes sie kogos w ogóle , gdzies, gdziekolwiek ?

powies na scianie za biurkiem zamkniete paczki z podkladkami filcowymi - zaden problem prezenuja sie znacznie lepiej niz na biurku i nie zagracają

aktywne monitory zabiją muzyke o takiej (tez radiowej) jakosci - czym lepsze tym gorzej dla Ciebie usłyszysz kazdy szum i trzask i nie ma to nic wspolnego z " miłymi analogowymi trzaskami " plyty winylowej;)

tu potrzeba mocno analogowego wzmacniacza dokladnie takiego jak w tym philipsie + stare kolumny zamkniete to by grało cudnie

jestes w radio nie mozesz zbytnio szykowac sie na cd

gdybys był kasiasty i kupił swietne monitory ADAM to by Cie zabiło jakoscią - znienawidziłbys radio ;)

jaki kupiles tuner?

ten co podałem jest naprawde dobry - lepszego napewno nie kupiłes bo taki nie istnieje a teraz jeszcze masz jakis tam problem ze wzmacniaczem :(

ale gałka dobry wybór :)

ps

przepraszam jesli poczułes sie urazony moim tonem

starałem sie byc zabawny a ze jestem ponurym typem to efekt nedzny - jaki kon kazdy widzi :)

Gość cycus12

(Konto usunięte)

a czy ktoś porównywał jakość np z ScreamerPreview'a ? niby PR3 nadaje w 100kbps WMA.

Analog u mnie słabo więc zawsze byłem skazany na dekoder cyfry plus, teraz używam SP i muszę przyznać że jest lepiej.

erazm2, tunerek to Hitachi FT-8000.

Byłem zdecydowany na monitory aktywne, ale może być jak piszesz - do tworzenia muzy są jak najbardziej, niekoniecznie do jej słuchania. Poza tym porządne, to spory koszt.

Posłuchałem przez moment Behringerów MS-40 - to nie to czego chcę...

I podążyć chcę tym tropem - wzmacniacz + monitorki.

Te przykłady monitorków, które podałeś, dadzą radę w bliskim polu? To ważne, bo będą ok. 120 cm od mojej głowy.

Czy kluczem jest zamknięta budowa, czy też wersje z bas-refleksem z przodu dadzą radę?

Może jakieś inne przykłady monitorków? Najlepiej vintage i non-vintage :)

wersje z bas refleksem sa fajniejsze kiedy siedzisz od nich dalej

ja to w ogole nie lubie refleksu - zabity na głucho

za to kocham siedziec pomiedzy shogunami - lubie ten efekt sluchawek nie przepadam za graniem przed głowa za głowa, na głowie;)

lubie scene jaka robia słuchawki i taka dostaje siedzac przed ustwionymi na regale 220cm po koncach , poltora metra przed nimi - zreszta mam fotel na kolkach to sobie jezdze raz metr inny raz dwa a inny podjezdzam na pol i ten jest najlepszy :)

gdybym mogł i mial pieniadz to bym kupil dwie sciany z głosników :p

nie przciwległe;)

nie cierpie mini pudeleczek na biurko - ale to tylko moje subiektywne zdanie

non vintage nie ma

to sie nie nadaje do niczego az do dosc wysokiego pułapu cenowego

za kika stów nie ma nic i nic nie bedzie

popularny maly tannoy i podobne graja masakrycznie zle w porownaniu

jesli mamy do wyboru , nazwijmy je dobrymi MA bx2 i quadrala wotana to ja nie mam cienia watpliwosci co kupuje

nie neguje tu wyboru innego owszem prosze bardzo to sluszny wybór ale nie dla mnie

szukaj szybko -grundig v2000

aukcja sie skonczyła na 140 - dobra cena ale liczyłem ze bedzie taniej

masz jeszcze v1000 za 120

i sv2000 za 290 te brałbym ja

gdybym szukał czegos obecnie - bycmoze troche drogo ale tylko troche zreszta to wcale nie jest drogo za to co daje:)

wiecej nie polecam bo nie ma sensu

w dziale polecane wzmacniacze znajdziesz setki stron :)

standardowo polecam szukanie okazji na sound project 8000/8800

pod haslami zarowno philips i erres

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.