Skocz do zawartości
IGNORED

CA A500 MA RX2 stojaki?

Duca

Rekomendowane odpowiedzi

Jako ze jest to moj pierwszy post i debiut na forum, chcialem sie przywitac,

zatem witam wszystkich forumowiczow!

Muzyki zawsze sluchalem na watpliwej jakosci kinie domowym i dopiero kiedy w rece wpadl mi zupelnie przypadkowo CA A500 wraz z CA CD5 + monitory Mourdaunt Short 902s uslyszalem zupelnie inny wymiar dzwiekow, nagrania ktore znalem poznalem na nowo, uslyszalem nowe dzwieki, bylem zachwycony, zaczalem "sluchac muzyki" i dawalo mi to ogromna przyjemnosc. Wiem ze ten zestaw to nic specjalnego lecz dla mojego niezbyt wytrawnego ucha byl to ogromny przeskok.

Jak wiadomo apetyt rosnie w miare jedzenia, dlatego zapragnalem nowych monitorow i wybor padl na MA RX2, dlugo sie zastanawialem jak zagraja z moim wzmacniaczem... czy ktos sluchal takiego polaczenia?

Nie wiem czy to dobry wybor, dodam ze wzmacniacz rowniez mam zamiar zmienic, jednakze ta zmiana jest odlozona na przyszly rok.

Mam rowniez pytanie odnosnie standow do tych sporych monitorow, znalazlem watek w ktorym polecane sa stojaki VAP ER-96, jestem sklonny je kupic, ale zastanawiam sie czy te beda wystarczajace czy moze masywniejsza ich odmiana VAP ER-106 bedzie lepsza?

pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/107698-ca-a500-ma-rx2-stojaki/

Jako ze jest to moj pierwszy post i debiut na forum, chcialem sie przywitac,

Muzyki zawsze sluchalem na watpliwej jakosci kinie domowym i dopiero kiedy w rece wpadl mi zupelnie przypadkowo CA A500 wraz z CA CD5 + monitory Mourdaunt Short 902s uslyszalem zupelnie inny wymiar dzwiekow, nagrania ktore znalem poznalem na nowo, uslyszalem nowe dzwieki, bylem zachwycony, zaczalem "sluchac muzyki" i dawalo mi to ogromna przyjemnosc. Wiem ze ten zestaw to nic specjalnego lecz dla mojego niezbyt wytrawnego ucha byl to ogromny przeskok.

Jak wiadomo apetyt rosnie w miare jedzenia, dlatego zapragnalem nowych monitorow i wybor padl na MA RX2, dlugo sie zastanawialem jak zagraja z moim wzmacniaczem... czy ktos sluchal takiego polaczenia?

pozdrawiam!

Jak zaczynasz swoją zabawę to radzę przyjąć jedną zasadę; nic nie kupujesz bez wcześniejszego odsłuchu, bez względu na to co kto o tym napisze.

Nie wiem jak gra CA A500, ale jeśli góra jest równie drażniąca jak w jego młodszym bracie CA 640A to raczej nie łączyłbym tego wzmacniacza z MA RX2. Jak już będziesz miał trochę kasy odłożonej nie spiesz się. Poczytaj tutaj o doświadczeniach innych, to może co nieco ochłodzi Twój zapał. Z umiarem to hobby jest fajne, na gorąco - powoduje drenaż kieszeni dość konkretny. ;)

Muzyki zawsze sluchalem na watpliwej jakosci kinie domowym i dopiero kiedy w rece wpadl mi zupelnie przypadkowo CA A500 wraz z CA CD5 uslyszalem zupelnie inny wymiar dzwiekow, nagrania ktore znalem poznalem na nowo, uslyszalem nowe dzwieki, bylem zachwycony,

Przeszedłeś dokładnie to samo co ja. A500 to bardzo przyzwoity wzmacniacz, zwłaszcza w porównaniu z kinem i to nie najtańszym. U mnie zdecydowanie wygrał z Harmanem Kardonem. Objechałem z nim paru kolegów z KD i wszystkim szczęki zwisły, że gra dużo lepiej niż ich Onkyo i Denony ( nie najniższe modele). Możesz poszukać lepszego cedeka - CA D500 SE.

Góra w A500 nie jest drażniąca. MA RX2 nie słyszałem. Słuchałem wyższych modeli, które grają niezbyt natarczywą górą i dość przyzwoitym basem. Do tego 6 ohm impedancji, czyli niezbyt wymagające. Generalnie MA grają w miarę zrównoważonym dźwiękiem, tak jak A500. Myślę, że powinny się polubić.

Dziekuje za zabranie glosu, kazda porada jest dla mnie bardzo wazna

Jak zaczynasz swoją zabawę to radzę przyjąć jedną zasadę; nic nie kupujesz bez wcześniejszego odsłuchu, bez względu na to co kto o tym napisze.

tak, wiem juz nieraz spotkalem sie z ta rada, jednak nie zawsze

jest taka mozliwosc, rozumiem ze sprawa jest prosta kiedy kupuje nowy system z salonu i przy wyborze moge posluchac roznych kombinacji sprzetowych, ale jesli w gre wchodzi rynek wtorny i zamawianie np na allegro, wczesniejszy odsluch jest praktycznie niemozliwy, wtedy mozna sugerowac sie opiniami uzytkownikow :)

Nie wiem jak gra CA A500, ale jeśli góra jest równie drażniąca jak w jego młodszym bracie CA 640A

to raczej nie łączyłbym tego wzmacniacza z MA RX2.

Nie sluchalem CA 640A, ale tez czytalem o drazniacej gorze, jednak po opiniach posiadaczy CA A500 wnioskuje ze z gora jest nieco inaczej niz u mlodszego brata, poza tm jak na moj gust z monitorami ktore posiadam (MS902s) jest przyjemnie i muzyka nie meczy wysokimi tonami.

Jak już będziesz miał trochę kasy odłożonej nie spiesz się. Poczytaj tutaj o doświadczeniach innych, to może co nieco ochłodzi Twój zapał. Z umiarem to hobby jest fajne, na gorąco - powoduje drenaż kieszeni dość konkretny. ;)

Moze faktycznie zapalu troche mam zbyt duzo, a czytanie forum jeszcze go podkreca ;) i jak tu nie sie powstrzymac ;) musialbym tu nie zagladac.

Przeszedłeś dokładnie to samo co ja. A500 to bardzo przyzwoity wzmacniacz, zwłaszcza w porównaniu z kinem i to nie najtańszym. U mnie zdecydowanie wygrał z Harmanem Kardonem. Objechałem z nim paru kolegów z KD i wszystkim szczęki zwisły, że gra dużo lepiej niż ich Onkyo i Denony ( nie najniższe modele). Możesz poszukać lepszego cedeka - CA D500 SE.

Góra w A500 nie jest drażniąca. MA RX2 nie słyszałem. Słuchałem wyższych modeli, które grają niezbyt natarczywą górą i dość przyzwoitym basem. Do tego 6 ohm impedancji, czyli niezbyt wymagające. Generalnie MA grają w miarę zrównoważonym dźwiękiem, tak jak A500. Myślę, że powinny się polubić.

Mam nadieje ze sie polubia, RX-y juz sa w drodze, ale niestety bede mogl ich posluchac dopiero przed samymi swietami, juz nie moge sie doczekac :D

Czytalem o CA D500 SE podobno naprawde dobrze brzmi, jestem w trakccie polowan na takiego w idealnym stanie :)

Chcialem jeszcze ponowic pytanie o standy do RX2,

co polecacie, ale oczywiscie w granicach rozsadku finansowego :)

ogladam rozne standy i maja one wysokosc 60, 65 czy tez 70 cm na co sie zdecydowac i dlaczego?

mam pytanie czy stojaki VAP ER-96 to dobry wybor? czy lepsza bedzie odmiana VAP ER-106?

a moze zupelnie cos innego?

Rozumiem, że CA A500 już posiadasz? Jeżeli tak to gratuluję, to bardzo dobry wzmacniacz, zdecydowanie ciekawszy niż jego młodsze odpowiedniki. Co do kolumn MA to grają one dość jasno, ale jeśli dobierzesz standy, które nadadzą im masy ( muszą być ciężkie i stabilne) to będziesz zadowolony z połączenia wzmacniacza i tych kolumn ( oczywiście do czasu, aż posłuchasz coś ciekawszego, np. Rotel RA-980BX lub RA-985BX albo jakiś model Arcama).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.