Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V675 - jakie kolumny do otwartej przestrzeni

maciej83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post na Forum.

Szukam głośników podłogowych dla amplitunera Yamaha RX-V675 w cenie do ok. 3000 PLN za parę.
Przeznaczenie to 50% film / 50% muzyka (rock, hard rock, progresywna, pop).
Pokój 16 m2, otwarty przez wykusz na kuchnię 7m.

Wiem, że bez odsłuchu się nie obędzie ale proszę o ukierunkowanie na jakich produktach się skupić tak abym
nie spędził na wizytach w salonach pół roku;)

Dodatkowe informacje: z uwagi na ilość miejsca bardzo odpowiadały by mi głośniki o wymiarach zbliżonych np. do DALI Zensor 5.
Proszę również zwrócić uwagę na planowane ustawienie głośników w pomieszczeniu (stan obecny będzie trwał jeszcze przez
ok. 5 miesięcy) - głośniki będą stały dość blisko ściany i jeden z nich (przy zasuniętych drzwiach) niemal w narożniku.
Po przeciwnej stronie kolumn, za kanapą, będzie otwarta kuchnia.

Schematyczne rzuty pomieszczeń z lokalizacją sprzętu:
Stan istniejący:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07f8840c62c01747.html

Stan docelowy:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/55941734d4ba582c.html

Z góry dziękuję za pomoc:)

[quote name='paju' timestamp='1386689888' post='3016591']
Klipsch Reference RF-62 u mnie grają z Yamaha RX V-1071 cena 2700. Jestem bardzo z nich zadowolony.
[/quote]

Też myślałem o RF-52 lub RF-62, nawet kosztem zwiększenia budżetu. Problem polega na tym, że one mają bass reflex z tyłu a do tego jak już wcześniej pisałem, jeden będzie stał praktycznie w narożniku. Wiem, że Zensor 5 sobie poradzi z takim ustawieniem, nie wiem tylko czy z metrażem.

Witaj,
biorąc pod uwagę Twoje pomieszczenie oraz preferencje, zwróciłbym uwagę na kolumny Monitor Audio Rx6 (http://q21.pl/monitor-audio-rx6.html), to moim zdaniem w przedziale cenowym około 3000 zł. najlepsza propozycja do Twojego systemu. Uzyskasz brzmienie otwarte, dynamiczne, przestrzenne, uniwersalne. Zestaw taki dobrze sprawdzi się w muzyce (także mocniejszej, hard rockowej) oraz przy prjekcjach filmowych.
Pewną alternatywą mogą być kolumny Boston Acoustics A 360 (http://q21.pl/boston-acoustics-a-360.html), to także kolumna uniwersalna z dobrą podstawą basową.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

q21 dobrze radzi, rx6 zagrają dynamicznie ale czasem może ostrzej, bostony a 360 trochę wolniej z lepszymi wokalami i basem. Obie propozycje ciekawe ja bym do yamahy wybrał bostona.

A ja osobiscie jestem bardzo negatywnie nastawiony do tych kolumn. Ich wykonanie stoi na niskim poziomie. Bylem świadkiem jak ta błyszcząca czarna okleina odstaje do kolumny. Robią się takie bomble. Jest to zrobione z takiej foli pokrytej lakierem. Mnie osobiscie dzwiekowo też nie urzekły. Więc na pewno trzeba ich posłuchac przed zakupem.

[quote name='5z0p3n' timestamp='1386837898' post='3018121']
A ja osobiscie jestem bardzo negatywnie nastawiony do tych kolumn. Ich wykonanie stoi na niskim poziomie. Bylem świadkiem jak ta błyszcząca czarna okleina odstaje do kolumny. Robią się takie bomble. Jest to zrobione z takiej foli pokrytej lakierem. Mnie osobiscie dzwiekowo też nie urzekły. Więc na pewno trzeba ich posłuchac przed zakupem.
[/quote]

Ale konkretnie do których jesteś negatywnie nastawiony?;)

[quote name='5z0p3n' timestamp='1386862322' post='3018465']
Do Bostonów. ale zaznaczam że to moja opinia. Koniecznie trzeba ich posluchać inny uwazają że są niezle.
[/quote]
Bostony to są głośniki, które dobrze zgrywają się z jasną, elektroniką taką jak z Yamahą. Słuchałem takiego połączenia 673 z a 360, według mnie zagrało bardzo uniwersalne. Przestrzeń była bardzo dobra, bas również.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.