Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do Tonsil Maestro 130

piwko123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
Jestem w trakcie komponowania zestawu, a że trafiła się okazja, zacząłem od kolumn - Tonsil Maestro 130.
I tu moja prośba, szukam do nich używanego amplitunera tak do kwoty 500 zł. Znalazłem na znanym portalu aukcyjnym takie pozycje:

1. ONKYO TX-7630
2. YAMAHA RX-550

Co sądzicie o tym sprzęcie? Czy może coś innego się nada lepiej do tych kolumn? A może lepiej trochę dołożyć i kupić nowy amplituner, np.:

1. ONKYO TX-8020
2. YAMAHA R-S201
3. TEAC AG-790
4. PIONEER SX-20

Czy te amplitunery nie są za mocne do tych kolumn, które mają moc RMS 70W przy 8 ohm?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/107841-amplituner-do-tonsil-maestro-130/

Amplituner oferują na tyle niską jakość dźwięku że nie ma sensu na niego zbyt wiele wydawać - wystarczy jak kupisz używany.

Jeżeli ampltuner ma np. 100 W a kolumny 70 W to nie ma żadnego problemu - będzie mu je łatwiej wysterować.
Gorzej jeżeli amplituner obsługuje tylko kolumny o impedancji 8 Ohm a kolumny schodzą do 4 Ohm - wtedy nie należy ich ze sobą łączyć.

To dłuższych przemyśleniach raczej odpuszczę sobie amplituner i skupie się na kupnie wzmacniacza. Radia sobie posłucham przez dekoder cyfry+. Powiem szczerze, że wolałbym nowy sprzęt tak do 800-1000 zł. Co powiecie na takie propozycje:
1. Denon PMA-520AE
2. Onkyo A-9155
3. Pioneer A-20
Który z tych wzmacniaczy będzie najlepiej współgrał z moimi Tonsilami?

Witaj,
nie podałeś gatunków odsłuchiwanej muzyki, Twoich preferencji brzmieniowych, natomiast biorąc pod uwagę charakterystykę kolumn Tonsil Meastro, chcąc uzyskać pełne, dynamiczne, otwarte brzmienie proponowałbym amplituner Yamaha R-S201 (http://q21.pl/yamaha-r-s201.html), który moim zdaniem najlepiej sprawdzi się w takiej konfiguracji.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o muzykę to preferuję stary klasyczny rock, R'n'B, choć czasem też lubię posłuchać jakiegoś reggae. Lubię szczegółowość instrumentów.

Myślę, że raczej skupimy się na wzmacniaczu, skoro amplitunery w porównaniu z nimi oferują niską jakość dźwięku. Chyba nie jestem w błędzie? Rozumiem, że każda z tych z tych trzech pozycji wzmacniaczy, które wcześniej wymieniłem lepiej zagrają od amplitunera Yamaha R-S201?

Wybór wzmacniacza zamiast amplitunera to bardzo dobry pomysł. Tym bardziej że przyzwoity zewnętrzny tuner (używany) można już kupić za 100 zł.
Niestety kolejna zła wiadomość - nowy wzmacniacz w tej cenie będzie kolejną porażką dźwiękową. Dlatego proponował bym Ci kupno używanego wzmacniacza. Za kilkaset złotych jesteś w stanie kupić na allegro przyzwoity wzmacniacz pasujący do twoich kolumn. Np. Rotel RA-971 lub 971 mkII, Arcam Alpha 9, Arcam Alpha 7R, Cambridge Audio Azur 640A czy Cambridge Audio A-500.
Ich dźwięk będzie pasował do twoich kolumn a wydasz połowę założonej kwoty.

Kurcze trochę boję się kupowania używek bo nigdy nie wiadomo na co dokładnie się trafi i jak to długo pochodzi. Czy np. ten Denon PMA-520AE to jest taka kiszka, że kiepsko zagra z tymi kolumnami bo jest za słaby?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.