Skocz do zawartości
IGNORED

Project RMP 1.3 Genie Problem ! pomocy

Tjuning

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miniabyr

(Konto usunięte)

Moja rada to " przyczep " swój gramofon do ściany .Rozwiazanie najprostsze ale efekt bedzie słyszalny i to na plus.Jeśli chodzi o kalibrację, to ze zdjecia na którym jest wkładka sfotografowana od góry , to na pewno jest to ustawienie do poprawy. Wydaje się ,ze masz źle ustawiony kąt prowadzenia i zapewne przesięg.Hej

Gość rydz

(Konto usunięte)

A tak poważnie ...to naprawdę wydałem kasę na gówno ? Nic się z tego patefonu nie da zrobić ? załamka :(

Napiszę Tobie tak , jeżeli nie masz porównania z innymi gramofonami ,a nic Ci nie przeszkadza w odtwarzanym dżwięku , słuchaj muzyki .

Jak nie masz doświadczenia i osłuchania , a czujesz / słyszysz że coś jest nie tak , sprzedaj!

Napiszę Tobie tak , jeżeli nie masz porównania z innymi gramofonami ,a nic Ci nie przeszkadza w odtwarzanym dżwięku , słuchaj muzyki .

Jak nie masz doświadczenia i osłuchania , a czujesz / słyszysz że coś jest nie tak , sprzedaj!

Może uda się zwrócić do sklepu? Ale wtedy Yulkowi szefu potrąci prowizję :-D sorki za ot

@Tjuning: szkoda, że nie pytałeś przed zakupem, bo poszła spora kwota a pewnie gra gorzej niż z radia. Posłuchaj kolegi miniabyr i ustaw jeszcze raz wkładeczkę plus wyczyść igłę, bo pewnie zebrała syfu z tych niemytych płyt.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kluczem do sukcesu może być pieszczenie kąta prowadzenia. Wydaje się, że wkładka idzie nieco za mocno na zewnątrz.

Przy tym ramionku i jego długości , można sobie ustawiać , i ustawiać , nie słuchać muzyki nie !

Dzięki wszystkim za rady. Będę próbował i za kilka dni napiszę czy się udało. Jutro kupię płyn do czyszczenia igły, bo może tu też jest problem. Muszę pomyśleć o solidnej podstawie bo gramofon gra jak cała komoda :) na której stoi .... Szkoda że nie spytałem wcześniej ...nie kupił bym go wiedząc że to "taki złom" ale teraz jest już za późno.... muszę się z nim zmierzyć i tyle....kiedyś Bernarda dało się słuchać a myślę że jest on nieco lepszy od Bernarda więc ten też będzie grał :) Serdecznie pozdrawiam, odezwę się za kilka dni ....

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Poeksperymentuj troszkę z ustawieniami, już ustawiłeś wg szablonu teraz poluzuj lekko śrubki mocujące wkładkę i pobaw się przesięgiem i kątem prowadzenia. Na słuch, na ostatnim kawałku na stronie. Ale najpierw myju myju.

Wczoraj jeden użytkownik zagaił mnie na priv czy RPM 1,3 to nie złom, bo czytał że silniki buczą. Czy Twój silnik buczy? Jakby ci jeszcze talerz falował góra dół, miałbyś aż nadto powodów by ten złom zwrócić, uszy do góry :)

• Redaktorzy

Pewnie nie masz innej wkładki żeby sprawdzić czy to czasami nie wina tego konkretnego egzemplarza 2M RED --> ?

Tak wyczuwam między wierszami, że nie jesteś zadowolony nie tylko z gramofonu, ale też "pokpiwasz" troszkę z naszych rad. Jeśli jesteś stolarzem, to polecam zrobić blat z grubego MDFu. Mój ma 38mm, lakierowany na czarny połysk (fortepian). Od spodu nawierć trzy otwory, wbij trzy gwintowane wewnątrz tulejki, następnie wkręć 3 gwintowane kolce, a pod nie talerzyki, a talerzyki podklej od spodu takimi pomponami meblarskimi. Ja użyłem firmy 3M z silikonu. Wtedy nie przesuniesz łatwo gramofonu, nawet takiego który waży 2-3kg. Ja swój blat zrobiłem pod dwa gramofony. Wymiary 1200x500x38. Masa ok. 22kg. Zawiesiłem go na trzech wibroizolatorach stalowo-gumowych z gumy o twardości 40 st. Shore A, wypoziomowałem i dopiero na nim ustawiłem gramofony. Dałem ten blat, bo chciałem usunąć oryginalne szkło ze stolika RTV i podnieść blat by gramofony stały ciut wyżej i pod spodem było więcej miejsca na pozostałe klocki. Obydwa gramofony mają miękkie zawieszenie. Jeden - tradycyjne sprężynowe, drugi magnetyczne.W sumie nie wymagają one aż takich zabiegów, jednak chciałem powalczyćz drganiami i zrobić najlepiej jak się da. Efekt jest bardziej niż zadowalający.

Pozostaje Ci chyba sprzedać ten gramofon i kupić jakąś używkę za 300zł.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

jest on nieco lepszy od Bernarda więc ten też będzie grał :)

No i tego się trzymaj. Popraw przesięg, bo na ostatnim zdjęciu gołym okiem widać, że masz sporo za mały. Kalibracja, kalibracja...i jeszcze raz kalibracja. Przesięg ustawia się z dokładnością do ok. 0,2 - 0,3 mm, a tangency z dokładnością do 0,3 stopnia i wtedy gra.

• Redaktorzy

Założę się, że gdyby kolega założył na talerz przyrząd Align It, to miałby różnicę nawet do 2-3mm w przesięgu, a to w gramofoniarstwie wręcz nieskończoność.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Dzięki wszystkim za rady. Będę próbował i za kilka dni napiszę czy się udało. Jutro kupię płyn do czyszczenia igły, bo może tu też jest problem. Muszę pomyśleć o solidnej podstawie bo gramofon gra jak cała komoda :) na której stoi .... Szkoda że nie spytałem wcześniej ...nie kupił bym go wiedząc że to "taki złom" ale teraz jest już za późno.... muszę się z nim zmierzyć i tyle....kiedyś Bernarda dało się słuchać a myślę że jest on nieco lepszy od Bernarda więc ten też będzie grał :) Serdecznie pozdrawiam, odezwę się za kilka dni ....

Nie załamuj się głupkowatymi wpisami niektórych kolegów, którym najwidoczniej coś w głowie nie gra, bo ten gramofon potrafi zabrzmieć tylko trzeba go dobrze ustawić.Nie ma cudów.Jeśli nie potrafisz to poproś kogoś, podpatrzysz o co chodzi na drugi raz już nie będziesz potrzebował łaski.Był u mnie właściciel nadgramofonu (wiadomo o jaki sprzęt chodzi) i po odsłuchu kilku kawałków jazzem i metalem oniemiał, ale on też przecież może być głuchy jak ja:)

Z podstawą nie cuduj.Takie cóś wystarczy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja i mój " White Gienek " pozdrawiamy was serdecznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Masz rację.Ja na nim słucham szumów i trzasków...

Nagonka trwa.Nie zamierzam już brać w tym udziału.Pozdrawiam serdecznie!

Na pierwszy rzut oka widać, że talerz bije, silnik buczy, a krowy się nie cielą.

... i że koniec już bliski bo wilki zaczęły lotać:)

Polecam ojcu-założycielowi filmik z YouTube, na którym taki sam gramofon za pomocą takiej samej wkładki odtwarza ostatni utwór z płyty i robi to dość zgrabnie i z wdziękiem.

Czyli jednak można.

Godny uwagi sprzęt towarzyszący.

Pozdro,

Yul

Można też się pobawić:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kłaść czarne placory na to co się ma ,i słuchać KOLĘDY jak się da. :)

Tak jest , w ten magiczny czas nawet z druta i płyty chodnikowej pójdzie dźwięk :)

Cieszmy się z każdego sprzętu jaki mamy, czy to ADAM, Pro-Ject czy Transrotor... czy inna Kuzma....

robiz

<br />Masz rację.Ja na nim słucham szumów i trzasków...<br />

Spokojnie , żadna nagonka ino ironia... ; )

robiz

Broń Boże nie pokpiwam sobie z Waszych rad, bardzo serdecznie za nie dziękuję. Poważnie. Ustawiłem wysokość ramienia i jest niebo lepiej. Ustawiłem wkładkę zgodnie ze wzornikiem ale chyba ten wzornik jest do bani bo jak ustawiam wg wzornika gra gorzej niż jak ustawię sam. Po ustawieniu na wzorniku muszę odchylić tył wkładki na zewnątrz i jest dużo lepiej. Nadal nie wiem co to jest przesięg ...ale dojdę i do tego. A propos u mnie silnik jest cichy jakby w ogóle nie działał a tależ jak się patrzy z boku to nie da się zauważyć że się kręci ....

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To niemożliwe by dzieło szatana było tak dopracowane. Nawet nie buczy? Niemożliwe.

Masz namiastkę możliwości ustawienia przesięgu. Suwanie wkładką wzdłuż otworów ją ( wkładkę) mocujących do ramienia zmienia właśnie przesięg. Nie znam wartości przesięgu dla twojego modelu, ale moim zdaniem powinieneś zwiększyć odległość z jaką igła minęłaby oś szpindla.

Ustawiłem overhang ...miałem o przeszło 7 mm za dużo ....ale teraz z kolei nie bardzo mogę ustawić prawidłowego prowadzenia. Jak ustawiam do szablonu na zewnątrz płyty i sprawdzam po wewnętrznej to jest zupełnie inaczej.... rozumiem że mam wyśrodkować jak się nie da idealnie ustawić ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.