Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w rozszyfrowaniu wzmacniacza

pablo-123

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystko to racja. Chcialbym tylko sprostowac moja wypowiedz bo moze zle zostalem rozumiany:-) Chodzilo mi o to, ze jest poziom przy glosnym sluchaniu bez korekcji loudnessem, przy ktorym przesterowania nie ma. Przy tym samym poziomie podciagamy korekcje, lub wlaczamy loudnes i przesterowanie sie pojawi (wyjdzie wyzszy poziom z pre na koncowke). Przy loudnesie, ktory ja znam, podbijane sa zarowno niskie jak i wysokie czestotliwosci. Oj widzialem juz wysokotonowce moich bylych klientow popalone w ten sposob :) Nie wymyslilem sobie tego :) Nieglupie rozwiazanie stosuje w tym zakresie Yamaha w swoich wzmacniaczach.

Gość

(Konto usunięte)

Nieglupie rozwiazanie stosuje w tym zakresie Yamaha w swoich wzmacniaczach.

Z tego, co kojarzę, to w Yamahach loudness nie działa na zasadzie podbicia skrajów pasma, a raczej obniżenia "środka", przez co dla ucha skraje stają się uwypuklone.

Z tego, co kojarzę, to w Yamahach loudness nie działa na zasadzie podbicia skrajów pasma, a raczej obniżenia "środka", przez co dla ucha skraje stają się uwypuklone.

Dokladnie :)

piękny zestaw... czym sie rożni mój SA7800 od twojego Pioneer SA-708 Blue ?

TX-608 doskonale pasuje do wzmacniacza duzo lepiej wyglada od mojego F-447 ciekawe czy duza różnica w dźwięku... z tego co to wyszukiwanie kanałów jest przez pokrętło .... hm jak dla mnie troche kłopotliwe przy skakaniu po stacjach ale swoja droga słucham przeważnie czwórki wiec ... moze warto zainwestowac..:)

Tak sobie pomyślałem ze skoro zrezygnowałem z serelitek BX2 no moze sprzedam moje BX6 i kupie jakis wyższy model myślałem o rX8 ale sa 4omowe.. co możecie polecić tak do 5 k?

ciagnac dalej temat przesterowania to jakas czarna magia dla mnie... ma kilka pytan co by sie troszkie podszkolic dla potomnych :) co 1 zawiedzie wzmacniacz czy kolumny? czy to przesterowanie to czesta przypadłośc.?jak to sie naprawia ? i czy przesterowanie występuje odrazu wyraznie czy np stopniowo .... przy kolejnych przegieciach z potencjometrem przesterowanie sie nasila ?

a tu kilka fotek mojego sprzętu:P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-45309-0-48070500-1387550580_thumb.jpg

post-45309-0-68058200-1387550612_thumb.jpg

post-45309-0-41128700-1387550616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

ale sa 4omowe

...i w niczym to nie przeszkadza! Masz wzmacniacz przystosowany do obciążeń od 4 omów w górę :)

Tylko w przypadku podłączenia 2 zestawów kolumn, wskazane jest, by były one minimum 8 omowe.

Opis mówi: "Jeśli tylko A lub B, to musi być minimum 4 Ω lub więcej. Jeśli A i B, to musi być minimum 8 Ω lub więcej".

_______________________________________________________________________________________________

ciagnac dalej temat przesterowania to jakas czarna magia dla mnie... ma kilka pytan co by sie troszkie podszkolic dla potomnych :) co 1 zawiedzie wzmacniacz czy kolumny? czy to przesterowanie to czesta przypadłośc.?jak to sie naprawia ? i czy przesterowanie występuje odrazu wyraznie czy np stopniowo .... przy kolejnych przegieciach z potencjometrem przesterowanie sie nasila ?

Przecież masz prawie wszystko wyjaśnione powyżej. Jeśli masz słaby mocowo wzmacniacz, to przy mocnych kolumnach aż takich obaw nie ma, jednak i tak trzeba uważać, bo wzmacniacz pracując na "najwyższych obrotach" może powodować clipping - poczytaj sobie o tym zjawisku ;)

W innych przypadkach nie należy po prostu przeginać, zresztą i tak słuchanie na full nie ma sensu, bo z reguły jest to jazgot nie to wytrzymania. Do nagłaśniania np. dyskotek służy inny sprzęt ;)

A jak stanie się tak, że będzie pozamiatane, to przeważnie padają kolumny - "przepalony" zostaje głośniki wysokotonowy (może tak się stać właśnie przy clippingu) albo, jak to określił kolega rydz, nastąpi "wyplucie membrany" głośnika średnio-niskotonowego. I wtedy jest przeważnie głośnik do wymiany, niestety... :(

a i co to daje ze gra dzien w dzien ..ze zmiana zestawu

Dzięki , gra sobie od trzech lat dzień w dzień po kilka godzin na zmianę z innym zestawem.

Czy coś trzeszczy ? czy coś się popsuło ? jak gra z dobrym żródłem i kolumnami ? przemilczę :))

Gość

(Konto usunięte)

a i co to daje ze gra dzien w dzien ..ze zmiana zestawu

Nic, tak tylko napisał - trzyma się dzielnie do paru lat, grając dzień w dzień, ale mam też inny sprzęt, to słucham na przemian :) ;)

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.