Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w rozszyfrowaniu wzmacniacza

pablo-123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem w posiadaniu pioneer`a SA7800 w zwiazku z tym ze nie mam do niego instrukcji wiec mam kilka pytan. mam nadzieje ze pomożecie:

tak jak zaznaczyłem na zdjeciach,,:

1czemu na służyć przełącznik z podpisem subsonic filter przełącznik na off i 15 Hz

2 na jakiej pozycji powonien byc przełącznik "speakers "A, B, a+B ... jesli jestem w posiadaniu 2 kolumn przełocznik mam w pozycji A ( bo tak było jak kupiłem:) ... a co jesli dokupie jeszcze 2?

3 no i ostatnia kwestia... wzmacniacz ma wyjscia na CD , radio tape 1,2 i phono ? co to jest ? z wiadomych przyczyn ze kaset nie uzywam.. czy moge w to miejsce pod tape1 podpiac np winyl ,który chce kupic a pod tape 2 tv?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-45309-0-52757000-1387370927_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/107992-pomoc-w-rozszyfrowaniu-wzmacniacza/

1. Subsonic filter to w skrocie filtr dolnozaporowy. Szczegolnie przydatny przy korzystaniu z gramofonu. Obcina pasmo ponizej 15 Hz gdy jest wlaczony. "Oszczedza" w ten sposob glosniki.

2. Z tylu przy terminalach (wyjsciach na glosniki) masz opis speakers A i speakers B. Wybierasz pozycje pod ktora masz podpiete z tylu glosniki :) Jesli masz dwie pary, moze przelaczac miedzy nimi lub grac z 4 na raz (uwazaj tylko na impedancje). Pozycja Off to oczywisce brak dzwieku w glosnikach :) Jesli gniazdo sluchawkowe nie odlacza automatycznie glosnikow, moze Ci sie ta pozycja przydac.

3.Ten model posiada wbudowany preamp gramofonowy, wiec pod wejscie Phono z tylu podlaczasz swoj gramofon a z przodu wtedy galke na Phono. Pod Aux i Tuner mozesz podlaczyc np. CD, tuner TV, tuner radiowy itp.

Pozycje ktore oznaczyles znakiem zapytania i napisem TV slusza do przegrywania z magnetofonu nr 1 na magnetofon nr 2 lub odwrotnie i monitorowania w glosnikach tego procesu :) Nie ma to nic wspolnego z TV :-)

dzieki za szybka odpowiedz .. mam jeszcze pytanie ... kolumny podpięte mam tak jak na zdjeciu czyli pod A lewy i prawy pozycja pokretóa speakers jest na A czyli ok .. ale kiedy biore na np B to bez zmian.. tez graja.. :) ..kolejne pytanie odnosnie tego wątku moje kolumny to BX6 są 8ohms... ale z tyłu wzmacniacza jest napisane tak "A,B" 4ohms? a A+B 8 ohms ... czyli co? mam przestawic na wzmacniaczu a+b bo głosniki sa 8 omowe? no i czy jak dokupie jeszcze 2 tylne monitorki tez 8 omowe to tez musze przestawic na A+B? .. masakra .. hehe troche zagmatwałem ale mam nadzieje ze rozszyfrujesz

z gniazda tape 1 korzystam tak ze wpinam tam kabel z konczący sie małym jackem i podłączam to wejscia w TV albo ipoda przełaczam na wzmacniaczu na pozycje zaznaczona na zdjeciu tv no i gra... :P

Ukryta Zawartość

post-45309-0-95597100-1387376025_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dzieki za szybka odpowiedz .. mam jeszcze pytanie ... kolumny podpięte mam tak jak na zdjeciu czyli pod A lewy i prawy pozycja pokretóa speakers jest na A czyli ok .. ale kiedy biore na np B to bez zmian.. tez graja.. :) ..kolejne pytanie odnosnie tego wątku moje kolumny to BX6 są 8ohms... ale z tyłu wzmacniacza jest napisane tak "A,B" 4ohms? a A+B 8 ohms ... czyli co? mam przestawic na wzmacniaczu a+b bo głosniki sa 8 omowe? no i czy jak dokupie jeszcze 2 tylne monitorki tez 8 omowe to tez musze przestawic na A+B? .. masakra .. hehe troche zagmatwałem ale mam nadzieje ze rozszyfrujesz

z gniazda tape 1 korzystam tak ze wpinam tam kabel z konczący sie małym jackem i podłączam to wejscia w TV albo ipoda przełaczam na wzmacniaczu na pozycje zaznaczona na zdjeciu tv no i gra... :P

Do pojedynczego gniazda, czyli tak jak teraz masz podlaczone, mozesz podlaczyc kolumne o impedancji 4 lub wiecej Ohm. Ale jesli bedziesz chcial grac z czterech kolumn na raz, to jedna para moze miec minimum 8 Ohm. Jesli kolumny podpiete pod A graja tez na samym B, to cos tam masz pomieszane (co zreszta widac na zdjeciu), ale nie przejmowalbym sie tym za bardzo ;-) Uwazaj tylko na impedancje! Wszystkie glosniki podpiete pod Twoj sprzet nie moga miec w sumie mniej niz 4 Ohm (czyli podpiecie dwoch par 4 Ohmowek zdecydowanie odpada bo w sumie dadza 2 Ohm). To czywiscie uproszczenie, ale tych zasad mozesz sie trzymac bez obaw o awarie :)

Swoja droga - stare Pionki sa przepiekne :-)

Gość

(Konto usunięte)

ale kiedy biore na np B to bez zmian.. tez graja.. :)

Bo nigdy nie będzie żadnej różnicy, to nie jest system 4.0 (czyli w każdym z czterech kanałów inny sygnał), tylko stereo, a te wyjścia są zmostkowane i służą jedynie do ewentualnego podłączenia drugie zestawu głośnikowego.

kolejne pytanie odnosnie tego wątku moje kolumny to BX6 są 8ohms... ale z tyłu wzmacniacza jest napisane tak "A,B" 4ohms? a A+B 8 ohms ... czyli co? mam przestawic na wzmacniaczu a+b bo głosniki sa 8 omowe?

Jest dobrze tak jak masz! :)

Opis mówi: "Jeśli tylko A lub B, to musi być minimum 4 Ω lub więcej. Jeśli A i B, to musi być minimum 8 Ω lub więcej".

Wynika to z fizyki, elektrotechniki, wzorów i z tego, co wyżej napisałem, że wyjścia A i B są zmostkowane.

Wzmacniacz przystosowany jest do pracy z najniższym obciążeniem 2 x 4 Ω, a więc jeśli chcesz podłączyć 4 kolumny, a łączone są wtedy równolegle, to minimum muszą być 8 Ω (co przy podłączeniu równoległym da właśnie 4 Ω). Gdybyś podłączył 4 kolumny 4 Ω, to obciążenie wyniesie wtedy 2 Ω, a to już jest niedobrze dla tego wzmacniacza.

Tak więc dla 6 Ω jest teraz poprawnie - tak jak masz :)

no i czy jak dokupie jeszcze 2 tylne monitorki tez 8 omowe to tez musze przestawic na A+B?

Jeśli dokupisz tylne monitorki, to obowiązkowo powinny być 8 Ω i oczywiście wtedy podłączasz je do B i przełącznik na A+B, by działały wszystkie.

W sumie wtedy oba zestawy powinny mieć minimum 8 Ω, ale z tym Twoim 6 Ω też jest do przeżycia (6 + 8 Ω).

Jednak najważniejsze: nie podłączaj dodatkowej pary! Po co? Wyjście B służy raczej, by podłączyć kolumny, które np. będą w drugim pomieszczeniu.

Masz zestaw stereo i bez sensu, a wręcz szkodliwe jest dodawanie na tył jakiegoś zestawu. Wtedy to ani stereo, ani kwadro. Rozwalisz cały efekt stereo i brzmienie.

Jesli kolumny podpiete pod A graja tez na samym B, to cos tam masz pomieszane (co zreszta widac na zdjeciu), ale nie przejmowalbym sie tym za bardzo ;-)

Faktycznie, teraz doczytałem dokładnie. Myślałem, że chodzi o zmianę wyjścia, ale jeśli rzeczywiście tak jest, bez przepięcia kabli do wyjścia B, to prawdopodobnie ktoś zmostkował na stałe te wyjścia głośnikowe. Tylko po co? ;)

prawdopodobnie ktoś zmostkował na stałe te wyjścia głośnikowe. Tylko po co? ;)

Moze reka zadrzala podczas montazu nowych terminali ;-) :-D

Radze isc za rada eMeReKo. Drugie glosniki podpinaj na tarasie, balkonie lub innym pomieszczeniu :) Granie z 4 na raz w jednym pomieszczeniu zepsuje frajde :)

Gość

(Konto usunięte)

Moze reka zadrzala podczas montazu nowych terminali ;-) :-D

...albo wiedzy z zakresu elektroniki już nie stało, aby poprawnie podłączyć tak, by wciąż działał przełącznik wyjść głośnikowych ;)

Dobrze, że szeregowo tych wyjść nie połączył! ;)

Tak mi sie przypomnialo, ze jak jeszcze mialem NAD to korzystale przez jakis czas z dwoch par glosnikow, ale nie na raz:) Mialem cholerne problemy z basem w moim pomieszczeniu, a bylem wtedy jeszcze zielony w sprawach akustyki pomieszczen. Jak chcialem sluchac glosnej to korzystalem z monitorow (graly w miare rowno), a do cichych odsluchow przelaczalem sie na podlogowki :D hahaha

Gość

(Konto usunięte)

Tak mi sie przypomnialo, ze jak jeszcze mialem NAD to korzystale przez jakis czas z dwoch par glosnikow, ale nie na raz:) Mialem cholerne problemy z basem w moim pomieszczeniu, a bylem wtedy jeszcze zielony w sprawach akustyki pomieszczen. Jak chcialem sluchac glosnej to korzystalem z monitorow (graly w miare rowno), a do cichych odsluchow przelaczalem sie na podlogowki :D hahaha

Też mam NAD, ale do cichych odsłuchów mam jedną parę kolumn (monitory), a jak chcę posłuchać głośniej, to...

Przychodzi ktoś z domowników i na korytarzu wyłącza bezpieczniki... ;)

hm wiec odradzacie kupno tylnych podstawkowych bx2? tym zabiegiem chciałem wzmocnic troche bas.nie bawiac sie w suba..:) ale moze lepiej dorzucić suba?

odnosnie tedo przełaczaia miedzy głosnikami a b ab myslicie ze cos tam pomieszane jest? wzmacniacz kupiłem jako orginalny ale sprzedawca zaproponował mi zmiane terminali i kabli wewnątrz.. jutro nagram film jak to u mnie działa i wstawie link .. sami ocenicie

OJJJ taaaakk pioneery stareee sa piekne nawet teraz po prawie 30 latach od produkcji mój wyglada nowoczesnie :P a naprawde trafiłem na zadbana sztukę..

Ukryta Zawartość

post-45309-0-80093800-1387378565_thumb.jpg

post-45309-0-47540800-1387378571_thumb.jpg

post-45309-0-45947400-1387378577_thumb.jpg

post-45309-0-29392200-1387378582_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Tak, odradzamy! :)

To już faktycznie sensowniej jest dokupić subwoofer. A jakie w ogóle masz teraz kolumny?

PS Nie musisz nagrywać oscarowej kreacji ;) Podłączył to tak, jak podłączył i nic takiego się nie dzieje - tak jak napisał HiFiElements: nie zawracaj tym sobie głowy.

BX 6 maja sporo basu. To duza podlogowka. Naprawde brakuje Ci basu? Moze to za duzy apetyt na bas a nie jego za mala ilosc? ;) Tak czy siak jesli naprawde lubisz "dol" zainwestuj w sub'a. Nie bedzie takiej spojnosci w brzmieniu, ale "bedzie Pan zadowolony". Dobry sub, ktory daje mozliwosc takiego dostrojenia zeby "znikal" i nie brzmial jak doklejony do kolumn to spory wydatek. I ciezko taki efekt osiagnac. Ale da sie ;)

Ja zrobię mały offtop, ale koleżko super wzmacniacz CI się trafił:) Pilnuj skarbu i dbaj o niego! Solidne, przemyślane bebechy:)! Stara szkoła górą!

Jak baaardzo lubisz bas, to pomyśl o 3drożnych kolumnach z co najmniej 22cm wooferem lub jakąś TL'ką - będzie grzmiało! Przejrzyj dział DIY i koniecznie forum diyaduio.pl tam masz kupę fachowych projektów z pomairami. Naprawdę polecam kolumny DIY z gotowych projektów:) Frajda przy budowie i oszczędzasz sporo kasy:)

Dziekuje panowie za wszystkie rady wzmacniacz kupiłem od kolesia u którego leżał w szafie sporo lat jak do kupiłem to miał jeszcze orginalne pioneerowskie naklejki na froncie z tekstami zachwalajacymi sprzęt ;) łącznie. Z przeróbka kosztował mnie ok 1600 zł .. Dbam o niego bardziej niż o dziewczynę ;) a ona ma zakaz zbliżania sie do sprzętu ze szmatką .. Sam wszystko "konserwuje "Wracając do tematu koledzy macie racje odpuszcze monitor audio bx6 maja sporo basu ;) musis starczyć nie ma co mieszać i zmieniać "zwycięskiej drużyny ;) poprostu remintujac salon w ściany wmontowalem sobie po rogach kable głośnikowe do 5.1i chyba na sile próbuje je teeaZ wykorzystać ... Dzięki koledzy za poradę wesołych świat !!

mam jeszcze jedno pytanko odnosnie Loudness (do cichego sluchania) a co jesli majac włączony loudness podkrecic głośność mocniej.. mozna cos uszkodzic?

Oczywiscie. Zawsze mozna! :) Jesli przesadzisz z glosnoscia i dojdzie do przesterowania moga np spalic sie cewki (najczesciej najpierw w wysokotonowcach). Szczegolnie musisz uwazac przy glosnym sluchani skompresowanych formatow typu mp3. uzywajac korekcji (loudness taka jest) podnosisz sygnal na wyjsciu z przedwzmacniacza (tak w skrocie). Czyli jesli sluchasz glosno bez korekcji i dzwiek jest czysty, a pozniej ja wlaczysz (korekcje), moze dojsc do przesterowania i uszkodzenia sprzetu (czasami moze tez sie wlaczyc zabezpieczenie we wzmacniaczu o ile takie Pionek posiada - tego nie wiem).

Ale przesterowane czego ? Kolumn ? pytam bo miałem kiedyś taka sytuacje ze słuchając cicho na loudnes moja 2 połowa nie myśląc za duzo podglosola na jakies 65% trwało to jakies 5 sek .... Kolumny grają jak grały przed Incydentem wiec jest ok ... A jakie sa słyszalne efekty jeśli by doszło do "przesterowania" I mam rozumieć ze 1 zawsze siadają wysokotonowe a potem średnio i nisko ?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jakie palenie cewki na loudness ?

Loudness służy do podbicia najniższych częstotliwości, zaleca się przy cichym słuchaniu.

Ale są szaleńcy chcący robić dyskoteki przy włączonym "lud" , wzbudzanie się nędznego głośnika nisko / nisko-średniotonowego przy dużym podkręceniu potka zaskutkuje

zniekształceniami / dudnieniem , lub przysłowiowym "wypluciem membrany" dziękuję za uwagę.

Gość

(Konto usunięte)

Jakie palenie cewki na loudness ?

Loudness służy do podbicia najniższych częstotliwości, zaleca się przy cichym słuchaniu.

Nie tylko najniższych - wyższych również, zgodnie z fizjologią słuchu :)

I racja - sam loudness nie ma jako tako wpływu na "zajechanie" kolumn - przesterowanie może nastąpić zarówno przy włączonym, jak i przy wyłączonym, ogólnie trzeba zachować umiar ;)

Gość

(Konto usunięte)

Na pewno jednym z objawów jest zniekształcenie dźwięku, zamiast "czystej" muzyki, zaczyna być słyszalny po prostu jazgot...

Jak bardzo głośno odpalisz sprzęt nieprzystosowany do dużych głośności lub źle skonfigurowany, to masz jeden zlepek dźwięku - dudnienie i piszczenie. Dźwięk przestaje być "czytelny", "rozróżnialny".

Może pojawić się również tzw. clipping.

By tego uniknąć, to z reguły wystarczy nie przesadzać :)

Z reguły maksymalne sensowna głośność ustawiona na wzmacniaczu, to pokrętło na godzinie 12. I tak przy takim położeniu to prawie 100% możliwości wzmacniacza (ze względu na nieliniowość), a zwiększając głośność, zwiększa się już tylko ryzyko zajechania kolumn.

Warto przy tym zaznaczyć, że jeśli będziesz miał bardzo mocny wzmacniacz w stosunku do kolumn, to niekorzystne "zjawiska" mogą nastąpić już przy gałce wzmocnienia np. na godz. 11.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Nie tylko najniższych - wyższych również, zgodnie z fizjologią słuchu :)

Nie bardzo , choć są różne rozwiązania / działania loudness,

.

Znam model SA-7800 jak i najwyższy serii SA-708 .

Nie będę się rozpisywał na temat brzmienia tych wzmacniaczy , bo wiem do czego może to doprowazić na tym forum.

Nie mogę dać sobie rady z wklejeniem fotek moich Pioneerów , czy innych sprzętów , robiłem nie raz próby , i ni ch**ja ,za stary chyba już jestem by to pojąć. :)

P.s w tych wzmacniaczach i nie tylko funkcji loudness jest po prostu zbędna.

Gość

(Konto usunięte)

Nie bardzo , choć są różne rozwiązania / działania loudness,

Ja częściej spotykałem się z podbiciem skrajów pasma - i dołu, i góry :)

Nie mogę dać sobie rady z wklejeniem fotek moich Pioneerów , czy innych sprzętów , robiłem nie raz próby , i ni ch**ja ,za stary chyba już jestem by to pojąć. :)

Nie jesteś! :) Dasz radę :)

"Więcej opcji" i masz "Dodaj pliki" > ładujesz z komputera, co chcesz :)

Nie no u mnie gra czysto gładko i sprawnie :) to byla dosłownie chwila szybka reakcja i dostała po łapkach ;) hehe zreszta było to juz dawno wiec luzik tak tylko zapytałem z czystej ciekawości ... Ale bardzo dziekuje za ciekawe i pomocne odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br /><br />Użytkownicy <br />3989 postów <br />Rejestracja: 04.04.2009 <br />Napisano dziś, 21:27 <br />Użytkownik rydz dnia 19.12.2013 - 21:25 napisał<br />Hehe , ja nie chcę sprzedać , to taki sposób by zamieścić foto )))<br /><br />http://allegro.pl/pioneer-i3814711528.html<br /><br /><br />BJUTIFUL! :))) <br />

Dzięki , gra sobie od trzech lat dzień w dzień po kilka godzin na zmianę z innym zestawem.

Czy coś trzeszczy ? czy coś się popsuło ? jak gra z dobrym żródłem i kolumnami ? przemilczę :))

Po-zdrówko eMeReKo .

Dzięki za wskazówki na priv.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.