Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy m2 / m3 jaki wzmacniacz?

adamk86

Rekomendowane odpowiedzi

Jeden PM 68 jest od handlarza(stąd idiotyczna cena),drugi chyba zapatrzył się na tego pierwszego i do tego jeszcze ten opis cyt: Wybrałem go spośród wielu modeli między 1700 a 3000zł

Lol...

Spójrz na aukcje zakończone kupnem takich wzmaków,jedna 520 druga 650 i to są maksyma cen jakie są warte te klocki.Za tysiaka wolę RA -02 z pilotem i papierami od pierwszego właściciela niż złom co leżał gdzieś w błocie na jarmarku a znajomy pan Edzio go wyczyścił,przedmuchał audiofilskim szprajem i jest teraz w stanie "gabinetowym"

Racja, to szkoda takiego kupować... na tutejszym forum znalazłem ogłoszenie o sprzedaży w rozsądnej cenie modelu PM80 Marantza :) tylko nikt o nim nie wspomniał, może nic ciekawego ten wzmacniacz? Co o nim sądzicie? Również gra w klasie A, jak PM78 :)

Wolisz Suchego Rotela to go kup,nikt ci nie broni,ceny są jakie są sprzętu na allegro tony i jak ktoś jest idiotą to kupi Pm68 za 1000 pln,jego sprawa,nie pasuje ci kupować sprzętu od handlarzy nie rób tego.w wątku padło pytanie i zostały podane jakieś tam podpowiedzi,może dobre,może gorsze,o tym pewnie zdecyduje kupiec.Co nie którzy wypisują takie rzeczy że się głos na głowie jeży.Przedział cenowy dość niski i takie też wzmacniacze,nie należy liczyć na to że będzie tu jakaś przepaść dzwiękowa,ważne aby to było nie grzebane w ładnym stanie,i jakoś wyglądało.A pisanie ż wzmacniacz x za 600 pln jest lepszy o 2 klasy od wzmacniacza y za te same pieniądze to jest bełkot.Podobna cena jako nowe,podobne komponenty,w nie których przypadkach producent się bardziej postarał i udało mu się wyprodukować coś bardziej dobrego od konkurencji,ale nie spodziewajmy się rewolucji.

Wolisz Suchego Rotela to go kup,nikt ci nie broni

Zawsze go można sprzedać bez wielkiej straty jak nie przypadnie do gustu.Tak z ciekawości zapytam,jaki pobór prądu ma PM-68 ?

Zawsze go można sprzedać bez wielkiej straty jak nie przypadnie do gustu.Tak z ciekawości zapytam,jaki pobór prądu ma PM-68 ?

Nie mam pojęcia i te pobory nie wiele mnie interesują,ważniejsza skuteczność kolumn.

Ale temat jest akurat o wzmacniaczach i ich możliwościach.

Pewnie w internecie coś się znajdzie.Ja nie mam tego wzmacniacza w domu,i nigdy nie miałem,dlatego nie pomogę.Co do wzmacniaczy tej firmy miałem ich sporo,łacznie z zestawami dzielonymi,mi akurat nie specjalnie podpasowały.Z tego co pamiętam to długo miałem pm14 mk2 i on mi się podobał.Nie dałem za nie go fortuny,a przy odsprzedaży byłem chyba z 700 pln do przodu.

Rozniesie te Tannoye.

Chyba pytanie kolegi z forum nie było kierowane w nawiązaniu do kolumn :) ale mniejsza o to. Chciałbym wszystkim podziękować za liczne cenne dla mnie wypowiedzi.

Jeszcze zapytam tylko o wzmacniacz PM80, czy warto? Bo widzę, że jest okazja odkupić od kogoś z tutejszego forum, czy warto poszukać i poczekać na PM78?

Dziękuje raz jeszcze i pozdrawiam

Adam K

Chyba pytanie kolegi z forum nie było kierowane w nawiązaniu do kolumn :) ale mniejsza o to. Chciałbym wszystkim podziękować za liczne cenne dla mnie wypowiedzi.

Jeszcze zapytam tylko o wzmacniacz PM80, czy warto? Bo widzę, że jest okazja odkupić od kogoś z tutejszego forum, czy warto poszukać i poczekać na PM78?

Dziękuje raz jeszcze i pozdrawiam

Adam K

zależy w jakim stanie to dość stary wzmacniacz,i nie wiadomo co jest w środku,można trafić w dobrym stanie,ale można tez się przejechać,ogólnie to ciepły wzmacniacz nie agresywny takie ciepłe kluchy,poproś o opis i zdjecia środka.

Cyrus One.

gdzie ewentualnie potem schować te brzydactwo,wiem że sprzęt ma grać,ale jakiś wygląd nawet dwie gołe gałki i panel,a to wygląda jak stwór z 19 wieku.Założe się że na 100 osób przechodzących koło śmietnika nikt by go nie podniósł,chyba że zdesperowany złomiarz.

gdzie ewentualnie potem schować te brzydactwo,wiem że sprzęt ma grać,ale jakiś wygląd nawet dwie gołe gałki i panel,a to wygląda jak stwór z 19 wieku.Założe się że na 100 osób przechodzących koło śmietnika nikt by go nie podniósł,chyba że zdesperowany złomiarz.

Na 100procent ludzi znających się podniosłoby 110. Najładniej prezentują się wieże z supermarketu.

Słyszałem Tannoy m1, m2, mx3, m3

Kupiłem m3 (przez przypadek bardziej - razem ze wzmacniaczem za grosze)

generalnie słabo gra mx3, reszta nie wiem akustyka inna ;)

ale Tannoy m2 vs m3 - słyszałem "na raz" i m3 trochę lepsze, nie jakoś strasznie ale po prostu lepiej było (dół bardziej płaski, góra chyba identyczna - ale nie pamiętam na 100%)

Ja to mam razem z Denon 3802 i i tak jest lepsze niż akustyka gdzie stoją ;)

generalnie Tannoy m3 z tego ampli daje się wysterować ala "multikino" (tylko jakość dźwięku znacznie lepsza, sub nie potrzebny)

albo dość precyzyjne stereo, ale bez przesady ;) (nie wiem ile da się wyciągnąć tego bo mam ścianę za blisko - przy jednej kolumnie).

a właśnie dlaczego Denon cyfrowy ? - bo żeby po analogach już nie grać, bo to nie te czasy już ;) zresztą on jakoś dziwnie anaog wzmacnia

po cyfrze jest bardzo ok. cyfra i 24bit koniecznie żeby nic nie szumiało a khz tyle ile źródło.

zależy w jakim stanie to dość stary wzmacniacz,i nie wiadomo co jest w środku,można trafić w dobrym stanie,ale można tez się przejechać,ogólnie to ciepły wzmacniacz nie agresywny takie ciepłe kluchy,poproś o opis i zdjecia środka.

Mogę tak zrobić, ale w jaki sposób poznam po zdjęciu że bebechy w środku są "zajechane" czy w dobrym stanie? Ja się na tym nie znam :) wzmacniacz zamówię przez internet, nawet nie będę miał okazji posłuchać go przed zakupem, jestem zmuszony zamawiać w ciemno, chyba że trafi się coś z okolicy, to podjadę osobiście. Jak na razie poluje na kazdym forum na PM7200, PM78, PM8000 ew PM7000 i zaczynam się zastanawiać czy Tannoy M3 nie zamienić na M4, czytałem po roznych forach (rowniez tutejszym) ze grają równie dobrze plus większy zapas mocy :) ciekawa alternatywa.

Dzieki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witam

Odkopuje temat, do dnia dzisiejszego nie udało mi się upolować sprzętu który poleciliście, trudno tez znaleźć zadbane egz. a od handlarzy faktycznie ładnie wyglądające wzmacniacze lecz albo naprawiane lub regenerowane w kiepskiej kondycji techn.

Zatem koncepcja się zmieniła i zwiększyłem budżet, kupiłem Preamp NAKAMICHI "CA-5E II" :) i aktualnie dobieram do tego końcówkę mocy, zastanawiam się nad rotelem rb-980bx, rb-990bx i nakamichi pa-5ii, któryś model konkretnie polecicie? Docelowo będą grały głośniki infinity kappa 6.2 lub Tannoy M4 a może w niedalekiej przyszłości 8.2

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

AK

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.