Skocz do zawartości
IGNORED

Różnice wersji Chord Chameleon Plus/Silver Plus

1siedem

Rekomendowane odpowiedzi

Załóżmy, że kable mają znaczenie:)

Czy porównywał Ktoś 2 wersje Chorda: Chameleon Plus i Silver Plus? Czy jest zauważalna różnica?

Czy macie porównanie z Wireworld Equinox 6 lub 7? A może inny IC ? I tak będę sprawdzał samemu, chciałbym jednak mieć namiar na faworytów w tej cenie.

Będę wdzięczny za pomoc, pozdrawiam!

Wygląda na to, że Chordy różnią się wtykami a kabel jest ten sam.

Miałem Silver Plus .Dynamika , tempo , rytm i przejrzystość . W kwestii barwy głębokości basu i rozdzielczości można jeszcze więcej z kabla wycisnąć .

Tak bym go określił .

Na drugim biegunie jest VDH The First Ultimate MKII . Spróbuj obydwa . warto od nich zacząć przygodę z kablami bo to już poziom gdzie " słychać " kable .

Czasem jest First w pierwszej wersji ale nie miałem. Możesz też spróbować The Second , Kimber PBJ , Red Dawn czy Orchida .

Gość

(Konto usunięte)

Wygląda na to, że Chordy różnią się wtykami a kabel jest ten sam.

Właśnie tak i w brzmieniu różnicy nie będzie.

Bodajże dwa lata temu Chord w swoich IC zastąpił metalowe wtyki plastikowymi (dotyczy to nie tylko modelu Chameleon), niestety...

Niestety, bo w mojej ocenie tamte metalowe nie dość, że lepiej się prezentowały, to były solidniejsze (miałem Crimson i Cobra jeszcze z metalowymi wtykami). Cóż, gdzieś jednak muszą szukać oszczędności, jak wszyscy inni...

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Właśnie tak i w brzmieniu różnicy nie będzie.

Bodajże dwa lata temu Chord w swoich IC zastąpił metalowe wtyki plastikowymi (dotyczy to nie tylko modelu Chameleon), niestety...

Niestety, bo w mojej ocenie tamte metalowe nie dość, że lepiej się prezentowały, to były solidniejsze (miałem Crimson i Cobra jeszcze z metalowymi wtykami). Cóż, gdzieś jednak muszą szukać oszczędności, jak wszyscy inni...

Troszkę jesteś w błędzie-posiadam kabelki Chorda,są identyczne jak były wcześniej(Chameleon,CRIMSON) i nadal jest to jak piszesz metalowy wtyk+powleczony (to nie jest plastik,nie pamiętam co to jest) ma to nazwę VEE3.To powleczenie miało dać lepszą trwałość wtyku(napewno względy higieniczne też) nie widać brudu na nich. :)

Chord nie szuka oszczędności,po prostu doj**ie cenę a i tak chętni są.

Moim zdaniem jest to i tak jedna z lepszych firm,która złotych breloczków,wypasionych splitterów itd nie dodaje do okablowania.-za które trzeba słono zapłacić.

Gość

(Konto usunięte)

Troszkę jesteś w błędzie-posiadam kabelki Chorda,są identyczne jak były wcześniej(Chameleon,CRIMSON) i nadal jest to jak piszesz metalowy wtyk+powleczony (to nie jest plastik,nie pamiętam co to jest) ma to nazwę VEE3.To powleczenie miało dać lepszą trwałość wtyku(napewno względy higieniczne też) nie widać brudu na nich. :)

Chord nie szuka oszczędności,po prostu doj**ie cenę a i tak chętni są.

Moim zdaniem jest to i tak jedna z lepszych firm,która złotych breloczków,wypasionych splitterów itd nie dodaje do okablowania.-za które trzeba słono zapłacić.

Poprzednie wtyki RCA były metalowe w powszechnym tego słowa rozumieniu - cały wtyk wykonany z metalu:

i-chord-chameleon-silver-plus-0-5m.jpg

Wtyki nowego typu są plastikowe, wykonane z materiału ABS (http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_%28tworzywo%29), a metalu posiadają tylko tyle, ile jest konieczne, by był zachowany kontakt z gniazdem RCA (przepływ prądu).

"Wtyk Chord VEE wykorzystuje unikalny płaszcz ABS, chroniący lekki pozłacany lub posrebrzany wtyk pin oraz kabel sygnału zwrotnego."

(http://www.chord.com.pl/index.php?x=produkty&y=p_int_audio_rca_rca_CHAMELEON)

Wtyki te są plastikowe w powszechnym tego słowa rozumieniu:

chord_chameleon_plus_int_30183.jpg

Poprzednie wtyki RCA były metalowe w powszechnym tego słowa rozumieniu - cały wtyk wykonany z metalu:

Ja mam tego z metalowymi jak był nowy to były takie piękne jak na tym zdjęciu teraz są jakieś takie ciemne brudne chociaż kabel leży nieużywany już od dawna może ktoś już czyścił takie wtyki jeśli tak to mam pytanie czym żeby nie powycierać tych napisów kolorowych ?

Ja mam tego z metalowymi jak był nowy to były takie piękne jak na tym zdjęciu teraz są jakieś takie ciemne brudne chociaż kabel leży nieużywany już od dawna może ktoś już czyścił takie wtyki jeśli tak to mam pytanie czym żeby nie powycierać tych napisów kolorowych ?

Mi też ściemniały i to w ciągu kilku miesięcy . Taki sprzedałem .

Z tego co gdzieś czytałem to ta najnowsza wersja jest inna w środku albo inaczej połączona . Chyba w Hi Fi Choice .

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

i-chord-chameleon-silver-plus-0-5m.jpg

Wtyki nowego typu są plastikowe, wykonane z materiału ABS (http://pl.wikipedia.org/wiki/ABS_%28tworzywo%29), a metalu posiadają tylko tyle, ile jest konieczne, by był zachowany kontakt z gniazdem RCA (przepływ prądu).

"Wtyk Chord VEE wykorzystuje unikalny płaszcz ABS, chroniący lekki pozłacany lub posrebrzany wtyk pin oraz kabel sygnału zwrotnego."

(http://www.chord.com.pl/index.php?x=produkty&y=p_int_audio_rca_rca_CHAMELEON)

Wtyki te są plastikowe w powszechnym tego słowa rozumieniu:

chord_chameleon_plus_int_30183.jpg

Po co tyle tych linków,-ja okablowanie Chorda znam dobrze-a co do tych nowych Chameleon to ja mam jeszcze inne.Te są całkiem przezroczyste-a te moje nie.Więc wynika z tego że już są trzy rodzaje ha ha.K....wa nie mogę czasem wstawić linka,robię kopiuj-ale wklej już się nie da.Czemu tak jest-czasem żeby foto wstawić,klikałem po kilka razy aż wreszcie załapało,a teraz już mnie nerwica bierze.

http://www.whathifi.com/news/the-chord-company-updates-its-crimson-cobra-and-chameleon-interconnects o udało mi się.I to są te.

Gość

(Konto usunięte)

okablowanie Chorda znam dobrze-a co do tych nowych Chameleon to ja mam jeszcze inne.Te są całkiem przezroczyste-a te moje nie.Więc wynika z tego że już są trzy rodzaje

Te, które Ty masz, tak samo są z ABS - plastikowe ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Te, które Ty masz, tak samo są z ABS - plastikowe ;)

he he.No tak,przecie ja się nie spieram ze to jest metal,aluminium,brąz czy cholera wie co jeszcze na zewnątrz..Tylko że Crimsona którego widziałem wcześniej to miał właśnie taki ABS przezroczysty.A te obecne Chameleon i Crimson są takie jak by anty poślizgowe w dotyku ha ha(ku...wa ale jadę) i czarne jest czarne a czerwone czerwone-a nie przezroczyste.

A może te to już mają ABS ze wspomaganiem-ha ha :)

Gość

(Konto usunięte)

he he.No tak,przecie ja się nie spieram ze to jest metal,aluminium,brąz czy cholera wie co jeszcze na zewnątrz..Tylko że Crimsona którego widziałem wcześniej to miał właśnie taki ABS przezroczysty.A te obecne Chameleon i Crimson są takie jak by anty poślizgowe w dotyku ha ha(ku...wa ale jadę) i czarne jest czarne a czerwone czerwone-a nie przezroczyste.

A może te to już mają ABS ze wspomaganiem-ha ha :)

Ważne, że wszystko wyjaśnione :)

Po prostu ja pisałem o tych rzeczywiście pierwszych wtykach - metalowych, a Ty tylko o poprzedniej wersji, które jednak już tez była plastikowa ;)

Troszkę jesteś w błędzie-posiadam kabelki Chorda,są identyczne jak były wcześniej

a to proszę - jak można nazwać zwykły teflon :

"Chord has used PTFE (Polytetrafluoroethylene) insulation too, which it says provides the most neutral tonal characteristics. The external jacket is PVC.

The Chord Company Epic Reference cable is available now, starting at £125/m."

Przypuszczam, że metalowe wtyki Chorda to srebro lub są posrebrzane, stąd charakterystyczna zmiana barwy, to samo dzieje się np. z biżuterią. Charakterystyczna zmiana związana jest z reakcją srebra z powietrzem - tworzy się siarczek srebra. Zdaje się, że to ja odkupiłem kable od kolegi muda44, miały właśnie ten nalot. Ja z tym nie zamierzam nic robić, choć mam gdzieś środek do czyszczenia srebra...

Co do teflonu, to właśnie PTFE jest najbardziej właściwą (neutralną) nazwą tego materiału. Teflon to zastrzeżony znak towarowy koncernu DuPont, faktycznie nazwę tę stosuje się zwyczajowo. Obecnie jest wielu producentów PTFE, jest też wiele odmian tego materiału.

Chord Chameleon Silver Plus to niewątpliwie bardzo ciekawy interkonekt w swoim zakresie cenowym. U mnie zastąpił Straight Wire Encore II.

Muda44 - W kwestii barwy głębokości basu i rozdzielczości można jeszcze więcej z kabla wycisnąć .

Tak bym go określił .

Czy proponowane przez Ciebie Orchid, Red Dawn są ww. aspektach lepsze? Rozważam jeszcz XLO Ultra - ale to już jest kabelek 2x droższy od Chameleona....

a ma ktoś porównanie chameleona do albedo: beginning / blue / flat one?

Ja miałem F1 i porównywałem z Chameleonem gdzieś już o tym pisałem u mnie Chameleon wypadł lepiej F1 miał kartonowy bas i wokale suche odchudzone . Chord grał też większym dźwiękiem z lepszą dynamiką .

Która wersja Chameleona jest najnowsza ta z wtykami przeźroczystymi foto powyżej ,czy ta z wtykami które nie są przeźroczyste , na stronach producenta ,sklepów muzycznych allegro , i nawet tu w tym wątku ,wszystko jest tak wymieszane że nie wiadomo który wtyk to nowość.Jak ktoś potrafi rozróżnić wtyki to proszę o info

EVERSOLO DMP - A8 +++XINDAK PA-M +++HARPIA ACOUSTICS JANTAR 2B

Nawet na stronie producenta Chord co.uk/products jest inny wtyk niż ten podany na polskiej stronie producenta chord.com.pl . chodzi o wtyk do Rca Chameleon .

- najnowsze to wg mnie te z plastikami na wierzchu.

A przy okazji - bo może Ktoś miał okazję porównać- czy Chord Chorus 1 różni się znacznie od Chameleona Silver Plus?

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

Nawet na stronie producenta Chord co.uk/products jest inny wtyk niż ten podany na polskiej stronie producenta chord.com.pl . chodzi o wtyk do Rca Chameleon .

W 99% ten który teraz zamówisz-będzie w nieprzezroczystym PLASTIKU (ABS)

Nie ma nigdzie opisu czym się różni nieprzezroczysty-od przezroczystego.

Może taki materiał był zapodany do wtryskarki i wtyki są takie a nie inne(przezroczyste-nieprzezroczyste)

Napisz do Chord -ODPOWIEDZĄ.

Mam oba rodzaje-w dotyku tylko jest tak że jedne są śliskie a drugie jak by anty poślizg. ;)

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

ten przezroczysty ma bardziej transparentny dźwięk i jest bardziej trójwymiarowy :)))

chłopak się martwi-że nie takie druty kupi a ty mu zapindalasz takie tematy :).daj jeszcze na okulary namiar

A przy okazji - bo może Ktoś miał okazję porównać- czy Chord Chorus 1 różni się znacznie od Chameleona Silver Plus?

I znowu ja coś mogę podpowiedzieć miałem co prawda Chorus 2 a nie 1 ale pewnie grają podobnie porównywałem go z Chameleonem więc było tak Chorus 2 grał mniejszym basem był on trochę lepiej kontrolowany , wokale miał jeszcze lepsze niż Chameleon , góra była łagodniejsza niż w Chameleonie ale czysta barwna i fajna po przepięciu Chameleona na Chorusa 2 dynamika jednak trochę spadła ogólnie Chorus to taki bardziej audiofilski kabelek lagodniejszy niż Chameleon ale szlachetniejszy dla kogoś kto szuka typowo audiofilskich czy też Hi Endowych doznań a jeśli szukasz ożywienia dynamiki to Chameleon sprawdzi się lepiej .

Dzięki za odpowiedzi zdecydowałem się na Chameleonka w wersji bez okularów ,bo mój wzmacniacz niem wejścia na okulary ;-) ,Wersja z wtykami przeźroczystymi to nowość wtyk VEE ,te z matowymi to wcześniejsza wersja .

I znowu ja coś mogę podpowiedzieć miałem co prawda Chorus 2 a nie 1 ale pewnie grają podobnie porównywałem go z Chameleonem więc było tak Chorus 2 grał mniejszym basem był on trochę lepiej kontrolowany , wokale miał jeszcze lepsze niż Chameleon , góra była łagodniejsza niż w Chameleonie ale czysta barwna i fajna po przepięciu Chameleona na Chorusa 2 dynamika jednak trochę spadła ogólnie Chorus to taki bardziej audiofilski kabelek lagodniejszy niż Chameleon ale szlachetniejszy dla kogoś kto szuka typowo audiofilskich czy też Hi Endowych doznań a jeśli szukasz ożywienia dynamiki to Chameleon sprawdzi się lepiej .

czyli drozsze modele maja taki charakterb, tak samo , bez jaj, gral ic anthem 2 chorda i przegral z acrolinkiem 2110, supra eff a nawet tanimi real cable i ixos

czyli drozsze modele maja taki charakterb, tak samo , bez jaj, gral ic anthem 2 chorda i przegral z acrolinkiem 2110, supra eff a nawet tanimi real cable i ixos

Być może tak właśnie jest ogólnie często tak bywa w tym całym audio że droższe nie znaczy lepsze albo inaczej nie każdy lubi audiofilskie plumkanie ;)

Ps. Acrolink 2110 ciekawy kabelek słuchałem go kiedyś chwilę miał coś w sobie może kiedyś go jeszcze dłużej posłucham .

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.