Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy V4 problem z tweeterem

Melonik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z jedną z kolumn Tannoy V4, a mianowicie, tweeter gra, ale bardzo cicho, przytłumiony, jakby "z wewnątrz". Przypuszczam, że jest uszkodzony, lecz chciałbym się upewnić, czy np. mogłoby to być uszkodzenie zwrotnicy. Co do tweetera, polski dystrybutor życzy sobie horrendalnie dużo, dlatego też szukam jakiegoś innej możliwości zdobycia tego tweetera. Z tego co się orientuje, cała seria "V" posiada ten sam typ wysokotonowca, dlatego może ktoś ma na zbyciu jakąkolwiek, pojedyńczą, uszkodzoną, a z dobrym tweeterem kolumnę?

https://www.audiostereo.pl/topic/108163-tannoy-v4-problem-z-tweeterem/

Witam,

Od jakiegoś czasu mam problem z jedną z kolumn Tannoy V4, a mianowicie, tweeter gra, ale bardzo cicho, przytłumiony, jakby "z wewnątrz". Przypuszczam, że jest uszkodzony, lecz chciałbym się upewnić, czy np. mogłoby to być uszkodzenie zwrotnicy. Co do tweetera, polski dystrybutor życzy sobie horrendalnie dużo, dlatego też szukam jakiegoś innej możliwości zdobycia tego tweetera. Z tego co się orientuje, cała seria "V" posiada ten sam typ wysokotonowca, dlatego może ktoś ma na zbyciu jakąkolwiek, pojedyńczą, uszkodzoną, a z dobrym tweeterem kolumnę?

Sprawdź sobie kondensatory najszybciej przełóż sobie obydwa głośniki miejscami będziesz miał pewność a jakby to rzeczywiście zwrotnica to zmień sobie elementy w obydwu na lepszej jakości bo oryginalnie jest kiszka a taki tuning daje sporo łącznie z lepszymi kabelkami do głośników

A jak dobrać się do głośników w tych Tannoyach Mercury V4? One mają takie pierścienie wokół głośnika. Te pierścienie zakrywają wkręty mocujące głośnik. Jakoś się je zdejmuje?

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam się nad tym zastanawiałem. Probowalemprzekrecić ten pierscien jednak nic z tego. Obawiam sie ze trzeba go czyms podwarzyć. a to nie specjalnie spodoba się obuowie. Moze dlatego serwis EIC tak duzo liczy zanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może one są klejone i trzeba go zniszczyć, żeby zdjąć. A potem daje się nowe. Chyba że zdejmuje się cały front kolumny. Patrząc na ten wysokotonowy wydaje mi się, że on jest sporo większy niż tylko widoczna kopułka.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

• 1 miesiąc później...

Dzięki za odpowiedzi, ostatecznie okazało się, że tweeter jest sprawny. Winny był pęknięty i spalony rezystor w zwrotnicy i uszkodzona cewka. Koszt wymiany ok. 10 zł a głośniki grają jak nowe:) W międzyczasie okazało się, że druga kolumna ma również pękniety ten sam rezystor od wysokotonowca. Prawdopodobnie ich uszodzenie spowodowało zbyt głośnie granie na mocnym sprzęcie, co jest bardzo prawdopodobne, gdyż kupiłem je jako "ex-demo". Co do mocowania tweetera: raczej jest przyklejony ten pierścień, pewnie trzeba podgrzać o podważyć "sposobem", ale nie wiem... Dystrybutor chciał 250 zł za sam tweeter, bez wymiany.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.