Skocz do zawartości
IGNORED

Zawinięta odgroda a obudowa otwarta

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest jakaś różnica pomiędzy zawiniętą odgrodą (folded open baffle) a obudową otwartą (open-back)? Nie mogę znaleźć czegoś więcej o tym, porównania itp.

Z tego, co zdążyłem przeczytać, odgrody nie powinno się za bardzo zawijać, bo może się wytwarzać podciśnienie za membraną, z kolei open-back to przecież taka mocno zawinięta odgroda. Czy trzeba ją wtedy jakoś liczyć?

Odgrodę się zwija po to aby miała większą powierzchnię.Na przykład zamiast płaskiej dechy 1,5m szerokości jest decha 70cm szer. z 40cm trowymi skrzydłami.Wadą są odbicia fal promienowanych przez tył membrany od tych skrzydeł.W zakresie wzmocnienia niskich częstotliwości oby dwa przypadki powinny zachowywać się jednakowo,ale w grę wchodzi jeszcze tgz. "baffle step" który spowoduje że decha ze skrzydłami będzie jednak miała trochę inną charakterystykę przenoszenia gdzieś od 500Hz w dół niż płaska decha.

No wlasnie - jezeli mocno zawiniemy odgrode, dodamy jeszcze dol i gore, to bedzie open-back. Ale 40 cm skrzydel, to chyba troche za duzo na 70 cm odgrode? Wtedy wlasnie powstaja ponoc niekorzystne zjawiska, jak wystepowanie podcisnienia. Nie widzialem odgrod o skrzydlach wiekszych niz 10-15 cm. Taka odgroda z ekstremalnie duzymi skrzydlami wygladalaby jak skoroszyt :-) gdyby dodac dol i gore, powstalby rodzaj nietlumionej linii transmisyjnej.

Piszac open-back chodzilo mi o taka "normalna" skrzynke, tylko bez tylnej scianki, a odgroda - plaska decha, ew. z malymi skrzydelkami, jak w podpaskach.

No i pytam - jak mocno mozna zawijac odgrode (w proporcjach szerokosc odgrody / dlugosc skrzydla), czy tylko boki, czy dol i gore tez? Jakie niekorzystne zjawiska moga wystapic - pewnie rezonanse, ale jak to wyliczyc?

40cm to za duzo??

Z reguły skrzydła są dużo dłuższe.Załączam rysunek obudowy rekomendowanej przez produceta do głośników PHY-HP.

Odgroda i skrzydła nie istnieją z osobna.Decha ze skrzydłami czy decha płaska jest odgrodą czyli dystansem jaki musi przejść fala promieniowana przez tylną część membrany aby spotkać się z przednią.

Po prostu aby mieć szerszą odgrodę zagina się ją aby optycznie była zgrabniejsza i mieściła się do pokoju.Także pewne aspekty brzmienia sa słabsze jeżeli decha (przednia ścianka kolumny) jest bardzo szeroka,na przykład 1,6m.Odgroda zwinięta nadal zachowuje się jak odgroda dł. 1,6 mera ale przednia ścianka takiej kolumny nie ma już 1,6 metra tak jak płaskiej dechy.

Nie wiem czy jest jakikolwiek sens robienia czegoś co nazywasz "open-back".

Będzie sie to zachowywać jak odgroda zagieta a ewentualnymi efektami ubocznymi będzie więcej odbić od scianek górnej i dolnej.

Własnie z powodu tych odbić nigdy nie montuje się skrzydeł pod kątem 90 stopni do przedniej ścianki tylko tak aby tworzyły kąt rozwarty i ewentualne odbicia był promieniowane w tył pomieszczenia.Spotyka sie też wytłumianie tych skrzydeł od tyłu materiałami pochłaniajacymi.

Pozdr.

[obrazekLUKASZ-166604_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Widze konstrukcje wypelniana piaskiem - solidna rzecz. Tu znowu sprzecznosc - na linkwiztlab autor pisze, ze na odgrodzie nie ma duzych sil i mozna ja na probe zbudowac z kartonu (cardboard), byle tylko dobrze umocowac glosnik.

Na tej stronie znajduje sie fajny programik do modelowania odpowiedzi glosnika w zaleznosci od jego umiejscowienia w przedniej sciance obudowy, rowniez w otwartej odgrodzie

Ukryta Zawartość

- do tego celu bym go uzywal, poniewaz do obudow zamknietych lepszy jest arkusz kalkulacyjny na stronie FRD Consortium.

Ukryta Zawartość

Na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) na samym dole jest ciekawy programik do obudowy otwartej który uwzględnia szerokość dechy,umieszczenie głośnika i ustawienie w ppokoju.

Plik Excelbaffle Spreadsheet.

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Tam dają niedziałające linki, ten działa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Czy mieliście jakieś doświadczenia z konstrukcją obudowy do głośnika Goodmans Axiom 301 ??Zakładamy ,że jest to głośnik nieprzerabiany, nieprzewijany, a będzie grał z lampą na 6c33c,monobloki.

Ja na razie użyłem głośników Tesla ARZ 6608 8 omów (29 zł za sztukę w Prolechu) - wsadziłem je w odgrodę i grają (póki co na działce) z amplitunerem Zodiak. Całkiem nieźle - dorobię im jeszcze skrzydła, co obniży bas i będzie służyć jako podpórka. Na zimę zabieram do domu.

Dodam, że ARZ 6608 używa Accuhorn w swoich high-endowych konstrukcjach. Nie polecam tylko głośników samochodowych - kupiłem kiedyś Pioneery TS i się na nich sparzyłem.

• 2 tygodnie później...

Jest też dziwne zastosowanie głośnika o dobroci całkowitej ponad 1,2 (Tesla) do tuby. Ale Accuhorn to nie tylko Tesla, ale też Lowther i Fostex zdaje się - to pewnie one tak kosztują.

W Teslach podawny jest strumień magnetyczny. Dobroć całkowita to Qts. Zwykle głosniki poniżej Qts 0,21 nadają się do obudów tubowych. Głosniki o bardzo wysokiej dobroci - w okolicach 1 mozna stosować do obudów otwartych. Tak jak to robi Gradient. Pod tym względem ciekawe są estradowe głosniki Dexona o duzych średnicach i wysokim Qts - przy tym są wyjątkowo tanie - jak na basowe do takich rozwiązań.

pozdr.

Sorry Szczesiu - pogoda dzisiaj do dupy i piwa brak ;) Już nie łapie co czytam.

Chodziło Ci o głosnik TESLA, a nie dobroć w Teslach :)))))))

Rzeczywiście głośnik o takiej dobroci (Qts = 1,2) w tubie basowej to zastanawiające rozwiązanie.

pozdr.

Źle podałem nazwę firmy - prawidłowa to Acuhorn (jedno c), sam potem nie mogłem znaleźć ;-) Adres to oczywiście www.acuhorn.pl

Skądinąd modelowałem sobie ARZ 6608 w obudowie TQWT (taki "złamany" Voight) i nawet się dawało coś znośnego uzyskać. Polecam arkusze do MathCada ze strony www.quarter-wave.com

Na razie spróbuję wsadzić do tych obudów otwartych dodatkowo Seasa 25FE-W-S na bas i Tonsila GDWK 11/100 na górę przez pojedynczą cewkę i kondensator + oczywiście Tesla bez zwrotnicy. Te pozostałe głośniki mam przygotowane do robienia 3 drożniaka, ale posłucham z ciekawości jak zagra taki zestaw - niecięty niczym szerokopasmowiec + uzupełnienie na skrajach pasma (ok. 200 i 12000 Hz). Cewkę chyba dam jednak rdzeniową - mniejszy opór i cena, a na tak niski bas na próbę się nada.

Tuby AcuHorn wyglądają funkcjonalnie. Nie wiem ile kosztują lecz nie powinny być drogie. Poza tym lekki przerost formy nad treścią - ale wybaczalny w końcu tam w większości "gra obudowa".

Natomiast to co piszą o zastosowanych głośnikach to lekka szarlataneria. Zastosowany głośnik Tesli ma zawieszenie twarde - jak większość głośników estradowych szerokopasmowych (ze stożkiem wysokotonowym lub bez) - dlatego że nie potrzebuje innego, bo ma małe wychylenie. A nie ze względu na jakieś jego super właściwości soniczne.

Dalej napisali, że ta właśnie Tesla nadaje się do obudów otwartych (ani słowa o tym dlaczego wsadzili ją do tuby i o jego Qts).

Porównanie tej Tesli z Fostexem i Lowtherem przez pokazanie ich wykresów charakterystyk ma sugerować że głośniki są instalowane bez zwrotnicy. A w rzeczywistości wszystkie "poważne" konstrukcje tego typu mają układy rezonansowe obniżające efektywność tonów średnich i wyższych średnich. Po to żeby było słychać więcej góry.

Nawet najprostszy CT-193 Monacora ma taki układ korygujący a wahania pasma w pobliżu 4-6Khz dochodzą do 8-9db co podobno jest całkiem dobrym wynikiem.

pozdr.

coś na temat Acuhorna

otóż ta konstrukcja, to niestety tylko fajny mebel, bo z konstrukcja tubową ma niewiele wspólnego. podstawowa zasada działania konstrukcji tubowych opartych na zasadzie tuby "ładowanej od tyłu' (back loaded horn) polega na interakcji wylotu (ust, jak niektórzy go nazywają) z pomieszczeniem. dzieki temu uzyskuje się okresloną częstotliwość "dołu" . zasada jest prosta: jeśli wylot tuby skierowany jest w otwartą, nieograniczoną przestrzeń musi mieć on rozmiar określony w/g równania. Gdy umieścimy wylot tuby w pobliżu PODŁOGI, dzielimy obliczony wymiar przez 2. Jeśli wylot skierujemy w stronę sciany, dzielimy go przez 4, natomiast gdy znajdzie sie on w kącie obliczony rozmiar dzielimy przez 8. W przypadku Acuhorna wylot jest umieszczony U GÓRY kolumny, czego kompletnie nie rozumiem, ale niech im będzie. Zakładając, że Acuhorn "schodzi" na 50Hz (w/g wzoru wychodzi nam ni mniej, ni więcej tylko jakieś.... 3,8m2 powierzchni wylotu tuby!!!) i, że potraktujemy go jako tubę z wylotem PRZY PODŁODZE (współczynnik przez 2) wyjdzie nam, że wylot tuby pwinien mieć jakieś 1,6m kwadratowego...

Bez komentarza

pozdro

>szczesiu

proszę, przeczytaj mojego posta jeszcze raz tylko uważnie. A później wejdż sobie na ich stronę i sprawdź wymiary frontu. Otóż, CAŁKOWITA powierzchnia frontu ich kolumn (np modelu rosso 135, który rzekomo gra 30Hz) wynosi... 0,28 metra kwadratowego. Cos mi się wydaje, że to ciut za mało na owe 30Hz...

pozdro

Mnie się wydaje że to naprawdę nie są tuby. Tylko coś pomiędzy BR o szerokim wylocie a krótkim labiryntem. Duża objętość i wytłumienie.

Kształt charakterystyk pokazanej Tesli, Fostexa i Lowthera sugeruje że Tesla ma największe Qts. Jak na taki rozmiar obudowy bas raczej nie jest niski, a wysoka efektywność wynika z samej konstrukcji głośnika. Zresztą są głośniki szerokopasmowe o znacznie lepszych efektywnościach (Tonsile serii Pro ;)

pozdr.

->szczesiu

W Audio-Video podano cenę modelu secco 145

Ukryta Zawartość

Producent w opisie podaje, że zastosowane głośniki to Tesle. Zresztą w umieszczonym niżej wyrywku ze Stereoplay'a podana jest cena 2600 euro...

Ukryta Zawartość

Fakt, nawet i Fostexy nie kosztują aż tyle, żeby krzyczeć taką cenę (już ok. 30-60 dolarów za sztukę). No, ale amortyzacja kosztów i marketing też swoje kosztuje. Dobrze, że zawsze można samemu (DIY). Ciekawe, jak grają te Acuhorny?

Yaxa - projektuję tuby na estradę które mają 110dB/1W/1m, schodzą do 40Hz (niżej nie potrzebuję), a powierzchnia wylotu tuby wynosi mniej niż 0,5m2.

Taka jedna tuba wytwarza ponad 200W mocy akustycznej.

Tuba wcale nie musi mieć 4m2 na wylocie, żeby można było osiągnąć np. 30Hz.

Co Ty na to?

widze panowie, że trfiłem pod niewłaściwy adres....

cóż, pozdrawiam

P.S

akurat to za ile producent sprzedaje swoje wyroby, to jego sprawa i nie nam o tym decydować. Jesli są chętni by tyle zapłacić - tylko życzyć duzej sprzedaży

Pewnie na wlocie dmucha w jakąś małą pituńkę. I będzie miała większe zniekształcenia przy większym wzmocnieniu ?

Są może dostępne jakieś projekty na dużych głośnikach np. Tonsila (30-40cm) na estradę i do kina - tubowe o małych zniekształceniach i niższym basie?

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.