Skocz do zawartości
IGNORED

płyta klejona do obudowy kolumny

maxii

Rekomendowane odpowiedzi

Ups!

Sorry Jacuś! Teraz to już jest jutro i niestety już nie widze twoich wpisów. Przykro mi niezmiernie. Nie pogadamy. Ale co tam. Możesz przecież pisac nawet kiedy nie dostajesz odpowiedzi. Ty tak lubisz ;)

Kurcze zostawić Was na chwilę i co się dzieje... Jajka ogolić i do przedszkola!!!

Qubric to, że jesteś czasem upierdliwy i złośliwy to wiem, ale nie jesteś chamem. Więc skończ tą kopankę i idź spać bo szkoda Twojego czasu...

Gość

(Konto usunięte)

>jaro4444, 1 Maj 2005, 00:12

On nie jest chamem??

wklep sobie w wyszukiwarke tego delikwenta to zobaczysz co potrafi podczas "dyskusji"

Mnie póki ktoś nie dokopie , jestem potulny jak baranek , ale też sobie nie pozwole

A ta larwa na dodatek wzięła się za moich rodziców

jaro4444

Już skończyłem :)

Napisałem po Tobie o takim rozwiązaniu wewnętrznego filtrowania portem BR w zdaje się kolumnach HGP. Jeśli znajdziesz jakieś wzory na liczenie tego, jak również pułapek rezonansowych wewnątrz kolumn działających na tej samej zasadzie co BR to daj znać.

A na dzisiaj - i wczoraj... Dobranoc ;)

Jacch weź wylej sobie kubeł lodowatej wody na głowę dla ochłody i ostudzenia emocji. Dość chyba na dziś i wczoraj byle jakiego poziomu... Trzymajmy ten wyższy.

Dobranoc Kolego!

jaro4444, 1 Maj 2005, 00:19

Ale o co chodzi? przecież grzecznie powiedziałem dobranoc ;)

No to chyba znaczy, że Jacuś, którego nie widzę, nadal broi :)))

Oj Jacuś! Nieładnie... Wstydż się!

Przyznam, że musiałem wszystko czytać trzy razy, żeby coś z tego zrozumieć (jestem nieco "wczorajszy") i tak mi wychodzi, że chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zbudowanie oddzielnych modułów dla sekcji średnio-wysokotonowej i dla niskotonowej.

1. Mniejsze skrzynki = większa sztywność bez stosowania pancernych ścianek.

2. Mniejsza powierzchnia przednich ściankek powinna skutecznie wyeliminować wszelkie "efekty specjalne" zachodzące na froncie dużej kolumny jednobryłowej (tak mi się przynajmniej wydaje)

3. McGyver podał mi wymagany litraż dla każdego z głośników i w moją koncepcję idealnie się wpisują stare obudowy po Audiowave 171SE, (które mam w piwnicy) dla sekcji średnio-wysokotonowej. Po "tjuningu" wewnętrznym powinny doskonale zdać egzamin.

Pozostaje tylko kwestia zabudowy wooferów. Mam pół piwnicy półek z jakiegos starego regału sklepowego, które według mnie mógłbym wykorzystać, tylko jest mały kłopot. Te półki są z płyty wiórowej 2cm grubości i musiałbym je najpierw pokleić. 4cm grubości to chyba i tak nieco na zapas, ale nie w tym rzecz. Problem polega na tym, że te półki są dwustronnie okleinowane jakimś czymś i nie bardzo wiem czym to kleić. Sąsiad (doswiadczony stolarz) nieśmiało mi sugeruje, że to idiotyczny pomysł. Hmm... Sam już nie wiem...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Parantulla nie przesadzaj człowieku. M2 nowej płyty wiórowej kosztuje ok 20 zł. Za Porządny MDF 22 mm gruby zapłacisz 45-60 zł za m2. Zastanów się jaki sens jest rzeźbić w g... szczególnie, że masz to często larami później w domu. :)

bardzo dobrze jednak to zrozumiałeś skoro podjołeś taką decyzje ale... - zastanów się czy głośnik średniotonowy niedać open baffle wystarczy prosty test na desce

sekcje niskotonową najlepiej by było zrobić z jakiegoś kompozytu albo z marmuru ( to jest właśnie to o czym mówiłem że nieprędko mnie będzie na coś takiego stać :) a średnio - wysokotonową zrobić na czymś w rodzaju standu tak aby niemiała styku z sekcją basową - dodatkowo odpada wtedy problem fazy przy podziale dół - góra

a jeżeli oglądałeś wykresy z tej niemieckiej strony to warto by było się zainteresować podziałem w okolicach 600 - 800 Hz

Parantulla idż na maxa i zrób coś takiego jak na fotce ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jaro4444, 1 Maj 2005, 11:48

>Parantulla nie przesadzaj człowieku. M2 nowej płyty wiórowej kosztuje ok 20 zł. Za Porządny MDF 22

>mm gruby zapłacisz 45-60 zł za m2.

Przepraszam. Chyba jeszcze mnie trzyma ;-) Nie chodzi o oszczędności, tylko o akcję. Oglądaliście "Gorączkę" z DeNiro i Pacino? Tam jeden koleś w kółko gada "...dla mnie liczy się tylko akcja..."

Dobra, wrzucę coś na ciepło to powinno mnie puścić chociaż działo się wczoraj oj działo...

Aha, tak w ogóle to chodzi mi o coś takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Dżizus nawet nie potrafię dobrego linka wkleić dzisiaj. Ale chodzi mniej więcej o takie rozwiązanie jak to wyżej co jaro wkleił. No, dokładnie coś w tym stylu.

Panowie wybaczcie ale ja lecę do lekarza, bo mnie zatoki powaliły i ledwie żyję. Pozdrawiam i miłej zabawy. A Swoją drogą te kolumny z mojej fotki mają ciekawie zlikwidowane interferencję na krawędziach i dobrze wykonane drewno (oklejanie, frezy)

Sorry, że nie na temat, ale mam pytanko. Jak czytać symbole na starych głośnikach Tonsila? Koledze zaczęły charczec kolumny i kiedy zdjęliśmy maskownice, żeby obadać temat to się okazało, że zawieszenie niskotonowców ... zniknęło! No i chłopak chciałby kupić takie głośniki, ale to ma z dwieście lat, więc pewnie musi się poratować jakimś zamiennikiem. Symbol tego głośnika to GDN 20/40/10 A tak przy okazji to może ktos ma na zbyciu takie lub podobne? "20" to zapewne średnica a "40" to moc, ale tego "10" nijak nie możemy rozkminić.

Na tej kartce jest napisane "Czy Jennifer Lopez ma dupę jak kombajn?" i nie wiem o co chodzi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.