Skocz do zawartości
IGNORED

płyta klejona do obudowy kolumny

maxii

Rekomendowane odpowiedzi

A co to jest płyta klejona???

Są sklejki - klejone z cienkich płatów drewna układanych naprzemiennie tak żeby kierunek włókien drewna przecinał się pod różnymi kątami.

Oraz płyty OSB - klejone z "przypadkowo" porozrzucanych ścinek - dużych, nieregularnych płatów drewna.

Obie nadają się do konstrukcji obudów, pod warunkiem że bedą to konstrukcje wykonane rozsądnie, czyli z uwzględnieniem możliwości materiału - ale to mozna powiedziec o każdym materiałe :)

OSB jest tańsza, brzydsza i jest typowym materiałem budowlanym. Wypiera sklejkę z tej działki. Za to sklejka nadaje się jak najbardziej - zwłaszcza że występuje w bardzo wielu odmianach i składach stolarskich można ją kupić z kawałków, dobierać fakturą i rodzajem drewna z którego jest wykonana.

pozdr.

Płyta klejona to płyta ze sklejonych bokami (i czołowo) listew. Potem ostrugana. Są wersje, które maja z jednej lub obu stron okleinę. Czasem gruby fornir, czasem twardą płytę spilśnioną.

Nada się. Właściwości podobne do litego drewna, ale się tak nie wypaczy jak zwykła deska.

Jesli to jest z drewna to w stosunku do innych matriałów MA SIĘ DOBRZE ;))) Tłumienie fal stojących i tak zapewnia matriał tłumiacy, a obniżenie rezonansu własnego np. maty bitumiczne czy filc techniczny klejony na sciany wewnątrz obudowy.

Takie płyty widziałem na stopnie do schodów - jeszcze oklejone z jednej strony płyta pilśniową a z drugiej cienka klepką dębową. Drzwi i blat do stoły. Ale to było w cenie co najmniej dobrej jakości sklejki - takiej własnie z róznych gatunków drewna.

pozdr.

>Qubric >>Oraz płyty OSB - klejone z "przypadkowo" porozrzucanych ścinek - dużych, nieregularnych płatów drewna.

OSB to skrót od "Oriented Strand Board". Wióry nie są przypadkowo rozrzucone, tylko jak sama nazwa wskazuje "zorientowane" :) Płyta składa się z warst, w których wióry są ułożone (naprzemian) wzdłuż lub w poprzek płyty.

pozdr.

Martini_dry - dzięki za informacje. Z zewnątrz tego nie widać - widac jakby były rozrzucone "przypadkowo". Monacor i Intertechnica ma projekty wykonane z OSB - choć przeważnie sa to kolumny estradowe.

pozdr.

Zydelek - a ja czterdzieści baranów zjadłem - w tym cztery śmierdzące - i żyję! I dobrze.

A teraz klikam "ignoruj" i kolejny kmiot zmienia kolorek pięknie zlewając się z tłem. Strata dla mnie mała bo i tak nic mądrego nie potrafisz napisać - zwłaszcza w dziale DIY. Ale swoim chamskimi tekstami przeszkadzasz tutaj innym!

Wysyp słomę z butów, wyprostuj rogi w dowodzie i ogranicz swoją twórczość literacką do działu "bocznica". Nie przeszkadzaj innym, palancie.

• 8 miesięcy później...

No nie mogę normalnie! Zaraz zjadę z krzesła! Przeglądam sobie rezultat wyszukiwania bo szukam czegoś na temat różnic (słyszalnych) między różnymi materiałami a co tu widzę? Jazdę na maksa i to z moim ulubionym adwersarzem w roli głównej! A niech to. Że też mnie ominęły takie atrakcje...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ale tak zupełnie poważnie to mam pytanie. Czy ktoś z Was słyszał jakies różnice w deskach tej samej lub podobnej grubości, ale z różnych płyt? Teorię znam, chodzi mi o praktykę. Mam kłopot bo w moim mieście gruba płyta mdf jest równie popularna i dostępna jak płytki ceramiczne stosowane przez NASA jako zewnętrzna powłoka ochronna promów kosmicznych. I tak sobie kombinuję co by zamówić podwójną ilość cieńszych płyt wiórowych i to pokleić najpierw w grubsze dechy i dopiero z takich złożyć kolumny. Założyłem grubość ścianki na 3cm ale o takich płytach mogę tylko sobie pomarzyć, więc wpadłem na (poroniony?) pomysł, żeby zamiast 20 płyt mdf o grubości 3cm, zamówić 40 płyt wiórowych o grubości 1,8cm i je skleić, także wyjdzie mi 20 płyt o grubości 3,6cm. Sorry, ale jaśniej już nie mogę tego wytłumaczyć ;-) Z teoretycznego punktu widzenia ma to swoje plusy, ale z praktycznego to kupa bezsensownej roboty a efekt może się okazać tragiczny. I tak się zastanawiam właśnie czy gra jest warta świeczki. Pytanie zatem jest krótkie: czy ktoś z Was robił obudowy głośnikowe wolnostojące o sporym litrażu i z dość konkretnymi głośnikami (w moim przypadku zamierzam tam upchać SS 21W8555 + SS 18W8535 + SS 9700 na paczkę) z czegoś innego niż mdf a jeśli tak to czy zdało takie ustrojstwo egzamin?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

czasami była mowa o tym na forum

misiomor napisał ( mam nadzieje że moge go zacytaować ) :

- własnych doświadczeń - duża skrzynia z MDF z głośnikiem wysoko filtrowanym elektrycznie (bandpass),

generator RC i ręka przyłożona do ścianki. Najgorzej było w okolicach 300Hz, czasem wręcz słychać było brzęczenie.

Nigdy więcej wysoko filtrowanych głośników w dużych skrzyniach.

- pomiarów stereophile (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- wykresów zamieszczonych w "Loudspeaker Cookbok"

- wynika z nich że materiały bardziej miękkie rezonują niżej a MDF wyżej

(marmur, konglomerat czy kamień rezonowałyby pewnie wyżej niż MDF)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - to jest link do pomiarów - wszystko po niemiecku :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja popełniłem kiedyś skrzynki z klepek dębowych (wzór QBA Sobieski) ale z całych desek nie próbowałem bo raz zrobiłem sobie stół z wielkiej dechy sosnowej i którejś nocy o mały włos nie odjechałbym erką do szpitala z rozległym zawałem serca jak znienacka sam z siebie pieprznął i huk obudził pół osiedla. Nie rozpadł się na części, tylko sam blat pękł wzdłuż z niewiadomego powodu. Coś jak w "Nie do wiary" albo "Archiwum X"

Te są z litego dębu:

A więcej o nich tu:

Ukryta Zawartość

post-3550-100007990 1170267768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piter z, 29 Kwi 2005, 23:16

No właśnie dlatego pytam. Często sie spotykam z twierdzeniem, że jedyną zaletą mdf-u jest łatwość obróbki a poza tym do niczego innego oprócz szafki pod zlewozmywak się nie nadaje. Tymczasem życie pokazuje coś zupełnie innego. Mam na myśli DIY-owców jak również producentów wielkoseryjnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.