Skocz do zawartości
IGNORED

TV 55 z LED local dimming

Deusjarek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Chcę kupić 55 calowy TV LCD z pełnym podświetleniem LED,a nie z krawędziowym.Czy Samsung UE55F7000 i UE55F7000 mają całe podśw.,czy krawędziowe.Proszę o propozycje,szukałem w necie,ale nie pisze jaki typ leda jest w danym w tv.

https://www.audiostereo.pl/topic/108290-tv-55-z-led-local-dimming/

To tani model, za "jedyne" 7 tys. nie kupisz LEDa z tylnym podświetleniem ;)

W tym Samsungu jest jakaś namiastka local dimming, nazywana "micro dimming" ale nie wiem w jakim stopniu zdaje egzamin.

Witam.Chcę kupić 55 calowy TV LCD z pełnym podświetleniem LED,a nie z krawędziowym.Czy Samsung UE55F7000 i UE55F8000 mają całe podśw.,czy krawędziowe.Proszę o propozycje,szukałem w necie,ale nie pisze jaki typ leda jest w danym w tv.

Z drugiej jednak strony (czysto logicznie a może przynajmniej tak mi się wydaje) takie systemy ''włączając'' głęboką czerń wygaszając piksele ale zarazem chyba też wyłączają szczególy w ciemnej scenie/spłycają też zróznicowanie odcieni czerni w ciemnych scenach które przy wyłączonych podobnych systemach byłyby jeszcze widoczne jednak bez efektownego efektu całkowitej głębokiej czerni.

Powstaje też kwestia czy taki system nie daje też czasami całkowitej czerni tam gdzie w oryginale nie było danego obszaru całkowicie zalanego tzw całkowitą czarną plamą bez żadnych widocznych szczegółów.

Tak że pytanie jest w tym, jakie są proporcje (tj jak jest najczęściej) działania takich systemów w odniesieniu do scen gdzie całkowite sztuczne zalanie czernią nie gubi jeszcze szczegółów i nie zatraca gradacji odcieni czerni i szarości a sytuacjami gdzie jednak kosztem efektownej całkowitej czerni tracimy jednak wiele z oryginalnych szczegółów/odcieni w ciemnych scenach ?.

Maciej podał dość konkretny model W9 z local dimming w jeszcze rozsądnej cenie. Moim skromnym zdaniem może on konkurować z plazmą w podobnym budżecie. Jest utrata czerni w porównaniu do plazmy i tu nie ma co się oszukiwać ale za to te kolory które daje triluminos są rewelacyjne.

Skrótowo o Triluminos możesz poczytać poniżej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Samsung chyba zrezygnował z full led.

Jak chcesz full led to tylko używany Sony np 55HX920 (lub HX929), inaczej tylko imitacja w postaci tego Sony 905 albo Samsunga F7000/F8000 (micro dimming).

Za te same pieniądze masz Panasonica 55VT60 albo 65ST60. Obydwa będą lepiej odbierały od Ledów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.