Skocz do zawartości
IGNORED

jakość CDR

maleo

Rekomendowane odpowiedzi

Wersja z www.cdrinfo.pl działa i to dobrze - już ją testowałem - jest całkowicie spolonizowana - po zainstalowaniu w opcjach trzeba wybrać język polski. Kopie robione tym programem są naprawdę dobrej jakości wg mnie. Pozdrawiam wszystkich

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-11015
Gość andrea->maleo

(Konto usunięte)

Ściągnąłem na kompa - wiesz co i skąd. Ponieważ nie umiałem tego rozpakować, poprosiłem garmina i mam. Jeszce nie skorzystałem z programu, dlatego daj mi trochę czasu. Dziś nie będę nic nagrywał, bo tonę pod korespondencją, a chcę odpisać, bo sympatyczni ludzie gotowi się obrazić i niegrzecznie jakoś milczeć, jak sięchce utrzymywać kontakty:-) Ponieważ nie czuję się mocny w komputerze, prosze o pomoc doświadczonych, oblatanych ludzi. Jeden kolega z tego forum przysłał mi " małpią" instrukcję, jak skorzystać z programu. Zatem, jak tylko coś skopiuję - dam Ci znać.

Z Nero Express było mi trudno. Eksperymentowałem, aż napisałem sobie 16 pkt. "małpią "instr., a nagranie 4 płyt z prędk. 4x zajęło mi ponad 8h ( !!! :-)))) Teraz się z tego śmieję, bo mam to za sobą. Co ciekawe za 4-tym razem program poszedł własną, inną drogą, ale dałem se radę i dopisałem od 8. punktu drogę alternatywną. Nie wiem, czemu czasami tak się dzieje, ale się zdarza i b. mnie irytuje. Po opiniach na tym forum- chcę ponagrywać w EAC i porównać samemu. Dam znać, co mi z tego wyszło (Jak nici to tez powiem, tylko wtedy poproszę o pomoc kogoś oblatanego i sprawa może się przedłużyć.)

Spoko. Dam znać w tym miejscu lub na priva. Z angielskim u mnie cienko ( aż wstyd się przyznać ->zamierzam w ciągu roku pouczyć się, zanim naprawdę wdepniemy do Unii), dlatego od razu ściągnąłem nakładkę po polsku. I jest.

Nie mam pojęcia, czy to ma znaczenie- ściągałem z " tym", a nie z "mirror".

A w ogóle nie pytajcie mnie o sprawy komputerowe, bom z tego matoł :-(

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-11019

Do SEBANDA.

Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie i namiary na stronę EAC !

Przed chwilą byłem na tej witrynie i ściągam programik - tu ciekawostka: jest tam nawzwisko klienta który zajmuje się jego spolszczeniem!

Do "[email protected]" - przepraszam za opóźnienie dostawy obiecanych płytek, ale dzięki temu otrzymawsz je nagrane przez Exact Audio Copy. Przy okazji zrobię prawie ślepe testy ("prawie" - bo teściowa nie żyje ;-( a może ;-) ??????.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10774

Właśnie jestem po kolejnym teście, a rezultaty są zaskakujące. Otóż wykonałem kopie płyty Deep Forest – „World mix” i sam jestem w szoku bo nie jestem w stanie wyłapać tym razem żadnej(!) różnicy, absolutnie żadnej! Tak jak wcześniej pisałem, wystarczyło mi wtedy 10 sek by uchwycić różnice na poprzednim teście, które były jednak subtelne ale były. Tym razem nic, wszystko jest idealnie tak jak w oryginale. Ale ma to swoje wytłumaczenie – tym razem zgrałem materiał muzyczny na dysk twardy za pomocą programu ExactAudioCopy i tym samym programem nagrałem materiał na płytę (nagrywarka Ricoh, a płytka to esperanza :), prędkość nagrywania 4x). Jednak zanim nagrałem tą płytkę to wykonałem konfigurację programu tzn. program wykrył wszystkie parametry nagrywarki (drive options...). Poprzedni test był wykonany z użyciem programu Nero i różnica w dźwięku była do wyłapania. Wydaje mi się, że kluczem do sukcesu jest program, za pomocą którego zgrywamy materiał muzyczny na dysk twardy no i oczywiście sama nagrywarka. Co Wy na to? Próbował ktoś coś podobnego?

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10776

Chyba pożegnam Nero Express. Wykonałem kopię oryginalnej płyty 2x, z prędkością nagr. 4x.

Przegrywałem na dysk tw. i z dysku - na CD-Ra.

I - nośnik Esperanza silver - silver x12x24x40

II- nośnik TDK speed- X up to 48x

Poleciałem do kumpla.

Esperanza - słychać leciutkie trzaski tu i ówdzie, minimalnie mniejsza dynamika, nieporządek i bałagan na scenie. Reszta - ok. Najbardziej drażnią nas te trzaski.

TDK - przed chwilą puszczaliśmy kopię na Esperanzie. Znamy - bo obaj patrzyliśmy na licznik czasu na cd- gdzie są trzaski.

Na TDK Speed -X up to 48x trzaski wyraźnie dużo bardziej mniej słyszalne. w tych samych miejscach. Jest znacznie lepiej, ale one NADAL (!) są !!!

Jestem trochę podłamany.

Kolega pokazuje mi swój sprzęt: zupełnie inny program do nagrywania oraz... napęd TEAC, który ponoć kilka lat temu kosztował ok. 900zł.

Program wygląda na debilnie prosty w obsłudze i taki ponoć jest - twierdzi kolega. Za kilka dni postaram się go mieć i porównam kolejny raz.

Aha !: Nero Express oblicza sumy kontrolne i ma opcję ustawienia korekcji jitter, z której oczywiści eskorzystałem.

Kumpel mi radzi zmienić program. Zmienię ! Sam przegrywa z predkością 1x.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10778

chodzi mi o tą polską wersję - mam dwie jedna ze strony cdrinfo polish.rar tej się nie da otworzyć i drugą ze strony EACa polish.zip te można otworzyć , ale czy można ją zainstalować tak ,żeby program był po polsku?

zrobiłem test EACowi -porysowałem nożyczkami jedną scieżkę w CDRze -zgrywał ją naprawdę długo...ale jest dobrze-porównywałem w kompie- porysowaną płytkę i zgrany plik wav :-)

cwany sk***iel z tego EACa...wyszła dobrze !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-11037

Gdy zgrywam w EAC image plyty i pozniej nagram, to wystepuje tylko jeden utwor - nie ma przeskokow miedzy kawalkami. Jak to ustwic, zeby byly??? Z powyzszego powodu wczesniej zczytywalem w EAC pojedyncze kawalki do osobnych plikow wav i nastepnie samodzielnie ustawialem dlugosc odstepow. Czy takie rozwiazanie powoduje spadek jakosci dzwieku??? Jesli nie NERO, to jakiego programu uzywac do zapisu??? Dziekuje z gory za odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10786

To jeszcze ja :-) Testowalem rozne nosniki i okazalo sie, ze z plyt ogolnie dostepnych najwyzsza jakosc oferuje TDK Speed X 48. Mam jeszcze inne plyty TDK - Metal, ale jeszcze nie wykonywalem na nich kopii. O dziwo raz z ciekawosci kupilem plyte TDK za 5 zl - dedykowana specjalnie do nagran audio i po 1 (!) przesluchaniu - pojawily sie trzaski. Plyta poszla do kosza :-) Pozdrawiam

PS. nagrywam na nangrywarce Plextor 48/24/48 z predkoscia 4x

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10787

andrea29 – kiedyś nagrywarki były szczytem techniki więc stąd wysoka cena napędu kolegi, a obecne są szybsze i nie pozwalaja nagrywać wolniej niż 4x...

Marci T. – gdy zapiszesz obraz płyty pod EAC to jest on zapisany jako CDImage.wav, ale prócz tego pliku jest jeszcze jeden o tej samej nazwie ale z rozszerzeniem cue. Więc klikasz na Write -> File -> Load Cue Sheet i na plik CDImage.cue i masz gotową do nagrania płytę z przerwami tak jak w oryginale. Oczywiście do nagrania tylko w EAC!

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10791
Gość andrea29 -> Voyt

(Konto usunięte)

1. Tak, ale gdy słyszę "TEAC" to zaraz mi się kojarzy z tym - ponoć najlepszym na świecie napędem i dlatego sama budzi mój szacunek. Natomiast ze statystyki na cdrinfo - niewielu w Polsce ma nagrywarkę TEAC'a.

2. Prawda. U mnie w Nero Expressie nie da się nagrać wolniej, jak 4x.

3. Pytanie do oblatańców komputerowych i tematycznych:

Jaki(-e) program(y) mi polecicie do przegrywania płyt audio ? Te dwa wymienione wyżej są - rozumiem - dobre ?

I najlepszą jakość daje przegrywanie na dysk tw. i dopiero na CD-R'a, tak ?

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10795

Mam plextorka (PX W4012A) i Nero burning ROM.

W tym zestawie można śmiało nagrywać z prędkością jednokrotną, jak też i zrzucać obraz płytki na wiele sposobów. Polecam.

Aha, plextorki już od zarania dziejów zawsze były najlepszymi napędami dla kompa. W dużej mierze to samo dotyczy nagrywarek tej firmy.

Do tej pory mam jeszcze 9-letniego plextorka SCSI, który działa niezawodnie do dziś. Używam go do najbardziej trudnych płyt, których szybsze napędy nie chcą czytać. Pokażcie mi inny napęd, który po tylu latach nadal byłby niezawodny.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10803

maleo, żeby mieć EAC w wersji spolszczonej ściągnij instalkę ze strony producenta (najnowsza wersja z 30.04.2003) i zainstaluj. Potem uruchom program, wciśnij F9 (lub z menu EAC wybierz Opcje EAC), następnie zakładke Główne, na samym dole wybierz język.

Dobry program muszę przyznać.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-11062

Słuchajcie - ściągnijcie tego zipa z cdr.info i zainstalujcie. Dopiero po zainstalowaniu w górnym menu (pierwszym od lewej) jest opcja EAC i poniżej Options EAC - tam znajdziecie zakładkę Languages i możecie wybrać Polish - wtedy wszystko będzie po polsku - jeżeli będziecie mieć jakieś problemy to skontaktujcie się ze mną na mail'a - [email protected] - spróbuję pomóc

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-11063

poruszyłem ten temat ,bo zawsze uwazalem ,że kopie na CDRach brzmią gorzej od oryginałów.

dlatego chociaz miałem nagrywarkę to CDRów używałem w samochodzie a w domu miałem tylko kilka kopii i jeśli zdarzało mi się ich słuchać to zawsze "słyszałem" ,że to kopie-jak coś mi nie pasowało w dźwięku to winiłem kopie-a to bas nie taki ,a to przestrzeń.

bo przecież kopia musi być dużo gorsza bo to kopia,no nie?

ale ze dwa miesiące temu zrobiłem ślepy test-żona zmieniała płyty Marcusa Millera M2-kopie i oryginał ,nie wiedziałem czego slucham,

he,he to było wyzwanie-pomyślałem że jak nie odróżnie kopii od oryginału to zwątpie w siebie jako audiofila :-)

po przesłuchaniu 3 kawałków z jednej płytki i tych samych trzech z drugiej wytypowałem

"zwycięzce",(nie byłem pewny ) drugą ze słuchanych płyt, różnice było trudno definiowalne; coś w basie -jakby wyraźniejszy i jeszcze coś "w ogóle" trudno to nazwać-ale naprawdę niewielkie-możliwe do usłyszenia przy dużym skupieniu.

odgadłem prawidłowo ,druga ze słuchanych płyt była oryginałem - -więc jakies różnice są,przynajmniej na mojej kopii :-)))

jednak to co dla mnie najważniejsze w tym wszystkim to ZDUMIENIE tak ZDUMIENIE jakie czułem kiedy słuchałem obu płyt-po prostu jestem ZDUMIONY jakością kopii

dzisiaj nie wypowiadałbym się pochopnie, że kopia ...he,he

dziękuję bardzo wszystkim którzy zechcieli się wypowiedzieć w tym wątku a zwłaszcza tym którzy "robili" ślepe testy

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-14391

O napędach można długo dyskutować.. chociażby obecne prędkości odczytu, typu 48x albo 52x które nic w praktyce nie dają, a za to hałas przeogromny i napędy wytrzymują dwa lata... zwykły bezsensowny wyścig producentów. No ale to pewnie temat na inne forum...

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10816

Z moich doświadczeń badacza wynika, że bezdyskusyjnie, bez porównania większe znaczenie ma realizacja płyty (!!!), a nie czy jest to CD-R( np. w EAC), oryginał, czy pirat !!!

Z jakością piratów bywa różnie... (Lepiej trzymać się od nich z daleka.)

Tylu na tym forum, a jakoś nikt nie powiedział o tej nausznej, oczywistej prawdzie.

Lepszy CD-R w EAC, niż pirat !

Lepszy oryginał, niż CD-R. Tylko że cena oryginału boli... :-(((((

Do samochodu szkoda oryginału.

Kopie w EAC to "żylety" !!!!!

Jeszcze ślepych testów: oryginał/CD-R nie robiłem, ale niedługo coś napiszę na t.t.

Pozdrawiam zainteresowanych i namawiam do sprawdzenia samemu.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-14404

Będzie o programie Nero Burning ROM 5,5.

Dla zainteresowanych przytoczę niżej i - by było mniej pisania - NIEDOKŁADNIE "słowo w słowo" - STRESZCZONE FRAGMENTY art. : " Nero Burning", autorstwa David'a McCannn'a, zamieszczonego w S&V, w marcu 2002r., str.78 i 79.

Oto one:

Nero Burning ROM 5.5 to niezwykle potężny i wszechstronny produkt. Program jest trudny w obsłudze i mało przyjazny dla użytkownika..., ale kiedy użytkownik do niego przywyknie - może się zachwycać niezliczonymi, zaawansowanymi opcjami... Jako poważna aplikacja (...), Nero odczytuje płytę - zapisuje na tw. dysku, a dopiero potem tzw. "image file" zostaje zapisany na pustą płytę. Ten skomplikowany tryb działania został tu zastosow. dlatego, że jest NAJBARDZIEJ NIEZAWODNYM sposobem kopiowania.

NAGRYWANIE

Nero to trudny orzech do zgryzienia(...) trzeba wcześniej ustawić wiele parametrów.(...) Nero przeprowadza test szybkości zapisu(...) bez użycia wiązki lasera zapisującej je na płycie. Symulując program nagrywania - informuje o jego przebiegu(...) W trakcie nagrywania informacje są wyświetlane na bieżąco... Dla porównania Easy CD Creator firmy Adaptec wykonuje zadanie bez inf. na jakim etapie się właśnie znajduje, a jeśli powstaje jakiś poważny błąd, po prostu przerywa operację bez słowa wyjaśnienia.

OPCJE ZAAWANSOWANE

Nero jest nieco nieporęczny przy wykonywaniu ZWYKŁYCH kopii CD czy kompilacji, ale jeśli przejrzycie wszystkie jego zaawansowane właściwości, od razu staje się jasne dlaczego jest taki powolny i wymagający... Duży nacisk położono w nim na kontrolę (...) formatu, doboru odpowiedniej szybkości czytania i zapisywania, a nawet stopnia korekcji błędów i efektu jitter podczas całego procesu.To czyni z Nero wymarzone narzędzie dla tych, którzy chcą dużej kontroli nad tym, co jest zapisywane na płytę.(...) Są tu jeszcze nieograniczopne wręcz opcje przetwarzania sygnału cyfrowego. Dostępne są liczne filtry audio, wszystkie można przeglądać w czasie rzeczywistym, a ich działanie łączyć ze sobą ... ... użytkownik dostaje nieograniczoną władzę nad rodzajem dźwięku, który ma być skopiowany na CD.

Nero zapisuje nawet w formacie Super Video CD, ulepszonej wersji VCD używając kompresji ze zmienną liczbą bitów kodowania MPEG-2... Program w pełni obsługuje również Video CD...

Nero jest nie tylko całkowicie kompatybilny z plikami MP3(...), ale może też współpracować z formatem VQF (skompresowane pliki audio, podobny do MP3, ale zabierający do 20-30% mniej miejsca na tw. dysku.

Nero dysponuje nieograniczonymi możliw. kodowania i dekodowania tych plików, można je swobodnie mieszać z plikami MP3 lub WAV i automatycznie nagrywać !

Podsumowując. ŻADNE INNE firmowe oprogramowanie CD nie daje tak rozległej kontroli nad błędami orzaz tak wszechstronnych możliwości kopiowania...(...) za pomocą silnego algorytmu Nero nieprzerwanie próbkuje dane i sprawdza obecność efektu jitter, a następnie USIŁUJE USUNĄĆ wszelkie znalezione BŁĘDY. Zadziwiające, ale w systemie korekcji błędów można samemu ustawić określone parametry tak, aby osiągnąć możliwie najlepszy stopień odczytywania uszkodzonych płyt(...)

Można też posłużyć się ustawieniami standardowymi, które sa sprawdzone i bezpieczne.

Jeśli chcecie wiedzieć wszystko o możliwościach lasera i serwomechanizmu w Waszej nagrywarce MUSICIE skorzystać z programu Nero 5.5. Jeśli chcecie nagrać tylko kilka płyt dla swojej teściowej, Easy CD Creator firmy Adaptec jest chyba lepszym rozwiązaniem.

Reasumując, Nero jest świetnym programem, który roztacza nieograniczone wręcz możliwości w zakresie nagrywania płyt CD. Rozumiem dlaczego jest tak popularny wśród ludzi z " branży".

Ufff.....skończyłem. Czekam na Wasze reakcje. Na art. ten natknąłem się przypadkowo, 30. maja .'03.

I co Wy na to ? Wracam do pytania: jakim programem zgrywać i nagrywać najlepiej, by jakość była możliwie wierna oryginałowi ? (Mój Nero Express chyba nie jest naljlepszym wyborem...)

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10826

programu Nero w rożnych wersjach (ostatnio 5.5) używam od dawna i generalnie się zgadzam z tym co cytowałeś. Z tym ,że używam najczęściej Nero do wypalania płyt natomiast do zrzucania plików wav bardzo prostego programiku CDDAE99 który był kiedyś dołączony do jakiejś komputerowej gazety- w programie nie ma nawet info o autorze.Programik jest niewielki

i ma opcję wybierania prędkości zrzutu od X1 do max. prędkości napędu i opcję weryfikacyjna tzn. skanuje jeszcze raz ścieżkę i sprawdza sumy kontrolne, jak dotąd był najlepszy , wczoraj sciągnąłem EAC i będę z nim eksperymentował :-) jest bardziej skomplikowany.( jeśli ktoś chce CDDAE99 to mogę mu wysłac mailem jest naprawdę niewielki). Natomiast jesli chodzi o Nero to zrzucanie plików wav odbywa się w "ciemno" i trzeba je potem odsłuchiwać czy nie ma trzasków albo "popsów", do kopiowania płyt w całości z moją nagrywarką też nie najlepiej współpracuje , jeśli płyta nie ma pauz między ścieżkami to w kopii wychodzą w tym miejscu szumy ( albo odwrotnie jak ma pauzy ,już nie pamiętam bo od dawna tej opcji nie używałem- zniszczyłem pare płytek i dałem spokój). Do kopii 1:1 używałem CD Clone i dobry jest do danych ale do audio też niekoniecznie , bo nawet kopiując nową płytke zdarzają się trzaski - niewiele ale jednak. Zawsze kopiuję poprzez image -chociaż mam dwa napędy w locie nie próbowałem.Będę próbował nowego EAC w kopiowaniu 1:1 ale z moich dotychczasowych doświadczeń wynika ,że najlepsza kopia wychodzi gdy zrzucimy pliki wav a dopiero z nich wypalamy CDRa- przy starannym zrzucie kopia wychodzi bez zadnych trzasków i tp.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10846

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

* * *

Nic dodać, nic ująć.

Zainteresowanych nagrywarkami i nagrywaniem odsyłam na tę stronkę.

* * *

Uważnie poczytajcie i zahaczcie o wszystko, co związane z nagrywaniem i nagrywarkami na tej stronce. WARTO !!! Mam nadzieję, że nie będziecie żałować i dużo skorzystacie, (jak ja) ! Wiele odpowiedzi na dręczące pytania. Mam nadzieję, że lektura sprawi, wiele przyjemności, a poziom wypowiedzi i wiedzy - wzrośnie. Dla nas to kopalnia informacji...

Znacie lepsze ?

Pozdrawiam dociekliwych audiomaniaków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-14434

Zaczynam ostrożnie formułować pierwsze wnioski, będące sumą doświadczeń kolegów, moich własnych i uczestników tego wpisu:

1. Nero - jaki by nie był - nie najlepiej się sprawdza przy zrzucaniu ścieżek audio na

twardziela. -> Trzeba znaleźć lepszy.

2. Jak napisał przedmówca przede mną - "kluczem do sukcesu jest najlepszy program do

zrzutu" na twardziela (!)

3. Z tego co tu piszą to: do zrzucania: EAC, a do nagrywania Feurio bądź inny program i nie

jest istotne jaki, gdyż nie ma to (!) większego wpływu na jakość kopii.

4. Dołączam na razie do opinii, że nośnik TDK Speed-X Up to 48X jest ok. dla naszych celów

i, że nie warto przepłacać kupując droższe.

5. Optymalnie możemy nagrywać z twardziela z pr. 1x, 4x lub max. 8x. (Przy czym 4x ma

najwięcej zwolenników.) Nagrywanie "w locie" to "gorsza szkoła" (?) i możliwość

powstawania większych błędów na kopii.

- Czy jest jeszcze coś, czego nie podsumowałem, a o czym powinniśmy i warto wiedzieć ?

- Poprawcie, jak coś sknociłem.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10851

Zafundowałem sobie kolejnego testa, można powiedzieć, że ślepego :-).

W teście brały udział dwie kopie płyty, o której wcześniej już pisałem. Jedna kopia wykonana całkowicie za pomocą programu EAC tzn. materiał muzyczny zgrany na dysk twardy za pomocą nagrywarki jako obraz i nagrany na płytkę z dysku..., a druga kopia wykonana całkowicie w Nero (obie z prędkością 4x).

Test był ślepy, ponieważ nie wiedziałem, której płyty (tzn. kopii) aktualnie słucham, bo płyty cdr były identyczne (esperanza silver-silver do 48x), a odróżnić je mogę jedynie w komputerze, gdyż jedna z nich ma CD-TEXT... Przed odsłuchem na wszelki wypadek i tak „potasowałem” te płytki :-) żeby test był jeszcze bardziej ślepy (nawet niewidomym takie testy się nie śniły...hihi).

Odsłuchałem kilka razy jeden z kawałków z płyty i wrzuciłem drugą płytkę i to samo...i tak przez kilka razy, aż wytypowałem zwycięzcę. To samo zrobiłem łącznie dla 4 kawałków z płyty. Rezultaty są następujące:

Za każdym razem jako lepszą kopię udało mi się wytypować tą zrobioną w EAC. To nie może być przypadek. Coś w tym jest. 100% zgodności w czterech próbach. Różnice w dźwięku tych płyt są tak subtelne, że aż ciężko mi je opisać. Wydaje mi się, te zrobione w Nero tracą ciutkę na przejrzystości wysokich tonów i jeszcze mniejszą ciutke na stereofoni (może nie na rozciągnięciu sceny, ale na lokalizacji dźwięków).

Dźwięku tych kopii nie porównywałem już z oryginałem, ponieważ w poprzednim teście kopia zrobiona w EAC zagrała tak jak oryginał i nie miało sensu kombinować dalej. A tak test był ślepy.

Może ktoś jeszcze zrobi coś podobnego do potwierdzenia tego rezultatu?

Ps. Co do Teac`a to zobaczcie jakie nagrywarki polecałem w temacie „nagrywarka CD”, to mówi samo za siebie.

https://www.audiostereo.pl/topic/1083-jako%C5%9B%C4%87-cdr/#findComment-10852
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.