Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

>zorro

Wiem, ale nie powiem:) Zostały ostatnie 3szt. i jutro mam zamiar je zabrać. Cena to 15zł. Są w Poznaniu również u Gembary, ale w cenie chyba 24zł, więc śmiało można sobie odpuścić taką okazję.

>zorro

Zobaczę może dowieźli nową dostawę. Jutro odpowiem co i jak. Oczywiście jeśli będą na sklepie, to zakupię.

Pół roku temu były w cenie 7,5 za szt. Głupi byłem i kupiłem tylko 4szt, ale kto mógł wiedzieć, że tak się zaczną cenić.

>Rekin

Będę bardzo zobowiązany . U mnie w B-stoku pustynia jesli chodzi o lepsze częsci .

>Systex

Jutro coś skrobnę na temat tego Philipsa , przerabiałem go znajomemu na transport .

Jeżeli rozmiary obudowy Cię nie przerażają, to może to zastosujesz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(nie mam nic wspólnego z kupującym ;-) )

Pozdrawiam,

mi$kin

BTW. Dlaczego większość stosuje stabilizatory na stałe napięcie skoro firma LT znacznie niżej wycenia stabilizatory na zmienne, a te dwa rezystorki i kondensator to w sumie żaden koszt. Przy okazji zresztą mamy lepsze parametry zasilacza, bo możemy dobrać lepszy kondzior na dolnym rezystorze? Chyba jedyne uzasadnienie to brak miejsca.

Ukryta Zawartość

Panowie, LT1086CT-5 są dostępne tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w bardzo przyzwoitych cenach. Przesyłka to zawsze 10PLN. Robiłem u nich zakupy kilkukrotnie i zawsze wszystko było cacy.

Ukryta Zawartość

Faktycznie znalazłem w MS LT1086CT-5 po 17zł brutto .

>Rekin

Jeśli już kupiłeś mi te droższe po 24zł to wezmę jeśli nie wstrzymaj się.

Oczywiscie w cenie 15zł nadal akualne.

Rejinie, jakby mozna bylo ja tez bylbym chetny :)

Zrobilem liste potrzebnych mi elementow do wymiany...

Doradzicie na co powymieniac? w zasilaniu zastosowalbym Panasonic FC i Wime jako bocznikujace

Wyjscie digital out - nie wiem czy tu cos zmieniac

przy TDA zaznaczylem na co bym zmienil ale mile widziana poprawka.

kondensatory zasilanie

22N 4 szt

220U/50V 1szt

22u?50V 1 szt

3300u?16V 1 szt

1000U/16V 1szt

33U/16V 2 szt

stabilizator 7760 TY40408 +5V 1szt

stabilizator 7770 MC79L05ACP -5V 1szt

stabilizator 7750 MC7815CT 27V 1szt ?? (wchodzi 40V)

wyjscie digital out

rezystor 560R 1 szt 0,1% 0,6W

rezystor 620R 1 szt 0,1% 0,6W

kondensator 56n/63V 2szt

kondensator 100n/63V 1 szt

VDD przy TDA 1543

Stabilizator +5V LT1086-5CT do DAC

kondensator 220u/16V 1szt wymiana na 47uF/20V Oscon

kondensator 22n 1 szt

Jeszcze pytanko, ktore juz zadalem, istnieje mozliwosc zrobienia w tym moim CD rownierz "wejscia" digital??

Jesli tak to w jaki sposob?

Moze ktos mialby przy okazji kondy ktore warto zastosowac to bym chetnie nabyl

zorro, 2 Lut 2006, 00:29

>>Systex

>Jutro coś skrobnę na temat tego Philipsa , przerabiałem go znajomemu na transport .

Mam nadzieje ze nie zapomniales... kurde nie moge sie doczekac.... :)

>zorro

Zakupiłem ostatnie 5szt. LT1086-CT5. Zgodnie z tym co napisałem mogę 2-3szt. wysłać do Ciebie.

>systex

Jeśli dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu mogą być ponownie dostępne te stabilizatorki, ale czy cena będzie taka sama - tego nie wiem.

Systex

Chciałem w pierwszy momencie podac wszystko co wymieniłem w tym CDeku ale to nie ma zbytnio

sensu. Sprzęt jeszcze się wygrzewa , pewne mody będą dopiero przeprowadzone i dopiero wtedy

będzie można należycie ocenić efekty. Sytuacja jest też inna w przypadku modyfikacji na transport,

cała analogówka włącznie z dakiem została usunięta.

Nie ma uniwersalnego przepisu na modyfikację .

Sposób przeprowadzenia modów jest najczęsciej zdeterminowany przez względy ekonomiczne.

Najtaniej i najprosciej jest wymienić wszystkie elektrolity na Panasonic FC które to są bardzo

uniwersalne do analogu i cyfrówki. Osobiscie nie przepadam za bypasowaniem.

Przy większym nakładzie warto użyć jako kondensatory filtrujące zasilanie wszystkich kosci

cyfrowych Os-cony a jeszcze lepiej i drożej BG-N . Tutaj też nie ma zasady i warto sprawdzić wszystkie konfiguracje .

Trzeba pamiętać że Os-cony bardzo długo wygrzewają się lub jak mówią niektórzy długo

dochodzą do siebie po lutowaniu i na efekt soniczny trzeba poczekać . Przy opampach preferuję

Elnę Cerafinę lub BG-N . Zasilanie TDA1543 skopiowałbym z NOS-DACa , przynajmniej jest sprawdzone.

Z diód lubię 11DQ09 , BVC26C , ostatnio używam RGP15B.

>zorro, 2 Lut 2006, 18:15

>...Zasilanie TDA1543 skopiowałbym z NOS-DACa...

tak tez chce zrobic tylko zastosowac bardziej popularny stabilizator, za ktory przy okazji "niezrecznej" sytuacji najmocniej przeprasza. tylko zapytalem czy istnieje taka szansa przy okazji, oczywiscie nie obraze sie jesli napiszesz ze potrzebujesz tych 3 szt i nie mozesz podeslac.

U mnie w szczecinie niestety ich niema w sklepach nigdzie....

wiec, jesli mozesz to wyslijmi jeden razem z oplotem, jesli natomiast wykorzystasz 3 szt, to..

Rekin napisal ze w przyszlym tyg beda u niego dostepne wiec bym poprosil :-)

Jeszcze raz przepraszam za ten wpis.

Jeszcze co do modu mojego Filipka, nie wiem czy wymiana wszystkich elektrolitow na Panasonic FC ma sens, w ktoryms z watkow Matthew robil podobnie w swoim Azur-e i pozniej po zmianie niektorych Panasonicow na Rybycon ZL zaobserwowal poprawe, chyba ze cos zle doczytalem :-) dlatego sie ucieszylem ze cos juz robiles i doradzisz... pomimo wygrzewania tego robionego przez Ciebie CD w roli transportu mile widziane by bylo wlasnie takie rozpisanie "po kolei", dla mnie bardzo pomocne, gdyz jest to pierwszy CD w ktorym mam zamiar cos zmieniac.

Jesli efekt mojej modyfikacji bedzie pozytywny to zostanie (mowa o tym pasywnym wyjsciu prosto z TDA1543), jesli nie.... tez mysle o wykorzystaniu w roli transportu do NOS DAC Petera (kiedys pewnie go zloze)

Co do zasilania TDA1543 w/g NOS DAC-a to jest tylko to co na rysunku? Czyli ten niedostepny AN8008 i kondesator C12

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.