Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje Philips CD720/CD721 etc.

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

a o to moje modyfikacje Philips'a 730:

- OPA 2604

- zasilający Nippon SXE 4700/16V

- zasilający Nippon zbocznikowany Rubyconem 100uF/50V

- zasilający Rubycon ZL 2200uF/16V

- zasilający Panasonic FC 330uF/35V

- przy OPA Panasonic FC 330uF/16V

- Elna 100uF/16V - 100uF/25V Silmic

- kondensatory przy OPA 4.7 Elna stare - równolegle 2.2uF/50V No name

Tyle poprawiłem - w planach oddzielnie zasilanie dla WO - pytanie stabilizować je np. na 15V? i oddzielne zasilanie cyfrówki +5V.

Zmiany dźwięku:

Powiem tak dźwięk stał się, czysty, głeboki, analityczny (jak na możliwości tego CD), dobrze radzi sobie z piosenkami akustycznymi, czysta, wyrazista góra choć czasami trochę natarczywa, średnica nieco cofnięta (być może to wina kolumn), bas przyjemny głeboki, dynamiczny nie rozlazły - ogólnie jestem zadowolony z efektów w końcu tak nie wielkich zmian. Kosztorys to około 70-75zł (to jest mocno na oko :) ) cena odtwarzacza 130zł.

I teraz kilka moich pytań - w Philipsach +5V zrobili z dodatniej połówki zasilania dla WO stabilizatorem 5V, chce to zmienić - mam już trafo 240V/9V 2 VA starczy, mostek 8A/600V, kondensator będzie Nippon SXE 4700/16V(chyba że ktoś coś innego poleci?) i pytanie jak połącze minus mojego układu z nowym trafem, mostkiem z masą na płytce CD'ka mogą wystąpić jakieś problemy? Rozmawiałem o tym z Lt_bri ale ja już nic nie rozumiem.

Zamierzam również dorobić zasilanie symetryczne - tutaj wylutuje oryginalny mostek, który te napięcia prostuje ale problem pozostaje - będą połączone dwa trafa masami znów - ale będą miały tak samo podłączone uzwojenie pierwotne. To chyba tyle - dalej może zegar? Wycisze napęd? Nie wiem ma ktoś jakieś propozycje?

Moja 720-tka jest po dużo głębszych zmianach. Dodatkowy trafo z wtórnym uzwojeniem 2x10V (60VA) i odczepem łączony w taki sposób, że odłączasz uzwojenia symetryczne +/- starego trafa (zostawiając tylko przyłączony odczep środkowy - masa) i przyłączasz w to miejsce uzwojenia nowego trafa (jego odczep środkowy łączy się z odczepem środkowym starego - masa). Zasilanie stopnia za DAC wydzieliłem w taki sposób, że wylutowałem rezystorki 1ohm, przez które zasilany jest właśnie opamp na wy. W to miejsce doprowadziłem zasilanie z dodatkowego stabilizatora +/- 12V (LM317/LM337). Zasilanie cyfrówki zostaje po staremu z tym, że wymieniłem stabilizator na LT1086CT-5 i oczywiście trochę kondensatorów (przy filtrze i DAC-u również + bocznikowanie). W pętli sprzężenia I/V wylutowałem cewki i niepotrzebny jeden z kondensatorów. Na wyjściu dałem szeregowy rezystor z Elpodu zamiast kiepskiego 1k, który tam funkcjonował. Zamiast elektrolitów na wyjściu dałem BG N 4,7uF. Wsadziłem zegar z precyzyjnym kwarcem i oczywiście osobnym zasilaniem (zasilany z za stabilizacji sekcji analogowej z +12V poprzez LT1086CT-5).

Powymieniane są oczywiście wszystkie elektrolity w zasilaczu i przy opampie Panasonic FC/Rubycon ZL - wszystko w kilku miejscach bocznikowane tantalami 0,1uF.

Wywalone tranzystory mutujące i wyjście na gniazdo słuchawkowe. Zmieniona głowica na VAM1202. Napęd wytłumiony matą bitumiczną.

Opampa w końcu zostawiłem dwa pojedyncze OPA627, ale czasami zmieniam na 2 x AD797. Oczywiście gniazda RCA w miejsce tego kabelka, który wychodził. Diody w mostku - więcej nic mi do głowy nie przychodzi.

Gra ładnie/b. ładnie :)

W bezpośrednim starciu wygrał z Marantz 17KI, a było to przed kilkoma zmianami z opisanych powyżej - teraz jest jeszcze lepiej.

O kontroli basu można mówić cokolwiek dopiero po zrobieniu stabilizacji sekcji analogowej - wcześniej tylko się wydaje, że jest dobrze. Wystarczy porównać z jakimś CD z wyższej półki, żeby złudzenia opuściły człowieka. Po tej zmianie bas jest naprawdę OK.

Teraz zabrałem się do 820-tki. Może ma ktoś schemacik?

Pozdrawiam

To fakt - to trochę co innego. Zmiany warte do przeprowadzenia są jednak podobne właściwie w każdym modelu - ich skutek może być co najwyżej bardziej lub mniej słyszalny. 820-tka również jest całkiem inna, ale podobne zmiany mam zamiar wprowadzić i ocenię efekt. Pewnie za jakiś czas coś naskrobię o tej operacji. Seria 8xx wydaje mi się jednak już na starcie dużo lepsza, więc być może efekt końcowy będzie zadowalający (na pokładzie jest już TDA1541A i 5 stabilizatorów, lepsze kondensatorki typu Nichicon Muse itd..) Zobaczymy co z tego wyniknie?

Pozdrawiam

ja nic nie mogę z przetwornikami pokombinować - bo są gdzieś wbudowane - zdaje się sam do tego doszedłeś :) pozatym kondensatory w miare możliwości poszukuje dobrych, w niedziele jazda na wolumen po dobre 4.7/16V albo 5.6uF/16V wyjściowe - do tego muszę kupić jakieś 1uF/63V - to już tak dla odstawienia do końca wzmacniacza i pozbycia się (dla wyglądu nie ukrywam :D ) NKL taka szara tandeta, póki co coraz lepiej gra, kupie kilka WIMA MKP do bocznikowania (jakie pojemności dobrać najlepiej? takie najbardziej popularne?) i do pracy rodacy ;]

Postanowiłem się pobawić nieco i tak:

- na ujemną połówke poleciał Nippon LXY 2700/35V

- tuż za stabilizatorem do masy zamiast Philips'a 47uF/50V - wcześniej NKL 47uF/16V teraz OS-CON 68uF/16V

- przy DAC'u zamiast jak wyżej również OS-CON 68uF/16V

Fajna zabawa w dobieranie - gra jeszcze lepiej - bardziej zrównoważony i jeszcze bardziej kontrolowany bas, średnie jak i wysokie! Lubie tą zabawę :)

Chłopaki...

Przy a w zasadzie w zasilaniu dac dawajcie dobrej klasy kondziory tantalowe[10...220uF/10 do 16Vdc.

Jężei ma który oscyloskop to zobaczy jak tantale[nawet kaskady]pieknie usuwaja śmieci.

Stabilizator dla cyfrówki - to w moim CD był jedyny stabilizator na płycie :|, dlatego dorobiłem osobną stabilizację również dla części analogowej i odciąłem ją od tego na płycie (tylko dla niej, bo zasilanie napędu pozostawiłem bez stabilizacji). Oczywiście ten dla cyfrówki wymieniłem na LT1086 i dolutowałem mu do nóżek na we i wy tantale.

Chciałem zrobić również osobne zasilanie filtra i DAC-a, ale w moim CD brak na to miejsca (wszystko jest pod napędem, a ciągnąć taki kawał kabelki z drugiej strony - to mogłoby dać odwrotny wręcz efekt).

i tak mam części na to i tak jeszcze będzie oddzielenie napięcie dla WO, ale mam pytanie co mi jeszcze pozostaje do zrobienia? zegar? kwarc? ciężko się to wykonuje? jak widać lutownicy ani eksperymentów się nie boję :)

ale eksperymentuje z tym 730 i przynosi to efekty więc kombinuje co dalej :) porządny interkonekt muszę wykonać jeszcze - wiem że to śmieszne ale szukam porządnych wtyków DIN, i na wolumenie nie widziałem, ale jeszcze poszukam w niedzielę, na allegro nie ma - poprostu do d...

-->AstraF, ktoś już Tobie raz radził wtyki DIN, ale nie typowe audio tylko MIDI, teraz to raczej jedyne dobre DIN które robią, posłuchaj więc rady tego człowieka.

No może że interesują Cię kabelki dedykowane NAIM-owi, ale te potrafią kosztować nawet ponad 1kzł...

ale przyznasz że wgląda ciekawie ( zupełnie jak mój głośnikowy :] )

[obrazekLUKASZ-276327_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możnaby próbować przerobić coś takiego jak na zdjęciu - po prostu przełożyć środek ze zwykłego 5-cio bolcowego DIN-a, ale poszukam gotowego rozwiązania.

[obrazekLUKASZ-276340_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najładniejsze, czy najlepsze nie wiem jakie znalazłem:

[obrazekLUKASZ-276350_1.jpg] [obrazekLUKASZ-276350_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2999-100009259 1170265436_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->rekin, trochę nie na temat ale...

W swoich GC stosujesz te same rezystory w wersji pod LM3875 i LM3886?

Jeżeli tak, to czy takie wg. Ciebie bedą pasować (chodzi mi głównie o to czy ćwierćwatówki starczą, czy może jednak półwatowe brać... ):

"Rezystory RWE 0207 TWR 25ppm/K 0,1% 0,25W

220 Ohm -2szt

680 Ohm -2szt

22K -4szt" (oczywiście to "zestawik" na dwa kanały)

>AstraF

Te są akurat z north.pl Czy mają je na stanie tego nie wiem. W TME równiez mają jakieś metalowe.

>Lt_Bri

Ja stosowałem 0,5W, ale 0,25W również wystarczą. Takie same w LM3875 i 3886.

-->rekin, a te same wartości, czy coś zmieniałeś ( bo zdaje się że potencjometru 2x 50k używałeś, więc może więcej zmian wprowadziłeś )?

Acha, może pamiętasz co to był za potencjometr(gdzie go można kupić etc. )?

Wartości dawałem takie same. Jedynie eksperymentowałem z pojemnościami kondensatorów elektr. oraz z dodatkowymi bocznikującymi (miejsce wlutowania, wartość typ itd..). Potencjometry również testowałem różne, był więc na początku Alps 2x100k, później Panasonic 2x100k, Noble 2x50k, Alps 2x20k (zamówienie), Alps (mały zielony).

Noble moim zdaniem jest najbardziej dynamiczny z tego towarzystwa i to mi odpowiada. Jego wadą jest to, że z 6-ciu posiadanych sztuk tylko jeden miał w miarę "zbalansowane" ścieżki dla obu kanałów. Kupowałem na Allegro po 5PLN/szt.

Dobry pomysł. Wszystkie zegary powinny być zaekranowane, lub przynajmniej pracować daleko od napędu. Jeśli są za blisko zakłóceń mogą tracić "zdolności generacyjne" :) Pomaga wtedy odsunięcie, lub zaekranowanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.