Skocz do zawartości
IGNORED

tuner+wzmacniacz+kolumny za ok. 5 tys

MarekXJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Oczywiście o dobieraniu sprzętu niemam pojęcia a w moim niewielkim mieście niema sklepu z takim sprzętem stąd pytanie do użytkowników forum.

Ponieważ jestem fanem trójki i od lat męcze się na miniwieży chcę kupić w pierwszej kolejności to co pozwoli słuchać radia w miarę przyzwoitej jakości. Przeglądałem zestawy w sklepach internetowych i zazwyczaj zestaw składa się z odtwarzacza CD+wzmacniacza i kolumn, a ja jak już pisałem wolałbym najpierw radio.

Na tuner+wzmacniacz+kolumny przeznaczam ok. 5 tys (może być trochę więcej jeśli będzie to uzasadnione), chciałbym taki zestaw, do którego można będzie później podłączyć przyzwoite CD może gramofon i nie będzie stwarzało to problemów. Słucham głównie trójkowych audycji więc większość z Was wie co to za muzyka, unikam ciężkiego metalu no i łupu cupu oczywiście.

Będę wdzięczny za sugestie, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/108331-tunerwzmacniaczkolumny-za-ok-5-tys/

Witaj,

aby zaproponować konkretne rozwiązania, podaj proszę jeszcze wielkość pomieszczenia, Twoje preferencje brzmieniowe oraz czy wzmacniacz bądź amplituner musi mieć wbudowany przetwornik cyfrowo/analogowy. Czy masz jakieś sugestie w kwestii wyboru kolumn - wolnostojące czy podstawkowe.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

aby zaproponować konkretne rozwiązania, podaj proszę jeszcze wielkość pomieszczenia, Twoje preferencje brzmieniowe oraz czy wzmacniacz bądź amplituner musi mieć wbudowany przetwornik cyfrowo/analogowy. Czy masz jakieś sugestie w kwestii wyboru kolumn - wolnostojące czy podstawkowe.

co do przetwornika to niewiem o co chodzi, tu liczę na poradę

kolumny wolnostojące, preferencje brzmieniowe- hmm... lubie klasyczne kawałki, deep purple, dire straits, prince

pokój ma 27m2

pozdrawiam

po przeczytaniu różnych postów zdecydowałem, że najpierw wybiorę kolumny, nie często się wymienia markę TONSIL coś z nimi nie tak???, myślałem o kolumnach Maestro II 180 warto je kupić (kosztują około 2 tys/para) ?

pokój ma 27m2 a muzyka klasyczny rock, wystarczą czy będą za słabe, a może warto kupić coś innego w tej cenie

Kolego przemyśl taki system. Przy słuchaniu radia będzie rewelacja, a jak odpalisz CD to system pokaże dopiero co naprawdę potrafi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dźwięk jest bardzo muzykalny i delikatnie ocieplony z rewelacyjną ilością szczegółów i szeroką sceną. Dokupisz tylko sobie tuner do tego zestawu i będziesz miał idealne brzmienie na wieczorne słuchanie trójki i płyt CD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Np. Pioneer A-30 + Pioneer N-30 + STX FS-250.

Posiadam Pionierka z tymi kolumnami i dla mnie na pierwszy etap bardzo dobre granie. Wyjdzie jakieś 4k.

O kolumnach STX poczytaj w klubie.

kolumny tonsil chyba odpuszczę

zastanawiam się teraz nad zestawem yamahy

AS500 około 1400zł

T-S500 około 950zł

no i kolumny, tu niewiem, może MX-4 około 2000zł,

z tego co czytam na forum to najważniejsze są kolumny i wzmacniacz, pozostałe dodatki jak np. tuner mają mniejszy wpływ na jakość grania (dobrze rozumiem?)

Pasmo od dołu 44 Hz dla kolumny podłogowej to raczej porażka.

W/g mnie przyzwoite minimum od dołu to 35 Hz dla kolumn podłogowych.

Poza tym proponuję zmianę na T-D500 z racji cyfryzacji radia ...

Jestem pewien, że Tonsile Maestro S zjedzą te MX-4 na śniadanie.

Maestro S to poziom cenowy zachodnich kolumn za ok 5-6 tys. zł

Ch-ka Maestro S, patrz na górną + korekta na czułość ucha - siodło od około 2000 Hz

maestro-s_554.jpg

a tu MX4:

max_mission_mx4_lab01.jpg

Doprawdy nie rozumiem, jak można zachwalać w testach kolumnę o takich nierównościach charakterystyki w testach

+ - 5dB około ( MX-4), do tego nienaturalne podbicie przy około 100 Hz. Mx-4 to dla mnie kiepsko zaprojektowana kolumna.

A tu masz Siestę Tonsila przenosi od 45 Hz - popatrz na liniowość charakterystyki - jest rzędu + - 1 dB - bardzo dobrze zaprojektowana kolumna, ale do klasyki się nie nadaje...siesta-front_400.jpg

Pozdrawiam

Altusy jakie są, to wszyscy na forum wiedzą. Ta kolumna im za bardzo nie wyszła, chociaż ma swoich fanów. Mi chodziło o pokazanie koledze, że dla zachowania neutralności brzmienia dobrze mieć kolumny w miarę z liniową charakterystyką.

Na "odsłuch" i tak nie pojadę, po pierwsze bo w mieście niema takiego sklepu, po drugie (nieukrywam) i tak nie wiedziałbym czy ten dźwięk jest taki jaki powinien być czy mogłoby brzmieć lepiej, w zasadzie prawie każdy mógłby mi wcisnąć prawie wszystko ładnie ubierając to w słowa.

Dlatego też pierwszy zestaw kupię trochę na ślepo, między innymi po to aby kolejny kupowany był bardziej świadomie:)

kolumny Tonsil maestro s

wzmacniacz YAMAHA AS500

tuner TS500

może jeszcze odtwarzacz CD300

jak będzie coś nie tak to długo nie będę o tym wiedział, trudno

Mam do Was pytanie odnośnie podłączania kolumn.

wzmacniacz AS 500-yamaha

kolumny Tonsil Maestro S

najpierw podłączyłem kolumny pod rząd A (zacisków na wzmacniaczu) pozostawiając zworki na kolumnach, na wzmacniaczu wybrałem A, grało

w instrukcji wzmacniacza wyczytałem że można podłączyć tzw. bi-wire podpinając kable pod A - do zacisków głośnika niskotonowego oraz B - do zacisków głośnika wysokotonowego, tak zrobiłem, na wzmacniaczu pokrętło na "A+B", zdjąłem zworki i też gra,

niemam "audiofilskiego ucha" więc trudno mi wychwycić różnice ale czy taki podłączenie jest bezpieczne?

Gość wieslaw119

(Konto usunięte)

mam jeszcze takie pytanie czy antenę do radia można zaczepić na tej samej sztycy co telewizyjną?

będą zakłócenia z tego powodu?

Na tym samym maszcie? Żadnego problemu - to są anteny odbiorcze, a nie nadawcze.

dlaczego tak się dzieje, że tuner+wzmacniacz oraz miniwieża+wzmacniacz lepiej odbiera na 20cm kawałku przewodu antenowego bez podłączonej masy niż na podłączonej antenie kierunkowej ustawionej w kierunku nadajnika zamontowanej do komina na dachu??? wcześniej w tym miejscu była antena telewizyjna i działało bez zarzutu, domek stoi na obrzeżu miasta więc o co chodzi???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.