Skocz do zawartości
IGNORED

SONY TA- F770ES vs ROTEL RB-1070 i RC-1070

emil144

Rekomendowane odpowiedzi

Moim zdaniem taki zestaw powinien podnieść jakość brzmienia.

Napewno dźwięk stanie się bardziej pukładany,energetyczny

bardziej szczegółowy. Niskie tony dostaną lepszego"wykopu"

Rotel w tym zestawieniu powinien doładować lekko cofnięty środek

Magnata.

Również sama stereofonia powinna ulec poprawie.

Oczywiście trzeba pamiętać że Rotel i Sony to dwie zupełnie inne szkoły

brzmienia i niekoniecznie charakter jego brzmienia może Ci się spodobać.

Soniak może wydawać się cieplejszy,bardziej melodyjny.

Tego może Ci na początku brakować jeśli się przyzwyczaiłeś.

a jakiej muzyki słucha autor tematu ?

czego brakuje autorowi w dźwięku sony...?

to prawda ten sony gra bardzo melodyjnie - a po drobnej modyfikacji gra jeszcze dynamiczniej i ma więcej wysokich tonów - bas już w nim tak nie zamula , wystarczy wymienić dwa rezystory i kondensatorki na płytce z gniazdami wejśćiowymi sygnału na takie o wartośćiach 10x niższych (rezystory zamiast 1000ohm - 100ohm i kondensatorki dać mikowe 22uf zamiast 220uf - i jest malina!)

, bo ja także posiadam ten wzmacniacz sony , jako dac/pre używam audio gd nfb10es3 , a głośniki to paradigm studio20v5 ,i także myślałem nad zmianą tego sony na końcówke mocy (wachałem sie między rotel rhb-10 , rotel rb-990bx, onkyo m-508 i sony ta n-80es) ale ostatecznie pomysł porzuciłem , no ale widze ,że autor ma dużo większe kolumny od moich (w jakim pomieszczeniu to gra ?) bo u mnie tylko w 15m kw... :( - także owy sony dobrze sobie radzi...

te magnaty mają dwa 20cm głośniki niskotonowe - także wg mnie lepiej nawet szukać (choćby używanego- chyba że to nie wchodzi w grę...) jakiejś z tych końcówek co podałem wyżej - przedwzmacniacz można ewentualnie nowy kupić ....

?

a jakiej muzyki słucha autor tematu ?

czego brakuje autorowi w dźwięku sony...?

to prawda ten sony gra bardzo melodyjnie - a po drobnej modyfikacji gra jeszcze dynamiczniej i ma więcej wysokich tonów - bas już w nim tak nie zamula , wystarczy wymienić dwa rezystory i kondensatorki na płytce z gniazdami wejśćiowymi sygnału na takie o wartośćiach 10x niższych (rezystory zamiast 1000ohm - 100ohm i kondensatorki dać mikowe 22uf zamiast 220uf - i jest malina!)

, bo ja także posiadam ten wzmacniacz sony , jako dac/pre używam audio gd nfb10es3 , a głośniki to paradigm studio20v5 ,i także myślałem nad zmianą tego sony na końcówke mocy (wachałem sie między rotel rhb-10 , rotel rb-990bx, onkyo m-508 i sony ta n-80es) ale ostatecznie pomysł porzuciłem , no ale widze ,że autor ma dużo większe kolumny od moich (w jakim pomieszczeniu to gra ?) bo u mnie tylko w 15m kw... :( - także owy sony dobrze sobie radzi...

te magnaty mają dwa 20cm głośniki niskotonowe - także wg mnie lepiej nawet szukać (choćby używanego- chyba że to nie wchodzi w grę...) jakiejś z tych końcówek co podałem wyżej - przedwzmacniacz można ewentualnie nowy kupić ....

Muzyka różna, to co wpadnie w ucho (pop,rock,dance), chciałbym poprawić średnie tony, to jest moim głównym celem. Pomieszczenie 36m2.

ano - widać ,że pomieszczenie duże, ale do poprawy średnich tonów to nie rotel... - on poprawi punktowość basu i ewentualnie dynamike , akurat średnie tony to bardzo mocna strona sony 770es i jemu podobnych z tej firmy. A jaki budżet ewentualny? i czy używane wchodzą w grę...?

jak już poprawiać średnie tony to lepiej nie szukać rotela, z używanych może: ONKYO A-G10 (A-8990) , albo którąś z końcówek mocy które wcześniej pisałem (rotel rhb-10 , onkyo m-508 i sony ta n-80es) - ten rotel rhb-10 jeszcze grał dobrymi średnimi tonami.... , może jakiś sansui np. SANSUI AU-alpha 707 ...? te co wymieniłem na pewno przebiją średnimi tonami tego sony co masz..., z nowych nie wiem , nie doradze nic - bo nowe sprzęty już wg mnie nie grają tak fajnie :( , a jak nie wzmacniacz to lepiej zostawić tego sony co masz i zmienić głośniki (bo wszak to ponad w 75% od nich zależy dźwięk) wzmacniacz wiele nie znaczy - choć pewno te do 20% też wnosi do dźwięku.... -ale najwięcej to od głośników zależy... - już się o tym przekonałem dwa razy w życiu...

?

ano - widać ,że pomieszczenie duże, ale do poprawy średnich tonów to nie rotel... - on poprawi punktowość basu i ewentualnie dynamike , akurat średnie tony to bardzo mocna strona sony 770es i jemu podobnych z tej firmy. A jaki budżet ewentualny? i czy używane wchodzą w grę...?

jak już poprawiać średnie tony to lepiej nie szukać rotela, z używanych może: ONKYO A-G10 (A-8990) , albo którąś z końcówek mocy które wcześniej pisałem (rotel rhb-10 , onkyo m-508 i sony ta n-80es) - ten rotel rhb-10 jeszcze grał dobrymi średnimi tonami.... , może jakiś sansui np. SANSUI AU-alpha 707 ...? te co wymieniłem na pewno przebiją średnimi tonami tego sony co masz..., z nowych nie wiem , nie doradze nic - bo nowe sprzęty już wg mnie nie grają tak fajnie :( , a jak nie wzmacniacz to lepiej zostawić tego sony co masz i zmienić głośniki (bo wszak to ponad w 75% od nich zależy dźwięk) wzmacniacz wiele nie znaczy - choć pewno te do 20% też wnosi do dźwięku.... -ale najwięcej to od głośników zależy... - już się o tym przekonałem dwa razy w życiu...

Budżet to 2,5 tys. zł (preamp+końcówka mocy), w grę wchodzi tutaj sprzęt używany. Z tego co ja słyszałem to kolumny wnoszą jakieś 40% do systemy , wzmacniacz 30%, resztę stanowi odtwarzacz CD i kable głośnikowe.

Ja jednak uważam trochę inaczej.

Nie zauważyłem żeby RB-1070 odstawało od Rotelowskiego charakteru brzmienia.

Serwuje gęsty dość mocny środek z podkreślonym szczególnie jego wyższym podzakresem.

Fakt Sony ma bardzo przyjemną średnicę, jednakże nie tak mocną i wyrazistą jak w przypadku

Rotela.

I to właśnie zauważa kolega z kolumnami Magnat 709, które mają nieco wycofane średnie tony.

Chce je poprawić gdyż w połączeniu z 770 ten zakres poprostu ubolewa.

Oczywiście jest to tylko moje zdanie podparte własnymi odsłuchami

więc mogę się mylić:)

Najlepiej jakby kolega odsłuchał schociaż kilku modeli z tych które wymieniłeś na swoich kolumnach i miałby porównanie:)

Chodź niestety w przypadku sprzętu używanego starszego to dość ciężka sprawa...

Najlepiej jakby kolega odsłuchał schociaż kilku modeli z tych które wymieniłeś na swoich kolumnach i miałby porównanie:)

Chodź niestety w przypadku sprzętu używanego starszego to dość ciężka sprawa...

Odsłuchać nie ma możliwości, jedynie opinie ludzi którzy mieli z tym sprzętem do czynienia byłaby dla mnie pomocna. Nie chcę także ładować się w koszty i nie osiągnąć żadnej poprawy stereo a może nawet coś popsuć. A co sądzicie o ROTELU RC 870BX + RB 870 ?

Zestawienie RC 870BX + RB 870 z Magnat 709

moim zdaniem będzie prezentować dźwięk bardzo dynamiczny

z dobrą kontrolą niskich tonów,detaliczny jednakże trochę suchy,analityczny.

Oczywiście niekoniecznie może się to Tobie spodobać szczególnie po przesiadce

z Sonego.

Co do samych średnich tonów będzie ich więcej niż w 770ES ale będą miały mniej

przyjemną barwę.

No właśnie, ogólnie decydując się na rotela musisz się przygotować,

że praktycznie którego modelu nie wybierzesz dostaniesz więcej średnich tonów(też trochę większą dynamikę,szegółowość) ale...

względem Soniaka odbędzie się to kosztem melodyjności, dźwięk będzie bardziej suchy,

analityczny.

A ja mam inny pomysł: kup na razie tylko końcówkę. Jako przedwzmacniacza użyj tego z TA-F770. Będziesz mógł porównać wzmacniacze. W dalszym kroku możesz podłączyć F770 do zacisków HF w kolumnach a końcówkę do LF. Lub odwrotnie. Nie spodoba się to sprzedasz. Ale przynajmniej będziesz miał własną wiedzę praktyczną a nie bazował na czyichś opiniach.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

acha ... - ja tam słyszałem ,że 70% kolumny 25% wzmacniacz , a 5%- cała reszta, choć warunek - utwory muszą być dobrze nagrane....- to wiadomo

Weź pod uwage słowa szymek20.O dobrze brzmiące kolumny,jest trudniej niż o taki sam wzmacniacz.

a o jakim systemie mówimy.... ? no właśnie -dla jednego(w tym i dla mnie) wzmacniacz za 2000 jest już grubo ponad system budżetowy, a dla kogo innego za 10000 to ciągle budżetowy sprzęt.... tak samo z głośnikami - czyli stwierdzenie dziwne.... bo dla każdego jest inna granica budżetu .... (mi np. marzy sie taki używany krell kav400xi ... - ale to tylko marzenia... :( )

?

a o jakim systemie mówimy.... ? no właśnie -dla jednego(w tym i dla mnie) wzmacniacz za 2000 jest już grubo ponad system budżetowy, a dla kogo innego za 10000 to ciągle budżetowy sprzęt.... tak samo z głośnikami - czyli stwierdzenie dziwne.... bo dla każdego jest inna granica budżetu .... (mi np. marzy sie taki używany krell kav400xi ... - ale to tylko marzenia... :( )

Czym lepszy sprzęt tym więcej elementów jest istotnych w tym także źródło. Ale nie tylko bo liczy się każdy najmniejszy detal.

PS Daj sobie spokój z KAV 400xi. Kup poczciwego 300i. Nawet nie 300iL. Dostaniesz go z drugiej ręki za nieco ponad 3 tyś. Warto. Pod warunkiem odpowiedniej reszty toru bo to już jest ten poziom gdzie wszystko ma znaczenie.

Postaw mi szklaneczkę za ten pomysł. ;)

Pozwolę sobie zasugerować kolejny: na razie zamiast przedwzmacniacza kup kolejna taką samą końcówkę. I użyj po jednej na kanał.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Pozwolę sobie zasugerować kolejny: na razie zamiast przedwzmacniacza kup kolejna taką samą końcówkę. I użyj po jednej na kanał.

Malo to zmieni.

?👈

Postaw mi szklaneczkę za ten pomysł. ;)

Pytam z ciekawości, jak taką końcówkę podłączyć w trybie mono ? Z tyłu brak przełącznika.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.