Skocz do zawartości
IGNORED

SONY TA- F770ES vs ROTEL RB-1070 i RC-1070

emil144

Rekomendowane odpowiedzi

Robi się to zworkami w środku wzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Witam

Zastanawiam się dlaczego bardzo dużo wątków z pytaniem o zestawienie klocków kończy się mniej lub bardziej udaną promocją Rotela, w tym przez ludzi, którzy bardzo okazjonalnie mieli okazję posłuchać tych piecyków. Czy nie ma innych przyzwoitych wzmacniaczy ? pozdrawiam - Jarek

Jarek, jeśli odnosisz się do mnie to mylisz się. Nigdy nie miałem sprzętu Rotel, więc nie jestem w stanie go promować lub negować. Po prostu zasugerowałem pytającemu pewien pomysł który sprawdził się u mnie: TA-F707ES jako przedwzmacniacz i do tego dwie zmostkowane końcówki Harman/Kardon PA2200.

Sony CDP-557ESD -> Inakustik Monitor Lemnos ->; Sony HAP-Z1ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-E80ES -> Inakustik Excellence -> Sony TA-N55ES/N80ES (bi-amp) -> Kimber Kable 8TC -> Jbl TL260.

Jarek, jeśli odnosisz się do mnie to mylisz się. Nigdy nie miałem sprzętu Rotel, więc nie jestem w stanie go promować lub negować. Po prostu zasugerowałem pytającemu pewien pomysł który sprawdził się u mnie: TA-F707ES jako przedwzmacniacz i do tego dwie zmostkowane końcówki Harman/Kardon PA2200.

Nigdy nie urządzam personalnych wycieczek - jeśli tak to odebrałeś - przepraszam. Nie poczuwam się w żadnej mierze do pouczania kogokolwiek. Ponieważ czasem śledzę wątki poświęcone zestawieniom sprzętu -( lubię czytać opinie kolegów o wiedzy szerszej niż moja) -zauważyłem po prostu nadreprezentację kilku marek ( w tym Rotela ) - jako polecanych i głośno zastanowiłem się nad powodem tego stanu rzeczy i nic więcej.

Jarek, spoko. Sam nie bylem pewien czy to jest do mnie. Dlatego też ostrożnie odpisałem. Przeprosin więc nie przyjmuję bo nie ma za co przepraszać. Najlepszego! :)

• 4 miesiące później...

zauważyłem po prostu nadreprezentację kilku marek ( w tym Rotela ) - jako polecanych i głośno zastanowiłem się nad powodem tego stanu rzeczy i nic więcej.

Dd kilku ładnych miesięcy czytam wątki o zestawieniach sprzętu pod katem TA-F770ES i mam dokładnie takie samo wrażenie.

Hmmm....

zarówno sony jak i rotel mają swe wady i zalety - każdy jest dobry w innej muzyce... :) - u mnie akurat wygrał rotel , ale np. do spokojniejszej muzyki, czy do wsłuchiwania sie w jakieś tam "smaczki dźwiękowe" to pewno sony byłby lepszy - niestety przyegrywa pod względem kontroli nad niskimi tonami (i ogólnie kontroli nad głośnikami) , dynamiki ogólnej i jakośći zasilacza (no i mocy też...), ale np. już blachy obudowy w rotelu są o wieeele gorsze niż u sony :(

f770/870/707/808es to dobre , bardzo nawet dobre wzmacniacze - ale po prostu w niektórych gatunkach muzyki są kiepskawe i za porównywalną cene idzie kupić coś co sie lepiej spisze...

?

Gość

(Konto usunięte)

f770/870/707/808es to dobre , bardzo nawet dobre wzmacniacze - ale po prostu w niektórych gatunkach muzyki są kiepskawe i za porównywalną cene idzie kupić coś co sie lepiej spisze...

A wystarczyłoby posiadać któryś z wymienionych wzmacniaczy. Obeszło by się bez pitolenia, że są niby bardzo dobre i przeczenia zarazem, że są i kiepskawe, bo jeden gatunek muzyki wzmacniają a drugi już mniej.

Witam

Zastanawiam się dlaczego bardzo dużo wątków z pytaniem o zestawienie klocków kończy się mniej lub bardziej udaną promocją Rotela

Porównaj sobie ceny zakupu starych ROTELI i starych SONY ES na przykład, to się dowiesz dlaczego.

Żeby nie było,miałem u siebie w domu jedno i drugie. TA-F770ES za dwa kawałki i jakąś końcówkę Rotela za pięć stów.

Nawet nie będę tego głośno komentował, bo nie chcę robić przykrości człowiekowi, który ode mnie kupił tego Sony.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

A wystarczyłoby posiadać któryś z wymienionych wzmacniaczy. Obeszło by się bez pitolenia, że są niby bardzo dobre i przeczenia zarazem, że są i kiepskawe, bo jeden gatunek muzyki wzmacniają a drugi już mniej.

yyyy? - miałem oba ... także znam słabe i mocne ich strony

?

Gość

(Konto usunięte)

Miałem mieć Rotele, różne, i jakoś tak wychodziło, że kupowałem Sony. I nijak, te Rotele, nie potrafiły mnie do siebie przekonać, za to zniechęcić i owszem.

I powiem, że Rotele były kiepskawe, a Sony grały dobrze.

:)

dokładnie - coś w tym musi być - pewno rotel ma wydajniejsze zasilanie niż sony ( f770/870/707/808es mają 500w transformator - ten sam jest we wszystkich 4 modelach) , bo faktycznie im głośniej sie słucha na rotelu tym lepiej - z sony już tak nie było - przy głośniejszym słuchaniu coś było nie tak...- słabo kontrolował głośniki i coraz bardziej zamulał niskie tony - nawet na stosunkowo niewymagających głośnikach - paradigm studio 20v5 (porównywałem sony 770es i rotel rb990bx), ale fakt faktem średnie tony to sony miał ekstra :)! - rotel gra bardziej twardo i żwawiej niż sony - tak ogólnie - ale właśnie za takie granie jest u mnie i aż chce sie słuchać !

?

dokładnie - coś w tym musi być - pewno rotel ma wydajniejsze zasilanie niż sony ( f770/870/707/808es mają 500w transformator - ten sam jest we wszystkich 4 modelach) , bo faktycznie im głośniej sie słucha na rotelu tym lepiej - z sony już tak nie było - przy głośniejszym słuchaniu coś było nie tak...- słabo kontrolował głośniki i coraz bardziej zamulał niskie tony - nawet na stosunkowo niewymagających głośnikach - paradigm studio 20v5 (porównywałem sony 770es i rotel rb990bx), ale fakt faktem średnie tony to sony miał ekstra :)! - rotel gra bardziej twardo i żwawiej niż sony - tak ogólnie - ale właśnie za takie granie jest u mnie i aż chce sie słuchać !

Sony 770ES na niskim poziomie głośności pracuje w klasie A a później w klasie AB i dla tego takie zjawisko. Soniacz wymaga wymiany tych wszystkich kondensatorków za panelem przednim i dopiero sensownie gra ; tym dużym słoikom 50 stopni pod maską nic nie robi ale tym maluczkim po latach smażenia niestety tak.

Soniacz ES 770 był robiony w dwóch wersjach ta na EU miała obciętą górę a ta druga na Japonię załatwiała wysoko tonowe głośniki bo sprzęgała na gramofonie.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Soniacz wymaga wymiany tych wszystkich kondensatorków za panelem przednim i dopiero sensownie gra

pytanie tylko czy warto podejmować ryzyko "grzebania" jeśli komuś odpowiada to co ma....

Ile taka operacja może kosztować ?

Sony 770ES na niskim poziomie głośności pracuje w klasie A a później w klasie AB i dla tego takie zjawisko.

ile to jest "niski poziom" ? Pomieszczeniem mam niezbyt dużo 18m i rzadko kiedy pokrętło przekracza godz. 10-11 ? Mimo chwilowo kiepskich kolumn.

pytanie tylko czy warto podejmować ryzyko "grzebania" jeśli komuś odpowiada to co ma....

Ile taka operacja może kosztować ?

ile to jest "niski poziom" ? Pomieszczeniem mam niezbyt dużo 18m i rzadko kiedy pokrętło przekracza godz. 10-11 ? Mimo chwilowo kiepskich kolumn.

Poszło na PW

Kazik , bo Rotele są do łojenia , im głośniej tym lepiej , ale nie wszyscy tak słuchają :)

Krótko i ładnie ujęte. Ja zestawiłem sobie Rotela i Klipsche, ponieważ mam czas na odsłuch jedynie przez pół godziny rano. Budzę siebie kawą, a sąsiedzi wstają ze mną około 9-tej, jak odpalam piec. Kilka dni temu zaproponowałem Im Lacrimosę pod Karajanem ( gain na 12-tej) -

staram się rozwijać Ich horyzonty muzyczne.

Jak skończyliśmy - usłyszałem jak sąsiad z góry zakrzyknął - k...wa dzięki Ci Panie. Dla takich chwil warto żyć, a Rotel jawi się jako the most wanted. Natomiast, każdy kto twierdzi, że Rotel to muzykalny wzmacniacz do długich odsłuchów - mija się z prawdą według mojej opinii.

Soniacz wymaga wymiany tych wszystkich kondensatorków za panelem przednim i dopiero sensownie gra ;

masz na myśli te malutkie niebieskie na płytce od razu za panelem czołowym czy wszystkie mniejsze na innych płytkach także?

Bo jak na innych płytkach (np. input, main a , main b) to od razu mówie iż miałem powymieniane i nic ale to nic nie wnosi to dla dźwięku !!! No chyba ,że te malutkie na płytce bezpośrednio za panelem coś dają (w co wątpię) bo ich nie wymieniałem

i właśnie przez to sony mi sie niepodobał także - ciągle a to selektor źródeł, ato przekaźniki głośnikowe, a to jakiś regulator, potencjometr szwankowały, w końcu oddałem go na full konserwacje i potem sprzedałem - bez żalu !!!!

Ogólnie to sony ma w tych wzmacniaczach niezłe końcówki mocy, ale dźwięk psuje wbudowany przedwzmacniacz i liczba płytek i połączeń po wejśćiu do wzmacniacza dźwięk ma do pokonania minimum 7-8 płytek (input, selektor, main a, main b, volume, control, speakers i niekiedy eq) i krążąc tak po nich - dźwięk ma za długą droge i "psuje sie" już we wzmacniaczu :)

a w rotelu..... - jedna, dwie płytki (płytka końcówki mocy i płytka wyjść głośnikowych) i wsio! - ze wzmacniacza wylatuje ! :) - w technice prawie zawsze najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze!

@up - jarek1406

DOBRE ! :) - i to jest prawda :) - rotel do wielogodzinnych odsłuchów średnio sie nadaje - ale godzinke czy nawet dwie słucha sie ekstra - a podejrzewam iż mało kto słucha dłużej - bo są inne rzeczy do roboty :)!

?

Ogólnie to sony ma w tych wzmacniaczach niezłe końcówki mocy, ale dźwięk psuje wbudowany przedwzmacniacz i liczba płytek i połączeń po wejśćiu do wzmacniacza dźwięk ma do pokonania minimum 7-8 płytek (input, selektor, main a, main b, volume, control, speakers i niekiedy eq) i krążąc tak po nich - dźwięk ma za długą droge i "psuje sie" już we wzmacniaczu :)

Tu masz 100% racji.

Dla tego wystarczyło obejśc to wszystko, zainwestować w kawałek drucika i jeden dobrej jakości potek, Ja za późno do tego dojrzałem bo miałem za duzo urządzeń do podłączenia i tu soniacz był bardzo wygodny!!!

Obecnie jest bardzo audiofilsko ale większość urządzeń stoi odpięta przez to :(

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.