Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Siesta - Diy

adam.mal

Rekomendowane odpowiedzi

Parametrami ten głośnik [sTX] nie różni się wiele od drogiej konkurencji produkującej osiemnastki. N.p. Vifa, Peerles, Dayton a może niektóre nawet przewyższa.

I oczywiście jest go maaaasssa tylko nikt nie widział ale wystarczy na tekst rodem z czasów PRLu :-)

Doktryna jest prosta - Tonsil jest do dupy bo to Tonsil. Macie kupować STXa i koniec! Zapamiętajcie to sobie i wbijcie do łbów!

Miałem kiedyś zamiar zrobić coś na 18AWX ale nachalna propaganda w stylu komunistycznym na rzecz STXa

Zaręczam ze wcześniejszą uwagę o "rodem z PRLu" wpisałem przed przeczytaniem powyższego wpisu. Po prostu tak mi się skojarzył tekst "nie różni się wiele od drogiej konkurencji produkującej osiemnastki. N.p. Vifa, Peerles, Dayton a może niektóre nawet przewyższa." :-) Naprawde to było takie zabawne skojarzenie. Jak widać nie tylko ja mam takie skojarzenia czytając fanów tego producenta.

Kubri, masz GDWK 10/80/19/5?

Nie wiem - chyba mam /4. Ale i tak nie dam :-)

Nie wiem - chyba mam /4. Ale i tak nie dam :-)

To zrob chociaz pomiar znieksztalcen :) interesuje mnie jak daleko lezy dzwiek tych tweeterow z ams'ow od zwyklych 10/80/19. Szczegolnie znieksztalcenia i rezonans.

A co on cie tak zainteresował?? Tak pytam bo to zupełnie zwyczajny głośnik był. Z faktu ze stosowany do AMS-1 nie wymagał od niego jakichś cudów. Podobno były parowane z dokładnością do 0,25db

A co on cie tak zainteresował?? Tak pytam bo to zupełnie zwyczajny głośnik był. Z faktu ze stosowany do AMS-1 nie wymagał od niego jakichś cudów. Podobno były parowane z dokładnością do 0,25db

Zainsteresowal mnie juz dawno dawno temu. Dlatego kupilem do testow parke /19. Poza tym czytalem bardzo wiele pochlebnych opinii na temat AMS-1 i praktycznie zawsze padaly slowa o bardzo dobrym wysokim pasmie tych paczek. Stawaly do walki z naprawde znanymi, drogimi zestawami i wcale batow nie dostawaly, wrecz przeciwnie. To ogolnie ciekawa sprawa jest, ludzie z tej branzy nie mowili, ze kopulka tonsila, to najwiekszy syf na swiecie, tylko chwalili, chwalili, ale juz krajowe audiofile to wiadomo...

A znalazłem mam rzeczywiście i GDWK 10/80/19/4 - antracytowy front z kolumn Maestro II ekranowany i GDWK 10/80/19/5 z naklejka TLC tez ekranowany. Na oko różnią się tym że wersja /5 ma bardziej błyszczące wykończenie kopułki a wersja /4 matowe. Jak pamiętam to wersja /5 na jakiejś przypadkowej zwrotnicy grała jakby ciszej/spokojniej od wersji /4 na tej samej zwrotnicy ale to jakiś czas temu sprawdzałem, nie robiłem pomiarów i mogło mi się wydawać.

Wykończeniem kopułki ni ema się co przejmować bo - dlatego że te /5 kupowałem od jakiegoś handlirza z alledgro co twoerdził ze ma ich kilkadziesiąt sztuk wszystkie oryginały i wszystkie "selection" 0,25db. równie dobrze mógł je na stole w kuchni posklejać. Po za tym mam dwa GDWK 10/80T jeden ekranowany drugi nie i ten ekranowany tez ma jakby bardziej matową kopułkę,a to już dziwne [może zakurzoną].

Myslę, ze nie ma co podniecać się tym że jeden był w takich albo w innych zestawach, bo to było dawno i już może być nieprawda.

Nie no wiesz, nie chodzi o podniete, tylko realny poglad na sprawe. Wydaje mi sie, ze do AMS1 i PMS1 konieczny byl tweeter z ekranowaniem i taka wersje zrobili. Pewnie cewka z membrana jest ta sama, a dodatkowy magnes z kubkiem nie wplynie diametralnie na dzwiek tego glosnika.

GDWK 10/80/19

jest mnóstwo projektów diy na tych głośnikach bo producent dawał je za pół darmo moderatorom pewnego forum dla hobbystów. Gorzej jednak kiedy się te głośnik chce kupić i albo ich akurat nie ma albo są inne niż były. Czyli normalnie jak wszędzie.

Temat jest o siestach DIY a o ile pamiętam to one były na głośnikach Tonsila a nie STXa.

no to kurde magik jesteś. Bo jak ja nie mam pieniędzy to żrę trawę.

A ty, jeszcze kupujesz głośniki.

Wodę z wino tez zmieniać potrafisz?

Polska język trudna język.. Czego nie rozumiesz w "gdybym".

Może inaczej. Gdybym miał do wydania 90 zł na głośnik to musiałbym upaść na głowę i uderzyć się o posadzkę żeby kupić Tonsila z Siesty zamiast tego STX z membraną z włókna szklanego.

I oczywiście jest go maaaasssa tylko nikt nie widział ale wystarczy na tekst rodem z czasów PRLu :-)

Ale przecież parametry nie są żadną tajemnicą. Można znaleźć w interniecie.

N.p. SS 18W8545 ma Qts 0,27 Fs 28 Hz a wychylenie liniowe 6,5 mm.

GDN-17-140-SCX ma Qts 0,30 Fs 30Hz wychylenie liniowe 6 mm.

Jeden kosztuje 600 złotych drugi kosztuje 60 złotych parametry TS podobne.

Co teraz ma do zaoferowania Tonsil ze swoim wychyleniem liniowym 2,5 mm i Qts 0,41 i rezonansem 50 Hz. Mało tego jest nawet droższy od tego STXa.

Owszem Scan Speak oferuje trochę więcej. Przede wszystkim membranę z włóknem węglowym i napęd SD ale STX też ma napęd obłożony z wszystkich stron pierścieniami Faradaya. Jakość wykonania też nie ta sama ale nie każdy potrafi napakować tyle techniki do głośnika za 60 złotych.

Napisałeś "gdybym nie miał pieniędzy" Zazwyczaj jak się nie ma pieniędzy to się nie kupuje ani za 90 złotych ani za 9 złotych. Trudno jest cokolwiek kupić nie mając pieniędzy, rzekłbym że to niemozliwe.

No chyba że ukraść.

Ale jakbym miał kraść głośniki to bym od razu kradł accutony, najlepiej w dużych ilościach, nie jakieś STXy czy Tonsile :-)

Napisałeś "gdybym nie miał pieniędzy" Zazwyczaj jak się nie ma pieniędzy to się nie kupuje ani za 90 złotych ani za 9 złotych. Trudno jest cokolwiek kupić nie mając pieniędzy, rzekłbym że to niemozliwe.

No chyba że ukraść.

Ale jakbym miał kraść głośniki to bym od razu kradł accutony, najlepiej w dużych ilościach, nie jakieś STXy czy Tonsile :-)

Strasznie kombinujesz. Nie wiem tylko co to ma wspólnego z głośnikami.

ps miałeś tego stxa w rękach czy tak sobie chlaszczesz? Bo nie widziałem zawrotnych konstrukcji na nim a jego parametry podane w taki sposób że rożne bajki się zmieszczą na przykład brak długości szczeliny i cewki uniemożliwia weryfikacje Xmax, brak przyzwoitego wykresu a ten który jest sugeruje wręcz że głośnik ma wyższą dobroć niż deklarowana, rezonans mimo wygładzenia pojawia się nieco powyżej 4khz wiec jest taki sam jak w membranach papierowych tej wielkości. Nie widzę tych dramatycznych przewag.

Brak wykresu impedancji uniemożliwia weryfikacje nierównomierności pasma i ocenę siły Bl. Wytrzymałość podana tak żeby zawyżyć moc, stx słynął tez z zawyżania Xmax powołując się na normę AES. Moim zdaniem wychylenie to najwyżej +/-4mm a moc nie więcej niż 50W.

Po wstawieniu w WinISD to ja widzę raczej przewagi takiego GDNa15/40/5 z numer mniejszego rozmiaru w podobnej wielkości obudowie.osiągamy to samo.

A dlaczego miałbym nie wierzyć producentowi? Ludzie z forum robili wiele na STXach i żaden się na parametry nie skarżył. Obejrzyj sobie ten głośnik z tyłu. Wielkość magnesu jest na tyle duża że nie widzę powodu żeby wątpić w parametry TS jakie podaje producent. Zresztą producent podaje pełne parametry TS nie tylko Qts.

Naprawdę kombinujesz.

jakie PEŁNE PARAMETRY? Wyliczyłem ci czego brakuje. Fikcyjne Xmax nie do zweryfikowaniam, zawyżona obciążalność, wykres który niczego nie pokazuje a sugeruje wręcz ze dobroć jest wyższa a Bl mniejszy. Rezonans za nisko jak na membranę z włókna szklanego i silny napęd.

Podobno na DIYaudio się nastawiali na jego pomiar i cisza zapadła.

jakie PEŁNE PARAMETRY? Wyliczyłem ci czego brakuje. Fikcyjne Xmax nie do zweryfikowaniam, zawyżona obciążalność, wykres który niczego nie pokazuje a sugeruje wręcz ze dobroć jest wyższa a Bl mniejszy. Rezonans za nisko jak na membranę z włókna szklanego i silny napęd.

Długość cewki to nie są parametry TS.

Tak jak sądziłem nie znasz parametrów, nie sprawdziłeś nie widziałeś tylko wzmacniasz.

Długość cewki to nie są parametry TS.

A to że jakieś parametry są fikcyjne to dopiero musisz udowodnić.

no i Co z tego?

powtórzę nie miałeś nie widziałeś, tylko chclaszczesz.

Jak nie widziałem. Jak widziałem. WM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X%20-%20wymiary.jpgWM.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X%20-%20parametry.jpg

Jeszcze jedna fajna rzecz w tym głośniku to bas podbity w stosunku do reszty. Nie trzeba tak mocno korygować baffle step a co za tym idzie mniejsza będzie górka na impedancji w podziale i mniejsza rezystancja cewki.

ale fantasta i do tego spamer. Podbiło Ci jak się klepki wypuczyły?

Z tego wykresu to można najwyżej wnioskować że napęd jest słabszy niż podają większa dobroć i podnosi mu średni bas

N.p. SS 18W8545 ma Qts 0,27 Fs 28 Hz a wychylenie liniowe 6,5 mm.

GDN-17-140-SCX ma Qts 0,30 Fs 30Hz wychylenie liniowe 6 mm.

ja pierdziele ale wzmacniacz.

Duńczycy nasrali już sobie w buty ze strachu na widok STXa :-)

Na stronie internetowej producenta tak ma. Niedługo przejdą na moce pmpo. Scan-Speak będzie się musiał dostosować żeby gonić STXa :-)

ale fantasta i do tego spamer. Podbiło Ci jak się klepki wypuczyły?

Z tego wykresu to można najwyżej wnioskować że napęd jest słabszy niż podają większa dobroć i podnosi mu średni bas

A o Tang Band'zie TB W6-1721 to ty słyszał? Ma dokładnie tak samo. Wątpię żeby ten głosnik ze zdjęcia miał wysoką dobroć. TB%20W6-1721%20SMALL1.jpg

Zresztą nie wiem w jakiej obiętości musieli by mierzyć głośnik z Vas 30 l i Qts 0,33 żeby im tak podbiło bas.

Chyba w pięciu litrach. Czy ludzie z STX to idioci i mierzą swoje głośniki w pięciolitrowych obudowach?

No i ? Co dalej ci z tego wynika? Ciekawe zwłaszcza mogą być podobieństwa STXa do Tang Banda :-)

Znajdź sobie pomiary tego TB, zobaczysz jak bardzo "są podobne"

Wzmacniaj, wzmacniaj. Zero konkretów, ale idzie Ci dobrze. Szkoda tylko że zaspamowałeś cały wątek.

A ja myślałem że parametry głośnika to konkrety. Ciekawe czy ty widziałeś tego STX że tak "chlaszczesz".

Wynika z tego to że jedynie za mała obudowa może podbić tak bas. Jeżeli głośnik był mierzony w odgrodzazie to podbicie basu nie wynika z podwyższonej dobroci ale z właściwości membrany. Porównaj to sobie z pomiarami innych głośników STXa a zauważysz że żaden inny głośnik takiego pobicia nie ma.

A podobieństwo do tego Tang Banda pewnie się znajdzie a mianowicie podobna membrana.

Nie zamierzam budować niczego na stxie za 60 złotych więc ni ezamieram go ogladać, Podbicie basu wynika z pomiaru na ogrodzie. Przestań juz pieprzyć od rzeczy bo sie nudny robisz Zaspamowałeś cały wątek jakimis bredniami o stiksie i tangbandzie.

Gdybyś nie zauważył temat jest o tonsilach siesta.

bardzo chętnie poczytam temat o Konstrukcjach na STXie tym papierowym i tym "szklanym". Załóżcie taki i pokażcie DIY na tych głośnikach z pomiarami i dokładnymi opisami oczywiście.

Ale z łaski swojej przestańcie się wp***dalać w każdy wątek na temat tonsila ze swoimi wynurzeniami, bo się już rzygać od tego chce. Niedługo fani stxa zaczną mi wyskakiwać z lodówki.

Nie zamierzam budować niczego na stxie za 60 złotych więc ni ezamieram go ogladać,

Ale masz dosyć dużo do powiedzeni o głośniku którego nie widziałeś. Bądźmy konsekwentni. Jak wymagasz żeby ktoś nie wypowiadał się na temat głośnika który nie widział to nie dziw się że ktoś wymaga od ciebie tego samego.

Ale z łaski swojej przestańcie się wp***dalać w każdy wątek na temat tonsila ze swoimi wynurzeniami, bo się już rzygać od tego chce. Niedługo fani stxa zaczną mi wyskakiwać z lodówki.

Ja nie jestem fanem STX. Nawet go nigdy nie słyszałem. Człowiek założył temat po to żeby mu doradzić. To nie dziw się że ludzie którzy mają doświadczenie w DIY tak mu doradzili a nie inaczej a mianowicie dać sobie spokój z tym głośnikiem. Jest coś lepszego za te pieniądze. Co wy chcecie większość ilość sztuk sprzedać na Allegro że tak bronicie tego :Tonsila? Już teraz wiem dlaczego ten temat skasowali na DIY audio. Któryś z moderatorów po prostu nie wytrzymał tego pieprzenia.

Podbicie basu wynika z pomiaru na ogrodzie.

A to ciekawe stwierdzenie. Mógłbyś to rozwinąć. W jaki sposób odgroda podbija bas. Zagadką jest dlaczego odgroda nie podbiła basu we wszystkich innych głośnikach tego producenta.

Mam nieodparte wrażenie że za wiele wiedzy na temat budowy kolumn i głośników to ty nie masz. I naprawdę nie chcę cię obrazić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.