Skocz do zawartości
IGNORED

Forumowa myjka DIY

tomasz_pianista

Rekomendowane odpowiedzi

Aparat w telefonie umiera stąd takie zdjęcia.

Niejeden współczesny artysta-fotografik ozłocił by Cię za taki umierający aparat :) Co za piękne tęcze!

Niedużo jakoś tego wszystkiego z owej myjki - czy ona ma też kompletny system odsysania brudnego płynu?

Pozdro,

Yul

Niejeden współczesny artysta-fotografik ozłocił by Cię za taki umierający aparat :) Co za piękne tęcze!

Niedużo jakoś tego wszystkiego z owej myjki - czy ona ma też kompletny system odsysania brudnego płynu?

Pozdro,

Yul

To tylko elektryka,kwestia odsysania jest jeszcze otwarta. Można pokusić się o wbudowany silnik do odsysania,jak to jest np w Okki,albo prościej,podłączać pod odkurzacz.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Z wbudowanym silnikiem trochę więcej roboty, moze trochę wyższy koszt wykonania myjki ale za to mamy spokój później, w czasie użytkowania. Lepiej wciskać tylko guziki czy za każdym myciem wyciągać odkurzacz?

No koszt będzie większy,ale i tak wyjdzie raczej taniej jak Okki.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

Sporo pomysłów się pojawiło, na pewno padła propozycja dobrego silnika i wzkazówki Ahaji jak to połączyć. Ja już mam koncept, czasu niestety nie. Może w połowie lutego się zabiore do pracy skoro jest takie zainteresowanie.

Ja tak się zastanawiam, czy jak koledzy tak myślom, obserwujom, czytajom, a po tym będą odpoczywać, po czym będą kupować, zdobywać, ciąć, krajać, malować, próbować, składać, rozkładać, znów składać i po tym znów odpoczywać, to czy nie będzie prościej...wziąć sobie jakąś pracę i ...zarobić na myjkę?

Pozdro,

Yul

Masz rację Yul, iśc do pracy, pracować ciężko i potem za te ciężko zarobione piniundze kupić se nową, zagramaniczną myjkę, wyglądającą jak psu z gardła wyciągniętą, wszak działającą ;) Czy nie lepiej posiedzieć, pomyśleć nie robiąc nic i zrobić sobie podobną bez wysiłku i jak mawiał Pawlak, wróg (czytaj śmieć) ale mój, nasz, na własnej krwi wyhodowany i po co szukać sobie nowego

A tak na poważnie to dziś zaczynam wertować neta, pogadam z goglusiem, może i tu zadam kilka pytań co do rozwiązań. Dążę do tego żeby myjkę sobie złożyć samemu a to co zarobię w pracy no na wzmaka lampkowego chcem dać innym ludziom.

Ja tak się zastanawiam, czy jak koledzy tak myślom, obserwujom, czytajom, a po tym będą odpoczywać, po czym będą kupować, zdobywać, ciąć, krajać, malować, próbować, składać, rozkładać, znów składać i po tym znów odpoczywać, to czy nie będzie prościej...wziąć sobie jakąś pracę i ...zarobić na myjkę?

Pozdro,

Yul

Słusznie myślisz, ale u mnie co jakiś czas odzywa się dusza majsterkowicza. Zwyczajnie czasem sprawia mi radość konstruowanie, budowanie i składanie. A jak nie wyjdzie, to w końcu kupię zagranicznom :).

Kupić podzespoły, nie problem. Ważne dobrać do nich dobre opakowanie, czyli pojemnik, skrzynkę, kuferek, skoro to ma wyglądać. Jakie gabaryty tej skrzynki tak żeby w srodku z jednej strony nie cisnąć się na siłę ale żeby i za dużo miejsca wolnego nie pozostawało. Z jakiego materiału będzie najlepsza, wszak trzeba do niej przymocować, pojemniki na płyn odsysany, silniczki, przewody i wężyki. Dobrze, jakby była otwierana do góry, żeby było dojście do pojemników na płyn w miarę łatwe, No i wyjście z silniczka do góry, mocowanie płyty do mycia.

• Redaktorzy

Słusznie myślisz, ale u mnie co jakiś czas odzywa się dusza majsterkowicza. Zwyczajnie czasem sprawia mi radość konstruowanie, budowanie i składanie. A jak nie wyjdzie, to w końcu kupię zagranicznom :).

U mnie jest zupełnie odwrotnie. Po prostu chcę odpocząć po pracy ;)

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Tak myślę o rozwiązaniu Ahaji z dwoma krążkami do hokeja. Na jednym płytę kładziemy a drugi dajemy na wierzch. Jak to zamocować, żeby płyta była dociśnięta i nie obracała się przy odsysaniu. Może zamiast gwintów, nakręcania górnego krążka zastosować magnesy neodymowe okrągłe, wklejone w nawiercone otwory w krążkach. Siła docisku była by uzależniona od ilości i wielkośći wklejonych magnesów, które by się wzajemnie przyciągały przez grubość płyty. Oczywiście żeby nie uszkodzić labeli, po wklejeniu trzeba by krążki dodatkowo podkleić cienką gumą lub jakimś miękkim materiałem. Neodymówki sa tanie a ich siła przyciągania jest duża, byłby docisk płyty magnetyczny.

Panów z gotowcami uprasza się o opuszczenie wątku DIY :) Tu siem umysły wytężą.

Można sięgnąć po sprawdzone rozwiązania i zastosować docisk nakręcany na szpindel - proste i skuteczne. Ba, można to wykonać przy użyciu rzeczonych krążków. Oczywiście zrobić wtedy należy szpindel z gwintem.

Przy którejś z gotowych myjek do winyli czytałem o docisku magnetycznym, stąd pomyślałem o neodymach. Oczywiście dolny krążek musiał by mieć stałe zamocowanie bo inaczej nie miało by to sensu, szpindel obracał by się sam.

Jak chcecie wsadzić tam silnik ssący to trzeba liczyć, że buda będzie x3 albo x4.

Gdyby wykorzystać pyliesos jaki każdy (chyba) ma w hacjendzie to rzecz staje się mała: silnik z ośką + subplaterek na oście + rurka ssąca z wyprowadzonym karbowanym/giętkim wężem do zbiornika pośredniego. Na obudowie kilka pstryków i gniazdko do zasilacza.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Przeglądałem Twojego DIYa na stronie Ahaja. Faktycznie, dołożyć tam jeszcze silnik od odkurzacza to już się robi monstrum, duże jednak one są, a samochodowe mogą mieć za słabą moc, Są jeszcze odkurzacze do liści tylko pewnie moc taka sama. Jaki tu znaleźć kompromis między mocą a rozmiarem?

Jako źródło ssania można wykorzystać odkurzacz. Myjka musiałaby mieć wejście - rurke na podpiecie rury odkurzacza. W myjjce trzeba by zrobić naczynie separacyjne by odkurzacz nie połykał płynu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.