Skocz do zawartości
IGNORED

Jak okreslic prawdziwa moc?

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

jak wiemy wiekszosc firm zaklamuje swoje parametry we wzmacniaczach stereo i nie tylko.Powszechnie wiemy ze aby moc byla spora to pobor mosi byc tez duzy .Wezmy taki przyklad wzmaka na 4 kanaly jego pobor to zalozmy 280W z sieci 280/4 to 70W na kanal - to co idzie na straty wiec szacunkowo bedzie to cos okolo 40W i tak jest rzeczywiscie w tym przypadku jaki wymienilem a co z innym czy zawsze mozna tak okreslac , czy da sie powiedziec jaki wzmak 4 kanalowy (czyli A+B podlaczenie kolumn) powinien miec poboru z sieci alby rzeczywiscie oddawal na kanal 100W mocy ,

ostatnio interesowalem sie marantzami ,czy ta firma takze zaklamuje swoje parametry ,wie ze ponoc niektore ich modele pracuja i w kalsie A i w kalsie AB albo B aby uzyskac wieksza moc przy mniejszych stratach wieciec cos na ten temat ?

https://www.audiostereo.pl/topic/10868-jak-okreslic-prawdziwa-moc/

1. Nie licz mocy wzmacniacza na podstawie jego poboru mocy z sieci.

Faktycznie wzmacniacz nie może mieć mocy łącznej (na wszystkie kanały) większej, niż pobór z sieci.

Ale straty mogą być bardzo różne, chociażby właśnie w różnych trybach pracy (A, AB, ...), a i nie tylko z tego powodu.

2. Wzmacniacz, który ma wyjścia A i B, wcale nie jest 4-kanałowy.

To jest 2-kanałowy wzmacniacz, który z każdego kanału ma 2 pary zacisków wyjściowych.

Janusz z Torunia

misiowiec

a jak wzmacniacz pobiera 500 wat na kanal a oddaje 50 wat to co ? 'prawdziwa' moc dalej pozostaje 50:)

w wyszukiwarce znajdziesz wiadomosci na temat klas pracy wzmacniacza itd. dlaczego od razu producent zaklamuje?, po prostu mierzy w takich warunkach jakie sa dla niego wygodne, to i tak nie ma przelozenia na praktyke, mozesz postawic marantza 2x100 wat i wzmacniacz 2x 30 wat i ten drugi bedzie tak loil ze ci kapcie spadna:)

nie rezygnuj z czytelnictwa, na lamerskie pytania zawsze bedziesz mial czas :), najpierw czytaj potem pytaj:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

dobrze , klasy wzmacniacza poznalem z wyszukiwarki codo mocy pobieranej tez dowiedzialem sie ze nie gwarntuje duzej mocy na wyjsciu bo kazdy wzmak ma inne elmenty inaczej pracuje i sa inne straty ,racja ale czy jest jaks metoda na dojscie majac wszytkie parametry wmzmaka (czyli podana moc RMS np na 8 om i 4 om ,jego pobor z sieci, ciezar ) aby okreslic w pzyblizeniu do 10W jego faktyczna moc ,a jesli nie ma to moze znacie jakies pewne modele ktore faktycznie maja tyle ile sie im przypisuje ,jakies firmy ktore z regoly podaja najbardziej adekwatne dane codo tego jak jest faktycznie, napewno nie jeden tutaj osluchal sie 100razy bardzij sprzetu niz ja poczatkujacy i moze cos doradzic z bagazu walsnych doswiadczen prze lata, pomijajac oczywiscie takie czysto audiofilskie firmy na ktore zwyczjany wyjadacz chleba niemoze sobie pozwolic ?

z tymi czysto audiofilskimi firmami jest roznie, unikaj handlarzy tylko staraj sie kupowac od normalnych ludzi, ja jakies pol roku temu sprzedalem koncowke Electrocompaniet aw 60 ftt w stanie bez zarzutu za 2500 pln +koszty przesylki, facet ktory to kupil nie widzial mnie ani sprzetu na oczy ale mi zaufal i nie stracil, ja tez wiele razy kupowalem uzywany sprzet i mam pozytywne odczucia, mysle ze problemow z wysterowaniem glosnikow nie maja nady, unikaj slabych wynalazkow typu creek i kembridz , chyba ze sprobujesz wysokoefektywnych glosnikow np.triangle czy cabasse, wtedy moc wzmacniacza nie jest tak istotna, chociaz szczerze mowiac jeszcze zaden glosnik z tych firm mi sie nie podobal

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

"Niejeden tutaj", który "osłuchał się 100 razy..." - słucha muzyki i na tej podstawie ocenia sprzęt, a nie na podstawie mocy wzmacniacza i jej zgodności z deklaracją producenta.

Czy Tobie jest potrzebne, żeby wzmacniacz potrafił solidnie "przyłoić", czy ile watów mocy oddaje??

Janusz z Torunia

szczerze to potrzebuje wzmacniacza ktory rozchula mia naprawde duze kolumny pokroju tych najwiekszych dostepnych w zestawach home hi-fi nie mowimy tu o wielkich podlogowkach z glosnikami basowymi niejednorkotnie wiekszymi niz 20cm srednicy

To o jakich mówimy?

To że głośnik jest "wielki" nie znaczy wcale że MUSI mieć ogromny piec, po prostu jego skuteczność już wiele mówi, a jeśli głośnik jest "trudny" (rozbujały przebieg impedancji, często schodzący do 2-3ohm) to raczej wydajność prądowa ma priorytet przed mocą inaczej będzie grać głośno ale byle jak.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

heh widze że jednak szukasz czegoś o nim

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.

[obrazekLUKASZ-167276_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oby tylko ten serial mial dobre zakonczenie :))))

reloopa bede odsluchiwal po 1 wrzesnia jak beda mieli nowy egzemplarz w audiopunkcie

a temat wzmacniaczy chce dokladnie wybadac aby nie popelnic bledu i nie zalowac potem

misiowiec, nie zrozum mnie źle, oczywiście popieram Twoje zaangażowanie w poszukiwanie sprzętu i wytrwałość!! Ale wątków namnożyłeś całe mnóstwo, co więcej, czasem wydawało mi się że sam nie do końca wiesz czego chcesz :-). Na tym forum GMM rozwalił mnie tekst Włóczykija: „co prawda to tylko klasa A ale to prawdziwy Hi-End”

misiowiec, pozdrawiam, kup coś i bądź z tego zadowolony :-))).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.