Skocz do zawartości
IGNORED

AA Phoebe III + Rotel RA-10 , pokój 20m2 , Zagra to ?

marcelinho24

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po mojej kilkuletniej absencji na tym forum.

Planuję przebudowę ( podniesienie jakości ) swojego zestawu stereo. Wiadomo budżet wciąż mocno ograniczony, więc stać mnie na kolumny góra za 2000zl za parę. CD i Wzmak - do 3tys za zestaw. Czyli razem 5000zl.

Aktualnie posiadam w salonie 30m2:

Kolumny Mission m34i

Wzmak: NAD 315bee

Żródło ( wiem, wstyd się przyznać ) Odtwarzacz DVD Pioneera. Miałem w przeszłości CD Onkyo ( jakiś podstawowy model ) grał fatalnie, był ostry, suchy. miałem też CD HK, grał znacznie lepiej.

Przenoszę się jednak do pokoju 20m2 przy którego przebudowie ( pod płyty karton-gips dałem 5cm maty z wełny mineralnej..celem izolacji się od sąsiadów i może jakiegoś poprawienia dźwięku )

Zastanawiam się nad lepszymi kolumnami ( nie koniecznie już tak dużymi jak Missiony )

Na razie pod uwagę biorę Audio Academy Phoebe III lub monitory Paradigm 20 v 5

Wzmacniacz NADA planuję zamienić na Rotela RA-10 , ponieważ bardziej mi odpowiada charakterystyka grania skrajami pasma niż wytłuszczoną średnicą.

Dojrzałem po prostu do tego, że NAD chyba nie jest dla mnie.

CD może najtańszy model Yamahy albo także najtańszy Rotel ??

Jakiej muzyki słucham ? Głównie elektroniczna ( Kraftwerk, Schulze itd ) Industrial ( Laibach, DAF ), lubię też dobry POP lat 80-90 ( Depeche Mode itd ), Klasyki także od czasu do czasu posłucham. Nie jestem Audiofilem, ale lubię po prostu pełne i dobre brzmienie z jakimś minimum przestrzeni. Lubię precyzyjne granie ale nie szeleszczenie, lubię miękki szybki bas...ale nie tak twardy i przyklejony do średnicy jak obecnie.

Czy zestawienie Rotela z AA Phoebe III ma sens, jak to będzie grało ? Da radę w 20m2 ?

Dziękuję za sugestie i odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

Witaj,

jeśli przenosisz się do innego pomieszczenia, zdecydowanie proponuję wybór konfiguracji, odsłuch dopiero po przeprowadzce, gdyż akustyka pomieszczenia ma duży wpływ na brzmienie. Kolumny Audio Academy Phoebe III spokojnie dobrze zagrają w pomieszczeniu 20m2. Z mojego doświadczenia proponowałbym najpierw posłuchać Twojego Nada z AA w nowym pokoju.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zaproś producenta AA wraz z kolumnami do siebie - może będzie w tym rejonie i znajdzie wolną chwilę. Jest na tym forum jednym z userów, możesz zapytać. Odsłuch odpowie na wszystkie twoje pytania.

Możesz zapytać go też o opinię w sprawie konfiguracji jego kolumn bezpośrednio ...

Jestem z Wrocławia i z tego co się zorientowałem nie ma u mnie możliwości odsłuchu tych kolumn.

Pomyślę nad zaproszeniem konstruktora.

A co myślicie o tych monitorkach Paradigm ?

Zastanawiam się jeszcze nad kolumienkami Dali Zensor 5

Generalnie wiem na pewno, że kolumny powinny posiadać Bass Reflex z przodu obudowy.

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

Jestem z Wrocławia i z tego co się zorientowałem nie ma u mnie możliwości odsłuchu tych kolumn.

Pomyślę nad zaproszeniem konstruktora.

A co myślicie o tych monitorkach Paradigm ?

Zastanawiam się jeszcze nad kolumienkami Dali Zensor 5

Generalnie wiem na pewno, że kolumny powinny posiadać Bass Reflex z przodu obudowy.

Witam,

Chciałbym się podłączyć i zapytać czy AA Pheobe III będą dobrze zgrywały się z Rotelem 985BX? Aktualnie grają Dynaudio dm 2/6 w pokój 16m2, jednak czeka mnie przeprowadzka do pokoju 25m2 i wydaje mi się, że Dynki mogą mieć lekki problem.

dali zensor sobie odpusc (nudne) mision z rotelem ladnie gra pasuje do siebie

do nada raczej jasniejsze kolumny ja mam nad 326 z pylon topaz 15 i gra super przewody tez nie moga byc takie co zamulaja u mnie glosnikowy to chord carnival silver a interkonekt to chord crimson plus

A ja bym po pierwsze poradził zainteresować się źródłem którego tak się wstydzisz :) nawet nie koniecznie szukać CD, ale kupić DAC który mógłbyś wykorzystać do współpracy z komputerem. Później myśleć nad kolumnami/elektroniką.

A ja bym po pierwsze poradził zainteresować się źródłem którego tak się wstydzisz :) nawet nie koniecznie szukać CD, ale kupić DAC który mógłbyś wykorzystać do współpracy z komputerem. Później myśleć nad kolumnami/elektroniką.

W kwestii - co pierwsze? Oczywiste, że KOLUMNY muszą najpierw wpasować się w pomieszczenie. Choć, rzecz jasna źródło nie może być żenująco słabe. Ale tutaj, póki co na początek, wystarczy taniutki CD (lub skromny DAC). Lecz najpierw upatrz sobie (i najlepiej wypróbuj u siebie) skrzynki:)

Co do kolumn, to do 20 metrów, możesz wstawić sporo większe kolumny niż M 34i... Tym bardziej, jeśli pokój masz przeznaczony dla odsłuchu, dla siebie... Jeśli ma być skok "dźwiękowy" - to oczywiście używki. Zarówno kolumny jak i wzmocnienie.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Dzieki chłopaki za odpowiedzi. Własnie wczoraj wstawiłem kolumny mission m34i do nowego pomiezczenia no i powiem że basu za dużo to to nie emituje. Pozatym okropnie dudni :/. Ale...pokój obecnie jest praktycznie pusty więc to nei dziwne. Meble dowioza mi za tydzień więc pomieszczenie się zapełni i pewnie i dźwięk zmieni swoje oblicze. Obecnie jest sucho, twardo...no kiepsko :/ . Ani dół ani góra mnie nie zadowala.

Powiedzcie mi jak taki DAC mam podpiąć do laptopa ? przez usb ?? Przecież z laptopa wychodzi sygnał już przemielony przez elektronikę laptopa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.