Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer 909RDS a Dali Zensor7

myty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Panowie, podpowiedzcie. Stare Magnaty sie wysłużyły i zamierzam kupić nowe. Wybór padł na Zensory7 (ew. Monitor Audio BX6). To nie mały wydatek, więc czy warto zainwestować w takie kolumny przy takim amplitunerze. W zasadzie słucham stereo (Led Zeppelin, Deep Purple, Metallica itp.) i Programu 3. Z kina to głównie koncerty i bajki. Czyli tak 70% muzyka, 30% kino. Zainwestować, czy lepiej kupić wzmacniacz stereo. Ale wtedy trzeba by dołożyć jeszcze na tuner FM i z 3tys zdobiłoby sie 5.

pozdrawiam myty

https://www.audiostereo.pl/topic/108835-pioneer-909rds-a-dali-zensor7/

Witaj,

w konfiguracji Twojego amplitunera z nowymi kolumnami na pewno wąskim gardłem, ograniczeniem jakości będzie amplituner. Moim zdaniem jeśli dążysz do uzyskania możliwie najlepszej jakości dźwięku, zrobiłbym to dwuetapowo. Najpierw wybrałbym optymalne kolumny, które wniosą ogromną poprawę brzmienia do Twojego zestawu, a w przyszłości pomyślał o dobrym wzmacniaczu.

Podaj proszę trochę więcej informacji, jak duże masz pomieszczenie odsłuchowe, jakie preferujesz brzmienie. Wybrane modele kolumn są uniwersalne i jest to bezpieczny zakup, natomiast może warto jeszcze posłuchać kilku alternatyw z podobnego przedziału cenowego.

Czekam na szczegóły.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ok. Pokój 4x6, siedzę od kolumn i TV w odległości 3-3,5m. lubię dobry bas, ale bez przesady, dlatego do dzisiaj nie kupiłem suba. A kino mam od 1999r. Srodek chyba najważniejszy, choć soprany gdzieś w granicach ok 70%. Muzyka bardzo różna, z przewagą starego rocka (no wyżej pisząc pominąłem Floydów i vinyle, których mam niezłą kolekcję). Dużo gra radio.

Kino kupiłem dawno, wcześniej ampli to też pioneer,(tego kupiłem 4 lata temu) ale po latach jednak stereo, 80 do 20%. Masz rację zakup dobrego wzmacniacza to podstawa. Jednak jak teraz kupie kolumny, to wzmacniacz będzie musiał poczekać troszeczkę. Na poczatek, (po kolumnach oczywiście) kupiłbym jakąś używkę, tak do 600-700pln. No właśnie za czym patrzeć ? Nowy sprzęt, czy stary taki 10-cio letni, ale z klasą. Pytam, bo tak własnie zrobiłem z ampli. Zamiast nowego kupiłem 8-letniego Pionnera. To była kiedyś pierwsza liga. A teraz mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem. Nie chciałbym zrobić drugiego takiego błędu. Chociaż trudno tu mówić o błędzie, stary pionek w kinie (głównie koncerty w DTS) daje radę. Stąd awaria starych magnatów.

rozpisałem sie za duzo, pozdrawiam myty

Jakoś brak odpowiedzi, ale napiszę o swoim "nowym" odkryciu.

Panowie, zakup jeszcze nie zrobiony, ale muszę to napisać .

Od 1999r mam kino, dzisiaj już drugi ampli. Wcześniej miałem midi Diory. Lubię poczadzić muzę wiec po latach jednak stereo. I dzisiaj po 15 latach przyniosłem z piwnicy stary wzmak Diora PW3015 i podłączyłem Onkyo 506, stare wysłużone Magnaty i kabelek średnio niższej klasy.

MASAKRA!!! Jak to gra! Bomba jakaś. Przez 15 lat zapomniałem jak gra stereo. Wzmak ustawiony na zero, bas, treb zero, bez loudnes, taki niby direct. Naprawdę jestem w szoku.

Pisze to dlatego, by fanom kina otworzyc oczy. Jeśli tak jak ja od wielu lat mają kino, to niech posłuchają muzy z wzmacniacza, bo naprawdę nie wiedzą co tracą.

pozdrawiam myty

No ale przecież według wielu tu na forum amplituner gra muzykę jak wzmacniacz stereo, praktycznie bez różnic. Do tego jeszcze jak podepnie się końcówkę mocy za kilak tysięcy pod "super przeźroczysty" preout w tym amplitunerze to wzbijamy się na niesamowite wyżyny dźwiękowe:) Np jestem teraz w kontakcie z jednym z użytkowników forum, który zrobił porównanie swojego Marantza SR6007 który wśród amplitunerów jest ok w stereo ( cena średnia to 3500zł) z najtańszym wzmacniaczem Harmana HK980 , model ten tyrany jest tu na forum że to badziewie ( cena to około 1300zł). Nie będę cytował co napisał ów użytkownik ale w skrócie to opadła mu szczeka na korzyść Harmana, użył jeszcze stwierdzenia miazga:)

No niewiem, subiektywne odczucie.Od 3 lat slucham muzyki na Onkyo 1007 i od tego czsu wzmacniacz H/K 970 lezy polke nizej niepodlaczony.

To teraz popatrz na cenę Onkyo 1007 a HK970. Onkoy 1007 to o raz wyższa cena niż Marantz 6007, więc zestaw go z wzmacniaczem o raz droższym niż HK970

No i podłącz wzmacniacz bezpośrednio pod źródło a nie pod preout w amplitunerze, bo w ten sposób jedyne co możesz uzyskać to większą moc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.