Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz: czułość wejść a moc źródeł.

szymon1977

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmacniacz Marantz PM-30 SE.

Do dyspozycji mam następujące wejścia:

- Phono

- CD

- Tuner

- Aux

- Tape1/Tape2

I trzy źródła dźwięku:

- Laptop

- MP3 Player (Sony NWZ-E585)

- TV (Panasonic TX-L42E30E)

I trzy kabelki Minijack-Chinch. Co do czego wetknąć aby uzyskać właściwe efekty i nie zniszczyć żadnego z urządzeń?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

najlepiej było by wszystko podpiąć pod AUX.

Nigdy nie podpinaj na Phono to wyłącznie dla gramofonu (wysoka czułość )

Z tego co wiem ( mogę się mylić ) jeżeli podłączysz na Tape 1-2 , musisz mieć wyłączona pozostałe urządzenia podpięte pod AUX,Tuner, Phono, CD bo będą się nakładały dźwięki.

W opisie twojego wzmacniacza jest że wszystkie wyjścia AUX,Tuner, CD są znormalizowane

więc wykorzystaj je.

Jeszcze jedno , nie dawaj max głośności na TV,MP3 i laptopie, ustaw tak na 30% a potem reguluj na wzmacniaczu.

Błąd ! własnie niech da na maxa i sprawdzi czy nie ma przesterowania - jeśli nie ma to OK - wówczas regulacja odbywa się tylko we wzmacniaczu ;)

Zgodził bym się pod warunkiem każdy "utwór, dźwięk " jest taki sam, z mojego doświadczenia trzeba często regulować głośność w urządzeniu zewnętrznym jeżeli przekroczymy 70% głośności jeden "dźwięk " idzie Ok a następny już przestetyzowany.

Chyba że ktoś lubi jak mu w głośnikach charczy :)

większość wzmacniaczy radzi sobie dobrze z napięciem wejsciowym do 2V- i nie ma charczenia :) No chyba ,ze to jakiś wzmacniacz z dużym wzmocnieniem wejsciowym :) wówczas nalezy przerobić obwody wejsciowe :) a to pestka jeśli się wie co i z czym :P:) ps. po 70% dzieją się zatem cuda ? hihihi chyba jakiś normalizer się wyłącza :P

W opisie twojego wzmacniacza jest że wszystkie wyjścia AUX,Tuner, CD są znormalizowane

więc wykorzystaj je.

Jak mam to rozumieć? Czułość tych wszystkich wejść jest taka sam i nie ma ŻADNEGO wpływu na jakość dźwięku do którego wejścia źródło podepnę?

Jeszcze jedno , nie dawaj max głośności na TV,MP3 i laptopie, ustaw tak na 30% a potem reguluj na wzmacniaczu.

W laptopie mam PreAmp ustawiony na -3 dB, w TV 80% i grają porównywalnie głośno. W MP3 daję na maksa i jest i tak o wiele ciszej.

Mam wrażenie, że w laptopie bez ustawionego PreAmp dźwięk był jakiś taki zbyt ostry. Może urok tego laptopa, a może to już minimalne charczenie się pojawiało... nie wiem, nie znam się na tym. Przy -3 dB jest delikatnie i łagodnie, tak jak lubię.

-----

Tak mam podłączone:

Laptop -> CD

TV -> Tuner

MP -> Tape 1

Jest ok, czy zmienić?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.