Skocz do zawartości
IGNORED

Open Baffle - prosba w doborze zwrotnicy

Christos

Rekomendowane odpowiedzi

Wszyskie estradowe głośniki mają poniżej 100 Hz szybko opadającą charakterystykę.

Beta 15 gra tak naprawdę od 40 Hz , nie wydaje mi się , żeby taki tani STX miał tak wyrównane pasmo.

Moim zdaniem żeby otrzymać równe pasmo do 25-30 Hz potrzebne są głośniki z niskim rezonansem niższą efektywnością , ale zasilane aktywnie, można wtedy uzyskać nisko schodzącym bas z odgrody.

Jeśli już zasilać aktywnie to lepij zastosować equalizację i taki STX będzie idealny

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

O kuwa, ale się spece trafili... I co, zaś mam wam tłumaczyć podstawy? Jak czytać charakterystyki publikowane przez producentów, co to filtrowanie dolnoprzepustowe i jakie ma znaczenie przy dipolach?

Im jestem starszy, tym bardziej leniwy. Skończyłem z pracą u podstaw. Zresztą pozytywizm pokazał, że to się nie sprawdzało. Wiec napiszę tylko tyle: koledzy cybant i fakamada: nie macie pojęcia, co piszecie. A szkoda.

Koledzy nie zauważyli, że mowa jest o podziale na 200hz na przykład - lub dla subwoofera na 100hz zwłaszcza jeśli byłby filtrem niskiego rzędu, który zaczyna działać gdzieś tak cztery razy niżej. Więc punkt odniesienia dla spadku spl na basie przesuwa się w dół.

Z powodu zwarcia akustycznego głośników niskotonowych w OB głośniki muszą mieć "nadwyżkę" poziomu spl względem średniotonowego. Więc albo muszą być odpowiednio i to wielokrotnie efektywniejscze od toru średniotonowego albo dostawać więcej watów na aktywnym zasilaniu basu. To powinny być możliwie wielki głośniki z zapasem wychylenia zdolne przyjmować naprawdę duże moce bo ich membrana będzie "latała" na najwyższych wychyleniach.

O kuwa, ale się spece trafili... I co, zaś mam wam tłumaczyć podstawy? Jak czytać charakterystyki publikowane przez producentów, co to filtrowanie dolnoprzepustowe i jakie ma znaczenie przy dipolach?

Im jestem starszy, tym bardziej leniwy. Skończyłem z pracą u podstaw. Zresztą pozytywizm pokazał, że to się nie sprawdzało. Wiec napiszę tylko tyle: koledzy cybant i fakamada: nie macie pojęcia, co piszecie. A szkoda.

Ależ niech się Pan tak nie denerwuje. Ja z wykształcenia jestem farmaceutą i pojęcia o prądzie i akustyce nie miałem żadnego. Audio to moje hobby i pasja a o porady pytam specjalistów i ludzi obeznanych w temacie.

Jeśli masz dużą wiedzę w temacie OB to proponowałbym Ci założyć stronę i opisać wszystko po polsku. Ja nie znalazłem w necie żadnej polskiej strony opisującej dokładnie ten temat.

Wracając do mojej konstrukcji to STX horn tweeter niestety nie wpasował sie brzmieniowo miedzy sonido. Zamówiłem Founteka CD3.

Widzę, że cię ponosi. "A szkoda". Kto mówi o charakterystykach producentów? Na razie tylko Ty. Mówię o poziomach PO filtracji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pokaż w takim razie ten magiczny filtr, który w OB daje takie efekty. Serio, chętnie spojrzę może się czegoś nauczę.

Z moich doświadczeń (bez linearyzacji impedancji), to nie można sobie ot tak kompensować rosnącej charki dowolnie nisko. Co z tego że dasz cewkę rzędu kilkunastu mH, jak zrobi ci się potężne podbicie na midbasie. I jaki wtedy będziesz miał spadek przy 26hz. Bo NA PEWNO nie -6db. Gdybyś napisał 40hz, nawet 35hz, to bym się nie odezwał - ale 26hz??? Pokaż mi płaską charkę z -6db na 27hz, a pokłonię się w pas.

P.S. Odszukałem coś ciekawego:

Polecam zobaczyć ten post pana Father "ale kuwa spece się trafili" PIO. Tym razem pozostawię bez komentarza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość cybant

(Konto usunięte)

Koledzy nie zauważyli, że mowa jest o podziale na 200hz na przykład - lub dla subwoofera na 100hz zwłaszcza jeśli byłby filtrem niskiego rzędu, który zaczyna działać gdzieś tak cztery razy niżej. Więc punkt odniesienia dla spadku spl na basie przesuwa się w dół.

Z powodu zwarcia akustycznego głośników niskotonowych w OB głośniki muszą mieć "nadwyżkę" poziomu spl względem średniotonowego. Więc albo muszą być odpowiednio i to wielokrotnie efektywniejscze od toru średniotonowego albo dostawać więcej watów na aktywnym zasilaniu basu. To powinny być możliwie wielki głośniki z zapasem wychylenia zdolne przyjmować naprawdę duże moce bo ich membrana będzie "latała" na najwyższych wychyleniach.

Tu nie chodzi o ogólny poziom basu poniżej 200 czy 100 Hz tylko jego mocno opadającą charakterystykę .

Nawet nie trzeba tego mierzyć , wystarczy włączyć test częstotliwości i porównać poziom głośności Bety w desce (lub zmierzyć) przy np 35 Hz i 100 Hz ....różnice będą sięgać kilkunastu db.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wykres pozostawiam bez komentarza , może nie umiem go czytać..;)

Father Pio zapomniał że wątek ma tytuł " prośba w doborze zwrotnicy" .

Dyskusja ma pomóc jak w tytule, ale Ojciec ma chyba syndrom " Miszcza Swiata" lub miał wczoraj zły dzień.

Jeżeli Kolega Pio dysponuje wiedzą ( której wcale nie neguję) to lepiej będzie jak się tą wiedzą podzieli , a nie prawi złośliwości , że wiem lepiej...a wy się nie znacie, bo to jest niekonstruktywne;)

Kolego Christos , to co piszesz to akurat jest oczywiste, poniżej kolejny wykres 2 x Beta + Sonido.

Tutaj widać jaki jest problem ze spadkiem basu poniżej 50 Hz , on tam jest tylko strasznie mało....

simu-13_155690.jpg

No i co wiadomo z wykresu? Zwiększ F filtru dla niskotonowych, obniż spl Sonido na średnich, filtruj Sonido wyżej górnoprzepustowo i masz od razu większy zasięg basu.

Do OB poziom spl na basie musi być wielokrotnie wyższy od pasma średniego.

Głośniki do OB muszą mieć wysokie Qts. Estradowe raczej mają niskie, więc do OB się nie nadają. Ewentualnie można je korygować we wzmacniaczu aktywnego subwoofera.

Poza tym OB wymaga odpowiedniego pomieszczenia i miejsca. Jeśli się takim nie dysponuje to analogiczny zasięg na basie zapewni 7" Usher w 15 litrowej obudowie BR.

Gość cybant

(Konto usunięte)

No i co wiadomo z wykresu? Zwiększ F filtru dla niskotonowych, obniż spl sonido na średnich, futruj go wyżej górnoprzepustowo i masz od razu większy zasięg basu.

Do OB poziom spl na basie musi byc wielokrotnie wyższy od pasma średniego.

Głośniki do OB muszą mieć wysokie Qts. Estradowe raczej mają niskie, więc do OB się nie nadają. Ewentualnie można je korygować we wzmacniaczu aktywnego subwoofera.

Pewnie , można obniżyć efektywność do 75 db pasmo będzie super do 25 Hz.....

Tylko chyba nie o to chodzi....sic.

Wydawało mi się , że Beta jest głośnikiem do zastowań profesjonalnych.

Inna rzecz , że nadmiernie rozbudowane zwrotnice degradują dźwięk jak cholera...

Pojawiają się problemy ze zgodnością fazy itp. już to przerobiłem , dlatego u mnie Sonido gra bez filtracji.

Sztuką jest dopasowanie reszty do szerokopasmowca a nie odwrotnie.....

Gość cybant

(Konto usunięte)

Panowie sprzeczki bez sensu...

Empirycznie mogę stwierdzić po uruchomieniu SB Acoustic 34 - pojawiło się grające 20 Hz .

Tam gdzie wcześniej panowała cisza gra !!!!

Zasilane oczywiście aktywnie tymczasowo słabymi 50 W . Wyżej Beta gra głośniej , ale przy aktywnym nie ma znaczenia.

Proszę takie maleństwo.....

I zdjęcie

post-27208-0-32965000-1391693347_thumb.jpg

Gość cybant

(Konto usunięte)

Dwa STXy 18" proponowane prze Father_PiO prawdopodobnie obsłużyłyby bas jeszcze lepiej.

Może tak , może nie , ale WAF przy 2 dodatkowych 18-stkach...jest niaakceptowalny, a cenowo wychodzi tak samo.

Poza tym zawsze można dorzucić jeszcze 2 szt SB ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Panowie sprzeczki bez sensu...

Empirycznie mogę stwierdzić po uruchomieniu SB Acoustic 34 - pojawiło się grające 20 Hz .

Tam gdzie wcześniej panowała cisza gra !!!!

Zasilane oczywiście aktywnie tymczasowo słabymi 50 W . Wyżej Beta gra głośniej , ale przy aktywnym nie ma znaczenia.

Proszę takie maleństwo.....

Oczywiście jedna Beta idzie out.

I zdjęcie

Chciałem napisać , że jedna Beta idzie out , ale coś zamotałem;)

Może tak , może nie , ale WAF przy 2 dodatkowych 18-stkach...jest niaakceptowalny, a cenowo wychodzi tak samo.

Poza tym zawsze można dorzucić jeszcze 2 szt SB ;)

Przecież ta 18" STX zmieściłaby się do tej kwadratowej ramki po Becie.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Przecież ta 18" STX zmieściłaby się do tej kwadratowej ramki po Becie.

Ten STX ma też opadającą charakterystkę podobnie jak Beta, moim zamierzeniem bylo liniowo zejść jak najniżej bez aktywnej equalizacji.

SB ma bardzo wyrównane pasmo do prawie 20 Hz.

Popatrz na wykres.

http://www.sbacoustics.com/index.php/products/woofers/12-sb34nrx75-6/

Jakbyś go uciął na 30hz, to akurat byś miał płasko. Jednak faktycznie nie każdy wzmacniacz oferuje tak niskie cięcie. Przy 20-30hz i tak "szybkość" gośnika nie ma wielkiego znaczenia. Ważne, że fajnie gra.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Kto mówi o charakterystykach producentów? Na razie tylko Ty.

Cybant: "Wszyskie estradowe głośniki mają poniżej 100 Hz szybko opadającą charakterystykę. Beta 15 gra tak naprawdę od 40 Hz , nie wydaje mi się , żeby taki tani STX miał tak wyrównane pasmo." Nie zapominaj, ze wsadziłęm was do jednego wora, odpowiedź była do obu.

Mówię o poziomach PO filtracji.

To popraw zwrotnicę. Bo ja dzielę nie dość, że wyżej, to wyższym rzędem. A na końcu postu masz charkę pary 18" STXów uciętych drugim rzędem na 200 Hz (tak, to według ciebie jest właśnie magiczny filtr), bez korekcji. Zdziwiony? :-) Dodaję charkę przed filtracją.

Co z tego że dasz cewkę rzędu kilkunastu mH, jak zrobi ci się potężne podbicie na midbasie. (...) Pokaż mi płaską charkę z -6db na 27hz, a pokłonię się w pas.

Jaka cewkę :-) Filtracja jest aktywna :-) Wklej zdjęcie, jak mi się kłaniasz.

Tu nie chodzi o ogólny poziom basu poniżej 200 czy 100 Hz tylko jego mocno opadającą charakterystykę .

Nie ma żadnej opadającej charakterystyki. Wystarczy umiejętnie zrobić filtrację.

wystarczy włączyć test częstotliwości i porównać poziom głośności Bety w desce (lub zmierzyć) przy np 35 Hz i 100 Hz ....różnice będą sięgać kilkunastu db.

Wystarczy wiedzieć, jak działa dipol, umieć to zjawisko zinterpretować i skorygować. Da się. Poczytaj test R909 w "Audio". Zeszli do 25 Hz na parze piętnastek.

Father Pio zapomniał że wątek ma tytuł " prośba w doborze zwrotnicy" .

Dyskusja ma pomóc jak w tytule, ale Ojciec ma chyba syndrom " Miszcza Swiata" lub miał wczoraj zły dzień.

Jeżeli Kolega Pio dysponuje wiedzą ( której wcale nie neguję) to lepiej będzie jak się tą wiedzą podzieli , a nie prawi złośliwości , że wiem lepiej...a wy się nie znacie, bo to jest niekonstruktywne;)

A ty masz za to typowy kompleks polaczka. Uważasz, że jesteś najmądrzejszy na świecie i nie potrafisz się pogodzić z tym, że ktoś może wiedzieć więcej. Cały czas dzielę się wiedzą, ale naprawdę NIE CHCE MI SIĘ być nauczycielem w pierwszej klasie. I przestań przekręcać mój nick. Jak nie umiesz go prawidłowo przepisać, to używaj kopiuj-wklej.

Pewnie , można obniżyć efektywność do 75 db pasmo będzie super do 25 Hz..... Tylko chyba nie o to chodzi....sic.

A mnie chodzi wyłącznie o to, żeby mieć minimum 100 dB krystalicznie czystego i głębokiego basu. Co cię obchodzi, jak to osiągnę :-) Ważne, że to mam.

SB ma bardzo wyrównane pasmo do prawie 20 Hz. Popatrz na wykres.

Teraz piszę bardzo serio: poczytaj, jak różni producenci mierzą swoje głośniki, jakimi metodami, w jakich warunkach, bo naprawdę nie umiesz interpretować tych wykresów.

Gość cybant

(Konto usunięte)

To tak na rozluźnienie atmosfery, taki Open Baffle speaker Hi End ;)

Głośnik specjalnie do odgrody.

http://www.aespeakers.com/drivers.php?driver_id=32

Jezu , tylko nie piszcie , że STX albo Eminence lepszy;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ja bym się obawiał tak dużej dobroci. Troels pisał, że przy tak dużych Qts głośnik przymula.

Głośnik jest zrobiony specjalnie do odgrody cena ok. 400 dolarów , można zawsze spróbować.

Tylko po co jesteś Taki agresywny....nikt nie podważa Twojej wiedzy rozmawiajmy bez wycieczek osobistych i złośliwości , które sam zacząłeś.

Zresztą tak wygląda większość dyskusji na forach - najpierw merytoryczna rozmowa a potem nawalanie sie po głowach kto ma rację.

Bez sensu.....

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Agresywny? A może nie jestem po prostu spedalonym wyznawcą chorych idei wprost z Brukseli? Nie wiem. W dobie powszechnej kastracji może nie być tego widać. Tak tylko daję pod rozwagę stare powiedzenie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Ja bym tam głośnika za $400 nie próbował. Za tyle mam moje 4 18-calowe STXy. Widać jestem biedny, że tak myślę.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Agresywny? A może nie jestem po prostu spedalonym wyznawcą chorych idei wprost z Brukseli? Nie wiem. W dobie powszechnej kastracji może nie być tego widać. Tak tylko daję pod rozwagę stare powiedzenie, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Ja bym tam głośnika za $400 nie próbował. Za tyle mam moje 4 18-calowe STXy. Widać jestem biedny, że tak myślę.

Widzisz akurat w audio nie ma pewnika , że droższe znaczy lepsze, dlatego mam odgrody , a nie np. Dynaudio C 2 które stały już u mnie ,ale ich nie kupiłem...nie ze względu na cenę tylko dźwięk...

Chcę odgrody bo nic tak nie gra jak one ....

Gość Synthax

(Konto usunięte)

No ja właśnie jak pierwszy raz usłyszałem tuby to poczułem, że to jest coś. To były któreś Acoustic Avantgarde. A kolejne olśnienie to Zingali Twenty i wspomniane Ardento :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Chyba tylko tuby konkurują z odgrodami. Mówię o basie.

Tak , słuchałem w Nautiliusie kilka razy Avantgardów i to jest prawda .

Tylko problem z tubami jest taki, że dobre zajmują dużo miejsca i są cholernie drogie.

Wracając do tematu.

Co proponujesz poprawić u mnie :

SB - aktywny osobny wzmacniacz 2 rząd 100 Hz

Beta - 2 rząd 200 Hz

Sonido - soute

Fountek - tylko kondesator 3,3 ( próbowałem inne rozwiązania nie zdały egzaminu)

Gra w tej chwili rewelacyjnie ,ale chętnie posłucham jakiejś rady;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.