Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz multimedialny czy BluRay? ~800zł

rayzor

Rekomendowane odpowiedzi

Gość cycus12

(Konto usunięte)

To porównywał ktoś może obraz z Dune do np. Oppo na plikach? Na zagramanicznych forach czytałem, że obraz z Dune i innych odtwarzaczy sieciowych nie jest jednak tak dobry jak z Oppo,

a zarzucisz jakimś konkretem ? ogólnie dune ma dość ograniczone pole manewru w HTPC jriver z kodeków ponoć wyciska 7 poty ale bez wydajnego GPU nie ma co podchodzić... niestety to tylko przeczytane.

KotSylwester - jak chcesz więcej to uderzaj w iso / m2ts albo BD.

Mam ten sam film w 1080p 11gb i bd 49gb i nie widze różnić ani w dźwięku ani w obrazie...

Wczoraj oglądałem film i zastanawiam sie czy jakość obrazu może być w ogóle lepsza?

To już się dalej nie zastanawiaj - niczego nie dostrzeżesz, tak jak przy prawie 5 krotnej kompresji ! ! !

Skąd Wy się bierzecie z tymi filmami po 49 GB ??? Poproszę o skan BD-Info tego materiału.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Mam ten sam film w 1080p 11gb i bd 49gb i nie widze różnić ani w dźwięku ani w obrazie...

to obejrzyj może jeszcze raz...

Wczoraj oglądałem film i zastanawiam sie czy jakość obrazu może być w ogóle lepsza?

osiągnąłeś perfekcję ! olej temat :)

Pięć stron tematu i żadnych wniosków, jak się spytasz o coś konkretnie to albo zostaniesz wyśmiany, albo nikt ci nie udzieli odpowiedzi.

bo nie ma jednoznacznej odpowiedzi, można się jedynie domyśleć że wszystko "gra" tak samo (co nie jest żadną nowością) większości bebechy ma takie same a płaci się za firmę, plastikowe pudełko i funkcje dodatkowe. No wyjątkiem jest to oppo ale tu jak nie kupisz to się nie przekonasz czy faktycznie jest takie fajne.

Czyli widzę, że albo koledzy mają słabe wyświetlacze, albo problemy ze wzrokiem jak im wszystko tak samo gra. Wałkuje temat bo widzę różnice w obrazie między odtwarzaczem plików telewizora ST60, a blu ray NAD t577 i zakładam, że różne modele blu-ray czy odtwarzacze plików dają różny obraz. Nie znam Dune, ani Oppo stąd moje pytania.

Wałkuje temat bo widzę różnice w obrazie między odtwarzaczem plików telewizora ST60, a blu ray NAD t577

Jak już zauważyłeś, to marnujesz czas i nerwy ... Zmarnuj 20 pln. na to, aby naocznie przekonać się o

ew. różnicach. Tyle będzie Cię kosztowało odesłanie towaru do sklepu internetowego, a wrażenia bezcenne...

Szukanie odpowiedzi wśród ludzi preferujących dongle lub mierne playery niczego dobrego Ci nie przyniesie.

Nie upodabniaj się do nich i nie porównuj playera z TV do takiego zewnętrznego, bo to totalna porażka metodologii.

Co do jakości to jak się weźmie jakiś testowy materiał to na pewno można uzyskać na lepszym sprzęcie zauważalnie lepszy obraz. Oglądałem ostatnio na YT filmy w 4K - takie różne "pokazowe" a to ujęcia miast a to zabytków. I ciekawostka wyglądały na niesamowicie szczegółowe ale przecież ja je oglądałem na wyświetlaczy Full HD a nie 4K... Na pewno taki Avatar czy inny całkowicie cyfrowo robiony film będzie zauważalnie lepszy na lepszym sprzęcie ale czy "normalny" film też? Mam na myśli normalne codzienne oglądanie filmów a nie oglądanie materiałów dla sprawdzenia możliwości. Fajnie by było jakby tak było i pewnie będzie ale jak na razie mam wrażenie że mam bardzo dobry obraz... ale mimo mojego sceptycyzmu po wczorajszym seansie nadal mam nadzieję że nie mam racji i zrobię WOW jak będę testował czy kupię nowy sprzęt :) Podsyłam media info pliku MKV i M2ts (49GB zawiera cały katalog - mój błąd - sam film to tylko 26,7GB)

Czy to nadal skompresowany plik? Szczerze mówiąc nie znam się na tym, Bodex, jak możesz to napisz kilka słów w tej kwestii.

Cycus12 - nie mówię że perfekcję. Domyślam się że jak zobaczę lepszą jakość to zrobię WOW, ale nie mając porównania odnoszę wrażenie że jest GIT.essewissa - też chciałbym wiedzieć co przetestować, żeby zrobić duże WOW i mieć jeszcze większą radochę z oglądania !

Coś plik się nie załącza.... Bodex, wysyłam Ci na PW, prośba o komentarz tutaj w kwestii parametrów tych plików</p>

Ja mam fajny TV i chciałbym z niego wycisnąć max mozliwości. Żeby było śmieszniej to na plikach wewnętrzny odtwarzacz TV daje lepszy obraz niż pliki z odtwarzacza blu ray, problem jest z płynnością obrazu bo jest duży judder, można to obejść przez regulację IFC, ale obraz robi się nienaturalnie teatralny. Myślałem, że ktoś ma doświadczenie z obrazem, tzn. jak wygląda przepuszczony przez procesory Marvell (Oppo 93/95, Ca 651/751 , Philips 9600, Pioneer), ABT (Denon, Marantz, nowe Oppo 103/105) czy P4 Panasonica, ale raczej się nie dowiem.

Ja mam fajny TV i chciałbym z niego wycisnąć max mozliwości. Żeby było śmieszniej to na plikach wewnętrzny odtwarzacz TV daje lepszy obraz niż pliki z odtwarzacza blu ray, problem jest z płynnością obrazu bo jest duży judder, można to obejść przez regulację IFC, ale obraz robi się nienaturalnie teatralny. Myślałem, że ktoś ma doświadczenie z obrazem, tzn. jak wygląda przepuszczony przez procesory Marvell (Oppo 93/95, Ca 651/751 , Philips 9600, Pioneer), ABT (Denon, Marantz, nowe Oppo 103/105) czy P4 Panasonica, ale raczej się nie dowiem.

Nie będzie widać żadnych różnic, poza tymi, które mają magicznie poprawiać jakość materiału bawiąc się nasyceniem i kontrastem. Trochę jak w dawnych czasach materiały odwracalne Kodaka miały bardziej wysyconą zieleń i delikatny ciepły odcień co powodowało, że zdjęcia wydawały się ładniejsze niż np. na zimnym Fuji. Tutaj jest dokładnie ta sama sytuacja, różni producenci prześcigają się w pisaniu filtrów i algorytmów, które mają optycznie być zgrane z psychologią widzenia obrazów przez człowieka.

Ludzkie oko i mózg lepiej reagują na ciepłe kolory, wysycona zieleń jest o wiele przyjemniejsza niż przygaszona, pomimo, że w przyrodzie jest odwrotnie. Przypomnę też, że filmy które dziś są robione w całości w 1080p mają dodawane filtry ziarna, żeby obraz nie był zbyt doskonały, bo taki wcale nie jest pożądany przez widzów.

Co więcej TV z opcjami THX również zmieniają nasycenie, jasność i kontrast, więc źródło obrazu ma średnie znaczenie. Na dziś najlepiej skupić się na urządzeniu maksymalnie elastycznym, gdzie nie okaże się za 6 m-cy, że producent co prawda mógłby dodać obsługę 4K, ale zamiast tego woli wypuścić nowe pudełko, z nowym numerem katalogowym i ponownie skasować za to samo.

Mikro platformy HTPC mają tę zaletę właśnie.

nom i czemu wszyscy videofile, kótym zależy na jakości obrazu kupują Oppo kiedy mogliby zaoszczędzić i kupić jakiegoś Samsunga czy Panasa za 200zł.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

macpiciu, nie chcę nikogo atakować, mam szczere pytanie: Po co kupować HTPC skoro każdy ma w domu PC lub laptopa?

on pisze ogólnie, nie tylko do Ciebie.

BTW: co prawda prawo zabrania takich manewrów ale jak zasugerował "BoDeX" (który chyba zapomniał że jest częścią społeczności którą obraża) może warto wydać te 20 złociszy i napisać potem coś na forum.

Panowie - rozumiem, że wszystkim zależy na jakości bez kompromisów, więc jakakolwiek dyskusja o donglach do

rasowego HD nie ma najmniejszego sensu. Po drugie - żaden film na płycie nie może mieć 49GB, chociażby z

tego powodu, że nie ma takich płyt :) 50 000 000 000 bajtów to nie jest 50GB !!! Jeśli kolega nie widzi różnicy

pomiędzy mkv 11 GB a oryginałem 26 GB, to tym bardziej nie zobaczy żadnej różnicy pomiędzy regular-BD,

a jakimś wypasionym i drogim playerem. Granie z playera w TV to oczywiście tylko jakaś proteza, bo tak na to

trzeba patrzeć. Kto lubi krążki kupuje BD, a ci co lubią grać z NAS-a i HDD także mają duży wybór. I nie rozpisujcie

się o jakiś RMVB czy DIVX-ach z pytaniem który player to lepiej zagra. Chcesz mieć dobrze, zadbaj o jakość materiału !!!

... co prawda prawo zabrania takich manewrów ale jak zasugerował "BoDeX" (który chyba zapomniał że jest częścią społeczności którą obraża)

Mógłbyś rozwinąć to o "prawie" jak i o "obrażaniu" ?

Jedyne co chętnie obrażam, to bezdenną głupotę, ale jeśli komuś się dostało rykoszetem, to chociaż to wskaż.

nom i czemu wszyscy videofile, kótym zależy na jakości obrazu kupują Oppo kiedy mogliby zaoszczędzić i kupić jakiegoś Samsunga czy Panasa za 200zł.

Z tego samego powodu, dla którego kupują takie kable np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

macpiciu, nie chcę nikogo atakować, mam szczere pytanie: Po co kupować HTPC skoro każdy ma w domu PC lub laptopa?

Nie zgodzę się, ja nie mam, mój służbowy sprzęt większość czasu leży w biurze. Po drugie nawet jeżeli jest w domu to dlatego, że muszę z niego skorzystać, co się kłóci z ideą oglądania filmów np. przez dzieciaki w tym samym czasie.

Cycus12, wiem że nie bezpośrednio do mnie, natomiast ja zadałem pytanie bezpośrednio do macpiciu.

Bodex, podesłałem Ci dane tych plików (jak prosiłeś) - teraz moja prośba o komentarz po zapoznaniu się.

Jeżeli w mediainfo tych plików widzisz jakieś znaczące różnice to może właśnie jest sens zmienić odtwarzacz bo mój laptop nie daje rady i oba te pliki puszcza w tej złej jakości?

Skoro ja nie widzę różnicy na ekranie to powodem właśnie są jakieś "wady" mojego systemu i może właśnie jakiś dobry sprzęt sprawi że będzie dobrze?

A z drugiej strony jak uważasz że sprzęt mam dobry a powinienem zobaczyć różnicę a jej nie widzę... tzn. że chyba jest nikła, skoro w sumie 4 osoby oglądały ze mną na zmianę oba pliki - te same sceny - i nie widziały różnicy? Albo wszyscy mamy tą samę wadę wzroku :)

Natomiast w swoim poście mieszasz mnie i moje opinie o tych plikach z kimś kto ogląda na TV - ja oglądam z projektora.

Chętnie kupię płytę BD z tym filmem i porównam do obu plików: MKV 11GB i M2TS - 26GB.

Tylko w czym ją odtworzyć żeby było miarodajne? Z laptopowego czytnika BD? Czy....? Na zdrowy rozum konieczne jest puszczenie filmu w 3 wersjach z tego samego źródła. Pozbyłem się PS3 więc nie mam stacjonarnego BD na dzień dzisiejszy.

Zresztą wydaję mi się że meritum sprawy to czym odtworzyć MKV czy M2TS żeby jakość była najlepsza a nie żeby z nich zrezygnować. Jak już się znajdzie odpowiedź co daje najlepszą jakość obrazu (i dźwięku) to wtedy można to porównać do np. odtwarzania z płyty Bluray.

Cycus12 - no jak ktoś ogląda kilka filmów rocznie to chyba dyskutuje dla sportu :)

podesłałem Ci dane tych plików - teraz moja prośba o komentarz po zapoznaniu się.

A co tutaj komentować ?

26 GB m2ts wyciągnięty z BD vs. 11 GB MKV zrobiony z tego m2ts-a. Na ekranie nie widzisz różnicy.

Jeśli nie ufasz programowi i karcie z laptopa, to odpalenie tego z BD mającego takie możliwości da Ci odpowiedź.

Oczywiście nie na 32" a na czymś co świeci ~ 90" .

To już się dalej nie zastanawiaj - niczego nie dostrzeżesz, tak jak przy prawie 5 krotnej kompresji ! ! !

Skąd Wy się bierzecie z tymi filmami po 49 GB ??? Poproszę o skan BD-Info tego materiału.

Odnośnie płyt BR o dużej pojemności: posiadam AVATARA 3D na 1 płycie, którego dostałem jak kupowałem plazme panasonica 50vt20 gratis. Na opakowaniu jest napisane: MVC@320MBPS, 50GB Dual Layer, 2009/Color/162 Mins. Aspect Ratio 1,78:1 . Więc takie płyty są.

Bodex - przecież ja mam projektor... Pamiętasz mówiłeś mi o borderach.

Jak to co komentować - po coś chciałeś te dane, ale widzę że chyba nie znalazłeś w nich nic ciekawego skoro nie komentujesz.

Co to znaczy nie ufam? Czy sugerujesz że odtwarzacz BD da mi lepszą jakość? Jeżeli znowu nie zobaczę różnicy tzn. że mam bardzo komputer czy...?

50GB Dual Layer - więc takie płyty są.

Tak, są , ale tylko w Twojej wyobraźni. :) No i w marketingowym uproszczeniu.

Płyta BD-DL posiada pojemność 50 000 000 000 bajtów, a to jakby nie patrząc = 46.5 GB

Stąd moja chęć zobaczenia BDInfo materiału 49GB (który jednak okazał się 26GB )

Widzę że brak argumentów zastępujesz osobistymi wycieczkami. Trzymaj poziom. Przemyśl jeszcze raz swoją wypowiedź.

dwd%20-r.jpgNadal nie widzę komentarza odnośnie danych o plikach, o które prosiłeś. Czym one się różnią?

Jaki brak argumentów ? Jakie wycieczki ?

Nie rozumiecie pojęcia 1GB , to wam tłumaczę ... trzymaj więc poziom i przyznaj się, że to dla Ciebie nowośc, to nie wstyd.

Twoje pliki już skomentowałem - czego oczekujesz więcej ?

A ta fotka czego ma dowodzić ? 4.7 miliarda bajtów, to nie 4.7 GB ( mnożnik 1024 jak widzę jest Ci obcy )

Kolego, Ty nie rozumiesz o płytach DVD się zwyczajowo mówi że mają 4,7 GB, tak jak o Pendrive-ach że mają 32GB tak jak o dyskach że mają 1TB a o licznie Pi że ma 3,14 chociaż tak nie jest.

Ale jak rozumiem Ty nie mówisz o płytach DVD że mają 4,7GB o dyskach dwardych że mają 1TB a liczbę Pi podajesz do milionowego miejsca po przecinku bo jesteś Pan dokładny.

Moje pliki skomentowałeś tylko na podstawie danych że jeden ma 11GB a drugi 26GB a chciałeś dane dokładne, więc czekam na komentarz i popis wiedzy na podstawie danych dokładnych z pliku, który Ci wysłałem.

ale fajne, rzeczowe argumenty padają na zadane w temacie pytanie:)

nikt nic nie widział i niczego nie używał oprócz kompa, ale z góry wiadomo, że inne odtwarzacze nie mogą grać. Ewentualnie jesteśmy jełopami bo mamy złe pliki.

Gość cycus12

(Konto usunięte)

Mógłbyś rozwinąć to o "prawie" jak i o "obrażaniu" ?

prawo zabrania kupowania sprzętu do testów i potem jego oddawania. Tylko że nikt tego nie zweryfikuje.

Cycus12 - no jak ktoś ogląda kilka filmów rocznie to chyba dyskutuje dla sportu :)

chodziło o to że niewiele jest produkcji dla których warto się tak wysilać, dla mnie miałbyś super rok filmów si fi.. zamiast tego jest jeden wielki kibel.

Kolego, Ty nie rozumiesz o płytach DVD się zwyczajowo mówi że mają 4,7 GB, tak jak o Pendrive-ach że mają 32GB tak jak o dyskach że mają 1TB a o licznie Pi że ma 3,14 chociaż tak nie jest.

Ale jak rozumiem Ty nie mówisz o płytach DVD że mają 4,7GB o dyskach dwardych że mają 1TB a liczbę Pi podajesz do milionowego miejsca po przecinku bo jesteś Pan dokładny.

to nie ma nic wspólnego ze zwyczajami i obrzędami.

Nie zgodzę się, ja nie mam, mój służbowy sprzęt większość czasu leży w biurze. Po drugie nawet jeżeli jest w domu to dlatego, że muszę z niego skorzystać, co się kłóci z ideą oglądania filmów np. przez dzieciaki w tym samym czasie.

i bardzo słusznie..

ale fajne, rzeczowe argumenty padają na zadane w temacie pytanie:)

no już gimnazjum, w liceum będzie o BD 128GB.,

nikt nic nie widział i niczego nie używał oprócz kompa, ale z góry wiadomo, że inne odtwarzacze nie mogą grać. Ewentualnie jesteśmy jełopami bo mamy złe pliki.

ten kto jest na wyższym poziomie wtajemniczenia raczej Ci tutaj nic nie napisze. Z resztą sam wiesz jak jest na forum.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.