Skocz do zawartości
IGNORED

Xindak MT-3 - jakie głośniki do tej lampy?

lete

Rekomendowane odpowiedzi

Pomieszczenie nie jest duże (20 m kw.), dosyć mocno zagracone. Rozstaw głośników to ok 2,5-3m - wykluczam wszelakie wielkie skrzynie z szerokopasmowcami (brak miejsca).

Muzyka wszelaka, z naciskiem na jazz, kameralną, trochę filmowej, klasyki, nieco rocka.

Budżet: max. 4.000 (mogą być używane).

Jeśli nie zależy Ci na przepastnym basie, to szczerze mogę polecić ProAc Studio 100 lub ProAc Tablette 50 albo najlepiej ProAc Tablette 50 Signature

Nieźle z lampami EL-34b grały mi kiedyś Audio physic Tempo 2 takie jak teraz masz na Alle za 3800zł. Mógłbyś przećwiczyć

Jednak w moim pomieszczeniu każdy z tych ProAców powyżej grał bardziej szczegółowo i przestrzenniej.

Najbardziej zależy mi na "zmaterializowaniu" się dźwięku barwowo oraz przestrzennie, tj. uzyskaniu jak najlepszej prezentacji np. w przypadku wokalistyki (bez gry "zza ściany" lub z wycofaną średnicą).

Myślę że powinieneś posłuchać tych Tablette. Gabaryty tych maleństw sprawiają że naprawdę przy wielu płytach dzieją się cuda jeśli chodzi o to materializowanie się dźwięku. W połączeniu z EL34b którą posiadasz wokale będą piękne z ProAc. Ja już mam z kolei trzecie graty tej marki i za każdym razem jest pięknie. Koniecznie odsłuchaj jedne z ww Proaców. Jeśli uda Ci się upolować polecam również te które mam obecnie czyli Response 1SC. na pewno zmieścisz się w budżecie, ale u nas trudno w Polsce wyhaczyć je (choć czasem bywają z SH). Dużo jest na e-buy, ale ceny czasem minimalnie ponad Twój założony budżet. Dodam że szczególnie te małe kolumny typu Tablette 50 oraz Tablette 50 Signature jak i Response 1SC znikają doskonale w pokoju.

pozdrawiam

Spróbowałbym na Twoim miejscu odsłuchać Dali Ikon6 mk2.

Używany egzemplarz można spokojnie trafić w tej cenie.

W pomieszczeniu 20m będą się bardzo dobrze czuły a dzięki

swojemu charakterowi oraz dość wysokiej skuteczności powinny

się zgrać z MT-3.

Używałem ich przez pewien czas ze swoją lampą i było naprawdę wporządku,

niezła podstawa basowa,przyjemnie nasycony środek oraz detaliczna góra dająca

niezłą przestrzeń.

Również na dynamikę nie było co narzekać.

Jakbyś był zainteresowany krótka lektura

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potwierdzam to co mówi kolega. Dali Ikon z wstęgowcami mogę tez spokojnie się nadać. Jeśli chodzi jednak o bas który mi się w nich bardzo podobał, to raczej przyrównałbym go z basem z głośników podstawkowych. O dziwo przynajmniej tam gdzie go słuchałem był jak na swoje gabaryty raczej mały, ale za to szybki. Dla mnie akurat to była zaleta. Spokojnie można Dali również przećwiczyć. Do EL-34b powinny również pasować.

Proponuję odsłuch Dali Ikon 6 MK2, to bardzo dobry partner do MT-3, ewentualnie Epos Elan30 (niestety trochę ponad budzet).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

lete,

na Twoim miejscu zastanowiłbym się poważnie nad projektem DIY hurricane:)

Nie bardzo mam teraz czas na DIY :)

Myślałem też o szerokopasmowcach Xindaka, ale takie "krzesła" nie wejdą mi do pokoju (za duże "optycznie" na ścianie 4,5m).

Proponuję odsłuch Dali Ikon 6 MK2, to bardzo dobry partner do MT-3, ewentualnie Epos Elan30 (niestety trochę ponad budzet).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą.

Dali Ikon 6Mk2 mają 6ohm i tylko 87db - może Xindak nie dać rady... Szukam raczej minimum 90db i okolice 8ohm ;)

Z palcem w dupie to nie byłbym taki pewny, xindaczek lete gral z moimi dynkami 6ohm 87dB i wszystko było bardzo fajne poza basem. Nieszczególnie dawał sobie radę.

Tubowy xindak - doskonały pomysł.

Z palcem w dupie to nie byłbym taki pewny, xindaczek lete gral z moimi dynkami 6ohm 87dB i wszystko było bardzo fajne poza basem. Nieszczególnie dawał sobie radę.

Tubowy xindak - doskonały pomysł.

Ewentualnie Harpia 300B mini - dedykowane pod lampę i można wyrwać w cenie ok. 5k. Tyle, że nie ma chyba zbyt wielu użytkowników, którzy mogą coś o tych podłogowcach powiedzieć?

Też ciekawy pomysł. W harpiach jest ten głośnik:

Ukryta Zawartość

Jedno jest pewne, jeżeli chcesz wyciągnąć to co najlepsze z xindaczka to musisz poszukać konstrukcji o wysokiej skuteczności i 8 ohmach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem, ale kupiłem ;) W piątek będą u mnie grały Harpia Acoustics Nicolo 300B mini. Zobaczymy, jak się sprawią. Postaram się wrażenia opisać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.