Skocz do zawartości
IGNORED

stopy antywibracyjne

lubelak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nosze się z zamiarem wyposażenia mojego thorensa w takowe diwajsy. I stad moje pytanie czy ktoś miał z tym do czynienia, czy poprawa jakości dźwięku w sprzęcie na poziomie 10 tys zł będzie na tyle odczuwalna że warto takowe ustrojstwo zakupić i wreszcie jakie są najlepsze w stosunku jakość/ cena..

Piękne sa rogozy bw40mkII... i wydaje sie że przemawiają do mnie recenzje ale czy warto wydać 400zł na sam gramofon?

Jeśli już gramofon to przydałoby sie je zakupić również na kolumny, preamp i wzmacniacz a z tej zabawy zrobi się całkiem solidny wydatek... może lepiej te pieniądze zainwestować w lepszą wkładkę czy nową lampę zamiast tych rogozów? a kupić np coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

będę wdzięczny za pomoc. pzdr

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/108991-stopy-antywibracyjne/

O tak„skutkuje niewiarygodną poprawą jego brzmienia” to zapytaj sprzedawcy dlaczego sprzedaje ?

Masz za dużo kasy to przelej mi na konto :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Akurat gramofon jest najbardziej podatny na wibracje więc to od niego powinno się izolowanie zacząć. Ne wiem czy samymi stopkami, raczej chyba całymi podstawami antywibracyjnymi.Rogoz -zdaje się- wypożycza swoje wynalazki

• Redaktorzy

Ja zrobiłem sobie blat na obydwa gramofony. MDF lakierowany na czarny połysk. 22kg masy. Wsparłem go na trzech wibroizolatorach z miękkiej gumy. Sławek, przyjedziesz to zobaczysz co wymyśliłem ;) Lepsze to niż ta pierniczona szyba (szkło hartowane) - oryginalne wyposażenie stolika.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Do napędów z miękkim zawieszeniem nie stosuje się takich rzeczy. Do sztywnych tak, ale trochę innego typu.

Jeśli to jeden ze starszych Thorensów to:

- kup w sklepie 3/4 kpl. nóżek regulowanych do kolumn

- nawierć 3/4 otwory pod gniazda w dolnej płycie

- wypoziomuj

- gotowe.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Izolatory nie mają większego znaczenia jeśli to na czym jest postawiony gramofon wzbudza tylko drgania. Postaw wpierw go na ziemi, sprawdzisz ile poprawia/pogarsza stolik - to będzie najważniejsze.

A teraz tak: wszelkie granity i inne katafalki jako balast. a nie podstawy pod gramofon, to samo szyby. W temacie izolatorów zapomnij o kolcach, nóżkach i innym szajsie. Kup 4 piłki do squasha z dwoma żółtymi kropkami - wydasz 40zł zamiast 300 na vibrocośtam. Wyfrezuj w podstawie albo postaw to we frezach między dwiema miękkimi deskami. Jeszcze lepsze są sprężyny ale tu trzeba z głową: w środek wstaw izolatory olejowe, lub powietrzne zakończone śrubą, dookoła nich wspomniane sprężyny w dowolnym mocowaniu, Dokręcając do podstawy śrubę na izolatorze będziesz regulował naciąg sprężyny, dzięki czemu zachowasz możliwość poziomowania bez durnych kolców, będzie też pewność że drgania nie przejdą po drucie. Działa to lepiej od drogich platform antywibracyjnych i było od dziesiątek lat stosowane w gramofonach tylko teraz se jakieś podstawki/kolce/nóżki powymyślali.

Pamiętaj że izolatory przeciążone lub niedociążone w dużym stopniu tracą swoje właściwości. Powodzenia. ps i bez reklam allegro prosze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.