Skocz do zawartości
IGNORED

TjUNING Yaqin MS-20L Modyfikacje

DcD_1290

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych kolegów.:)

Chciałbym się podjąć modyfikacjom janka, nie chodzi mi tutaj o samą wymianę lamp lecz o gruntowne jego przerobienie jeśli jest oczywiście taka potrzeba, fajnie by było gdyby takiej nie było oprócz paru kondów, rezystorów czy to kabelków:)

Pytanie do Was, Czy ktoś miał z nim w ten sposób do czynienia? Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś taki się znalazł:)

https://www.audiostereo.pl/topic/109104-tjuning-yaqin-ms-20l-modyfikacje/
  • Moderatorzy

W kazdym Yaqinie do wymiany sâ kondy miédzystopniowe, potencjometr (jesli nie trzeszczy to zacznie) okablowanie wewnétrzne i luty oraz zrobienie/wydluzenie opózniania anodowego. Trudno poradzic cos wiecej nie majac schematu. Wklej chociaz zdjecie pcb po odkrecenu pokrywy. Pozdrowienia.

-----------------

W kazdym Yaqinie do wymiany sâ kondy miédzystopniowe, potencjometr (jesli nie trzeszczy to zacznie) okablowanie wewnétrzne i luty oraz zrobienie/wydluzenie opózniania anodowego. Trudno poradzic cos wiecej nie majac schematu. Wklej chociaz zdjecie pcb po odkrecenu pokrywy. Pozdrowienia.

Jutro wkleje fotki, nie mam aparatu przy sobie:)

gdzie zamieszkujesz ,moze moglbym cos pomóc?

Tad

Okolice Myszków Zawiercie ale znając życie to pewnie daleko:)

Jutro wkleje fotki, nie mam aparatu przy sobie:)

Okolice Myszków Zawiercie ale znając życie to pewnie daleko:)

Oj, daleko Wa-wa,

jakie masz preferencje co do brzmienia ? czego oczekujesz po modyfikacji ?

Mialem ML10 i 20,

Pisz na PW jak Ci wygodnie,

Pozdrawiam,

Tad

Oj, daleko Wa-wa,

Mialem ML10 i 20,

Pisz na PW jak Ci wygodnie,

Pozdrawiam,

Tad

Witam

Proszę nie na PW , ale na forum , wszyscy zainteresowani są ciekawi modyfikacji 20l

Pozdrawiam

Zamieszczam fotke "bebechów" yaqina

Dzięki pewnemu koledze z forum ostatecznie zdecydowałem się na na lampy mocy el34 tungsol i sterujące EF95 General Electric. Po tej wymianie czeka mnie wymiana kondensatorów ale to na końcu aby obrać kierunek po wygrzaniu lampek. Natomiast nie wiem skąd załatwić ten potencjometr. Wiem że ma być 2x50k Alpsa zdalnie sterowany i o odpowiednich wymiarach. Nigdzie nie mogę go namierzyć. Może ktoś wie?:) Czy jest sens wymieniać okablowanie na tanie Procab ls25?

zrobienie/wydluzenie opózniania anodowego

Na czym to polega? Co trzeba wymienić/dodać i na jakie wartości aby ten czas wydłużyć?

hmm.. z pewnością nie lubie schowanych wokali, fajnie by bylo jak by średnica byla

wręcz dogrzana i taka obecna, może być w poblizu lini kolumn lub daleko

za nią ale na pewno nie schowana. Przestrzenność musi być na dobrym poziomie. Jeśli chodzi o bas, to mogę poświęć

bas na rzecz góry pasma, bo po prostu na niskich częstotliwościach nie

zalezy mi tak jak na tych wyższych:) basik nie musi być jakiś kontrolowany

czy punktualny czy też wypełniony, nie mam takich wymagań dla tego pasma, ale

wyższe rejestry w miarę możliwe jak najlepsze, po to przecież kupiłem lampę:) To tak w skrócie

Obecnie janek brzmi jak dla mnie jak.. "plastikowa wieża"?:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Aby zmienic opoznoenie, nalezy zwirkszyc pojemnosc jednego elektrolita, przy przekazniku. Byc moze to bedzie c113 lub ktorys obok. Bez schematu nie mam pewnosci. Procab to kabel glosnikowy, jego mozesz wymienic tez, tzn. Od traf do gniazd masz 10cm kabla, wiec nie jest to tak wazne jak wymiana prawie 0,5m sygnalowego lecacego przez caly wzmacniacz pod zarzacymi sie lampami. Z tanich masz chociazby gotham gac2. Roznice po wymianie powinny byc takie same jak po wymianie interkonekt, ale zmniejszy sie tez brumienie. Popraw okablowanie zarzenia tez, tu wystatczy kazdy kabel byle by mial solidna izolacje i byl porzadnie skrecony. Potencjetr alps to koszt okolo 90 zl do dostania tyle ze ma o 0,5 cm dluzsza oske wiec trzeba przyciac albo galka bedzie troche sterczec. Podesle Ci linka za 4 dni jak wroce z wyjazdu i bede mial dostep do swojego PC. Wysle Ci tez schemat ms34d, mozliwe ze koncowka mocy i selektor sa takie same, a wieksze roznice beda tylko w przedwzmacniaczu. Pozdrowienia

-----------------

• Moderatorzy

Tu masz namiar na potencjometr: ALPS PM RK16812MG0AQ 50KAX2

Ukryta Zawartość

Pamiętaj, że przelutowanie go to nie taka prosta sprawa, jeśli nie masz odsysacza i odrobiny wprawy możesz przepalić ścieżki. W ogóle sprawdź, czy na tej płytce na której jest potencjometr nie ma dodatkowych kondensatorów (nie uwzględnionych w schemacie) w torze sygnału. U mnie były 1uF i jakość jest tak samo ważna jak np. kondensatora na wyjściu w CD czyli zazwyczaj zmiana jest słyszalna od razu. Najlepiej to w ogóle byłoby się go pozbyć... W załączniku schemat do ms34D może się przyda.

P.S. Na schemacie, w lewym dolnym rogu masz nieopisany kondensator 100uF/25V to właśnie on odpowiada za długość opóźnienia anodowego. Czyli po uruchomieniu wzmacniacza świeci się czerwona dioda przez np. 10 sekund i słychać "pstryk" i zapala się dioda zielona i załączane jest anodowe. Jeśli zwiększysz ten kondensator, np. do 560uF czas wzrośnie ok 5 razy - w ten sposób możesz ustawić opóźnienie według własnych preferencji. U siebie ustawiałem na 2 minuty. Pozdrowienia,

post-31012-0-68937600-1391385285_thumb.jpg

post-31012-0-37432700-1391385288_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

• Moderatorzy

Plastik dziękuje Ci za sugestie a zwłaszcza za tego linka:)

a jakie kondy polecacie?:)

Kondy polecamy wymieniać na końcu ;-) Bo to najłatwiejsza sprawa i w ten sposób możesz dostroić dźwięk, a dostraja się na końcu jak już wiadomo jakie zmiany wprowadziły inne modyfikacje. Z drugiej strony wymieniając Kondy możesz w 10 minut słyszalnie poprawić brzmienie. Dla tego polecałbym Ci kupić coś taniego, na początek, tak by nie było żalu tego wymienić, gdy inne modyfikację będą już skończone. W ms34d są 4 kondy w sygnale audio plus dwa przed potencjometrem.

U Ciebie będzie to chyba 6 kondów, a to już odczuwalne koszty. Z tanich, a dobrych to polecam ruskie K40y-9, 10-20zł szt. Bardzo dobry w tym miejscu by był Jantzen Audio Silver/Gold ale to koszt 100-150zł już. Możesz spróbować Jantzen Audio Silver, są 3 razy tańsze. Czerwone Jantzeny wg. mnie nie nadają się w tym miejscu, tzn. bardziej opłaca się dołożyć dychę do srebrnych. Mundorfy białe nigdy nie próbowałem w tym miejscu, ale przyjęło się, że są lepsze w zwrotnicy, więc uwierzyłem i sam już nie sprawdzałem. Pozdrowienia.

-----------------

Kondy polecamy wymieniać na końcu ;-) Bo to najłatwiejsza sprawa i w ten sposób możesz dostroić dźwięk, a dostraja się na końcu jak już wiadomo jakie zmiany wprowadziły inne modyfikacje. Z drugiej strony wymieniając Kondy możesz w 10 minut słyszalnie poprawić brzmienie. Dla tego polecałbym Ci kupić coś taniego, na początek, tak by nie było żalu tego wymienić, gdy inne modyfikację będą już skończone. W ms34d są 4 kondy w sygnale audio plus dwa przed potencjometrem.

U Ciebie będzie to chyba 6 kondów, a to już odczuwalne koszty. Z tanich, a dobrych to polecam ruskie K40y-9, 10-20zł szt. Bardzo dobry w tym miejscu by był Jantzen Audio Silver/Gold ale to koszt 100-150zł już. Możesz spróbować Jantzen Audio Silver, są 3 razy tańsze. Czerwone Jantzeny wg. mnie nie nadają się w tym miejscu, tzn. bardziej opłaca się dołożyć dychę do srebrnych. Mundorfy białe nigdy nie próbowałem w tym miejscu, ale przyjęło się, że są lepsze w zwrotnicy, więc uwierzyłem i sam już nie sprawdzałem. Pozdrowienia.

lampy mam już tungsole el34 sterujące EF95 General electric. Czekam na potencjometr. Wstępnie zaklepałem kondy czerwone jantzen superior 4 x 0.22uF / 2 x 0.47uF. Właśnie kolega porównywał te kondy w tym wzmacniaczu z różnymi i w tym ruskie pio i wdg niego to właśnie czerwone najlepiej zagrały.. A mógłbyś mi tak przybliżyć jakie są różnice w brzmieniu pomiędzy czerwonymi jantzenami a k40?

• Moderatorzy

lampy mam już tungsole el34 sterujące EF95 General electric. Czekam na potencjometr. Wstępnie zaklepałem kondy czerwone jantzen superior 4 x 0.22uF / 2 x 0.47uF. Właśnie kolega porównywał te kondy w tym wzmacniaczu z różnymi i w tym ruskie pio i wdg niego to właśnie czerwone najlepiej zagrały.. A mógłbyś mi tak przybliżyć jakie są różnice w brzmieniu pomiędzy czerwonymi jantzenami a k40?

Czerwone będą lepsze od K40 pod każdym względem.K40 są słabe ale mają swoje zalety: są bardzo tanie i dają wyraźny progres w stosunku do stockowych kondów czy najtańszych jantzenów czarnych i niebieskich. Czerwone J bardzo lubię, dobrze się sprawdzają i w zwrotnicy i na wyjściu DACa, a także jako sprzęgające, sam z resztą takie wsadziłem u siebie. Ale bezpośrednio porównywałem je w moim wzmacniaczu z Jantzenami Silver (i choć nie lubię srebra w przewodach itp.) zagrały lepiej od czerwonych. Więc patrząc na różnicę w cenie ok 10zł między czerwonym, a silver, teraz brałbym te drugie. Tylko pamiętaj, że wszystko co piszę odnosi się do ms34d, jeżeli ktoś słuchał czerwonych na ms20l i zagrały lepiej, to jego opinia jest bardziej wartościowa. Pozdrowienia.

-----------------

K40 to "muły" Jantzen Zcap zdecydowanie godny polecenia.

Pozdro,

Tad

a co powiecie o k75-10? jak się spisują w lampowcu a jak w torze tweetera? Posiadam takie w lampucerze na 6n6p i porównuje je z czerwonymi janztenami, i powiem szczerze że jak dla mnie, ileś razy tańsze ruskie się obroniły, jantzen gdzieś nie może mnie przekonać do siebie;/

• Moderatorzy

Między k75-10 a k40 nie spodziewał bym się spektakularnych różnic. Ale spróbować nie zaszkodzi, bo nie da się defintywnie stwierdzić który kond jest lepszy - dużo tu zależy od zgrania.

-----------------

• 3 tygodnie później...

Po długiej przerwie, witam ponownie:)

Kondensatory już siedzą w wzmacniaczu. Są to oczywiście czerwone jantzeny, ale kupiłem tylko te 4 najważniejsze sztuki. Nawet bez ich wygrzewania po pierwszym włączeniu janka w stosunku do oryginału zagrał i tak pod każdym względem lepiej. Teraz mają za sobą ok 100godzin grania i się podoba.:)

Kupiłem również nowego alpsa od pewnego kolegi z forum. Okazało się że po wlutowaniu, gra tylko jedna strona. Okazało się że przy potencjometrze nie ma napięcia wychodzącego na jednej kostce. Czyli wychodzi na to iż to lipny alps;/

Ale od sprzedającego dostałem taką informacje odnośnie potencjometru, możliwe to?:

">Kiedyś zakupilem potencjometr do mojego roksana, wlutowalem do ukladu

> i okazalo sie ze dzaiala tylko jeden kanal i to na stalej glosnosci.

> Rozwiązania sa dwa, albo pokombinowac z zamiana nozek w ścieżce albo

> wymienic dokładnie na taki ktory zaleca producent. Generalnie np alps

> dla roksana robil tylko jeden model o wlasciwie ulozonych nozkach,

> chociaz podobne modele potencjometrow wyglądały tak samo nie grały jak trzeba."

aha na płytce potencjometru znajduję się tylko jeden kondensatorek bodaj 1uF.

• Moderatorzy

Tak, ale ten jeden kondensatorek, jest bezpośrednio w torze audio i jego wpływ na dźwięk jest tak samo duży jak tych kondów, które wymieniłeś, albo jeszcze większy :D Co do potka to rozumiem, że potencjometr jest na 100% sprawny (sprawdziłeś oba konały miernikiem?) tylko ma inne wyprowadzenia nóżek niż ten z Yaqina? Jeśli tak to musisz albo przerobić płytkę z potencjometrem przecinając ścieżki i dolutować kabelki z sygnałem bezpośrednio do odpowiednich nóżek potka, albo w ogóle połączyć potencjometr kabelkami bo PCB i wlutować oba kanały w odpowiednie miejsce. BTW Ten potencjometr do którego podesłałem Ci linka ma dokładnie takie wyprowadzenia jak ten z Yaqina. Pozdrowienia

-----------------

• 3 tygodnie później...

Użytkownicy

237 postów

Napisano 04.03.2014 - 18:29

Wyświetl postUżytkownik DcD_1290 dnia 02.03.2014 - 12:43 napisał

Tak, ale ten jeden kondensatorek, jest bezpośrednio w torze audio i jego wpływ na dźwięk jest tak samo duży jak tych kondów, które wymieniłeś, albo jeszcze większy :D Co do potka to rozumiem, że potencjometr jest na 100% sprawny (sprawdziłeś oba konały miernikiem?) tylko ma inne wyprowadzenia nóżek niż ten z Yaqina? Jeśli tak to musisz albo przerobić płytkę z potencjometrem przecinając ścieżki i dolutować kabelki z sygnałem bezpośrednio do odpowiednich nóżek potka, albo w ogóle połączyć potencjometr kabelkami bo PCB i wlutować oba kanały w odpowiednie miejsce. BTW Ten potencjometr do którego podesłałem Ci linka ma dokładnie takie wyprowadzenia jak ten z Yaqina. Pozdrowienia

Witam. Przepraszam za długi czas zwłoki. Dla potomności mój błąd, kondensatorek 1uf o ktorym mowa nalezał tylko i wyłącznie do sterowania silniczka potencjometru, na szczęście nie siedzial w torze audio. Z potencjometrem sobie poradziłem, wystarczyło przelutować dwie nóżki.

Niestety mam problem z interkonektami, nie słychać totalnie zadnych róznic pomiedzy tymi kablami nawet z porownaniem z kablem za 5zł. Kolumny są ok (aczkolwiek kable to tanie procaby ls25), żródło też - sprawdzone, ponadto słuch mam dobry:) co może być przyczyną? zaznaczam że nie kopałem nic oprocz wymiany lamp, potencjometru i najwazniejszych 4ech kondow.

• Moderatorzy

Witam. Przepraszam za długi czas zwłoki. Dla potomności mój błąd, kondensatorek 1uf o ktorym mowa nalezał tylko i wyłącznie do sterowania silniczka potencjometru, na szczęście nie siedzial w torze audio. Z potencjometrem sobie poradziłem, wystarczyło przelutować dwie nóżki.

Niestety mam problem z interkonektami, nie słychać totalnie zadnych róznic pomiedzy tymi kablami nawet z porownaniem z kablem za 5zł. Kolumny są ok (aczkolwiek kable to tanie procaby ls25), żródło też - sprawdzone, ponadto słuch mam dobry:) co może być przyczyną? zaznaczam że nie kopałem nic oprocz wymiany lamp, potencjometru i najwazniejszych 4ech kondow.

Hmm ciężko mi powiedzieć - nie jestem specjalistą od kabli (uważam na razie mam za słaby sprzęt by się przejmować kablami) ale u mnie wymiana interconnecta (tyle, że od razu wymieniałam kabel w środku wzmacniacza, i wzm-CD) dała poprawę - nie spektakularną, ale jednak słyszalną... Źródło mamy podobne: ja mam zlampizowanego DCD1450AR na PCM1702 (chociaż z oryginalnego CD została tylko obudowa i laser, zrobione całkiem od nowa oddzielne zasilanie cyfry i analogu, nowy zegar, wszystkie elektrolity, diody i większość rezystorów wymienione, lampizacja na ECC88 BugleBoy Amperexa). Może wina głośników? Jakie masz tweetery w Dali teraz? Może wina lamp? Polecam ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A tak w ogóle w Yaqinie sporo jest rzeczy do zmiany na lepsze, mniejszym kosztem niż IC za kilka stów - ja po wymianie kilkunastu rezystorów w sygnale na AB usłyszałem znacznie większą różnice niż po zmianie kabla. Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

-----------------

• 2 tygodnie później...

Hmm ciężko mi powiedzieć - nie jestem specjalistą od kabli (uważam na razie mam za słaby sprzęt by się przejmować kablami) ale u mnie wymiana interconnecta (tyle, że od razu wymieniałam kabel w środku wzmacniacza, i wzm-CD) dała poprawę - nie spektakularną, ale jednak słyszalną... Źródło mamy podobne: ja mam zlampizowanego DCD1450AR na PCM1702 (chociaż z oryginalnego CD została tylko obudowa i laser, zrobione całkiem od nowa oddzielne zasilanie cyfry i analogu, nowy zegar, wszystkie elektrolity, diody i większość rezystorów wymienione, lampizacja na ECC88 BugleBoy Amperexa). Może wina głośników? Jakie masz tweetery w Dali teraz? Może wina lamp? Polecam ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) A tak w ogóle w Yaqinie sporo jest rzeczy do zmiany na lepsze, mniejszym kosztem niż IC za kilka stów - ja po wymianie kilkunastu rezystorów w sygnale na AB usłyszałem znacznie większą różnice niż po zmianie kabla. Pozdrowienia.

tweetery to dayton dc28f, lampy są dobrej klasy, obecnie za 6n6p w dac'u wstawilem 6n30p sovteka i jest jeszcze lepiej. W tym wątku co podales, byłem wiele razy:) bardzo mnie interesuje jakie te rezystory konkretnie? o które konkretnie chodzi?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Konkretnie to wszystkie które są w sygnale ;-) Jest ich kilkanaście. Za radą mamela (sygnał, zasilanie - R węglowe, Masa - R metalizowane) wstawiłem w sygnał węglowe (często polecane i taniutkie Alan Brad ze sklepu rezytory.net) Wymieniłem je dla świętego spokoju, nie spodziewając się fajerwerków, ale rożnica w odbiorze dźwięku, po tej wymianie była na tyle wyraźna i korzystna, że tego samego dnia podjąłem decyzję o wymianie rezystorów masowych. Tu również za radą nieocenionego Mamela, udało mi się znaleźć odpowiednie rezystory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Właśnie do mnie lecą z Kanady, za tydzień powinny dotrzeć, wtedy sprawdzę taką zmianę nausznie ;-) Zresztą po tej zmianie z oryginalnego Yaqina zostaną mi tylko trafa (nad którymi się też powoli zastanwiam nad zmianą) i obudowa :D No jeszcze selektor wejść, ale czy go liczyć skoro i tak jest pominięty? :)

Ukryta Zawartość

-----------------

są ludzie którzy twierdzą, że trafo głośnikowe ma zamieniać napięcie na prąd z najmniejszą stratą, dopasować przekładnią impedancję, i tyle

na estradzie, im gorsze tym lepsze :), ale w hi-fi żelazo ma duże znaczenie, dziś prawdziwie porządne blachy to tylko USA, ale zapytajcie Maszy ile to kosztuje

traf bym nie ruszał, sieciowe i zasilacz to podstawa

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Moderatorzy

są ludzie którzy twierdzą, że trafo głośnikowe ma zamieniać napięcie na prąd z najmniejszą stratą, dopasować przekładnią impedancję, i tyle

na estradzie, im gorsze tym lepsze :), ale w hi-fi żelazo ma duże znaczenie, dziś prawdziwie porządne blachy to tylko USA, ale zapytajcie Maszy ile to kosztuje

traf bym nie ruszał, sieciowe i zasilacz to podstawa

Ano właśnie ja to wiem, dlatego przed pochopną wymianą traf głośnikowych się wzbraniam - pogadam z jeszcze na ten temat z gościem, który w swoim chińczyku testował różne trafa wyjściowe, zamówił dwa różne warianty u Ogonwskiego dokładnie zaprojektowane do jego wzmacniacza i testował takie rozwiązanie - ciekawe jakie różnice między chińskimi były a Ogonwoskim. Ale nawet w Polsce koszt takiej zabawy to co najmniej 1/2 kwoty Yaqina, a ze stanów to pewnie 2/1 kwoty albo więcej :D

Ja myślę nad zmianą trafa zasilającego, ale to głownie z tej przyczyny by zrobić zasilanie dla każdego kanału na oddzielnym uzwojeniu. Na razie zrobię na fabrycznym trafie od nowa zasilacze anodowego i siatkowego niezależne dla obu kanałów i zobaczy jak to zagra.

mogę te wszystkie rezystory zamienić na superesy? czy nie pasują? sprawdzily się w moich kolumnach.

Ja tych rezystorów nie lubię, ale testowałem je tylko w zwrotnicy - lepsze były millsy, a jeszcze lepsze grafitowe-ołówkowe DIY. Poza tym idea tej modyfikacji polega na tym by w sygnał dać węglowe, a w masę metalizowane, a nie wszędzie takie same. Kolejna sprawa tam wystarczą rezystory 1W, a w kilku miejscach 2W - Supersey są 5W i 10W w Yaqinie miejsca jest sporo ale jakbyś wszsytkie wstawił 5W to zrobiłoby się trochę ciasno ;-) No i najważniejszy kontrargument, to są rezystory stricte do zwrotnicy, największe wartości to 100R, w niektórych miejscach musiałbyś łączyć szeregowo 10tyś rezystorów by uzyskać pożądaną wartość :D:D Wrzuć schemat, zaznaczę Ci które rezystory wymienić, na konkretny typ.

-----------------

cholercia mialem schemat i mi go gdzies wcieło, a na zdjeciu jakbyś zaznaczył jak by dało rade?:) jak nie da rady to poszukam go i podeślę.

Załączona grafika: schemat do MS34D - Kopia.jpg

a nie tu jest, Ty mi go podesłałeś:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

cholercia mialem schemat i mi go gdzies wcieło, a na zdjeciu jakbyś zaznaczył jak by dało rade?:) jak nie da rady to poszukam go i podeślę.

a nie tu jest, Ty mi go podesłałeś:)

No tak, ja Ci go podesłałem bo ja mam MS34D więc z niego korzystam,a le Ty masz chyba ms20l? Więc schematy będą inne, bardzo możliwe, że końcówka mocy (4x lampy EL34) oraz zasilanie, selektor itp. będą podobne lub identyczne, ale przedwzmacniacz będzie na pewno inny. Może uda Ci się gdzieś w necie znaleźć schemat, a jak nie to w oparciu o ten schemat od ms34 narysuj schemat swojego Yaqina.

-----------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.