Skocz do zawartości
IGNORED

TjUNING Yaqin MS-20L Modyfikacje

DcD_1290

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy

mogę te wszystkie rezystory zamienić na superesy? czy nie pasują? sprawdzily się w moich kolumnach.

Ja wczoraj wymieniłem wszystkie rezystory lecące do masy i Rk na metalizowane PRP 1W. Nie spodziewałem się jakiejś szczególnej zmiany, bo w sumie już w tym miejscu Chinczyki wstawiły metalizowane rezystory, a po zmianie zonk- wybrzmienia, lekkość dźwięku na prawdę dużo lepiej. Gorąco polecam taką modyfikację.

Na amerykańskim diyaudio znalazłem schemat Twojego wzmacniacza. Tak jak myślałem końcówka mocy, zasilanie selektor, przekaźniki, stab 12V roboczego wszystko identyczne jak w schemacie, który Ci podesłałem do ms34D, jedyne różnice jakie znalazłem na szybko to inna pojemność kondów sprzęgających 0.22uF(ms20l) zamiast 0.1 (ms34d) tu z chinczykami się zgodzę bo mi najlepiej w tym miejscu sprawdza się 0.15, a 0,1 to chyba trochę za mało. Jedyna poważna zmiana to inaczej rozwiązany przedwzmacniacz. Dla mnie 4 lampy na kanał to wada, bo by wstawić tam coś dobrego trzeba się wykosztować dwa razy bardziej. Ciekawi mnie jeszcze kwestia trafa bo w MS34D trafo po 5-8 godzinach graniach dochodzi do 45-50C mogłoby być mocniejsze tak myślę, a tu cztery dodatkowe lampy samego żarzenia 0,7A więcej zeżrą. Może wstawili mocniejsze trafo? Masz jakieś zdjęcia trafa zasilania?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurde nie da się na tym AS wrzucić normalnie schematu by go nie zmniejszyło... Tu masz link do tego schematu wyraźnego:

Ukryta Zawartość

A tak w ogóle jeśli byś chciał zrobić u siebie porównanie MS34D vs Ms20 to jest to do wykonania w 15 minut wymieniając kilka rezystorków ;-) Porównanie o tyle ciekawe, że na tym forum po bezpośrednich porównaniach Ms34D vs MS20l dwie osoby sprzedawały MS20l i kupowały ms34D. Sam nigdy nie słyszałem takiego porównania więc ciężko mi powiedzieć jak jest w rzeczywistości - patrząc na schemat z kolei to jednak ms20l chyba powinien zagrać lepiej bo końcówka będzie lepiej wysterowana, przynajmniej tak mi się zdaje...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-----------------

Tak była wysterowana końcówka w MS-20L że na pierwszej godzinie już nie wyrabiał z basem, bo kolumny już miały lekko pierdzący bas w przeciwieństwie do MC-10L. Kolumny były 8 Ohmowe 89dB i wytrzymałe na łojenie. Testowane dwa ww. wzmaki na tych samych kolumnach i w tym samym pomieszczeniu.

Tak była wysterowana końcówka w MS-20L że na pierwszej godzinie już nie wyrabiał z basem, bo kolumny już miały lekko pierdzący bas w przeciwieństwie do MC-10L. Kolumny były 8 Ohmowe 89dB i wytrzymałe na łojenie. Testowane dwa ww. wzmaki na tych samych kolumnach i w tym samym pomieszczeniu.

Bardzo dobry pomysł.

• 10 miesięcy później...

Mam pytanie. Czy ten Yaqin poradzi sobie z trudnymi kolumnami ATC SCM-7 (5ohm, 82db, obudowa zamknięta) ?

Nie będzie trzasków, błyków i zapachu spalenizny? Ma to prawo zagrać? Pokój ma 10m^, nie oczekuję głośnego grania....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.