Skocz do zawartości
IGNORED

STX, Jamo, Taga, Magnat, M-Audio, JBL - który subwoofer wybrać?

geez

Rekomendowane odpowiedzi

więc do kolegi który woli 140 wat STX-a, może miałeś nie w tym miejscu co nalezy ustawiony sub skoro tak Cię zawiódł..

...z tymże wydaje mi się iż sugestia ta traci nieco na wartości, zakładając, że Z3RO7OO zarówno JBL jak i STX, ustawiał w dokładnie tym samym miejscu... :)

...z tymże wydaje mi się iż sugestia ta traci nieco na wartości, zakładając, że Z3RO7OO zarówno JBL jak i STX, ustawiał w dokładnie tym samym miejscu... :)

Czytaj ze zrozumieniem... właśnie dlatego że te suby staly w tym samym miejscu zagrały inaczej , jbl gorzej a stx lepiej wg Z3RO7OO .... dla jbl to miejsce moze nie było za najlepsze, natomiast dla stx odpowiednie..... ale pamietaj to sa wszystko odczucia słuchowe dla każdego inne... każdy ma swoje preferencje słuchowe... co dla jednego będzie dobrym walnięciem dla drugiego tylko rzężeniem...

Własnie dlatego że stały w tym samym miejscu

P.s. Widze ze się nastawiłeś na STX to go sobie sprawdź.... ja pisałem o moich preferencjach słuchowych które moga być inne niż Twoje....

Jakiekolwiek próby porównań tych urządzeń powinny odbywać się w tym samym miejscu, latanie z każdym subem po pokoju stawianie w różnych miejscach niczego nie wykaże, mało tego należy zadbać o to, żeby przetwornik był skierowany w tą samą stronę, a nie np: jeden w ścianę drugi w podłogę itd, bo tak robią się naturalnie podbicia i guzik z miarodajnego testu. Chcąc zbadać, jak subwoofer zachowa się w porównaniu z innym w różnych miejscach analogicznie trzeba powtórzyć za każdym razem ustawienia poprzednika. Akustyka pokoju jest taka sama dla każdej kolumny, czy suba ustawionego w danym miejscu, ale przestawienie nawet o parę metrów może zmienić wszystko, dlatego porównanie brzmienia dwóch subwooferów ustawionych w innych miejscach pomieszczenia jest tylko porównaniem warunków akustycznych, niczym więcej :)

Czytaj ze zrozumieniem... właśnie dlatego że te suby staly w tym samym miejscu zagrały inaczej , jbl gorzej a stx lepiej wg Z3RO7OO .... dla jbl to miejsce moze nie było za najlepsze, natomiast dla stx odpowiednie..... ale pamietaj to sa wszystko odczucia słuchowe dla każdego inne... każdy ma swoje preferencje słuchowe... co dla jednego będzie dobrym walnięciem dla drugiego tylko rzężeniem...

Własnie dlatego że stały w tym samym miejscu

P.s. Widze ze się nastawiłeś na STX to go sobie sprawdź.... ja pisałem o moich preferencjach słuchowych które moga być inne niż Twoje....

Nie wiem skąd wniosek, że czytam bez zrozumienia? O.o

Wybierając subwoofer, raczej wcześniej planuje dla niego miejsce do ustawienia (np. z uwzględnieniem wymiarów, bo te też bywają bardzo różne) i jeśli subwoofer X gra lepiej niż Y (imho oczywiście) w miejscu, w którym bym je widział i chciał użytkować, to nie biegam z nimi po pokoju tylko ten, który zabrzmiał TAM lepiej, jest wygranym, proste.

Preferencje słuchowe, oczywiście każdy ma inne i należy to uszanować...podobnie jak w przypadku opinii Z3RO7OO, w kwestii STX vs. JBL.

malikali - No! wreszcie fachowiec przy głosie :)

Jakiekolwiek próby porównań tych urządzeń powinny odbywać się w tym samym miejscu, latanie z każdym subem po pokoju stawianie w różnych miejscach niczego nie wykaże, mało tego należy zadbać o to, żeby przetwornik był skierowany w tą samą stronę, a nie np: jeden w ścianę drugi w podłogę itd, bo tak robią się naturalnie podbicia i guzik z miarodajnego testu. Chcąc zbadać, jak subwoofer zachowa się w porównaniu z innym w różnych miejscach analogicznie trzeba powtórzyć za każdym razem ustawienia poprzednika. Akustyka pokoju jest taka sama dla każdej kolumny, czy suba ustawionego w danym miejscu, ale przestawienie nawet o parę metrów może zmienić wszystko, dlatego porównanie brzmienia dwóch subwooferów ustawionych w innych miejscach pomieszczenia jest tylko porównaniem warunków akustycznych, niczym więcej :)

Nie miałem zamiaru nic porównywać.... po prostu uwazam, że z kazdego suba można wyciągnąć jego maksimum które zależne jest od jego umiejscowienia... dla jednej skrzynki to maks wyciągniemy w pkt. A a dla innej w pkt.B.... Dla mnie maks to kompromis miedzy jego czystościa, szybkością a ruszeniem nogawic u spodni.... ;)

qeez to nie rozumiem po co napisałeś taki temat i pytasz jaki sub ... skoro u kazdego są inne warunki akustyczne to u kazdego sub danej marki zagra inaczej.... to co dla Ciebie najlepsze to wstawianie suba na próbę i odsłuch.... i tak aż do skutku....

Mój sub miał stać w jednym miejscu a wylądował w innym, bo w innym zagrał dużo lepiej, gdyby został w starym miejscu nie wyciągnąl bym z niego tego co dla mnie najlepsze.... a i w pierwotnym grał niesamowicie i lepiej od poprzedniego suba... Ale zdaję sobie sprawę ze nie każdy ma możliwości ustawiania suba w różnym miejscu...

to co dla Ciebie najlepsze to wstawianie suba na próbę i odsłuch.... i tak aż do skutku....

Ok, jasne! Wstawianie w dane miejsce i odsłuch, a nie tańczenie z nim po pokoju i znalezienie super miejsca!...w którym i tak nie będzie mógł stać :)

Aaa...i w moim nicku jest G, nie q ;)

Nie miałem zamiaru nic porównywać.... po prostu uwazam, że z kazdego suba można wyciągnąć jego maksimum które zależne jest od jego umiejscowienia... dla jednej skrzynki to maks wyciągniemy w pkt. A a dla innej w pkt.B.... Dla mnie maks to kompromis miedzy jego czystościa, szybkością a ruszeniem nogawic u spodni.... ;)

Inaczej zachowa się sub z obudową zamkniętą, inaczej otwartą ustawiony np: koło ściany, kiedy jeszcze dodatkowo port jest tam skierowany, umiejscowienie przetwornika też nie jest bez znaczenia, trzeba mieć na to uwagę, o czym pisałem wcześniej.

Ok, jasne! Wstawianie w dane miejsce i odsłuch, a nie tańczenie z nim po pokoju i znalezienie super miejsca!...w którym i tak nie będzie mógł stać :)

Trzeba rozgraniczyć dwie rzeczy, czy szukam miejsca najlepszego dla danej konstrukcji, czy robię sobie porównanie subów. W jednym i drugim przypadku zmiana miejsca jest jak najbardziej na miejscu, tylko w przypadku porównań samych urządzeń trzeba pamiętać o takim samym ustawieniu, gdzie stały inne. Ograniczenie się do jednego miejsca nie jest dobre:) Każde pomieszczenie ma miejsce gdzie subwoofer zagra dobrze, niestety z doświadczenia wiem, że nie jest to najczęściej to, które byśmy sobie życzyli:)

Orientuje się ktoś, dlaczego STX wycofał z oferty model S-300?

W sumie to i dobrze, bo nawet ze zmieszczeniem s-250 będę miał problem, ale ciekaw jestem, dlaczego się wycofali z produkcji, a informacji żadnych nie znalazłem.

• 2 tygodnie później...

Tak, kupiłem tego STX-a i raczej nie będę go odsyłał. Nie wiem jak wypada w zestawieniu z innym sprzętem, ale wg mnie pod warunkiem, że się zagłębimy w ustawienia oraz samo ustawienie suba w pomieszczeniu to można go uzywać zarówno do muzyki, a już na pewno do filmów, choć tych jeszcze nie oglądałem tylko jakieś basowe urywki.

Długo mi też zeszło, bo kupiłem kabel inakustik...który był zwarty :/ Więc nim dostałem inny to kolejne 2-3 dni minęły.

Co do opakowania, wg mnie jest bardzo solidne, dwa kartony, styropian i jeszcze tektura po rogach...nie skupiam się na tym czy to jest ładne i estetyczne tylko na tym, aby paczka do mnie dotarła bezpiecznie i bez uszkodzeń, a opakowanie jej to gwarantuje.

Ogólnie uważam, że jak za te pieniądze to sprzęt jest wart swojej ceny. No i przede wszystkim inwestujemy w nasze, polskie...

• 1 miesiąc później...

ja bym polecil z doświadczenia używany paradigm pdr-10

będziesz milo zaskoczony,ja byłem...później miałem kef ,jamo,tannoy i wszystkie graly o wiele gorzej.pradigm pdr-10 ma bardzo dobre opinie w kd i muzyce i ja to potwierdzam.pozniej dokupiłem jeszcze jeden i byłem bardzo zadowolony...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.