Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz? PMA-425R czy PMA-495R

dr.omader

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiem, że nie są to wzmacniacze wysokich lotów jak na wymagania audiofilskie, ale mimo wszystko proszę o poradę, który wzmacniacz wybrać. Zastanawiam się jeszcze nad PMA-655R, tylko nie wiem, czy mi kasy wystarczy. Domyślam się, że polecany będzie właśnie ten, ale prosiłbym również o wynik porównania PMA-425R z PMA-495R, gdyż wokół tych głośników się głównie kręcę. Głośniki to Eltax Monitor III. Słucham głównie jazzu, swingu i lat 80-tych.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/109280-jaki-wzmacniacz-pma-425r-czy-pma-495r/

Mój budżet to jakieś 400 PLN, ale zależy mi na czymś z pilotem, nawet kosztem klasy sprzętu i jakości dźwięku, choć nie ukrywam, że na jakości dźwięku mi zależy. Obecnie mam Denona PMA-255UK, ale nie ma pilota, więc go sprzedam, tylko nie wiem, za ile. Tak więc budżet może się zwiększy do 500-550 jak sprzedam tego wzmaka.

Tylko gdzie kupić ten wzmacniacz? Bo poza allegro, to nie wiem, gdzie jeszcze mógłbym go nabyć, a na tym allegro jest jeden 355uk tylko, że z jakimś defektem, więc raczej bym go nie brał.

Odnośnie czy mi pasuje czy nie to nie wiem, bo żadnego innego wzmacniacza w życiu nie miałem, ale nie jestem zbyt wybredny, więc pewnie mi większość podpasuje.

Widziałem na allegro jeszcze PMA-725R za 500 PLN.

BTW Ile mógłbym dostać za tego swojego PMA-255UK?

Za 500 ja bym szukal pma-920, sony ta-f505es, 570es,550es . Mozna tez poszukac pma-900v lub jakiegos luxmana l-410 czy cos w tym stylu. Wiele lepszy rowniez od tego 355uk jest marantz pm-66ki ,lecz ludzie drogo sobie za nie zycza, a tyle wlasnie sa warte. Kazdy z wymienionych jest o wiele lepszy od twojego.

Skąd ceny bierzesz? Bo na allegro są strasznie wysokie...

l410 - 800PLN

pma-920 - 600PLN

Tak nawiasem mówiąc nie widziałem, by te wzmacniacze miały port podczerwony na pilota...

Z tego co widzę, to każdy tu zaawansowany audiofil uważa zarówno 425r, 495r, jak i 725r za skończony syf niewarty uwagi. Gdybym wiedział skąd Wy bierzecie takie ceny, to może bym się skusił na wspomniane modele, ale póki co pozostaje mi to nieszczęsne allegro i te 3, w porywach 4 (bo jeszcze 655R), wzmacniacze do wyboru. A może by tak pojechać po bandzie i zakupić pma-510AE? Teraz kosztują one właśnie 500PLN.

Tak przy okazji, czy jest znacząca różnica pomiędzy 425r, a 725r? Czy warto (gdyby brać pod uwagę tylko te 2 modele) dopłacać 250 PLN?

A właśnie, zapomniałem wspomnieć, że ten wzmacniacz będzie używany do odtwarzania mp3 przez terminal (taki komputer bez wiatraków) oraz do kablówki i filmów z odtwarzacza na telewizorze. Nie wiem, czy to istotne, ale mimo wszystko informuję :)

A ja Ci polecę Grundig FineArts V3

Spora moc, 450 watt max poboru, fajne granie w niskiej cenie. Do tego sterowany z pilota i solidny.

Swojego kupiłem ze 2 lata temu za niecałe 250 zł. Szczerze wątpię aby był gorszy niż ten 425 czy 495, a nie zdziwiłbym się gdyby był lepszy (nie miałem okazji porównywać).

Zabawna sprawa z tymi Grundigami. Mam miniwieżę Grundiga M7-C z bodajże '91 roku i na mój gust gra ona czyściej niż ten mój Denon z Eltaxami... Ale może mi się tylko zdaje...

Niestety tego V3 nigdzie nie ma w sprzedaży, jest V1 tylko, że bez pilota :/ Ale dzięki za propozycję

Ten grundig budowa i podzespolami oraz dzwiekiem jest 2 klasy wyzej od tych denonow. Sluchaj bardzo czesto pma-920 byl za 500. Ostatnio na tablicy za 450 poszedl. Jak sugerujesz sie tym co jest aktualnie na allegeo to fine arts 903 jest po prawie tysiaka. A niedawno w licytacji poszedl z drewnianymi boczkami za 350zl. Takze uwierz wiem ci pisze a to, ze ktos narzuca chore ceny to druga sprawa .marantza pm-68 kupilem za 400 zl z pudelkiem i oryginalnym pilotem. A dzisiaj zdazaja sie nawet za tysiaka. To nie znaczy ze, tyle jest wart. Jak cos z pilotem to grundig v3, na twoje preferencje to denon 355uk bedzie dobry. To nie sklep i na okazje jak i okreslone modele trzeba czekac, Sony ta-f590es tez jest na pilota, lub jasny i suchy w brzmieniu pma-980r

Ten grundig budowa i podzespolami oraz dzwiekiem jest 2 klasy wyzej od tych denonow.

Mówisz o V1 czy V3 ? Bo pilota do Grundiga Fine Arts znalazłem, chyba powinien pasować do tego V1, co jest na allegro

To nie sklep i na okazje jak i okreslone modele trzeba czekac

No właśnie w tym jest problem, że trzeba czekać :( I to nie wiadomo ile...

Ten ta-f590es jest teraz na allegro za 600PLN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PMA-980R 650 PLN

Ukryta Zawartość

Na ile byś je wycenił? Chciałbym wiedzieć, bo może da się z nimi ponegocjować...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Użytkownik Said.Jr dnia 02.02.2014 - 22:35 napisał

Ten grundig budowa i podzespolami oraz dzwiekiem jest 2 klasy wyzej od tych denonow.

Mówisz o V1 czy V3 ? Bo pilota do Grundiga Fine Arts znalazłem, chyba powinien pasować do tego V1, co jest na allegro

Raczej o V3

Wnętrze v3:

Ukryta Zawartość

i kilka danych porównawczych między v1, v2, v3 i a904

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat trochę przygasł, więc pora na konkluzję. Jako, że podlinkowany przeze mnie Sony za 600 PLN poszedł, to doszedłem do wniosku, nie wiem, czy słusznego, że taka kwota za ten sprzęt już mieści się w granicy tolerancji. Jako, że Said.Jr obok tego Sonyego ta-f590es, wymieniał również Denona pma-980r. Poszukałem i oprócz egzemplarza podlinkowanego wyżej znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Niewiele myśląc, nabyłem ten oto wzmacniacz za 600PLN. Nie wiem, czy słusznie

Ukryta Zawartość

To nieZly wzmacniacz bardzo solidny i dobrze zbudowany. Cena jest taka sobie. Ja osobiscie niedalbyn wiecej niz 500 ale po tyle co wlasnie dales chodza z pilotem w takim stanie wiec jakos nie przeplaciles. Tak jak pisalem jest to troche suchy i konturowy wzmacniacz. Nieosluchanemu userowi moze sie podobac. Bo wzmacniacz ma spora moc i bardzo dobra dynamike. Niestety nalezy go laczyc z dosc ciemnymi , kluchowatymi kolumnami, bo w innym wypadku jego dzwiek moze meczyc. Szczegolnie wysokie tony. Ale od tych denonow wymienionych przez ciebie czy pma-355 jest owiele lepszy. Jak odsluchasz go bardzo prosze o opinie. Zaznaczam, ze pierwsze wrazenia moga byc bardzo pozytywne. Gdyz na dluzsza mete wzmacniacz pokazuje swoje niedoskonalosci.

Odrazu widac ze go nie sluchales, a znow zgrywasz znawce.

Nie masz nic ciekawszego znów do powiedzenia ?

Czy za każdym razie w każdym temacie musisz toczyć wojny, pisać bzdury?

Słuchaj to jak ja oceniam ten wzmacniacz to moja sprawa. A sądzę, że znam go lepiej od ciebie, tak smao jak pma-860 który gra wręcz identycznie.

Dla mnie to nie jest liniowe naturalne granie, tylko wzmacniacz z ograniczonymi możliwościami generowania sceny, jasny , suchy dźwięk. Tak jak pisałem konturowy, ponieważ bass gra tak jak w wzmacniaczach po wciśnięciu (Kontur) czyt Loudness czyli podbija skraje pasma. Chodzi o wysokie tony które są za bardzo wypchnięte do przodzu a mało szczegółowe, jak i o niskie które są bardzo mocne ale jakieś takie twarde. U mnie grał on z Seasem więc dla tego piszę , że jest on bardziej do ciemnych kolumn. Z takiego też powodu mam też tal a nie inaczej zestawiony system. Napisałem już, że z tymi magnatami wszystko zagra inaczej , gdyż są to kolumny do bani. Zresztą to magnat więc czego się spodziewać, to poziom polskego tonsila . Takie premiumy tonsila są od tego lepsze jeśli chodzi o midwoofery, jedynie góra w magnatach jest trochę lepsza, ale takie fx-300, fs 250 w obu aspektach biją na głowe te budżetowe magnaty z mega śmieszną ceną. Dlatego też jako u jedynego z chyba wszystkich użytkowników 707es miałeś całkowicie inne odczuca na temat tego wzmacniacza i grało ci to kompletnie inaczej Wzmacnacz miał dla ciebie inny charakter niż u wszystkich co jest dziwne. Jak widać tak jak pisałem zacznij od wymiany kolumn, zamiast przerzucać to kolejne wzmacniacze w tym samym budżecie robiąc skoki w bok, do tego grzebane. Więc twoje zdanie na ich temat nie jest dla mnie żadną opinią którą mógłbym brać pod uwagę.

Miedzy PMA-860, a PMA-980 jest przepasc, to wogole inne granie. Jezeli tego nie slyszych to chyba te twoje seasy sa jakies nie bardzo. A moze sam je wyklepales w piwnicy? Nie mam racji? Myslisz ze jak wsadzisz dobry glosnik do byle czego to juz boga za nogi zlapiesz? Nie masz pojecia o czym piszesz po raz kolejny. Nie przytaczasz żadnych sensownych argumentow wiec znow czepiasz sie moich kolumn porownujac je z Tonsil Premium co jest zwyklym idiotyzmem. Naczytales sie informacji w sieci i zgrywasz znawce od siedmiu bolesci i boli cie ze leje na te twoje ESy podczas gdy ty im skladasz istny hold. Mielisz ciagle o tym samym jak kataryna. Sledze twoje wpisy na forum i widze ze doswiadczenie masz nikle, reszta to domysly i dywagacje.

PS Nie pisz mi tu ze mam cos grzebane czy nie, bo nie masz do tego calkowicie prawa i prosze mi tu nie robic kolo dupy. Brak ci po raz kolejny argumentow to robisz osobiste wycieczki, bo napisalem nie po twojej mysli o Sony ES? Ile masz lat wogole chlopie? Bo zachowujesz sie jak rokapryszony szczeniak. Co do opinii Sony ES, czy np 707ES nie jestem z nią sam. Dobrze zbudowane, srednio brzmiace urzadzenia za przesadzona cenę. Ot. cale ES i ich magia.

A i jeszcze jedno. Wiesz ze nie mozna miec rownoczesnie dwoch kont na forum? Mam nadzieje ze tak, bo jak bedziesz dalej tak fikal to nie bedziesz mial żadnego klonie.

?👈

Nigdzie nie było porównania do Seasów więc naucz się czytać , mowa była o premium oraz fx-300 które nie są na Seasie .

Do Scanów tego nie porównuje , bo jest to bez sensu. Porównywałem do kolumn w wiele niższej cenie które biją je na głowę.

Te magnaty to najtańsze markowe głośniki załadowane do obudowy, z bardzo przeciętna zwrotnica i śmiesznie wysoką cena.

Za którą takie Hyperiony z równie przesadzoną ceną biły to na głowę, bo generowały niezłą przestrzeń oraz scenę. Zakres średni również tam jest o wiele lepszy.

Klon , nie ma sprawy pisz sobie do Admina, Moda , bardzo proszę. Chyba coś ci się ładnie pokręciło, więc będzie ubaw,

Sledzisz moje posty?

Już z niejednym kolegą z forum wymieniałem opinie na twój temat. Stąd wiem to czy tamto.

A co ty się zakochałeś się w mojej osobie czy jakimś detektywem jesteś ?

Sam teraz pokazujesz kto robi osobiste wycieczki do kogo.

A to, że przerzuciłeś sporo złomu nie mającego często nic wspólnego z danymi modelami to druga sprawa, więc raczej mi tym nie zaimponowałeś.

Choćby ostro grzebany pma-1520, którego miałeś , był bez jednego radiatora, i kto wie czego tam jeszcze brakowało lub było zmienione.

Co za tym idzie jego brzmienie mogło być całkowicie inne, więc po co to komu w ogóle polecać ?

A ty rozpływałeś się na forum nad jego brzmieniem, polecałeś go wszystkim choć wiedziałeś, że jego stan jest daleki od oryginalnego, albo udawałeś , że nie wiesz.

Więc odpowiedz sobie sam na ile twoje opinie są rzetelene oraz jaki twoja wiedza przedstawia poziom.

ALE NAJGORZSZĘ JEST TO, ŻE TEGO PMA-1520 JESZCZE PRÓBOWAŁEŚ OPCHNĄĆ NA FORUM , TO MOŻNA ŁATWO SPRAWDZIĆ PANIE DETEKTYWIE, ALE TY JESTEŚ NA TYLE BEZSZCZELNY, ŻE O TAKICH MANKAMENTACH, ŻE WZMACNIACZ NIE MA POŁOWY CHŁODZENIA I BYŁ CAŁY ROZBIERANY, KOMBINOWANY ANI MYŚLAŁEŚ WSPOMNIEĆ.

Więc proszę cie nawet nie próbuj się pogrążać dalej.

Kto sie pogrąza chłopczyku. Oto twoje pierwsze konto dzieciaczku. Jak mowilem wczesniej. Rozkapryszony dzieciaczek z ciebie:

Ukryta Zawartość

Zafochał sie biedny, bo niepochlebnie napisalem o 707ES.

Pokaz mi gdzie porbowalem opchac na forum PMA-1520? Jak narazie do dzis ma go znajomy i bardzo sobie chwali jak kilka innych sprzetow. Nie wiem kto tu kupuje rozbite 770ES z reichu, zdekompletowane i to przez osoby trzecie, ktore wiozą to gdzies w bagaznikach. Co nie jest tak bucu? Dorośnij.

A i jeszcze jedno. Sam stwierdziles ze twoje doswiadczenie sprowadza sie do sluchania czegoś, gdzieś tam. 90% sprzetu o ktorym piszesz nawet nie miales u siebie. Oceniasz brzmienie urzadzen X czy Y na podstawie budowy. Nie badz smieszny i nie zgrywaj znawcy. Kazdy oceni sam jakie wartościowe sa twoje wpisy nt. urządzen.

Ukryta Zawartość

?👈

Kto sie pogrąza chłopczyku. Oto twoje pierwsze konto dzieciaczku. Jak mowilem wczesniej. Rozkapryszony dzieciaczek z ciebie:

Ukryta Zawartość

Zafochał sie biedny, bo niepochlebnie napisalem o 707ES.

Pokaz mi gdzie porbowalem opchac na forum PMA-1520? Jak narazie do dzis ma go znajomy i bardzo sobie chwali jak kilka innych sprzetow. Nie wiem kto tu kupuje rozbite 770ES z reichu, zdekompletowane i to przez osoby trzecie, ktore wiozą to gdzies w bagaznikach. Co nie jest tak bucu? Dorośnij.

A i jeszcze jedno. Sam stwierdziles ze twoje doswiadczenie sprowadza sie do sluchania czegoś, gdzieś tam. 90% sprzetu o ktorym piszesz nawet nie miales u siebie. Oceniasz brzmienie urzadzen X czy Y na podstawie budowy. Nie badz smieszny i nie zgrywaj znawcy. Kazdy oceni sam jakie wartościowe sa twoje wpisy nt. urządzen.

Ja to nie ty żeby wytykać , szukać cudzych postów na forum.

Kto będzie miał ochotę znajdzie te posty, celowo lub przypadkowo

Więc głupa palić też nie musisz, nie pamiętam również abym kiedykolwiek pisał , że sprzet o którym pisze nie miałem u siebie lub abym je oceniał jedynie po budowie.

Jak lubisz takie wycieczki bardzo proszę, masz zadanie i udowodnij gdzie tak pisałem, pobaw sie dalej w detektywa.

Widać , że masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, to jest twój najwiekszy problem, pozdrawiam bez odbioru .

Ukryta Zawartość

Przestan do mnie pisac na PW dzieciaku. Głaszcz te swoje 770ES i nie podniecaj sie juz tak jak ktos ma odmienne zdanie na jego temat. Na przyszlosc zycze wiecej sluchania, mniej dywagacji i domyslow.

?👈

Napisano 09.11.2013 - 13:24

Wzmacniacz DENON PMA-1520, topowy model z DAC na pokładzie:

Ukryta Zawartość

Nasze aukcje na allegro i ebay

2uixhme.jpg

I co bidulku, nie próbowałeś, przestań kłamać i się ośmieszać. Co jak wciskałeś go forumowiczom ZŁOMIARZU TEŻ CI MAM WYTKNĄĆ I POKAZAĆ ?

Jak ci nie wstyd było sprzedawać ten wzmacniacz jako w pełni sprawny, oryginalny nie grzebany w tytule , gdzie brakowało JEDNEGO RADIATORA, A CAŁY WZMACNIACZ BYŁ ROZBIERANY, GRZEBANY ITD, DLATEGO SAM POWIEDZIAŁEŚ , ŻE GO OPCHNĄŁEŚ .

NIE POGRĄŻAJ SIĘ.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz przyszedł, zainstalowałem - żeby było śmieszniej musiałem wyciąć dziurę w plecówce witryny, by wszedł do środka. Poprzedni wzmacniacz był znacznie płytszy.

No ale do rzeczy. Przypomnę, że głośniki to eltax monitor III. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy (a raczej w uszy) to czystszy dźwięk. W 255-tce strasznie dźwięk był taki hmmm przymulony, mało wyrazisty, z ogromną ilością basów. Tak jakbym słuchał przez ścianę. W 980-tce wszystko jest tak jakby bardziej klarowne. Bardzo wyraźnie słychać soprany. Może nawet zbyt wyraźnie. Z basami powiem szczerze tak jakby gorzej. Dopiero po przekręceniu gałki basu do max słychać w miarę porządnie bas. Nawet powietrze z dolnych otworów monitorków nie było odczuwalne przy ustawieniu neutralnym. Nie wiem, czy to kwestia mojego przyzwyczajenia do tej 255-tki, ale dźwięk bardziej przypomina ten z grundiga (tą mini-wieżę), choć na ustawieniu neutralnym 980-ka ma mniej basu niż ten grundig. To normalne przy takim zestawie?

Nie trzymaj długo tej 980-tki, tyle i aż tyle Ci radzę

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Z Eltaxami zagra lepiej pierwszy z brzegu Rotel niż ten Denon

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Akurat te wzmacniacze mają naprawdę sporo basu, zależy co masz na myśli pod pojęciem więcej basu.

Dudnienie w okolicy 100-200hz czy dobrej jakości punktowego niższego basu.

Zależy kto i jak osłuchany, ogólnie jeśli jesteś przyzwyczajony do loudnessow i innych bajer oraz gałki regulacji na max, to żaden wzmacniacz z wyższej półki może ci nie odpowiadać.

Z takimi prefererncjami i pilotem to pioneer a-701 czy 702 i w tym basssssie będziesz płyyywaaałłł.

Radzę słuchać w trybie source direct.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.