Skocz do zawartości
IGNORED

Trafo miedzystopniowe - interstage a kondensator sprzęgający

Teddy_2012

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przeglądałem ostatnio japońskie strony z dziedziny audio-tube i w dużej wiekszosci spotkałem uklady sprzegajace w ukladach lampowych wykonanych przy pomocy transformatora sprzegajacego ,zamiast kondensatora sprzęgającego.

Czyżby powrót do żródel" ?

Jakie zalety wnosi w brzmieniu takie rozwiazanie w stosunku do klasycznego ukladu RC?

Brak tego kondensatora moze przyniesc korzysci, głownie fazowe i cenowe w pogoni za króliczkiem" w rodzaju Deluny, Audyn truth copper i inne z górnej półki.

Jakies wady - zalety takiego rozwiazania.

Czy stosujecie takie rozwiazania w swoich konstrukcjach lampowych?

Chetnie zapoznam sie z waszymi opiniami.

Pozdrawiam,

Tad

Dobry temat. Sam powoli skladam wzmak w ktorym bedzie IT .Panowie z SAC thailand zaproponowali mi traco na duzym rrdzeniu c-core za 600$ .Zaleta jest to ze mamy przekladnie, wiec mozliwosc wzmocnienia. Sam bym chgcial wiedziec czy trafo przewyzsza kondensatory, w koncu glownie chodzi o to zeby odciac prad staly, nie wnoszac nic od siebie do sygnalu audio.

Polecam lekturę słynnych stron "Toma" ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wszystko jest tym, czym się być .. wydaje.

O wiele łatwiej jest nawinąć dobry kondensator, jak dobry transformator....

... a najlepiej unikać i jednego i drugiego

:)

Ukryta Zawartość

Niestety nie zawsze mozna uniknac:) Swoja droga Firma SAC zaoferowala mi dwa modele traf wyjsciowych za 500$ i za 1000$ c-core, sie zastanawiam czy ten drozszy rzeczywiscie jest lepszy. i czy warty dwu krotnej sumy.

Pamiętaj, że jest też coś takiego jak "dławik z przekładnią" ... taki autotransformator. Godny rozważnia wszędzie tam, gdzie nie potrzeba izolacji galwanicznej DC. ...

AC zaoferowala mi dwa modele traf wyjsciowych za 500$ i za 1000$ c-core, sie zastanawiam czy ten drozszy rzeczywiscie jest lepszy. i czy warty dwu krotnej sumy.

Oba są na bazie rdzenia typu mu-metal ?

Do jakiej wartości gęstości pola magnetycznego te stosowane tam rdzenie są zgrubsza liniowe ?

Jeśli któryś z nich jest mu-metal, a drugi nie jest, to bierz ten co jest na bazie mu-metal, tak myślę.

A jeśli oba są na mu-metal, to bierz raczej ten C-Core.

... Hmmm ... zaraz, zaraz, w jednym miejscu piszesz o trafach wyjściowych, a w innych piszesz o przekładni i wzmocnieniu napięciowym. Ustalmy: o czym mowa ? Czy mówisz o trafach głośnikowych, czy siatkowych międzystopniowych ?

Każdy z tych tematów to jednak troszeczkę co innego.

Czy te trafa, o ile głośnikowe wyjściowe, to czy one mają być do SET'a, czy do Push-Pull ?

Napisalem o trafach IT i wyjsciowych bo w obydwoch mam ten sam dylemat, albo do wyboru normalny( nie wiem jaki jeszcze nie doczytalem wszystkiego) rdzen, albo rdzen C-core, ktory jest dwu krotnie drozszy. Przekladnia oczywiscie jest mi potrzebna w trafie miedzy stopniowym. Malo keidy w konstrukcjach widze trafa IT ,nie wiem czy dlatego ze sa one zwykle drogie, czy takie rozwiazanie nie jest za dobre. W zasadzie nie pamietam zeby na forum powstala jakas lepsza konstrukcja bez kondensatora w torze sygnalu.

Trafa glosnikowe maja byc do SEta. Mowa glownie o rdzeniu, bo cena rozni sie dwukrotnie. Oto link do storny SAC, podaje bo moj angielski nie jest najlepszy, moze ktos doczyta wiecej niz ja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Handlowałem z nimi kilka razy. Spytaj się Kittipola jak on to widzi, czy wg niego opłaca się wziąc drozszy, jak duze sa różnice w brzmieniu. Pokaż mu schemat. Popros ewentualnie kogoś żeby po angielsku to napisał bo będzie Ci trudno. Firma solidna, w Polsce takich rzeczy nie dostaniesz. Zakombinować tylko musisz z cłem bo bedzie Ci wysylal Fedexem, a to kosztuje i bedzie na pewno oclone,. Chodzi mi o fakturę itd.

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Cos tam wystrugam po angielsku, ale nie sadze aby sprzedawca racjonalnie pomogl mi dokonac wyboru. Jak wiadomo wezme drozszy to firma wiecej zarobi. Lampy ktore chce ozenic tym IT sa calkiem neizle wiec moze It jest warty dolozenia do rdzenia c-core. A transformator wyjsciowy wybralbym na standardowy, rdzeniu. Narazie to gosne myslenie, w czasie zamawiania napisze do ciebie w sprawie "zakombinowania":D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.