Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Sorry za to zdjęcie, tylko to miałem pod ręką.

Ta PDM ME-X jest znacznie cięższa od pozostałych.

Ależ daj spokój, korzystaj do woli, jor łelkam :-)

A ME-X faktycznie jest ciężka - tak samo wygląda ME, ale jest wyraźnie lżejsza.

Kolejna część niekończącej się listy ciekawych par kaset w jednakowej obudowie:

22. Basf / Denon / 3M

Ta łukowata obudowa znalazła się w niektórych modelach Denona w 1990 roku. Zaskakujące jest jej pojawienie pod marką Emtec - która rozpoczęła swoją kasetową karierę dopiero w 1997 roku, a zamiana logotypów trochę trwała (początkowo umieszczano na wkładkach i folii oba logotypy Basf i Emtec). "Pełny" Emtec to melodia roku 1998 albo jeszcze później. Zatem obie kasety dzieli praktycznie dekada.

idG42zk.jpg

Na jednej z aukcji natrafiłem na tę samą obudowę w kasecie 3M.

(foto z eBaya):

gHz7SEW.jpg

Ja mam nieco inną wersję tej kasety - w obudowie Denona z lat 1985-87. Trudno powiedzieć, czy oferowaną wcześniej, czy równolegle. Nadruk na moim zafoliowanym (nie da się zajrzeć do środka) modelu Black Watch 4040 nosi datę 1989 oraz dopisek "Made in Japan", potwierdzając rodowód. Zresztą wcześniej pokazywałem już pary Scotch / Denon z lat 80.

8KcAXMh.jpg

W ramach uzupełnienia: 3M i późniejszy Denon. Wczoraj zapomniałem zrobić zdjęcie.

W4zjMvA.jpg

Edytowane przez Diabolik

Niestrudzony Pogromca Kasetowych Tajemnic (NPKT). ;-)

Niestrudzenie walczę o ujawnienie wszystkich sekretów! :-)

Oto jedna z najbardziej sensacyjnych zagadek:

23. Sony MM kontra Quantegy ??

Dopiero niedawno zauważyłem zagadkowe podobieństwo słynnej Sony Metal Master (tudzież UX-Master) do modelu 472 Ampeksa z drugiej połowy lat 90.:

TKSnjFf.jpg

Oczywiście kaseta Ampex nie jest tak ciężka ani solidna jak Sony, nie ma też wzmocnień na wysokości gniazd wałka przesuwu, ale dizajn jest praktycznie ten sam.

Na dodatek, Ampex także ma ruchome blokady zabezpieczające przed skasowaniem taśmy:

ys5p7fN.jpg

Co ciekawe, ta kaseta występowała pod dwiema markami: Ampex i Quantegy (Quantegy Inc. to od 1995 roku pozostałości po działach taśm magnetycznych firm Ampex i 3M).

YHT92db.jpg

I tu kolejna niespodzianka: wydawałoby się, że to ta sama kaseta pod różnymi markami - nawet nazywa się tak samo, "472". Tymczasem, o ile Quantegy, to normalna taśma typu II (kobalt), o tyle Ampex to taśma bez wątpienia oparta na dwutlenku chromu! Akurat ją odfoliowałem, pachnie słodko jak stare Philipsy z lat 70. Zresztą różnicę widać nawet w kolorze taśmy - u Ampeksa jest czarny, "zimny", w Quantegy ciemnobrązowy. Niesamowite, że pod koniec lat 90. w USA stosowano jeszcze tę technologię.

KQ67eYw.jpg

To podobieństwo kaset Ampex/Quantegy do Sony Metal Master już wcześniej mnie uderzyło. Przypadek, współpraca, czy szpiegostwo przemysłowe? ;-)

A dwutlenek chromu, czy, nową modą, tlenek chromu (IV), wrócił częściowo do łask, szczególnie, gdy (podobno) wygasły jakieś tam patenty. Zwróć uwagę, że wspomniana przez Ciebie wyżej kaseta SKC CD ma taśmę chromową. Może tam należy szukać źródeł taśmy do kaset Ampex?

A dwutlenek chromu, czy, nową modą, tlenek chromu (IV), wrócił częściowo do łask, szczególnie, gdy (podobno) wygasły jakieś tam patenty. Zwróć uwagę, że wspomniana przez Ciebie wyżej kaseta SKC CD ma taśmę chromową. Może tam należy szukać źródeł taśmy do kaset Ampex?

To możliwe, ale dziwne, że tak samo ("472") oznaczano dwie zupełnie różne taśmy.

Z innej beczki: namierzyłem wreszcie tę tajemniczą kasetę, którą znalazłem już pod czterema różnymi markami "Made in Japan".

To Denon LX w wersji przezroczystej, z połowy lat 80. Istniały obok siebie modele w typowej dla tej firmy obudowie w skośne paski i przezroczyste, z gładkimi marginesami. Wspólne jest charakterystyczne okienko, na co wcześniej nie zwróciłem uwagi.

Zważywszy wcześniejsze zestawienia par, Denon wyrasta na czołowego dostawcę OEMów dla marek kasetowych.

aDukT7f.jpg

fqc099w.jpg

Edytowane przez Diabolik

Żeby nie być gołosłownym: oto dwie kolejne kasety Denon pod innymi markami:

24. Denon w barwach JVC

To trochę dziwne, ale wygląda na to, że firma JVC produkowała samodzielnie tylko kasety typu metal, pozostałe kupując u konkurencji - DA1, DA3 i DA7 u Denona, a podstawowe F1 w Korei. Później zaopatrywali się też zdaje się w ICM.

HPKcgkv.jpg

25. Denon / Realistic

O kasecie Supertape MII już pisałem. Jest o tyle dziwna, że istnieje w wersji własnej obudowy Realistic oraz - jako jedyna w całej gamie - właśnie w obudowie Denona i w nietypowej długości C-74 (wersja własna ma długość C-76). Przypomnijmy, że Denon deklarował rzadko spotykaną długość C-75.

Nawet naklejki są identycznego wzoru.

48xPDmL.jpg

Biorąc pod uwagę sporą tolerancję, z jaką podawane są długości taśm, może się okazać, że 74, 75 i 76 są takie same, a z kolei że 74 i 74 są zupełnie nie takie same.

A to, że Supertape MII pochodziła od Denona nie dziwi o tyle, że Denon był bodaj ostatnią firmą, która zarzuciła produkcję takich taśm.

26. Goldstar CRX w czterech odsłonach.

Kolejny ciekawy zestaw. Ta kaseta Goldstar jest dość dobrze znana, to początek produkcji, druga połowa lat 80. W oczy rzuca się podobieństwo kasety do chwilę wcześniejszych modeli TDK "z dużym oknem". Goldstar korzystał zdaje się z maszyn (licencji?) TDK, już kiedyś poruszaliśmy ten temat.

TJHsYjT.jpg

Najbardziej znanym u nas - z przyczyn historycznych - "klonem" modelu CRX jest oczywiście kaseta Art-B. W tej samej skorupie znalazłem też Ampeksa 472 (w tym modelu panowała spora dowolność jeśli chodzi i o obudowy, i o taśmy). Ale chyba najciekawszy jest Philips CRX. To jedyny model chromowy, i jedyny w takiej obudowie, oferowany w krótkiej, liczącej raptem trzy kasety serii przygotowanej na rynek amerykański w 1987 roku.

Żelazówki były dwie - HP i HR - i też niemal na pewno były dostarczane przez Goldstara, zgadza się nawet oznaczenie taśmy. Tyle że obudowy były przezroczyste, podobnie jak w odpowiadających im wizualnie modelach europejskich FS i FSX. Eksperyment Philipsa z podbojem rynku USA najwyraźniej się nie udał i skończył na tej jednej serii, zresztą kupowanej w Korei.

Warto przypomnieć, że Philips długo miał kłopot w Stanach, ze względu na zakaz używania własnej nazwy, zbyt - zdaniem sądu - podobnej do koncernu Philco. Stąd różne wygibasy marketingowe - kasety Philipsa oferowano np. pod marką Norelco.

Dobrze jest to opisane na angielskiej wiki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Goldstar CRX to jedyny tak chętnie kupowany przez inne firmy model z tej serii.

TP8EYaP.jpg

Philipsy HP, HR i CRX, w odróżnieniu od kaset europejskich tej marki, miały zadrukowane na grzbiecie wkładki:

TdWTvSd.jpg

Ukryta Zawartość

Myślę, że jest to "klon zewnętrzny", wzorowany jedynie wizualnie na kasetach TDK - kiedyś je otworzyłem i porównałem, i jest to jak dzień do nocy. TDK rulez, Goldstar... hmm...

moim zdaniem okienko w TDK jest nieco węższe, minimalnie ale jednak :-)

Niebawem i w końcu będę mógł zaprezentować wszystkie modele oraz wszystkie długości TDK w tych obudowach, brakuje tylko SF46EU która już do mnie leci :-)

Oczywiście o ile mnie coś jeszcze nie zaskoczy, np wersja 46min w "złotej" TDK SAEU nigdy jej nie widziałem ale skoro produkowali SF46EU to dlaczego nie SA.

....lub AD46 z 1984, jest 120-tka więc powinna być do kompletu i 46-tka ale również nic mi o niej nie wiadomo a śledzę temat od sześciu lat.

Ukryta Zawartość

post-33485-0-27421500-1440350772_thumb.jpg

post-33485-0-87411400-1440350805_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Joj ! HipPop , jakie masz piękne półeczki ...

I wszystko zafoliowane :-))

Tak mi się stare Pewexowskie sklepy wspomniały .

Jak dziś pamiętam , Pewex przy ul. 18 stycznia ( obecnie Królewska ) i zawsze na prawo i do końca !

moim zdaniem okienko w TDK jest nieco węższe, minimalnie ale jednak :-)

Niebawem i w końcu będę mógł zaprezentować wszystkie modele oraz wszystkie długości TDK w tych obudowach, brakuje tylko SF46EU która już do mnie leci :-)

Oczywiście o ile mnie coś jeszcze nie zaskoczy, np wersja 46min w "złotej" TDK SAEU nigdy jej nie widziałem ale skoro produkowali SF46EU to dlaczego nie SA.

To prawda, różnica minimalna, ale jest.

No i przede wszystkim kasety mają różne marginesy - TDK "w cegiełki" a GS w paski.

O tę TDK chodzi?

9LOPUU5.jpg

9bC2IhW.jpg

Joj ! HipPop , jakie masz piękne półeczki ...

I wszystko zafoliowane :-))

A dziękuję, dziękuję.

Co prawda jest to tylko ułamek magazynu Diabolika czy Mirka ale bardzo je lubię.

O tę TDK chodzi?

Nie, taką mam ale to inna seria "z dużą etykietą" a ja mam na myśli serię z "paseczkiem pod oknem". Pisząc "złota" miałem na myśli kolor folii.

Nie, taką mam ale to inna seria "z dużą etykietą" a ja mam na myśli serię z "paseczkiem pod oknem". Pisząc "złota" miałem na myśli kolor folii.

Ale przecież jedyna SA w złotej folii to kaseta na rynek amerykański, a nie europejski?

Z innej beczki: spróbowałem podsumować zastosowanie tej oto bardzo popularnej w latach 90. obudowy ("made in Korea", zdaje się) i znalazłem tylko pięć marek kaset, pod którymi została użyta.

Wydawało mi się, że było tego dużo więcej, pamiętam, że wciąż się na tę obudowę natykałem. Macie jakieś inne kasety w takiej samej skorupie?

qhOlDCY.jpg

Oto zbliżenie. Najłatwiej rozpoznać tę kasetę po oznaczeniu strony w górnym rogu - to szerokie "A" rzuca się w oczy.

9DtZpT4.jpg

Na pewno mam także takiego Basfa Ferro Extra I (z tej serii jak z wyświetlacza LCD), kupionego w USA, mam też Sony EF. Akai mam różne: HX, GX i tę trzecią, co nie pamiętam, na pewno mam też taką Samsung SQC czy jakoś tak, i chyba jeszcze jakąś inną markę. Ale nie wygrzebię teraz, bo, jak pisałem, 99% moich kaset jest teraz na wygnaniu w sezamie i nie mam do nich łatwego dostępu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno mam także takiego Basfa Ferro Extra I (z tej serii jak z wyświetlacza LCD), kupionego w USA, mam też Sony EF. Akai mam różne: HX, GX i tę trzecią, co nie pamiętam, na pewno mam też taką Samsung SQC czy jakoś tak, i chyba jeszcze jakąś inną markę. Ale nie wygrzebię teraz, bo, jak pisałem, 99% moich kaset jest teraz na wygnaniu w sezamie i nie mam do nich łatwego dostępu.

Właśnie tak mi się wydawało, że któraś podstawowa Sony występowała w tej obudowie. Samsunga też kojarzę (chyba oni właśnie ją produkowali), ale jakoś jej nie mam. Inne modele Akai (HX i SX) też tak wyglądają. Nie wiedziałem o Basfie!

No, to w sumie mamy już osiem różnych marek: Akai, Basf, JVC, Maxell, Memorex, Mitsubishi, Samsung, Sony.

I jeszcze jedna ciekawa sprawa: wszystkie te kasety to model podstawowe, popularne. Jedynie Akai GX i Memorex CRS+ zawierają taśmę chromową, a Akai także lepszą żelazówkę (chociaż nie wiem, czy wyżej była SX czy HX).

Edytowane przez Diabolik

Ale przecież jedyna SA w złotej folii to kaseta na rynek amerykański, a nie europejski?

Złota folia SA ma grzbiet identycznie zadrukowany jak wersje EU czyli duży napis TYPE II i mała czcionka SA60/90 a po napisach na rewersie wynika, że to rynek US - dziwne ! A odpowiednik SA w czarnej folii to na pewno rynek US zatem gdzie SAEU ? W tej wersji nie było ?

Zagadka :-)

Pod jaką (inną niż TDK) marką występowała kaseta w tej obudowie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

Złota folia SA ma grzbiet identycznie zadrukowany jak wersje EU czyli duży napis TYPE II i mała czcionka SA60/90 a po napisach na rewersie wynika, że to rynek US - dziwne ! A odpowiednik SA w czarnej folii to na pewno rynek US zatem gdzie SAEU ? W tej wersji nie było ?

Zagadka :-)

Pod jaką (inną niż TDK) marką występowała kaseta w tej obudowie ?

Ja tam nie widzę nic nadzwyczajnego - amerykańska seria SD, SA, SA-X z 1987 roku mogła nie mieć odpowiedników europejskich, gdzie były sprzedawane wersje z dużą etykietą.

Co do zagadki - nie mam pojęcia! Na pewno bym zauważył taką kasetę, bo ją nawet lubię - mimo że to podstawowy model, to fajnie wygląda, z tą kratką na środku. Ponieważ to jedyny model odbiegający wzorniczo od reszty gamy 1988 roku, podejrzewam, że kaseta (lub sama obudowa) nie była produkowana przez TDK, lecz zamawiana na zewnątrz.

Samsungi we wspominanej wcześniej obudowie

Ukryta Zawartość

post-4871-0-21274900-1440417666_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam nie widzę nic nadzwyczajnego - amerykańska seria SD, SA, SA-X z 1987 roku mogła nie mieć odpowiedników europejskich, gdzie były sprzedawane wersje z dużą etykietą.

Racja, zatem mogę przypuszczać a nawet być pewny, że nie zaskoczy mnie istnieniem TDK SA 46 w złotej folii, bo na rynek USA w żadnym z innych model tej serii nie było 46-tek.

Pozostaje pytanie czy może istnieć TDK AD46 z 1984 roku (duże okno) skoro jest 120-tka.

Co do zagadki - nie mam pojęcia! Na pewno bym zauważył taką kasetę, bo ją nawet lubię - mimo że to podstawowy model, to fajnie wygląda, z tą kratką na środku. Ponieważ to jedyny model odbiegający wzorniczo od reszty gamy 1988 roku, podejrzewam, że kaseta (lub sama obudowa) nie była produkowana przez TDK, lecz zamawiana na zewnątrz.

Kaseta taka istnieje pod inną marką niż TDK, na razie nie pokazuję, może ktoś inny będzie wiedział :-)

Edytowane przez Hip Pop

Nie jestem pewien, ale miałem kiedyś podobną w tamtych czasach - Sony, bodaj model HF - też taką przeźroczystą i z tym "kratkowanym" okienkiem. Może tylko podobną.

Samsungi we wspominanej wcześniej obudowie

O, aż dwie różne!

Ja znalazłem jeszcze tę obudowę w kasecie Sensus - produkcji Saehan, więc też w zasadzie Samsung.

To już dziewiąta marka.

uTFPH9G.jpg

Nie jestem pewien, ale miałem kiedyś podobną w tamtych czasach - Sony, bodaj model HF - też taką przeźroczystą i z tym "kratkowanym" okienkiem. Może tylko podobną.

Nie, Sony nigdy nie korzystało z tej kasety, wiem jaki model masz na myśli lecz w tym przypadku podobieństwo ogranicza się tylko do faktu, że ta kaseta też jest przezroczysta :-)

Podpowiem może troszkę :-)

Firma która również korzystała z tego typu kasety (przypomnę TDK D 1988) jest mniej znana w kasetowym świecie a konkretniej rzadko utożsamiana z kasetami aczkolwiek bardzo znana i też japońska.

Coś jak TDK vs Nakamichi tudzież Technics :-)

Tak też i myślę, że to będzie jakiś producent sprzętu (magnetofonów), który chciał mieć w swoim katalogu wszystko stąd też firma TDK wyprodukowała pod niego partię "jego" kaset.

Tak też i myślę, że to będzie jakiś producent sprzętu (magnetofonów), który chciał mieć w swoim katalogu wszystko stąd też firma TDK wyprodukowała pod niego partię "jego" kaset.

Słusznie, jednak zagadka jest o tyle trudniejsza, że firma którą mam na myśli kojarzyć się może czy nawet powinna z innego rodzaju sprzętami RTV i jak Diabolik napisał - to, że tą kasetę znamy jako TDK D z 1988 roku nie musi oznaczać, że to właśnie TDK jest producentem tej kasety, nie jestem pewny ale prawdopodobnie firma o którą pytam w zagadce zastosowała tą formę jeszcze przed TDK :-)

Kolejna podpowiedź - tej kasety nie ma na vintage.cassettes a produkowana była tylko na rynek japoński.

Edytowane przez Hip Pop

Kolejna podpowiedź - tej kasety nie ma na vintage.cassettes a produkowana była tylko na rynek japoński.

Ale jest identyczna, z tymi typowymi dla TDK "cegiełkami" na marginesach?

Znalazłem podobną - Teac CDX - ale to jednak nie to...

Toś nam zabił ćwieka! :-D

Edytowane przez Diabolik
  • Pokaż nowe odpowiedzi