Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jest identyczna, z tymi typowymi dla TDK "cegiełkami" na marginesach?

Na razie tyle :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na razie tyle :-)

O, inne rolki!

E, nie znam, nigdy jej nie widziałem. Nie mam pojęcia co to jest. Takie dopiski "for music" stosowała Yamaha, zdaje się.

Nie jest to Yamaha ale dwie literki w nazwie mają wspólne :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hip Pop

No proszę, TOSHIBA!

:-)

Teraz jestem ciekawy czy sam trafiłeś czy pomogło poprzednie zdjęcie z nazwą firmy które niefortunnie na chwilkę wkleiłem :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz jestem ciekawy czy sam trafiłeś czy pomogło poprzednie zdjęcie z nazwą firmy które niefortunnie na chwilkę wkleiłem :-)

Nie, nie widziałem tego zdjęcia. Postałem chwilę gapiąc się w przestrzeń i mi się przypomniało, że przecież znam oznaczenie FS z kaset Toshiby! Wbiłem do gugli "Toshiba FS cassette" i w grafice zaraz wyszła aukcja Sogo z tą kasetą.

Mam nawet BomBeat C-60FS.

Edytowane przez Diabolik

Nie, nie widziałem tego zdjęcia. Postałem chwilę gapiąc się w przestrzeń i mi się przypomniało, że przecież znam oznaczenie FS z kaset Toshiby! Wbiłem do gugli "Toshiba FS cassette" i w grafice zaraz wyszła aukcja Sogo z tą kasetą.

Tak myślałem, że symbol FS załatwi sprawę choć może kojarzyć się też z Philipsem, ale Philips to nie japoński produkt.

Szkoda, że nie można nigdzie zobaczyć tej toshiby w pełnej okazałości, jedna jedyna jaka jest w guglu i niestety w folii to właśnie ta od Sogo którą notabene kupiłem ja :-)

Wiem, powiecie - wystarczy odpakować :-)

Dzięki Max za wytrwałość, chciałem poczekać nico dłużej aż koledzy zza miedzy "wpadną" ale jak miałbyś z tego powodu nie spać to przyspieszyłem :-)

Edytowane przez Hip Pop

A ileż to roboty, rozpakuj! :-)

Jak znajdziesz mi AR90 i AD90 (1984) pakowane po sztuce bo mam tylko w dwupaku i przez to nie mieszczą mi się wszystkie TDK na jednej półce to chętnie się wymienię i możliwość rozpakowania pozostawię Tobie :-)

Edytowane przez Hip Pop

Jak znajdziesz mi AR90 i AD90 (1984) pakowane po sztuce bo mam tylko w dwupaku i przez to nie mieszczą mi się wszystkie TDK na jednej półce to chętnie się wymienię i możliwość rozpakowania pozostawię Tobie :-)

AD90 1984 służę :-)

Rozpakuj, ja dużo ostatnio rozpakowuję, frajda jest!

AD90 1984 służę :-)

Duże okno ?

Rozpakuj, ja dużo ostatnio rozpakowuję, frajda jest!

Mam za dużo rozpakowanych kaset które czekają na to żeby je nagrać, a ta FS120 z uwagi na długość nośnika nie jest zbyt atrakcyjna do nagrywania, gdyby to była jakaś taniocha i często spotykana to rozpakowałbym bez zastanowienia.

Zapomniałem, że to ważne.

Jakby nie było to dwie różne kasety co prawda mają tą samą folię, wkładkę i nośnik ale sama kaseta pod każdym względem jest inna (tłoczenia, okno, nalepka)

Faktycznie , jakaś rzadkość bo tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest tylko taka z FS , i jak wynika z okładki także na rynek Japonii .

Czyżby jakiś Biały Kruk czy cóś w tym rodzaju ?

Ukryta Zawartość

Na liście par wymieniałem już kasetę Super Ferric brytyjskiej sieci WH Smith. Udało mi się zdobyć egzemplarz zafoliowany - według nadruku, jest to rzeczywiście produkcja That's "exclusively for WH Smith".

Zastanawiałem się, czy to model TX czy FX (oba mają niebieskie nadruki) ale stanęło na TX - napis na folii "fine crystal cobalt" jest zgodny z nadrukiem właśnie na TX.

hxjlwi3.jpg

4qLNoph.jpg

27. WH Smith / Philips

Jak widać, sieć WH Smith korzystała z zacnych dostawców, i to z rozmachem, Nie tylko w Japonii - oto kaseta Philipsa.

qyx7WoH.jpg?1

Widziałem tą WHSMITH w pakiecie z innymi kasetami na aukcji i tak sobie pomyślałem, że zaraz je kupisz właśnie z powodu tej kasety :-)

Jakbyś przy tym był! :-)

Ciekawostka: podstawową Low Noise najłatwiej dostać w wersji C30. Z innymi długościami jest kłopot. Z kolei dwa pozostałe modele są niemal nie do zdobycia.

żebym to ja wiedział ...zdjąłem już folie z 90-tki bo miała lekko pęknięte pudełko ale gdybyś chciał otwartą nówkę to służę :-)

Podstawowa 90-tka też ma to logo na okienku, widocznie tylko 30-tki nie miały.

Z innej beczki, śmieje się sam z siebie bo moja ulubiona seria kaset TDK wciąż mnie zaskakuje, patrze na nie codziennie od kliku lat a dopiero teraz zauważyłem, że model SD to typ II a nie typ I jak cały czas przypuszczałem i ustawiałem je w rzędzie przed modelem AD :-) a że złota folia SA to rynek US a nie EU to nawet nie wspominam bo wstyd, za rzadko czytam co pisze na rewersie.

Muszę zmienić okulary !

Ach te kasetki :-)

Edytowane przez Hip Pop

Z innej beczki, śmieje się sam z siebie bo moja ulubiona seria kaset TDK wciąż mnie zaskakuje, patrze na nie codziennie od kliku lat a dopiero teraz zauważyłem, że model SD to typ II a nie typ I jak cały czas przypuszczałem i ustawiałem je w rzędzie przed modelem AD :-) a że złota folia SA to rynek US a nie EU to nawet nie wspominam bo wstyd, za rzadko czytam co pisze na rewersie.

Muszę zmienić okulary !

No, no, nieźle! :-)

Ja też czasem zastanawiam się "gdzie ja miałem oczy!" gdy po latach dostrzegam w jakimś napisie na folii albo kasecie rozwiązanie jakiejś tajemnicy, ale SD - o tej kasecie tyle razy tu dyskutowaliśmy, że to odpowiednik SF na Europę, że to jedyna kaseta, która miała takie oznaczenie jako typ I a potem II (nawet Maciej parę tygodni temu dawał taką zagadkę). Wydało się - nie czytasz tego forum! :-D

I kolejny odcinek mojej niekończącej się listy par:

28. Magna w szatach Sanyo.

Kratkowaną obudowę Magny pokazywałem już kilka razy. Teraz podczas porządków w kolekcji znalazłem tę obudowę (nawet w dwóch modelach) w kasetach Sanyo SERD, dziwacznej serii przeznaczonej - sądząc z napisów na wkładkach wszystkich modeli serii - na rynek niemiecki.

0BaZZ9V.jpg

że to jedyna kaseta, która miała takie oznaczenie jako typ I a potem II (nawet Maciej parę tygodni temu dawał taką zagadkę).

Jak czytałem zagadkę Macieja to bylem przekonany, że mam typ I a dopiero później zaczęto produkować SD jako typ II....jakoś tak to było :-)

SD typ I to bardzo dawna historia z lat 70-tych. Te poniżej to ostatnie SD i ED, o ile mi wiadomo, cirka jebałt 1975.

Były jeszcze starsze, ale nie mam zdjęć.

Amerykańska SD typ II to połowa lat 80-tych i dalej aż do wczesnych 90-tych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posiadam jeden z pierwszych magnetofonów kasetowych Philips EL3301 z 1965 roku.

W środku znalazłem kasetę BASF (nie wiem z jakich dokładnie lat):

d6513eaf2eb6e1a8.jpg

a chciałbym wejść w posiadanie pierwszej kasety Philipsa (bodajże EL1903):

DSCN0075.jpg

Nie zbieram kaset ale taki magnetofon z taką kasetą byłby fajnym kawałkiem historii (audio).

Czy ktoś się orientuje jaką cenę ma takie marzenie i czy jest osiągalne?

Pozdrawiam,

Maciek

Posiadam jeden z pierwszych magnetofonów kasetowych Philips EL3301 z 1965 roku.

W środku znalazłem kasetę BASF (nie wiem z jakich dokładnie lat):

a chciałbym wejść w posiadanie pierwszej kasety Philipsa (bodajże EL1903):

Nie zbieram kaset ale taki magnetofon z taką kasetą byłby fajnym kawałkiem historii (audio).

Czy ktoś się orientuje jaką cenę ma takie marzenie i czy jest osiągalne?

Fajny ten magnet! A kaseta pochodzi z gamy Basfa na 1971 rok.

Pierwszą kasetę Philips można czasem wyhaczyć na eBayu, kosztuje z reguły od 50 do 100 euro. Chociaż jeden z naszych forumowiczów znalazł na targu w Norwegii taką kasetę w doskonałym stanie, praktycznie za darmo :-)

ndgADfk.jpg

Amerykańska SD typ II to połowa lat 80-tych i dalej aż do wczesnych 90-tych.

Maciej, znowu majstrowałeś przy moim profilu! Wezwę milicję! ;-)

A co, nie chcesz być Niestrudzonym Pogromcą? Przecież nim jesteś! ;-)

Zabawne jest to, że dopiero teraz zauważyłeś! ;-) By zacytować Gustlika Jelenia, "oczka z guzików, jak pluszowy miś" (o Tomku Czereśniaku w roli wartownika). ;-)

A co, nie chcesz być Niestrudzonym Pogromcą? Przecież nim jesteś! ;-)

Zabawne jest to, że dopiero teraz zauważyłeś! ;-) By zacytować Gustlika Jelenia, "oczka z guzików, jak pluszowy miś" (o Tomku Czereśniaku w roli wartownika). ;-)

Małe litery, a wzrok już nie ten...

Nie no, niech zostanie, podoba mi się.

Pierwszą kasetę Philips można czasem wyhaczyć na eBayu, kosztuje z reguły od 50 do 100 euro.

Dzięki za informacje! Jeszcze nie wychylałem nosa za granice naszego kraju w celach zakupowych (ebay wydaje mi się taki nieintuicyjny - ale może to tylko takie pierwsze wrażenie) a chyba trzeba będzie. Tak czy siak widzę, że sam magnetofon bedzie tylko tanim opakowaniem dla cennej zawartości w postaci takiej kasety :-)

Mam pytanie: Czy zdarzyło Wam się, że w jakiejś kasecie odkleiły się rozbiegówki od taśmy magnetycznej? Jeśli tak, to w jakich kasetach i w jakich okolicznościach?

Mam pytanie: Czy zdarzyło Wam się, że w jakiejś kasecie odkleiły się rozbiegówki od taśmy magnetycznej? Jeśli tak, to w jakich kasetach i w jakich okolicznościach?

U mnie nigdy.

• Pokaż nowe odpowiedzi