Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: Czy zdarzyło Wam się, że w jakiejś kasecie odkleiły się rozbiegówki od taśmy magnetycznej? Jeśli tak, to w jakich kasetach i w jakich okolicznościach?

U mnie wielokrotnie, ale tylko w kasetach kupionych do kolekcji, z aukcji, więc nie wiadomo jak były przechowywane. Zdarzało się to po prostu podczas przewijania taśmy na początek. Kasety to różne modele no-name, głównie z Niemiec, np. w obudowach Magny. Ze znanych marek urwały mi się chyba tylko dwa chromowe Philipsy. W Maxellach czy TDK - nigdy.

Dzięki. Dla jasności - nie chodzi mi u "urwanie", w sensie przerwania ciągłości taśmy, tylko odklejenie rozbiegówki z powodu "awarii kleju" na taśmie klejącej.

Dzięki. Dla jasności - nie chodzi mi u "urwanie", w sensie przerwania ciągłości taśmy, tylko odklejenie rozbiegówki z powodu "awarii kleju" na taśmie klejącej.

Tak, tak, to miałem na myśli - o odklejenie rozbiegówki w momencie szarpnięcia na koniec przewijania..

Jeśli chodzi o taśmę, to zerwała mi się tylko Maxell XLII (owalna), ale już nie pamiętam jak do tego doszło.

U mnie nigdy.

Może uściślę, miałem na myśli moje kasety różnych znanych marek które kupiłem osobiście i mam je od nowości nawet te z lat 80-tych, podejrzewam, że problem występuje tylko w kasetach kupionych już jako używki a te przechowywane mogły być np w piwnicach itp

Zapytałem o te odklejające się rozbiegówki, bo ciekawym zbiegiem okoliczności, takie odklejenie się ich przydarzyło mi się dwukrotnie, oba razy w przypadku starych kaset Fuji z lat 1971-75. Kasety pochodziły z zupełnie różnych źródeł, trafiły do mnie jako używane, ale z pewnością właśnie od lat nie były używane! W obu przypadkach kasety trafiły do mnie z taśmą ustawioną nie na początek, tylko przewiniętą gdzieś do połowy, więc poprzedni właściciel na pewno nawet nie wiedział o tym, że rozbiegówki się odkleiły.

Natomiast zaskoczyło mnie to, że w obu przypadkach były to stare kasety Fuji, z określonego okresu 71-75. Widocznie Fuji stosowało wówczas jakieś taśmy klejące inne od wszystkich. Mam stare kasety wielu firm, także różne dziadowskie, i w innych mi się to nie zdarzyło.

Witam pewnie już prezentowana na forum ale w końcu wpadła mi w ręce przez przypadek dość ładna Kaseta - Technics RT XD60.

Jest to moją pierwsza kaseta firmy TECHNICS .

Oraz moje nowe hobby od ponad miesiąca - Magnetofon Szpulowy. Nie zdawałem sobie sprawy że i szpule moą mieć dość fajne opakowania z wkładkami.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24346-0-81016800-1440950205_thumb.jpg

post-24346-0-24384400-1440950206_thumb.jpg

post-24346-0-63978500-1440950620_thumb.jpg

post-24346-0-55906400-1440950635_thumb.jpg

post-24346-0-46311100-1440950641_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajny ten Technics, i dość rzadko spotykany!

Czy mógłbyś wrzucić dokładne zdjęcie opisu technicznego z wkładki?

A dobre szpule na dobrym szpulowcu to wielka frajda.

Ja też najdłużej szukałem do tej gamy właśnie XD. W końcu zdobyłem, ale opisaną (na szczęście estetycznie).

Wszystkie mają żółte szpulki i charakterystyczne okno - poza metalem. Widocznie w tej obudowie to źle wyglądało, albo firma TDK nie chciała się zgodzić na zmianę.

Gbjl3NZ.jpg

dbG1AbX.jpg

60uPDu0.jpg

Fajna jest ta "instrukcja" dotycząca długości pozostałej na szpulce taśmy. W C-60 to cztery minuty, w C-90 - sześć. Przy żadnej innej kasecie nie widziałem czegoś takiego.

Oczywiście w wersji metal tego punktu brak.

xzfQA42.jpg

Fajnie, że je pokazałeś. Ja mam tylko XA i MX, nie mam ani LN ani XD. Ciekawe, że Technicsowi udało się namówić TDK do zmian w obudowach choćby starszego typu.

A propos tego oznaczenia ilości pozostałej taśmy, niektóre stare magnetofony (chyba jakieś Aiwy?) miały część okienka podświetlającego zabarwioną na czerwono. Z chwilą, gdy w podświetleniu kasety pojawiała się czerwień, był to alarm, że zbliża się koniec taśmy.

Zastanawiam się, gdzie jeszcze można kupić niedrogo Technics XD / Technics HG 1985-87

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-43889-0-34792300-1441029500_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rawavlad

Przeglądałem cz.I i II ślicznych kaset i nie natrafiłem na kasetę Stilon Ferrum Forte c-120, nie znalazłem jej również nigdzie w internecie. Jeżeli jesteście ciekawi zamieszczę kilka zdjęć !!!!

Przeglądałem cz.I i II ślicznych kaset i nie natrafiłem na kasetę Stilon Ferrum Forte c-120, nie znalazłem jej również nigdzie w internecie. Jeżeli jesteście ciekawi zamieszczę kilka zdjęć !!!!

No, to by była sensacja!

Teoretycznie C-120 istniała i jako LN, i FF, i FM i Cr - przynajmniej figuruje w tabelach w książce Iwanickiej i Koprowskiego na str. 132-135. Chyba podane tam parametry to nie pobożne życzenia, tylko parametry faktycznie uzyskane, choćby w produkcji próbnej na małą skalę.

Teraz coś z zielonej wyspy Kaseta Magnetofonowa z konczynką Contek UHE 60 made in Eire . Znaleziona w tym roku na wystawie sklepowej na jednym z spacerów .

Ukryta Zawartość

post-24346-0-80330600-1441094820_thumb.jpg

post-24346-0-19999200-1441094824_thumb.jpg

post-24346-0-02063000-1441094830_thumb.jpg

post-24346-0-61298800-1441094837_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedstawiam kasetę Stilon Gorzów ferrum forte C-120

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-39066-0-95203600-1441096209_thumb.jpgpost-5385-100003692 1243625563_thumb.jpgpost-39066-0-86750300-1441096349_thumb.jpgpost-39066-0-44231600-1441096378_thumb.jpgpost-39066-0-35062400-1441096403_thumb.jpg9:tn_DSC00358.JPG]post-39066-0-22634700-1441096257_thumb.jpg

post-39066-0-03288300-1441096234_thumb.jpg

post-39066-0-58624400-1441096275_thumb.jpg

post-39066-0-15347800-1441096276_thumb.jpg

post-39066-0-41056800-1441096349_thumb.jpg

post-39066-0-81060300-1441096398_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

post-39066-0-95203600-1441096209_thumb.jpg

post-39066-0-03288300-1441096234_thumb.jpg

post-39066-0-22634700-1441096257_thumb.jpg

post-39066-0-58624400-1441096275_thumb.jpg

post-39066-0-15347800-1441096276_thumb.jpg

post-39066-0-41056800-1441096349_thumb.jpg

post-39066-0-86750300-1441096349_thumb.jpg

post-39066-0-44231600-1441096378_thumb.jpg

post-39066-0-81060300-1441096398_thumb.jpg

post-39066-0-35062400-1441096403_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez monia-leszek

No to ciekawostka.

Szkoda trochę, że zdjęcia robiłeś w sztucznym świetle i aparat nie skompensował tego prawidłowo - wszystko jest żółte i trudno się zorientować, jakie były prawdziwe kolory tej kasety. Ciekaw też jestem koloru rozbiegówki, bo ten też był dobierany do długości.

Teraz czekamy na prezentacje C-120 Ferrum Maxi i Chromowej! ;-)

Przepraszam za jakość zdjęć ale mistrzem nie jestem, co do koloru to wyszedł raczej dobrze - unikałem ostrego światła. Kolor rozbiegówki lekka poświata żółto- pomarańczowa , ale ledwo widoczna. Pozdrawiam !!!!!

Edytowane przez monia-leszek

No koniec świata. Jednak jest. Wystaw ją na Allegro, zrobisz majątek! :-)

To jedna z najwcześniejszych wersji, jeszcze z normalnie nadrukowaną ceną. Na wersjach ze znakiem jakości "1" cen już nie ma.

A kojarzysz, skąd ją w ogóle masz? Od nowości, ze sklepu?

Co do innych Stilonów - czy któryś z was spotkał zieloną Ferrum Maxi w długości innej niż C-60?

Edytowane przez Diabolik

Przepraszam za jakość zdjęć ale mistrzem nie jestem, co do koloru to wyszedł raczej dobrze - unikałem ostrego światła. Kolor rozbiegówki lekka poświata żółto- pomarańczowa , ale ledwo widoczna. Pozdrawiam !!!!!

Nic nie szkodzi, ale w większości cyfrówek układ automatycznego balansu bieli nie wyrównuje balansu do zupełnej bieli przy oświetleniu sztucznym (żarówkowym), pozostawiając żółty zafarb. Tło, na którym leży kaseta, jeśli w rzeczywistości było białe, zdradza to.

Przepraszam, jeśli zabrzmiałem obcesowo, zamiast wyrazić wdzięczność za zdjęcia. :-(

A czy mógłbyś spróbować zrobić je raz jeszcze, w dobrym świetle dziennym, ale w cieniu, nie w bezpośrednim świetle słonecznym? Dałoby to lepsze odzwierciedlenie barw.

Mam zieloną Ferrum Maxi, ale jest w sezamie i nie dogrzebię się do niej, żeby sprawdzić długość. Jednak na 99,9% jest to 60-tka. :-(

Teraz coś z zielonej wyspy Kaseta Magnetofonowa z konczynką Contek UHE 60 made in Eire . Znaleziona w tym roku na wystawie sklepowej na jednym z spacerów .

Mam inną kasetę Contek - bez koniczynki, za to z wkładką basfopodobną.

lPPz5gy.jpg

pwP2tdp.jpg

Z kaset irlandzkich najciekawszy wydaje mi się ten Memorex - według opisu taśma pochodzi z USA, ale montaż kasety odbył się w Irlandii. Co ciekawe, opis jest po angielsku i francusku, co sugeruje przeznaczenie na rynek amerykański/kanadyjski. Czyżby wysyłali taśmę do Europy, żeby ją tam konfekcjonować, po czym importowali z powrotem do Ameryki?

OrVOC73.jpg

bmAeaQa.jpg

Z koniczynką mam za to kasety Irish - made in Hong Kong, choć produkowane na rynek amerykański.

cunXXEU.jpg

No koniec świata. Jednak jest. Wystaw ją na Allegro, zrobisz majątek! :-)

To jedna z najwcześniejszych wersji, jeszcze z normalnie nadrukowaną ceną. Na wersjach ze znakiem jakości "1" cen już nie ma.

A kojarzysz, skąd ją w ogóle masz? Od nowości, ze sklepu?

Co do innych Stilonów - czy któryś z was spotkał zieloną Ferrum Maxi w długości innej niż C-60?

Pozyskałem ją przypadkowo uzupełniając kolekcję o nasze krajowe produkty. Na OLX koleś wystawił aukcję ze starymi polskimi kasetami Beethovena , a po środku była ferrum forte C-120 . Sam nie wierzyłem , kasety były po dziadku i młody człowiek chciał się ich pozbyć za grosze . Sama kaseta wygląda na nie używaną - pozdrawiam !!!!

Pozyskałem ją przypadkowo uzupełniając kolekcję o nasze krajowe produkty. Na OLX koleś wystawił aukcję ze starymi polskimi kasetami Beethovena , a po środku była ferrum forte C-120 . Sam nie wierzyłem , kasety były po dziadku i młody człowiek chciał się ich pozbyć za grosze . Sama kaseta wygląda na nie używaną - pozdrawiam !!!!

AAAA, szczęściarz! Zazdrość!!

Przedstawiam kasetę Stilon Gorzów ferrum forte C-120

Użytkownik monia-leszek edytował ten post dziś, 10:48

Wystaw ją na Allegro, to zobaczysz co będzie się dzialo, hi hi hi

Amphion Creon 2 | Muarah MU-4 EVO | Wadia 321 decoding computer | CEC DX71

• Pokaż nowe odpowiedzi