Skocz do zawartości
IGNORED

PARADIGM STUDIO 20 V3 ,,PIERDZI"

spiter007

Rekomendowane odpowiedzi

Z Harmanem wygląda to tak: Dauerleistung (bei Klirrfaktor):8 Ohm: 70 W (bei 0,09%); 4 Ohm: 70W (bei 0,3%); Frequenzgang: 0,5 Hz - 150.000 Hz (HI FI - Wiki. de).

Co do Paradygmatów to basowo schodzą do 36 Db.

Podsumowując nasze wywody: wygląda na to, że głosniki są dobre; należy wzmak ustawić na impedancję 4 łomów; spróbować odsłuch na 0 ustawieniach barwy dźwieku; szukać okazji do kupna Paradigmów 40, za jakieś 2 kafle...... i ,,czadzić" gdy żony nie ma w domu !! :-))

Chyba sie nie pomyliłem za bardzo we wnioskach??

Dostojni Panowie, pieknie dziekuję za podjecie tematu i pomocne rady, które spowodowały uspokojenie mojej muzycznej duszy .......

Fakt, to bardzo dobre kolumienki, co najmniej o klasę lepsze od wspomnianych wyżej JBL E-100.

Nawet nie próbuje myśleć co by kolega zrobił mając Studio 100 :D

Jednak chyba raczej 88 dB - przy 4 omach, to możliwe. Poza tym graja jakby chciały z domu uciec - wulkany :)

Jeżeli twierdzicie, że kolumny są takie wspaniałe, to po co ten wątek, dla reklamy? Z tego wniosek, że wzmacniacz Harman Kardon jest winien pierdzenia i nie może wysterować kolumn, co jest niemożliwe. Dla ścisłości cały zestaw E-100 jest przeznaczony do SACD i również twierdzę, że jest o klasę lepszy od wspomnianych kolumn w temacie. I tak można sobie porównywać bez końca, lepiej posłuchać muzyki.

Po pierwsze, ten wątek jest dla rozwiązania problemu.

Po drugie, seria Studio to druga seria Paradigma od góry, a Northridge to druga seria JBL od dołu.

To, że Studio wchodzą w skład systemu wielokanałowego - no cóż takie czasy.

Studio 40 - nie grają lepiej niż Studio 20, już lepiej poszukać Studio 60.

Po kolejne - szczerze mówiąc Paradigm naciąga trochę prawdę tymi 8 omami i dlatego wzmacniacz nie dał rady ich obsłużyć. Z resztą to nic dziwnego.

A odnośnie wzmacniacza

hk.jpg

Co do parametrów podawanych przez Paradigm, to są one inne niż mamy, to w głowach. Realnie to już nie wygląda tak kolorowo:

Pasmo przenoszenia (-6dB) 50Hz - 18kHz

Skuteczność 88 dB

Impedancja 4 omy

To co napisane jest w info o tych głośnikach to tzw. zasięg basu (36Hz) i dynamika odsłuchowa (91dB)

Działania marketingowe, a realia są już zupełnie inne.

Nie myśl - słuchaj.

Parametry dla nowszego modelu 20 V5 podobne do modelu 20 V3

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zoller, znowu wbiłeś mi igłę w tyłek ....... Dlaczego uważasz, że Paradigmy 40 są gorsze od 20? Przecież mają wiekszy power, są nowsze (choć już nie produkowane - dlaczego?) i podobno czyściej grają???? Odpowiedz proszę ......

Podobnie się ma do kolumn JBL, nowszy model z serii ES 100 front z dodatkową ultra wysokotonową kopułką 40 KHz, Jak czytałem w testach spisuje się trochę gorzej jak dużo starsze E 100 Nortrhridge. Zaoszczędzono na wymiarach obudowy, a w zamian dodano ultra kopułkę + ozdobny panel przy głośnikach oraz ozdobne nóżki.

Zoller, znowu wbiłeś mi igłę w tyłek ....... Dlaczego uważasz, że Paradigmy 40 są gorsze od 20? Przecież mają wiekszy power, są nowsze (choć już nie produkowane - dlaczego?) i podobno czyściej grają???? Odpowiedz proszę ......

Co ciekawe Studio 40, to też podstawkowce w układzie 2,5 drogi. Czyli mówiąc najprościej 20 z dołożonym basowcem. Moim zdaniem żaden do progres, nie graja tak przeźroczyście jak 20 i nie zyskują na basie. Ilościowo jest go więcej, ale niżej nie schodzi. Zaś w 60 zejście basu jest słuszne i przez inne strojenie zyskują też inne zakresy. Osobiście nie kupiłbym 40 w żadnym wypadku, chociaż bardzo lubię podstawkowce.

Szczerze mówiąc zamiast tych Studio 20 przeszedłbym na Signature S2 - bo jak żyję nie słyszałem lepszych monitorów do rockowego grania.

Przypomniałem sobie przed chwilą, jak słuchałem kiedyś Studio 20 v3 z zestawem Quad 99 i to zagrało takim basem i z takim powerem, że głowa mała. Myślę, że powinieneś zainwestować w lepszą elektronikę, kable itd

W każdym razie te Studio 20 do pokoju do 20 m kw. W zupełności wystarczą.

Jak jesteś z Wielkopolski to zapraszam z kolumnami do mnie.

Studio 40 v3474461-paradigm_reference_studio_40_v3_speakers_black_ash_with_j18_stands.jpg

Studio 20 v3

3320377016_3891ea6abf_o.jpg

Studio 60 v3

7917d1260653116-fs-pair-paradigm-studio-60v3-black-studio60-nogrill.jpg

Signature S2

520943-paradigm_signature_s2_v1_rosewood_ii_finish_mint_cond_9810_obm.jpg

To wszystko kolumny z tego samego okresu.

Nie myśl - słuchaj.

Niestety z sąsiedniego, nieco odległego Opola. Własnie na allegro pojawiły się 40 za 3300 zeta i już byłem zdecydowany, aż tu Zoller zakręciłeś moimi planami, tak że nie wiem co zrobić ....??????? Mniemam, że Twoje uszy słuchały już wiele kolumn; no to jak jest z tymi 40??

Innych forumowiczów proszę również o opinie. Muszę szybko podjąć decyzję!! Warto, nie warto????

Czytam i durnieję jeszcze bardziej. Kolega Snajper na naszym forum pisze:

,,Na koniec słówko o tym, czemu 40v4, a nie 20v4. Mniejsze kolumny, wbrew pozorom, dostarczały więcej basu i ogólnie brzmiały bardziej w okolicach v3. Więc na pierwszy "rzut ucha" spodobały mi się bardziej. 40'tki natomiast mają basu mniej, ale z lepszą kontrolą i niżej schodzącego (na przekór danym technicznym). Brzmią mniej efektownie, ale w sposób bardziej zrównoważony. Pierwszy "rzut ucha" nie był więc dla nich łaskawy. Ale im dłużej ich słuchałem, tym bardziej mi się podobały. To, co przeważyło na korzyść 40'tek to zachowanie w ciężkim repertuarze. W porównaniu do większych braci, 20'tki wyglądały trochę jak głośno szczekający jamnik - strach się bać. ;) Natomiast 40'tki ze stoickim spokojem i kamienną pewnością siebie prezentowały wszystko, co podał wzmacniacz. Ani cienia wahania, krzykliwości czy zadyszki. Dodatkowo na decyzję miało wpływ granie na cicho. Tutaj też 40'tki nie zostawiły 20'tkom żadnych złudzeń. A kropkę nad "i" postawiły gabaryty mojego pokoju - ok. 80m3 pojemności. I to była pod tym względem słuszna decyzja - 40'tki czują się odczuwalnie lepiej, swobodniej w takiej kubaturze i nie muszą wkładać w granie tyle wysiłku, co 20'tki. Pod jednym warunkiem - że napędzać je będzie odpowiednio wydajny wzmacniacz. Na tyle wydajny, że Denon PMA 1500 AE tutaj poległ z kretesem (o tym więcej w recenzji Xindaka XA-6950, którą na pewno za niedługo popełnię).

Joseh: ,,Czysta i szczegółowa góra, idealna średnica i basik b. dobrze kontrolowany i schodzący naprawdę nisko. Oczywiście przed kupnem warto je najpierw posłuchać".

Zyzio: ,,moim zadniem 40-tki mają lepiej rozciągniety bas, niektórzy natomast twierdzą że 20-tki są bardziej spójne, dlatego warto posłuchać obu"

Kolorowy zawrót głowy!!! Czy 40 faktycznie maja basiska mniej????.

Nie znam v4, ale v3 może faktycznie, ale na pewno nie schodził niżej. W tych najbardziej czułych dla słuchu okolicach miały większego kopa. To tyle.

V4 w ogóle nie znam i się nie wypowiem, ale z technicznego punktu widzenia na pewno są wyżej strojone niż 20 co daje poczucie mniejszego basu.

Jeżeli chcesz poznać moje zdanie.

Przede wszystkim zmień elektronikę. Połączenie HK ze Studio 20, to trochę mezalians.

Nie myśl - słuchaj.

Dzieki, czyli wstrzymuję się od licytowania, gdyby basiska maiło być faktycznie mniej ....... Zmienić wzmaka ..... Przecież to amerykańsko-kanadyjski basowy zestaw! Nowe wzmaki to raczej produkcja masowa, nie chcę napisać chińszczyzna; te co mam to stare i dobre jak wino vintage. Zastanawiałem się nad Denonem PMA-860, ale z charakterystyki wychodzi mi gorzej niż HK; no i za mało ,,mieska" No i 3 piecy na razie nie potzrebuję. A Ty co proponujesz?

Sorki Zoller, ale dopiro co wróciłem z pracy. Co rozumiesz pod pojęciem ,,źródło"?? Przepraszam kolego, ale heavy metal czy rock'n'roll to nie rzeźnia, tylko poezja dla uszu, lecz o gustach sie nie dyskutuje......

Sorki Zoller, ale dopiro co wróciłem z pracy. Co rozumiesz pod pojęciem ,,źródło"?? Przepraszam kolego, ale heavy metal czy rock'n'roll to nie rzeźnia, tylko poezja dla uszu, lecz o gustach sie nie dyskutuje......

Źródło muzyki. Cedek, komputer, DVD, streamer z czego odtwarzasz muzykę.

Nie myśl - słuchaj.

Wzmaki 2:

HK 6500 - ??

Amlituner TECHNICS SA - GX 130 - lat 27

cd - TECHNICS - SL-PG 200A- lat 28

Gramofon: FRYDERYK HI-FI (rzadko wyciagany i podłaczany, ale na chodzie) - lat 34

Pozdrawiam. Hetman is BEST!!!

Wzmaki 2:

HK 6500 - ??

Amlituner TECHNICS SA - GX 130 - lat 27

cd - TECHNICS - SL-PG 200A- lat 28

Gramofon: FRYDERYK HI-FI (rzadko wyciagany i podłaczany, ale na chodzie) - lat 34

Pozdrawiam. Hetman is BEST!!!

No tak. Widzisz, te Studio 20, to naprawdę wysoka półka. W Twoim przypadku nie dajesz szansy zagrać tym kolumnom. Żeby to zagrało potrzebujesz innego cedeka i inny wzmak. Póki co to co masz nie zagra z odpowiednim wykopem.Na razie poszukałbym jakiegoś cedeka do tego HK, np. to jest interesujący cedek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego trzeba by w przyszłości poszukać resztę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w każdym razie, zmiana obowiązkowa.

Jeszcze miałem Ci napisać, że jak słuchałem tych Signature S2 i Studio 20. Porównywaliśmy wzajemnie te dwa modele. Grało to z CD Usher CD1 - Cairn Nanda (preamp) - Usher R1,5, pospinane to było kablami Stereovoxa. Jakieś 10 lat temu, wtedy sama elektronika kosztowała jakieś 30 kzł. Grało to z takim wykopem i selektywnością. że aż byłem zaskoczony. Myślę, że jak zainwestujesz w sprzęt z drugiej ręki 3 - 4 kzł, to będzie jak trzeba. Wbrew pozorom wszelkie rzeźnie lepiej brzmią na lepszym sprzęcie. Chodzi o selektywność przy wyższych poziomach głośności.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Kolego zoller.

Wszystko fajnie HDCD i SACD, tylko czy kolegę stać na takie zakupy, a później na zakup płyt, chyba na CD, lub CDR z Mp3.

1. Co ma wspólnego odtwarzacz CD z pierdz...... A jak podłączy się magnetofon np Koncert to nie będzie pierdz....

2. Wzmacniacz Harman Kardon 2 X 70W nie potrafi dobrze wysterować kolumn podstawkowych i to niby z wyższej półki?

Albo kolumny zajechane, lub takie wspaniałe (efektywność na papierze)

Kolego zoller.

Wszystko fajnie HDCD i SACD, tylko czy kolegę stać na takie zakupy, a później na zakup płyt, chyba na CD, lub CDR z Mp3.

1. Co ma wspólnego odtwarzacz CD z pierdz...... A jak podłączy się magnetofon np Koncert to nie będzie pierdz....

2. Wzmacniacz Harman Kardon 2 X 70W nie potrafi dobrze wysterować kolumn podstawkowych i to niby z wyższej półki?

Albo kolumny zajechane, lub takie wspaniałe (efektywność na papierze)

Problem z kolumnami już został rozwiązany :)

Kolega chciał kupić Studio 40 za 3,3kzł, więc chyba stać :)

Wracając do wątku. Oczywiście, że HK wysteruje te kolumny, nie ma problemu, przy czym jak one potrafią zagrać nie usłyszy bez zmian. Nie chcę się tutaj wymądrzać, ale wiem jak zagrają z zestawem bardzo budżetowym i wiem jak zagrają z lepszym sprzętem. To są inne bajki. Z własnego doświadczenia wiem tyle, że łojenie jest dla sprzętu wymagające. Póki co zestaw autora krzyczy bądź się wydziera, ale na pewno nie gra.

Nie myśl - słuchaj.

To może bardziej przystępną ceną będzie odtwarzacz Harman Kardon HD-750 z HDCD, będzie do kompletu do wzmacniacza 6500.

Odtwarzacz użytkuję jako jeden z wielu od 12 lat bez awarii, a potrafi w miarę dobrze odtwarzać płyty CD i HDCD.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na zakup w/w sprzętów mnie stać, tylko mam w opozycji żonę, niestety. Gdy jej wspomniałem o kolumnach za 3,3 kzł, to bardzo się wkurzyła ..... :-(( No cóż, wykształcenie dzieci kosztuje.

Zoller, jesteś równy audiofil i meloman, dziekuję za wszystkie rady :-) Jak zmiękczę zonę, to może coś z tego wyjdzie....

Na razie z przywiązania, sentymentu i nostalgii użytkuję w/w sprzęta, które muszą przez jakiś czas mi jeszcze wystarczyć.

Kolego, piszesz o innym wzmacniaczu; proszę również o ewentualne propozycje. Pieknie dziekuję.

Dzięki :)

Co do wzmacniacza. Wszystko zależy od finansów. Jeżeli mamy poruszać się w rozsądnych kosztach. Może Rotel RA 1060 albo droższy 1070, stara Yamaha AX 1070, Exposure 2010 albo 3010. Do Quada 99 mozna by poszukać preampa i końcówki 99 albo lepiej 909 i połączyć, to Quad linkiem i w sumie do łojenia bardzo fajny zestaw z tymi Studio 20. Tyle, że brzydki "współczynnik akceptacji żony" niski :) i nie tani. Jednak w tym przypadku możesz zaoszczędzić na kablach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tu znalazłem taki zestaw

Ukryta Zawartość

Szukaj wzmacniacza o raczej zwartym brzmieniu, przede wszystkim o dobrze kontrolowanym basie. Z tej racji, że nagrania metalu bardzo często nie mają za wiele niskiego basu, za to bardzo dużo informacji na środku. W Studio 20 masz lekko podbity wyższy bas, co w przypadku takiego repertuaru jest zaletą (dobrze słychać stopy i mięcho gitar). Wadą jednak jest krzykliwość średnicy, dlatego bardzo ważna będzie synergia wszystkich urządzeń i kabli. Zamiłowania do takiej muzyki zawsze przekładają się na głośne słuchanie i musisz za wszelką cenę dążyć do selektywności.

Jeszcze jedno, Studio 20 lepiej grają z maskownicami niż bez.

W sumie zawsze staraj się posłuchać, kolumny pod pachę i słuchać. Zawsze jak wydajesz kasę słuchaj!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Piekne dzieki za wskazówki, które zostały przeze mnie zapisane i utrwalone na wieki wieków. Z tym pożyczaniem na odsłuchy, to u nas w Opolu facet z Sonici nie zgadza sie na to, proponując odsłuchy u siebie (dlatego być może nie kupiłem Monitor Audio Bx 2). Piec Yamahy odpada; miałem kiedyś A-500; zagrał dwa dni, potem ożeniłem go na Allegro. Jej dźwiek kompletnie mi nie leży. Nad pozostałymi z pewnością się zastanowię; Rotel to stara amerykańska szkoła dźwieku (jak HK); róznica chyba lezy w mocy, bo częstotliwość grania jest podobna. Ale teraz bynajmniej już wiem, czego i jakich nazw sie trzymać. Ten mój Technics, choć to jest dolna półka, ma lepsze częstotliwości przenoszenia, jak proponowane przez Ciebie cd'eki, których na pewno nie będę odsłuchiwał cyfrowo. Acha, zapomniałem, że masę muzy słucham również z komputera w formatach mp3 i innych - wiem, że to profanacja dźwieku, ale tak bynajmniej mam to co najbardziej lubię pod reką......

Zoller i inni życzliwi mi koledzy, jeszcze raz pieknie dziekuję za wszelką pomoc: Paradigmy grają na pół gwizdka bez ,,prykania"; zaczynam słuchać muzy w ustawieniu na 0 - zobaczymy po 2 dwóch tygodniach, czy faktycznie mnie to przekonało; pewnych rewolucji w sprzęcie dokonam zapewne, gdy któryś z używanych ,,klęknie". No to siemanko braci muzyczna!!!!

Acha, zapomniałem, że masę muzy słucham również z komputera w formatach mp3 i innych - wiem, że to profanacja dźwieku, ale tak bynajmniej mam to co najbardziej lubię pod reką......

No, to w tajemnicy przed żoną ;) możesz kupić coś takiego

Ukryta Zawartość

Możesz też do tego też podłączyć cyfrowo cedeka i ..... życie jest piękne :D

Ukryta Zawartość

Nie myśl - słuchaj.

Jezu, chłopaki o takim sprzęcie nawet nie wiedziałem, że istnieje!! Rozmumiem, że poprawia on jakość i siłę dźwieku z komputera (jesli się mylę to mnie poprawcie). Jesli to urzadzonko ma poprawić w/w parametry to wchodzę..... z wiedzą zonki. Hej

Zamontowałem DAC Nostromo 3 wewnątrz mojej konstrukcji audio-wizualnej DIY 2 X 6550 na kanał, UL / tryb triody + odtwarzacz DVD, DVD Audio SACD, tuner internetowy. Słyszalna poprawa dźwięku, w tym silniejszy bas, dodatek wzmacniacz słuchawkowy w DAC Nostromo 4H.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.