Skocz do zawartości
IGNORED

Dzwięk 5.1 Laptop do Marantz

stawros09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Potrzebuje pomocy w następującej sprawie. Posiadam laptopa dell Precision M4400 chcę przesłać dźwięk i obraz do ampli. Maranty sr6003 później do TV. Obraz idzie bez problemu ale dźwięk idzie tylko w stereo (tak to rozpoznaje ampli). Dźwięk idzie przecież w postaci cyfrowej więc czy problemem jest brak karty 5.1 w kompie. Czy to nie ampli dekoduje dźwięk z playera? Czy rozwiązaniem jest zewnętrzna karta muzyczna. Jeżeli tak to jaka?

https://www.audiostereo.pl/topic/109551-dzwi%C4%99k-51-laptop-do-marantz/

Cześć, napisz jakiego używasz odtwarzacza w komputerze, i czy ustawiłeś przesyłanie wielokanałowe metodą passtrought. Jak dobrze pamiętam konfiguruję się to grzebiąc w ustawieniach panel sterowania --> sprzęt i dźwięki --> dźwięk --> i tam będziesz miał, w zależności od używanego sterownika portu hdmi (wybacz nieprofesjonalną nazwę, ale chyba tak to się nazywa, sterownik) nazwę, u mnie jest AMD HDMI output i tam klikasz prawym, właściwości, i zaznaczasz w zakładce obsługiwane formaty, formaty dźwięku które cię interesują DTS, DOLBY DIGITAL itp. I chyba to wszystko

EDIT:(to zrób na końcu jak ustawisz passtrought w kodeku ffdschow)

Następnym krokiem chyba jest ustawienie w programie odtwarzacza, wyjście output ścieżki dźwiękowej, w skrócie żeby program, przykładowo MPC player, dawał sygnał 5.1 na port hdmi.

Klikasz MPC player odpalasz film , dalej klikasz -->odtwarzanie --> filtry--> rozwijasz i klikasz w codek ffdshow audio decoder --właściwości i tam zaznaczasz w zakładce passtrought wszystkie interesujące cie formaty dźwięku tj. DTS DD itp.

Aha i ustaw sobie port hdmi jako urządzenie domyślne odtwarzające dźwięk (panel sterowania-->dźwięki itp),

I być może będziesz musiał najpierw wykonać konfigurację w odwrotnej kolejności jak ci napisałem . Zrób najpierw konfiguracje codeka ffdschow tak jak ci napisałem powyżej, i później ustaw obsługiwane formaty wyjścia hdmi. Powinno działać u mnie działa. Pozdrawiam

O ile dobrze pamiętam to przez HDMI w laptopie nie idzie dźwięk 5.1. HDMI jest na karcie graficznej a nie na muzycznej.

Dźwięk wychodzi tylko w stereo. Ja ze swojego wychodzę optykiem.

Prosze mnie poprawić jesli się myle.

prezydent22.

Używam odtwarzacza vlc wybieram w nim wyjście 5.1 ale i tak to nie zmienia tego że ampli rozpoznaje stereo. Sterowniki do karty muzycznej są raczej okrojone i nie ma tam tych opcji "DTS, DOLBY DIGITAL".

5z0p3n

Dokładniej nie jest to port HDMI tylko DisplayPort i nie rozumiem dlaczego dzwięk cyfrowy jest wysyłany przez niego tylko w stereo.

Pytanie podstawowe czy z tego laptopa Dell Precision M4400 da się wysłać dźwięk 5.1 w formie cyfrowej na zewnątrz. Dostępne wyjścia to DisplayPort, USB lub zwykłe wyjście analogowe na jack.

Nigdzie nie mogę znaleźć co przepuszcza to łącze. Jest zestawiane obok HDMI, jednak wydaje mi się że przez to że jest ono zainstalowane na karcie graficznej ogranicza to jego możliwości.

Spróbuj zainstalować starsza wersję VLC,

Tu odnajdziesz odpowiedź, niestety moderatorzy usunęli zdjęcie które w bardzo łatwy sposób wyjaśniało o co chodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.