Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do CA 550A + 540C v2 i 50m2

CzlowiekZelazko

Rekomendowane odpowiedzi

Rodzina potrzebuje skompletować kolumny podłogowe do zestawu CA 550A + CA 540C v2. Obecnie gra to z Wharfedale'ami Diamond 9.4 na 50m2 i jest słabo. Odległość słuchacza od linii kolumn ok. 3m. Wymiana elektroniki nie wchodzi w grę.

Słuchane najczęściej: soul, jazz, muzyka filmowa. Generalnie spokojne klimaty z wokalami.

Budżet do 5000 PLN. Używki wchodzą w grę.

Co poradzą osłuchane i bardziej doświadczone głowy?

https://www.audiostereo.pl/topic/109666-kolumny-do-ca-550a-540c-v2-i-50m2/

Jasnych do 550. Niezła rada...

To prawda, że jest marny i szkoda dla niego kolumn za takie pieniądze. Jest płaski i suchy. Z pewnością nie jasnych.

Tylko, że do 50m2 potrzebne jest kawał kolumny i CA nie wyrobi. Moim zdaniem nie uzyska się zadowalającego efektu z tą elektroniką w takim metrażu.

Aż tak fatalnie z tym wzmakiem?

Jak poczytałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

to aż takich psów na nim nie wieszali...

Braliśmy pod uwagę Monitor Audio Rx8 lub Audio Academy Hyperion IV.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

zdecydowanie nie polecam kolumn jasnych do CA, raczej dociążonych z dobrym wypełnieniem w środku i raczej łagodnych w górze.

Niestety potwierdzam opinię mojego przedmówcy, CA550A jest zdecydowanie za słaby do 50m2.

Jeśli natomiast elektronika musi zostać, zwróć proszę uwagę na kolumny Klipsch Icon KF-28. To potężna konstrukcja o wysokiej skuteczności, która jest w stanie nagłośnić Twoje pomieszczenie. Niestety dźwiękowo kłóci się to z moją opinią, Klipsch nie jest łagodny, ciepły, dociążony, jego zaletą jest natomiast możliwość nagłośnienia, stworzenia wystarczającego ciśnienia akustycznego w Twoim pomieszczeniu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Większe znaczenie będzie miała zapewne jakość niż potęga dźwięku. Ze względu na częstą obecność małych dzieci w domu odsłuchy są raczej "w tle" i z niedużą głośnością.

Chodzi właścicielom raczej o czystość i głębię przekazu, oraz ładną przestrzeń przy nieprzesadzonym natężeniu dźwięku.

Większe znaczenie będzie miała zapewne jakość niż potęga dźwięku. Ze względu na częstą obecność małych dzieci w domu odsłuchy są raczej "w tle" i z niedużą głośnością.

Chodzi właścicielom raczej o czystość i głębię przekazu, oraz ładną przestrzeń przy nieprzesadzonym natężeniu dźwięku.

Jeśli elektronika nie zapewnia tych cech, które wymieniłeś sama w sobie, to praktycznie niemożliwe będzie dobranie kolumn, żeby grało cicho, a przy tym czysto i przestrzennie... Można spróbować z MA. Lecz ja posłuchałbym, poszukałbym najpierw kolumn, które mają takie cechy, a potem dobierał elektronikę...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Jeśli elektronika nie zapewnia tych cech, które wymieniłeś sama w sobie, to praktycznie niemożliwe będzie dobranie kolumn, żeby grało cicho, a przy tym czysto i przestrzennie... Można spróbować z MA. Lecz ja posłuchałbym, poszukałbym najpierw kolumn, które mają takie cechy, a potem dobierał elektronikę...

To jaki zestaw przy w/w warunkach lokalowych i preferencjach muzycznych możecie zaproponować, jeśli elektronika faktycznie do kitu?

Kolumny do 4k PLN, elektronika do 3k PLN - mogą być używki.

Odsłuchy nie wchodzą w grę - każdemu (w tym mnie) podoba się trochę coś innego, a właścicieli (wiek średni +) za uszy ciągnął po salonach nie będę :-)

To jaki zestaw przy w/w warunkach możecie zaproponować, jeśli elektronika faktycznie do kitu?

Kolumny do 4k PLN, elektronika do 3k PLN - mogą być używki.

Odsłuchy nie wchodzą w grę - każdemu (w tym mnie) podoba się trochę coś innego, a właścicieli (wiek średni +) za uszy ciągnął po salonach nie będę :-)

Jest jak piszesz - każdemu podoba się co innego. Czyli wybierzesz (i to jeszcze dla kogoś) z pośród powiedzmy 10 propozycji, praktycznie całkowicie na "pałę". Znaczy będziesz się opierał na gustach innych i tekstach, opisach (ochach i achach) przeczytanych tu i ówdzie. Totolotek:)

Jeśli posłuchanie to problem, czyli tak w zasadzie wszystko jedno co i jak gra - dokupiłbym jakieś ładne kolumienki i po sprawie.

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ostatnio odwiedził mnie mój kumpel audiofil. Posłuchał różnych kawałków i powiedział:

"Świetnie to gra, zestaw wysokiej klasy. Dokładnie takiego dźwięku NIE chciałbym u siebie."

Tu akurat chodziło o ciepełko.

Jest jak piszesz - każdemu podoba się co innego. Czyli wybierzesz (i to jeszcze dla kogoś) z pośród powiedzmy 10 propozycji, praktycznie całkowicie na "pałę". Znaczy będziesz się opierał na gustach innych i tekstach, opisach (ochach i achach) przeczytanych tu i ówdzie. Totolotek:)

Jeśli posłuchanie to problem, czyli tak w zasadzie wszystko jedno co i jak gra - dokupiłbym jakieś ładne kolumienki i po sprawie.

Pozdr.

Posłuchanie to problem, ale skoro pytam na forum, to jednak nie wszystko jedno jak gra. To nie zestaw dla dziadków, którym kolumny mają pasować do meblościanki. Ludzie nie mają czasu/głowy na gonienie króliczka. Poprosili mnie o pomoc i stąd ten wątek.

Chcieli pozostać przy elektronice. Skoro jednak taka bidna, pewnie im to jakoś wyperswaduję. Liczę po porostu na podrzucenie kilku zestawów w zakładanym budżecie - nie musi być dziesięć ;-) - spełniających mniej więcej kryteria muzyczne ZDANIEM PROPONUJĄCEGO. Ostateczna weryfikacja i tak spadnie na moje wątłe barki, ale skoro gustuję w zupełnie innym rodzaju muzyki w/w klimaty są dla mnie na dzień dobry nieco obce.

Jeszcze raz serdecznie proszę o pochylenie się nad problemem i rzucenie zgrabnej propozycji.

Posłuchanie to problem, ale skoro pytam na forum, to jednak nie wszystko jedno jak gra. To nie zestaw dla dziadków, którym kolumny mają pasować do meblościanki. Ludzie nie mają czasu/głowy na gonienie króliczka. Poprosili mnie o pomoc i stąd ten wątek.

Chcieli pozostać przy elektronice. Skoro jednak taka bidna, pewnie im to jakoś wyperswaduję. Liczę po porostu na podrzucenie kilku zestawów w zakładanym budżecie - nie musi być dziesięć ;-) - spełniających mniej więcej kryteria muzyczne ZDANIEM PROPONUJĄCEGO. Ostateczna weryfikacja i tak spadnie na moje wątłe barki, ale skoro gustuję w zupełnie innym rodzaju muzyki w/w klimaty są dla mnie na dzień dobry nieco obce.

Jeszcze raz serdecznie proszę o pochylenie się nad problemem i rzucenie zgrabnej propozycji.

Koledzy! Co jest z Wami? Wrzucać...

Cisza w temacie...

Znalazłem Audiolaba 8200A za rozsądne pieniądze (2k PLN). Może do tego jakiś - przynajmniej na razie - tani CD. No i kwestia kolumn. Czy ten wzmacniasz napędzi coś, co wypełni pełnym i czystym dźwiękiem 50m2?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.