Skocz do zawartości
IGNORED

SONY SCD-XB790QS - PRZERÓBKA

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

Cześć.

Pytam w tym temacie by nie zakładać nowego, a taki podobny znalazłem.

Otóż w moim SCD-940XB po włożeniu płyty i zamknięciu szuflady laser podnosi się na chwilę załącza się PLAY,

ale na kalendarzu nie pokazuje ile jest utworów następnie opada z powrotem i włącza się OPEN i otwiera szufladę.

I tak można w koło.

Podejrzewam laser KHM-220AAA, ale chciałbym prosić bardziej doświadczonych kolegów o poradę czy to jest wina

lasera czy przyczyna może leżeć gdzieś indziej.

Kiedyś nieźle się narobiłem przy przeróbkach tego CD i szkoda by było tyle roboty stracić.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Ja przerabiałem go parę lat temu kiedy Black Gate-y były na alle... w normalnej cenie i do teraz chodził bez zarzutu.

Przesyłałem Ci kiedyś parę fotek tego "przerostu formy nad treścią".

Mnie się kiedyś to zdarzyło ale coś źle skręciłem i ponowne włożenie usunęło problem. Jeśli potrafisz to wymontuj go i obejrzyj dokładnie. Może coś tam wpadło i blikuje mechanizm. Sam zużyty laser nie powinien powodować otwierania się napędu. To sugeruje jakiś problem mechaniczny. Jeśli się nie czujesz na siłach to go oddaj jakiejś bardziej doświadczonej osobie.

Zajrzałem do środka i jest luźny pasek, trochę się ślizga. Może tu jest pies pogrzebany.

Znalazłem w north zamienniki to zamówię i zobaczymy.

Z drugiej jednak strony impuls do zamykania i otwierania szuflady moim zdaniem

nie jest związany z mechaniką, ale nie jestem pewien i dla tego tu pytam.

Nie znam tego modelu. Być może tak ma a to by było swego rodzaju błędem konstruktorskim. Obejżyj soczewkę. Przedmuchaj ja sprężonym powietrzem lub przepłucz sprężonym alkoholem izopropylowym.

Przyczyn może być wiele, a najbardziej prawdopodobna to laser. Miałem też przypadek, że w zasilaczu XB930 jeden z dużych elektrolitów całkiem stracił pojemność i przez to zasilacz mocno siał, co wpływało na działanie serwa dając takie właśnie objawy. Warto miernikiem ESR posprawdzać elektrolity. Już wielokrotnie sprawdziłem, że Elny namiętnie stosowane przez Sony, z czasem bardzo tracą parametry.

Zamówiłem pasek w tym sklepie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Założyłem i znowu śmiga jak dawniej.

Bardzo dziękuję kolegom za wszelkie podpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.