Skocz do zawartości
IGNORED

Na co się zdecydować przy niskim budżecie ?

grzegorzk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałem się was poradzić odnośnie zakupu sprzętu grającego za małą kasę. Załóżmy że chce wydać 500 zł, wiem bardzo mało ale nawet w stercie tandetnego sprzętu musi być lepszy i gorszy.

Moje pytanie to czy przy tak niskim budżecie rozglądać się za jakąś wieżą, głośnikami komputerowymi 2.0 czy amplituner/wzmak i do tego kolumny ?

Co do wieży to miałem kilka i żadna nie grała jakoś szczególnie dobrze.

Ciekawą opcja tylko nie wiem czy dla mnie optymalną są głośniki komputerowe 2.0 np microlaby solo 6c, modecomy MC-SHF120U lub coś od edifiera. Producenci zachwalają że głośniki grają bardzo dobrze tylko czy faktycznie zagrają dobrze jak nie mam karty dźwiękowej ?

Trzecia opcja która mnie w sumie najbardziej kusi to kupno jakiegoś amplitunera przykładowo denona za jakieś 200 zł i do tego kolumny za 300 ?

Proszę o rady na co się zdecydować, ewentualnie jakieś modele na które zwrócić uwagę.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Chyba najlepiej jakieś aktywne minikolumienki - Creative najdroższe do tej kwoty i do tego komputer - zakładam że masz? Albo używka yamaha pianocraft i jej kolumny - około 600pln...

za 500zł kupisz amplituner i kolumny voice krafta lub magnata. I będzie dobrze grać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

szukaj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) [filter_float_price%3Ato]=500&search[filter_float_price%3Afrom]=300&q=kolumny&page=3

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok dzięki za rady, będę się rozglądał za amplitunerem plus kolumny z tym że chciałbym coś z bas reflexem z przodu. Mam w domu stereo z kolumnami z bas refleks z przodu i łatwiej mi je było ustawić niż poprzednie z refleksem z tyłu.

Za 500 zł można wyjąć całkiem zajebiste wierze MIDI, np. onkyo. Gra to dalece lepiej niż jakieś komputerowe bźiczki i jako nowe kosztowało ponad 3k, więc obecne ceny używek są więcej niż atrakcyjne.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

mi ogólnie bardzo się podobają te mini zestawy onkyo, denona czy yamahy tylko z tego co sprawdzałem to są dość drogie i za 500 zł nie widzę nic jak na razie

uwazam ze tylko 3 opcja

odrazu mowie ze najbardziej opłacalnym sprzetem na swiecie i od lat na allegro sa

opłacalnosc do muzykalnosci

moje typy

wzmacniacz (i tego radze sie trzymac-bez wnikania w niuanse i potrzeby osobiste przebic te klocki jest trudno i to sporo drozszym sprzetem)

okolice 200-300 zł

nr 1 sony gx70es

nr 2 sony s7

kolumny (bez reguły) okolice 300-400

magnat zero 4/5

jbl lx 400

pilot v100 mk3 (ktore posiadam do sprzedazy jesli by kto chciał poznac zapraszam w gdansku)

wszystkie po ok 20 ptk w testach strereoplay

troche cantonów ale uwazac

kilka modeli arcusa

mało quadrala

za 500 z groszem mozna kupic wysmienity zestaw

zadne małe nawet pianocrafty go nie przebiją - pomijajac ze ceny pianokrafta sa zabójcze

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

nr 2 sony s7

Kupiłem za 220 z pilotem w idealnym stanie. Ten GX70 też jest dobrą ofertą. I zgadzam się że za 500 można fajny sprzęt poskładać. Tylko nie szukać legend. I uważać na handlarzy.

Co myślicie o tych kolumnach ?

Ukryta Zawartość

do tego prawdopodobnie ten amplituner

Ukryta Zawartość

dobry wybór ? czy szukać dalej :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

- posłuchac radia sie da ;)

klasyki to sa (były) tu

carat 300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

niebyawale okazyjna cena - ludziom sie w glowach poprzewracalo zeby nie skorzystac

thema pomiedzy fonum 300 a 250

bardziej warto fonum 300 i to taniej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

Za śmieciowe pieniądze wyjdzie sprzęt śmieciowy. Wszelkie propozycje "znawców" nie sprawią że sprzęt śmieciowy nie będzie brzmiał śmieciowo - a jedynie poprawią nastrój kupującemu że niby zrobił dobry interes.

To jak kupowanie dobrze jeżdżącego samochodu za 1500 zł.

racja nie ma o czym dyskutowac

dyskutowac powinni tylko ci co chca wydac 2k na kolumny i 2 na wzmacniacz

reszta do smietników marsz

kupcie radio z raczka z rynku i nie zawracajcie gitary

Justasowi bo znafca musi cierpiec takie durne tematy jak sprzet za grosze

gdyby był madry nawert by tu nie zagladal (lub zajrzal i wyszedł z grzecznosci)- nie wiem tylko po co medrzec zajrzal do smietnika

jak temat nie pasuje to sie go omija

a nie robi za trola

troll i medrzec to dwie rozne sprawy- jeden z drugim nie ma nic wspolnego

to jest chamstwo i włazenie w gumowcach z chewni w cudze pieniadze

smieciowe to jest Twoje zachowanie - cwierc cwaniaku "nowobogacki"

ktory ma wyobrazenie ze ten sprzet "ze smietnika" tak sie postarzał ze gra zdecydowanie inaczej niz kiedy był nowy - nie no wrecz przestał grac lepiej od niego gra nawet majdan ktory nie gra

dwudziestoletni drogi sprzet nadaje sie tylko na przetopienie

za to gówna po grosze ze sklepiku to cuda na drągu - i poprawiaja takim burakom wrazenie ze ich stac i maja lepsze -- lepiej to macie ale nawalone pod czapką

ps

i to ja ponoc jestem trolem bo takim chamom smie sie pyskowac- takich chamów to powinno sie brac za pysk i o sciane

Wielu tu wydało dużą kasę i powiedzmy sobie szczerze są dalej w głębokim lesie..Żonglowanie klockami to już czasem nie słuchanie muzyki a hobby (może nawet choroba i to bardzo droga).Bierz poprawkę nad zachwytami i nirwanę niektórch forumowiczów,widzą czasem kolosalną poprawę (kilku klas) która jest w rzeczywistości ledwo słyszalna i to nie zawsze ale jak sie wydało kasę to musi być słyszalna różnica i to duża.

Prawda jest taka że wydawane kwoty nie są absolutnie adekwatne względem jakości.Każdy kroczek jakościowy (podkreślam kroczek)trzeba okupić sporym wydatkiem.

Recenzenci sprzętu obiecują cuda na kiju i tak to się kręci.

Kup coś co będzie równo i dynamicznie grało a na tych co słysza jak "mucha puszcza bąka " bierz poprawkę.Pzdr

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Za śmieciowe pieniądze wyjdzie sprzęt śmieciowy. Wszelkie propozycje "znawców" nie sprawią że sprzęt śmieciowy nie będzie brzmiał śmieciowo - a jedynie poprawią nastrój kupującemu że niby zrobił dobry interes.

To jak kupowanie dobrze jeżdżącego samochodu za 1500 zł.

правда!!

prawda prawda pylony górą - stwierdził fan znamienitej marki

niech zyja posiadacze super sprzetu bo nowego z przadnej polki bo nowego swietnie grajacego bo nowego - watroba mi wysiadzie :))))))))))))))))))))))))

moj cwiercwieczny smietnik rozklada Twoje "znamienite" pylony w drobny popiól i nic nie zostawia a jesli by co co zostało wiatr rozwiewa do konca utworu

ide bo to zal jak sie gada z takimi co naiwnie wierza ze sa lepsi bo kupili nowe

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Są droższe hobby i tańsze hobby. To akurat jest dość drogie.

Jak się nie ma kasy albo się zbiera dalej , albo podłącza możliwie dobre słuchawki do ajfona i cieszy muzyką.

nie wesz co mowisz

ale to nie istotne

istotne ze zadnej refleksji

chamskie traktowanie czycichs skromynych srodków ma sie swietnie

to jest problem a nie czy sie zgadzasz czy sie nie zgadzasz

ktos kto ma do wydania 500 zł ma prawo zapytac co kupic

a wy sobie klaszczecie bezrefleksyjnie do burackich odzywek

to jest nawet bardziej zenujace niz to ze pirdzielicie od rzeczy

na moje to ogladacie za duzo gównianych filmów z kretynskimi odzywkami jak "kace w sregas" i stad takie zachowanie coraz zreszta powszechniejsze w swiecie

nawet nie czujecie kiedy urazacie kogos bez powodu i nawet nie zamieracie nic zmieniac - chocby bykami wam napisac

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wręcz przeciwnie. Martwię się , że kasa w błoto. Mina jak nic będzie. Lepiej do kina pójść niż zostać z padliną, która się zaraz rozsypie, albo zanim się rozsypie będzie wkurzała pierdzeniem, syczeniem, brumieniem i wyglądem zatajonym na aukcji.

Trochę nie w tą stronę da dyskusja zaszła. Każdy chyba może zadać pytanie ale nie każdy musi się udzielać w odpowiedzi jak nie ma nic konkretnego do napisania. Napisałem w dziale start czyli dla początkujących a nie w hi-end i nie napisałem że chce kupić hi-endowy zestaw za 500 zł tylko coś optymalnego w tej cenie a optimum jest zawsze nawet w stercie złomu.

Gość

(Konto usunięte)

Proszę o rady na co się zdecydować, ewentualnie jakieś modele na które zwrócić uwagę.

Weź pod uwagę, że kiedy się zdecydujesz kupić coś poleconego ale nie odsłuchanego, gdziekolwiek, to może być tak, że się przejedziesz i będą żale do polecającego.

Weź pod uwagę, że kiedy się zdecydujesz kupić coś poleconego ale nie odsłuchanego, gdziekolwiek, to może być tak, że się przejedziesz i będą żale do polecającego.

I już z człowieka robią idiotę :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Do 1000zł można znaleźć fajne pozycje jednak w większości będą to okazje lub modele mniej znane jednak obiecujące pod względem zastosowanych przetworników.

Większość stałych pozycji na allegro czyli wszelkiego rodzaju cantony, Mb quardy, quadrale to rzeczywiście kupa ale można też trafić na coś fajnego - trzeba jednak się trochę orientować co do producentów - modeli jakie wypuszczali i samych głośników zastosowanych w kolumnach ( bo ci lepsi rzadko psują aplikacje ).

Ciekawą opcja tylko nie wiem czy dla mnie optymalną są głośniki komputerowe 2.0 np microlaby solo 6c, modecomy MC-SHF120U lub coś od edifiera. Producenci zachwalają że głośniki grają bardzo dobrze tylko czy faktycznie zagrają dobrze jak nie mam karty dźwiękowej ?

Jak sprzęt? jeżeli do kompa to do 500 zł hmm , używana karta dźwiekowa Asus Xonar Essence st ~ 300- 400 zł do tego głośniczki komputerowe Creative gigaworks nowe kosztują 220 zł i grają dość fajnie jak na tą cenę .Nic innego Ci nie zaproponuje nie ma co pchać się w jakieś zestawy 5.1 z subwoferem który niesamowicie dudni czy "duże" kolumny szajs tfu Voice crafta oraz inne tatałajstwa bo to jednak za niski budżet .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gigaworksy kosztują nowe 220 zeta i jak na tą cenę to chyba jedyne w miarę sensownie grające głośniki .

Ps : producenci zawsze zachwalają że "dobrze grają" :D . Może z tym xonarem przesadziłem ale warto do niego te 100 zł dołożyć bo to dobra karta dźwiękowa .

Ukryta Zawartość

Prisna

chłopie nie rob tego ja Cie bardzo prosze dla Twojego własnego dobra

mam conajmniej nie gorsze karty i z komputerowymi gra to tak jak pozwalaja komputerowe głosniczki (nawet giga)

calkiem nie to co uzyskasz na slabienkiej karcie z lepszym zestawem - nie to ze troche inaczej - calkowicie inaczej

wierz mi albo i nie wierz ale po co miałbym Cie bajurzyc zaden to dla mnie pozytek napierdzielic komus klamstw

calkiem nie to co uzyskasz na slabienkiej karcie z lepszym zestawem - nie to ze troche inaczej - calkowicie inaczej

No to wybacz ale ja w kwocie 500 zł nie szukałbym cudów , audio to dość drogie hobby podałem tą "gorszą" konfigurację może akurat mu podpasuje albo będzie miał okazję posłuchać .

nie porozumielismy sie z szukajacym w temacie

on nie szuka wyłacznie w sklepie za 500zł towaru na chinskiej połce

to nie jest tylko 500 z połki sklepowej - nie tylko ze to jest roznica ale to jest gigantyczna roznica

ten sprzet kosztowł jako nowy 5 000

a jako ze ja wiem ze nie gra zdecydowanie inaczej niz kiedy był nowy to nie ma to nic wspolnego z szukaniem cudów za 500 zł

owszem to jest dosc drogie hobby i mozna temu zaradzic - wierz mi na słowo albo i nie wierz jak zawsze;)

Ale założyciel tematu nie szuka cudów..

Ja, gdybym miał do wydania 500 zł i chciał złożyć coś co fajnie w tej kwocie zagra, na pewno nie wywaliłbym 400 zł na kartę dźwiękową bo to się jak dla mnie mija z celem..

Uważam, że kupując przyzwoity wzmak ewentualnie ampli + przyzwoite kolumny uzyskamy o wiele lepszy efekt, nawet na słabej zintegrowanej karcie dźwiękowej, niż wydając 400 na super kartę i słuchać tego świetnego dźwięku na kiepskich głośnikach.

Uważam, że najlepszą opcją jest właśnie kupno przyzwoitego wzmaka/ampli i jakichś kolumn odpowiednich do metrażu pomieszczenia i przede wszystkim miejsca odsłuchu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.